luni, 30 iunie 2008

Ziua Dunarii la Giurgiu - inca un banc prost

Incep prin a explica exact de ce ziua Dunarii este pe 29 iunie.

"La 29 iunie 1994, 11 dintre statele situate in Bazinul Dunarii (Austria, Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Germania, Ungaria, Republica Moldova, Romania, Republica Slovaca, Slovenia si Ucraina), precum si Comisia Europeana au semnat la Sofia (Bulgaria) Conventia privind cooperarea pentru protectia si utilizarea durabila a fluviului Dunarea, aducand in atentia opiniei publice necesitatea protejarii acestui fluviu. Ulterior, Conventia a fost semnata de Bosnia si Hetzegovina si Serbia si Muntenegru. Acestea sunt in prezent Parti la Conventie, ceea ce simbolizeaza faptul ca Dunarea nu poate fi gestionata decat printr-o stransa cooperare internationala. Romania este depozitarul Conventiei privind cooperarea pentru protectia si utilizarea durabila a fluviului Dunarea."

"Pentru a marca in intreaga tara evenimentele din ziua de 29 iunie, in toate cele 11 bazine hidrografice ale Romaniei, s-au desfasurat sedinte festive ale comitetelor de bazin, cu participarea specialistilor si reprezentantilor societatii civile."


27 iunie Portul Giurgiu : ajung nerabdator si ma astept sa vad o scena, lume , imburzeala pe banci, multi semintari, mici ,bere; de! ca la Giurgiu. Inaintand cu masia pana in capatul "falezei", imi dau seama ca nu e nimeni, doi iubereti pierduti pe o banca si un canie molesi isi odihneste limba pe gresia de la Capitanie. NIMIC! ok... vad un panou pe care scria "Ziua Dunarii" si atat! existau si doua afise, unul international pe care scria DANUBE DAI 29 JUNE - ROMANIA, si unul facut local, pe un A4, pe care scria ZIUA DUNARII 27 IUNIE. Si iata cum noi nu incetam sa ne aratam , deosebirea fata de celialti, ce conventie? ce respect? ce societate? cu rahat!

Am mai remarcat si deschiderea unei noi terase, 4 mese de plastic, ca si scaunele, evident puse pe biscuiti inlocuind astfel vegetatia, si niste burti paroase ce-si turnau sigure bere in motoras,insotiti de injuraturi si tipete, majoritar in tiganeste.
Am sters-o! poate maine, pe 29, m-am gandit!
NIMIC!


Sarbatoarea locala a avut loc vineri, stangaci organizata si cu o participare minia de "cetateni" majoritatea nestiind defapt ce se intampla acolo, dar era vorba de manele , mici si bere!
Sa traiti domnule organizator, si voi cei responsabili de acest eveniment.

vineri, 27 iunie 2008

Evenimente culturale in Giurgiu (iunie-iulie)

Harta Dunarii - cine mai sarbatoreste pe 29 iunie! PASARI DIN ZONA DUNAREANA GIURGIU

Am fost intrebat ce se petrece de ziua internationala a Dunarii (29 iunie) la Giurgiu si daca se mai intampla ceva interesant in rest!
M-am pus pe cercetare si trebuie sa va spun ca am dat de evenimente cel putin interesante!
Giurgiu fiind la 40-50 de minute departare de capitala, evenimentele pot fi considerate de interes regional si nu numai local, prin urmare se asteapta prezenta a celor ce vor sa scape de caldura si aglomeratie in week-end si sa se relaxeze la Dunare plus sa se distreze .

Incep prin a va spune cam care este programul "fetivalului" Ziua Dunarii la Giurgiu 29 iunie organizat de Primaria Mun. Giurgiu :

Concert in Port:
"3rei Sud Est, Elena Gheorghe si N&D vor canta, duminica, in Portul Giurgiu, incepand cu ora 19.00, pentru a sarbatori 'Ziua Dunarii'. Spectacolul vrea sa promoveze activitatile de salubrizare portuara, de prevenire si combatere a poluarii pe Dunare. Manifestarea se va incheia cu un foc de artificii."
Sursa: Libertatea

Plimbari cu vaporasul pe Dunare, haleuri (mancare) traditionala, dans popular si modern, si multa apa si racoare!
sursa: Informatia de Giurgiu si din auzite.

