vineri, 31 octombrie 2008

Strada Garii s-a dus "la gara"...

Ce rimeaza cu Giurgiu?

Semnul de care giurgiuvenii sunt straini... eu personal am vazut 2 in tot orasul(pe muzeu si pe o casa a muzeului)




STRADA GARII MONUMENT ISTORIC-ARHITECTURAL

Ca orice alt oras din Romania, Giurgiu are si el strazile "standard", denumite dupa momentele importante din istoria romanilor, dupa oameni cu mare insemnatate sau dupa locul spre care duce acestea; si anume Gara!
Sensul... este dat in momentul reorganizarii strazilor si a denumirilor lor, in inceputurile comunismului.
Actuala strada a Garii, a purtat numele de Str. Princilele Niculae, apoi putem spune ca strada, capata aceasta denumire cat se poate de banala si sugestiva pentru orientarea catre Gara, care, candva era cel mai accesibil mod de a calatori din si spre Giurgiu.

Mai jos este o harta orientativa prin care vreau doar sa va arat cum era pozitionata Strada Garii din Giurgiu, fata de vechiul centru circular Piata Regele Carol II ;drept reper, inca se patreaza Strada Stefan cel Mare, actualmente cunoscuta ca strada "din spate de la sigma" sau "de la meteor"; vizitati aceasta strada cu incredere si priviti atenti cladirile ... acolo s-a negociat Unirea Basarabiei cu Romania, acolo a fost infiintata prima Banca din Giurgiu, si singura sala de lectura.



Dupa harta din 1939 a retelei stradale Giurgiu

Pentru a sublinia valoarea acestei strazi, si mai ales trecutul glorios si prezentul tragic aveti cateva imagini (iertatoare totusi). Multi pot spune ca au trecut pe acesta strada de mii de ori, dar sunt convins, ca putini pot spune ca au observat ceva din ceea ce ve-ti vedea mai jos.

(stateam pe trotuarul opus pentru a face poza, cu o camera ... mare, care de multe ori atrage atentia, iar oamenii care treceau pe langa mine pur si simplu... se opreau pentru cateva secunde si se uitau cu atentie catre locul spre care era orientat obiectivul, si de multe ori am auzit" ia uite ma ce misto, n-am mai vazut"; sau.... "cand le-or fi pus?", si tot asa!)

Urmatoarele doua imagini le-am compus special pentru a sublinia partea superioara a cladirilor, care in anumite cazuri a fost ferita de macelul imbecililor ce isi desfasoara "comertul" in zona, si a cretinilor ce dau aprobari(sa le fie tarana usoara caci multe generatii ii vor blestema).
Superbe cladirile, imi plac super mult balcoanele acestora, din fier si stucaturile nu sunt de ignorat.(pentru multe din acestea au venit mesteri de la Bucuresti, Russe, Craiova..)
Cum spuneam, parterul cladirilor a fost macelarit literalmente, nu mai exista nici o usa sau fereastra originala; un fel de a-si bate joc de ei si de toti cei care s-ar fi putut bucura!

Si cu toate ca boii au dat aprobari..tot ei vor si cafenele pe trotuare, probabil intre magazinul cu chiloti chinezesti de nailon si orice la zece mii.

In imaginea de mai sus, o cladire super faina, si o strada ce candva era locuita de crema societatii giurgiuvene, acum ...asa cum se intampla in mod aproape firesc in tot sudul tarii, in cladirile de patrimoniu locuiesc tigani, ce distrug cu seninatate, pentru ca nu le apartine, nu e de drept al lor si nici nu stiu "cu ce se mananca" acest...patrimoniu; pana la urma de ce ar ocroti ei cladirile daca handicapatii din primarie si de la Comisia de monumente si patrimoniu, nu dau 2 bani!(of cat imi doresc sa citeasca si tanti de la urbanism sau de la patrimoniu.... poate chiar patronu', adica don' primar)

Dar sa reducem efervescenta... !