Va recomand plimbarile cu vaporasul pe Dunare, am avut ocazia acum cateva saptamani, este absolut minunat sa vezi insulele cu vegetatie seculara pe care se refugiau candva oamenii din neolitic, sau medievali, sau ostroavele in care pe vremuri batranii nostii duceau oile sau caii si-i lasau acolo cu zilele!

CUM SE SARBATORESTE ZIUA DUNARII IN RESTUL ROMANIE !? - click<------

CUM SE SARBATORESTE ZIUA DUNARII IN RESTUL EUROPEI!? - click<------

Un al doilea eveniment de care va vorbesc este" The Bridge Festival"
Giurgiu - (18 iulie 2008 - 19 iulie 2008)

"
The Bridge Festival este un festival care face parte din proiectului pan-european European Sound Delta, proiect în cadrul căruia în mai multe oraşe de pe malul Rinului şi al Dunării sunt făcute înregistrări, care ulterior vor fi folosite de artişti în diferite creaţii muzicale. Proiectul urmăreşte o cartografiere sonoră a zonelor străbătute de aceste două importante fluvii care traversează Europa.
În cadrul festivalul de la Giurgiu şi Ruse vor avea loc concerte, audio-walks în diferite zone din cele două oraşe, instalaţii la Elias Canetti House în Ruse. Pe parcursul festivalului pe cele două părţi ale Dunării va fi montată o reţea de instalaţii de înregistrare. Concertele nocturne de la Giurgiu vor avea loc la fortăreaţa romană Sexaginta Prisma (lângă Dunăre).
Festivalul este organizat de Rokolectiv, care va asigura (în limita locurilor disponibile) şi transportul cu autocarul de la Bucureşti.
Pentru a participa trebuie să contribuiţi cu suma simbolică de 1 euro."


Pentru cei care vor sa ajunga la unul din evenimentele de mai sus si nu cunosc orasul Giurgiu, mailul meu este alexghemail@gmail.com, va insotesc cu placere, anuntati din timp!

alte sarbatori la Giurgiu !

miercuri, 25 iunie 2008

Cetatea de sub oras - orasul de langa cetate

Intai de toate - ascultati! si intre timp cititi!
Tudor Gheorghe - Pe marginea Dunarii (
daca Dunarea ar fi un cantec asa ar suna!)


Ca sa fie clara intentia mea
de a rezolva cumva zona cetatii, si cand spun rezolva ma refer la nevoia evidenta a unei amenajari "cu manusi" ce are valente nationale la nivel cultura-istoric, si sociale, la nivel local, cultural-turistic mai mult!
Cum imi place sa spun, cetatea este mai batrana decat America, cu radacini pana inainte de Hristos.Fapt care denota valoarea nu numai cultural/istorica ci mai ales sociala a acesteia.


Prezint inca o data plansa cu Fortareata targului Giurgiu si a cetatii de sub orasul Giurgiu interbelic cu un farmec aparte, peste care se tot inalta noul oras, ce se vrea a exploda ca o metropola, dar complet indiferent la valorile din jur!

Pentru a ilustra simai bine pun si o imagine cu un posibil tip de arhitectura a portilor frotificatiei.(imaginea nu reprezinta o poarta a cetatii Giurgiu).


Apropiindu-ma mai mult de ruinele cetatii am incercat o solutie in mare pentru amenajarea spatiului, si as vrea sa discutam legat de aceste planse!

Pe scurt: -amenajarea unui lac la baza zidului cetatii cu scop estetic dar mai ales cu scopul de a controla infiltrarile de apa.
-2 poduri de lemn peste lac, unul din ele fiind amplasat in zona in care Sinan Pasa a construit podul din plute, pentru a cuceri cetatea,
-pavilion expozitional - in care sunt prezentate machete ale cetatii si fortificatiei, filme, fotografii, si tot asa.....!
- pavilion cu cafenea si zona de proiectare filme si conferinte,
- sistem de alei fluid/organic
- amenajrea unui nou punct de acces anuntat prin elemente verticale specific unei cetati
- traseu pietonal si pentru biciclisti pe malul canalului Cama si partial in bulingrinul cetatii
- pod pietonal de belvedere desupra canalului Cama,
Recontituirea turnului mare al cetatii! Inaltime 9 metrii.

Vedere de la intrarea principala!


Exista posibilitatea ca o propunere sa ajunga chiar pe biroul directoarei de la urbanism si pe cel al primarului, prin urmare, as vrea sa discutam deschis despre ce va doriti de la cetate; o data pentru a putea sustine in mod real si realist o solutie, si pentru a vedea cumva dorintele voastre in vederea punerii lor "in scena".
Astept pareri si doleante!

marți, 24 iunie 2008

Cetatea de sub orasul peste care se construieste un oras - Giurgiu

Dupa cum am promis acum cateva postari bune, curios fiind si eu, postez cateva harti sugestive ale Cetatii din insula (Slobozia) si ale Fortificatiei orasului - Giurgiu.
Sub orasul actual sunt asezate in straturi, divese marturii, ale civilizatiilor de mult trecute, si ale stramosilor nostrii, implicit. Exista dovezi cum ca, in acest asezamant, a existat un castru roman de aparare a marfurilor, pastrandu-se ruine in anumite zone ale judetului Giurgiu.
Dupa cum am relatat si in postare despre situl arheologic "Malul Rosu", exista date despre asezaminte umane de acum 22.000 de ani.

ISTORIA CETATII DIN INSULA - CETATEA LUI MIRCEA CEL BATRAN

Cateva harti ale fostei fortificatii Giurgiu:


Harta de mai jos este realizata de rusi in 1829, pe baza careia am facut cartarea asezarii actuale din subsolul orasului a fortificatiei.


Cetatea de sub orasul Giurgiu, va modela pentru totdeauna relieful acestuia ;va rog urmariti atenti linia de pe harta de mai jos, ve-ti descoperi cauzele pantelor din oras(ex: panta de la "casa cartii" spre Parcul Mihai Viteazul, taluzul din sudul orasului de la actuala sosea de centura ce porneste de la ruinele cetatii si merge pana la iesirea din oras de la vama, panta de la "Gradina Alei" spre podul Bizetz, si tot asa...!).


ISTORIA CETATII DIN INSULA - CETATEA LUI MIRCEA CEL BATRAN


Un proiect indraznet pe care l-as propune celor de la Primarie, Muzeu, Directie pt. Cultura Culte si Patrimonii si totodata Ministerului Culturii, este sa anunte printr-un complez de elemente signalectice urbane, fostul amplasament al fortificatiei . Un astfel de proiect ar aduce super beneficii pe plan turistic, social,cultural si tot asa! Astfel de proiecte s-au realizat in Franta, Belgia, Spania, s.a. Evident , nu se va intampla prea curand, poate tocmai cand nu va mai fi nimic de aratat; pana atunci consultati blogul asta, poate va satiface unele curiozitati.


Cel mai inalt punct din oras este pe dealul Smarda, unde este biserica cu acelasi nume si un cimitir; alaturi de case vechi, si ruinele zidului "tabiei".
Am auzit multe povesti despre acea zona, ce pot sa va spun, este ca acea zona a fost locuita din perioada neolitica, si a ramas locuita de atunci si pana acum. Zona cunoscuta si ca Magura Smarda, pentru fortificate a fost un element important, fiind al doilea ca punct strategic dupa Insula Slobozia, unde gasim astazi ruinele cetatii.

V-ar placea sa stiti cand mergeti pe o strada din Giurgiu ca undeva la 5-6 metrii, adancime se afla zidurile fortificatiei, sa vedeti panouri de informare in locurile in care erau portile fortificatiei, sa puteti vedea dintr-un puct de belvedere orasul si signalectica ce formeaza linia generala ca cetatii?
Sunt multe de spus, astept o vorba de la voi , intrebari....
Spuneti-mi ce sugestii aveti pentru revitalizarea culturala si turistica a orasului privind aspectul prezentat mai sus!

luni, 23 iunie 2008

Intotdeauna dupa !

Poate ati observat, ca si mine, cum putinele evenimente culturale din micul oras cu deschidere la Dunare, sunt rasfirate de-alungul unui an, parca cineva se chinuie sa dreaga un necesar mediocru de astfel de evenimente. Organizatorii, in marea lor majoritate, se joaca de-a intelectualii si se fac prin vorbe, mai aproape de tinerii orasului.
Fara sa fiu surprins, aflu, cum tocmai am ratat o expozitie dedicata cetatii orasului, deschisa la Muzeul Judetean "Teohari Antonescu". Farama de cultura ce-si chinuie corzile vocale sa se faca auzita in orasul asta asurzit de hormoni si de prostie , este promovata, parca ,in cercuri inchise, numai pentru "avizati". Din peste 70.000 de oameni nici macar unul nu are cunostinte in managment cultural sau marketing cultural; prin urmare ar trebui sa fiu mirat de faptul ca aflam intotdeauna dupa?
Porologhie multa de data asta, pentru ca tocmai cand spui ca le-ai vazut pe toate, inca te mai surprinde ceva, inca te mai intristeaza ceva.

Amuzat cumva, de intentiile aproape ascunse de a promova cultura in Giurgiu, imi spun in continuare ca nu e prea tarziu; si trebuie sa repet FARMECUL UNUI ORAS STA IN TRECUTUL LUI! daca vreti sa aflati ceva de la specialistii in trecut ai orasului, mergeti in curtea din spate a muzeului, cica acolo se ascunde o expozitie in aer liber.


Intentionam sa prezint un concept de solutie pentru cetate, si cumva o dorinta de amenajare in zona; dar mi-au ajuns la ureche atatea evenimente pe care le-am pierdut; am hotarat sa fac de data asta pauza la lectia de "cum sa apreciem locul din care venim si pe noi insine raportat la acesta".
Discutand cu mai marii orasului, acum cateva saptamani, imi raspundeau mandrii la intrebare asa: "noi avem planuri mari cu cetatea, doar e turistica, vrem sa aducem multa lume acolo, evident sa-si si lase banii acolo, ca nu strica!euro, leva, lei, ce-o fi, numai ca noi chiar vrem, si avem discutii cu specialisti de la capitala sa ne amenajeze cetatea!"

Pai da! ar avea ceva giurgiuvenii de zis? nu au avut nimic de zis in privinta noului "bar cu turn " din intentia de centru istoric al orasului, cu parcare in mijlocul intersectiei si pisoare in fata teatrului. Inca o data, primim ce ne multumeste, asa cred "ocarmuitorii", si s-a dovedit!

Ce ati ratat in Giurgiu:
- festivalul mosilor
-teatru in aer liber
-artificii
-expozitie de fotografie
-expozitie dedicata cetatii
-noaptea muzeelor(una din multele nopti) - se pare ca muzeul "merge mai bine" pe intuneric.

si tot asa continua lista.....
Intotdeauna dupa!


Si totusi am auzit ca de ziua Dunarii 29 iunie, se pregatesc cateva chestii, fiti pe faza!Ce mi-a placut, plimbari cu barca pe Dunare!

joi, 19 iunie 2008

Gradina "Aleiul" - Schimbarea la fata a orasului Giurgiu


Gradina Alei, cum ii spunem astazi, a fost construita intr-o perioada tumultoasa a orasului, fara eforturi prea mari stabilidu-se nevoia unei gradini.
Inainte sa va spun exact evolutia gradinii, stabilesc, cateva repere istorice din perioada 1830-1840:

-1831 (20 aug.) Ing. Arh. Moritz von Ott - 35 ani, incepe planul de sistematizare al orasului.

-1831 - 1832 Se realizeaza Faimosul plan de sistematizare al Giurgiului - concentric radial.

-1834 * (primavara) Incepe constructia inchisorii din oras.
* Atelierele Navale Giurgiu lanseaza pe Dunare prima nava comerciala sub Pavilion Romanesc - "Marita" (nava cu panze)


* (4 nov.) va fi daramata Poarta Mihailovna, una dintre cele 4 porti ale orasului - cetate Giurgiu

Drumurile din aceata perioada aveau numele:

- Drumul Untului - Lega Lunca Dunarii de Campia Burnazului
- Drumul Banului - Lega Giurgiu de Capitala (drumul mare sau drumul domniilor).
Cred ca se potrivesc in continuare numele acestor drumuri!!!

ISTORIA GRADINII "ALEIUL"


Nu intotdeauna s-a numit Gradina Alei - candva "Gradina Gen. Foch" - ca si strada ce ducea de la turn la aceasta(acum strada din spatele Teatrului Valah)

«In anul 1831 s-au sadit primele doua randuri de arbori in gradina Aleiului, s-a nivelat terenul cu nisip si s-a construit « parmalac » (ingradire de lemn) de jur-imprejur. In anul 1835 s-au fixat patru felinare, iar in bugetul orasului s-a prevazt la cheltuieli suma de 46 lei, din care sa se cumpere 20 de ocale de lumanari de seu pentru felinare.

Dupa alti doi ani (1836) s-au fixat sase banci si s-a asternut un alt strat de nisip. In aprilie 1840, Prefectura judetului a trimis magistraturii (primariei) orasului doua sute de tei pentru a fi saditi in Alee si tot in acel an s-au stabilit patru paznici, doi ziua si doi noaptea, care sa supravegheze plantatiile si ingradirea. In gradina se afla un bufet si un pavilion pentru muzica.

(TEIUL DEVINE ARBORE EMBLEMATIC PENTRU ORASUL GIURGIU)

In anul 1903, s-a ridicat in aceasta gradina, bustul lui I.C. Bratianu, apoi celelalte statuette au fost aduse din parcul medicului Apostol Arsache, din satul Parapani(vedea), parte din ele fiind fixate in gradina centrului("la farfurie").

1920 - A fost edificat ansamblul monumental dedicat armatei franceze, (cu acelasi prilej parcul primeste numele de "Parcul Maresal Foch", recompensa recunoscatoare a meritelor exceptionale ale Comandantului Trupelor Aliate din Balcani) simbolizand cele 4 puteri aliate din razboiul de la 1916.

1941 (21-23 IAN.) Rebeliunea legionara la GR. ocupa Prefectura si distruge Cazinoul din Gradina Alei.

UNIREA din 1918 sarbatorita la Casinoul din Gradina Alei -Fotografie de grup cu mai marii


1938 - Se amplaseaza bustul lui Mihai Eminescu - sculptor Cornel Medrea.
(Mihai Eminescu a fost hamal in portul Ramadan - Giurgiu, aprox 6 luni)

O imagine absolut superba primita de la domnul Breazu caruia ii multumesc de zeci de ori pentru ajutorul oferit. Atosfera exceleta asa cum mi-o povestea tacamio, care si el bea sifon si manca o prajitura la cariuma din Gradin Alei! Cafeneaua, defapt, avea un renume exceptional, pentru vederea catre canalul Sf. Gheorghe(Cama) si implicit catre Dunare, si amplasarea in apropierea chioscului de fanfara, care canta in fiecare week-end (chestie care spore surprinderea mea...se intampla si astazi - vara numai)

Carziuma de astazi este a unui proprietar mai putin axat pe eleganta si rafinament cat pe bani si iar bani, amenajata cam fara gust ca sa nu spun de rahat si... cu acea terasa extinsa ilegal (ma repet dar ma infurii de fiecare data cand ma gandesc la incultura si ignoranta unor oameni-se stiu ei)!!!

Din anul 1977, in acest parc s-a amenajat Aleea Eroilor”, care expune busturi ale unor eroi cazuti in razboiul pentru independenta de la 1877, realizate de sculptori cunoscuti : Boris Caragea, Constantin Popovici, Horia Flamndu, Vasile Gorduz, s.a. Acest ansamblu monumental memorial expune 23 de busturi turnate in bronz. »


IN COMUNISM:

"La caprioara" prima fanta arteziana facuta de comunisti in Giurgiu ca si partea de jos a acestei gradini, facuta cam tot in acea perioada.

Cine nu avea poza la "4 pietre" nu era cool... adica oamenii totusi stiau unde sunt si ce-i cu pietrele alea!!!

Mic indreptar turistic Nicolae Ilinca si Dan Capatana – Giurgiu Ed. Sport-Turism Bucuresti, 1986.
Compendiu Monografic Giurgiu - 2005
Film monografic - 1928


Poate acum intelegem mai bine nevoia de a pretui ce avem, de a promova si proteja. Atmosfera din acea perioada a "agitatului" oras Giurgiu, in cale calestile rasunau pe pietrele slefuite din cetate cu care era pavat orasul, domnitele boierilor ieseau in Gradina Aleiul la promenada si la "un racoritor" tarandu-si rochiile complicate pe aleile inguste, parfumul florilor si mai ales al teilor alaturat muzicii naturii unde pasarile neancetat cantau - aproape frenetic.

Acum, multe nu mai sunt, dar nu ne impiedica nimeni sa traim o parte din acea atmosfera .







O rugaminte am , NU MAI MERGETI LA TERASA DIN ALEI.... Urbanistii , proprietarii barului cat si clientii nepasatori, ii consider vinovati pentru distrugerea monumentului Gradina Alei, prin interzicerea accesului catre parterul gradinii prin aleea principala, prin defrisarea arborilor ocrotiti, tei in special si castani, prin pavarea spatiului verde cu biscuiti.

Urmatoarea postare va fi despre Porturile Giurgiului, cu imagini si citate din jurnalele calatorilor din vremuri de mult apuse!!!

miercuri, 18 iunie 2008

Pasari din zona dunareana a orasului Giurgiu

Eu pot spune ca am vazut 2-3 specii din cele de mai jos. Sper sa apucati sa vedeti si voi, in realitate aceste pasari, multe din ele nu mai sunt de vazut, dar.... putem spera ca or sa se intoarca sa-si faca cuiburi in balcoanele noastre, in parcari, in cazinouri si in parcuri pentru vant.

Discutand cu mai multe persoane si tot intrebandu-ma de ce nu comenteaza nimeni la postari, am realizat ca informatia de pe acest blog, defapt insasi existenta lui, anticipeaza o nevoie de a cunoaste, ce va aparea(asa cum se intampla in Romania) dupa ce vor disparea cu desavarsire pana si ultimele ramasite ale adevaratului oras dunarean Giurgiu. Timpul trece, monumentele sunt ignorate sau mai rau...distruse, apar noi si noi pocitanii arhitecturale, migratia creste, fauna dispare, vilutele apar, si o sa vina vremea cand nu o sa mai stim cum arata defapt acest oras si care era farmecul lui unic.
Ma bucur totusi sa vad ca am spart gheata si in mai putin de cateva luni vor aparea tot mai multe site-uri si bloguri despre Giurgiu.Vorba multa, saracia omului....



Panurus biarmicus - PITIGOIUL DE BALTA


------------------------------------------------------------------------------------------------

Nycticorax nycticorax - STARCUL DE NOAPTE



------------------------------------------------------------------------------------------------

Milvus Migrans - GAIA NEAGRA


------------------------------------------------------------------------------------------------

Haliaectus albicilla - CODALBUL


-----------------------------------------------------------------------------------------------

Garullus glandarius - GAITA

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Ardea cinerea - STARCUL CENUSIU

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Anthus campestris - FASA DE CAMP

-------------------------------------------------------------------------------------------------
Platalea leucorodia - STARCUL LOPATAR

-------------------------------------------------------------------------------------------------
RATA SALBATICA - mascul

------------------------------------------------------------------------------------------------


Anser albifrons - GARLITA

-------------------------------------------------------------------------------------------------
BARZA
------------------------------------------------------------------------------------------------
Phalacrocorax carbo - CORMORAN MARE

------------------------------------------------------------------------------------------------
Egretta alba - EGRETA MICA

------------------------------------------------------------------------------------------------
Egretta alba - EGRETA MARE


-------------------------------------------------------------------------------------------------
Vanellus vanellus - NAGATUL
------------------------------------------------------------------------------------------------

Coturnic coturnix - PREPELITA

------------------------------------------------------------------------------------------------
Phasianus colchiocus - FAZAN

------------------------------------------------------------------------------------------------
Upupa epops - PUPAZA
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Acestea sunt speciile deosebite pe care le-am putea intalni; desigur, mai exista si speciile comune pe care nu le-am considerat atat de importante, avand in vedere ca existenta lor nu depinde strict de un ecosistem sanatos, si mai exact de apa (Dunarea, calele dunarii, mlastini,lacuri,paduri,stufaris), ele putand sa se adapteze la mediul antropizat. De ex: cioara, pescarusul, s.a.

Mai exista speciile de pasari adaptate la mediul urban - intalnite in parcuri mari, gradini de cartier, chiar si in blocuri, in ruine, si tot asa. Cateva din ele sunt urmatoarele:


Passer domesticus - VRABIA DOMESTICA - mascul
VRABIA DOMESTICA - femela
------------------------------------------------------------------------------------------------
Athene noctua - CUCUVEA
------------------------------------------------------------------------------------------------
Cuculus canorus - CUCUL

-------------------------------------------------------------------------------------------------
Sturnus vulgaris - GRAURUL



STOL DE GRAURI........
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Turdus merula - MIERLA


Cu scuzele de rigoare daca am gresit vre-un nume.... nu sunt mare cunoscator, poate nici mic!

Astept un comment ceva, daca v-a placut postul, sa stiu daca continui cu fauna, dar nu voi intra pe nisa cu pesti ca... nu cunosc de nici o culoare, dar, pana la urma putem incerca impreuna.

Cu siguranta urmatoarea postare va fi despre GRADINA ALEI!
Related Posts with Thumbnails