Strada Garii este astazi un santier nenorocit.. inceput acum cateva luni bune! Pe scurt, s-au prins baietii ca exista potential pe "strada nepasarii" adica Garii, fost Principele Niculae, si dupa cateva vizite in marele oras si adevarat municipiu, Russe, pe pietonalul Alexandrovsca, vor si tampiteii nostrii sa faca, pac pac...pietonal!
Dar... sa iasa banu', cum spunea tanti de la urbanism din primarie("sa vina turistul sa lase banii, euro, dolari, si leva daca e, e buni la primarie; dupaia facem parcuri!")SMART!...asta raspuns la intrebarea: Ce planuri de dezvoltare turistica aveti pentru centrul istoric al orasului???


Santurile din imaginea de sus, au fost facute pentru a muta retelele de curent si intreaga infrastrctura de telefonie, cablu, net, sub pamant (nu pentru a sapa fiecare firma santuri..in viitor) pentru un.... PIETONAL GIURGIUVEAN.

Nu-i rau de loc, si pana la urma mai bine mai tarziu decat niciodata, dar... nu se face cu cap! va dati seama cati biscuiti baga baiatu la interval, ca mi-e greata; iar ce balci, ce bataie va fi pe spatiul comercial!
Boon.. inca un proiect facut punctual, fara a gandi un plan general de dezvoltare a orasului, asa cum ii propuneam acum un an Domnului vice primar Clejan (sau ceva de genul, oricum... era un mustacios batos)AUZI BA!?? AI AVUT SPECIALISTI SUB NAS GRATIS, SI LE-AI DAT CU PICIORUL!


Prostia rimeaza cu Giurgiu?


Frumos.. nu-i asa? Ce spun baietii despre isprava lor??? CLICK! - Monumente istorice in anonimat!







Imagini cu Strada Garii..... nu am, dar va puteti face o impresie legat de cum arata in trecut, in perioada "de glorie" strada de care tot vorbesc!

Imaginea de jos, a fost facuta de pe Stefan Cel Mare spre Str. Garii, cladirea din prim plan inca mai exista!



Strada principala!

Avand in vedere stransele relatii cu orasul Bulgaresc - Russe(Pyce
- fostul Ruschuck), unii arhitecti romani, au avut ocazia sa-si exercite talentele in acest oras , si vice versa!
Ce este interesant? faptul ca Russe... este un oras mult mai mare si mai important decat Giurgiu(clar), dispunand de reteta perfecta pentru dezvoltarea unui oras cosmopolit european, cand giurgiuvenii nu stiau bine ce inseamna Bucuresti.Dar... am avut si de castigat in treaba asta, daca lumea buna venea de la Bucuresti, lumea foarte buna venea de la Russe si.... din PORT, pentru ca Giurgiu a fost mult timp poarta Romaniei catre tarile Dunarene!Si..daca lumea buna venea, mai faceau si lucruri bune!



Plimbarile in Giurgiu se petreceau, ca si astazi, intre Gradina Alei - Turn (fosta gradina Centrala) si Gara! De la Gara oamenii porneau cu trenuletul (un fel de mocanita) spre Portul Ramadan, unde ii asteptau terase cu mici si bere rece, oranjade, muzicieni ambulati, si o mica gradina circulara!SI frecau menta... cum o facem cu totii, decat ca ei nu aveau carute cu numar de Russe, si nici tun de bas la coada calului...iar de manele ce sa mai zic!


Pentru a visa simai departe... va arat cum ar fi aratat cochetul orasel Giurgiu...cu strazile sale calduroase, pline de cafenele si mesteri, pline de plimbareti....Alexandrovsca se numeste strada de promenada si loisir a orasului Russe; iar in Giurgiu acelasi nume il purta candva, vechea strada de promenada-cea care ducea spre Gradina Aleiul!de ce??
habar n-am! dar e de vazut!

Pyce-Rousse-Rusee-Ruschuck - Capatul Pietonalului


LIVE WEBCAMS ROUSSE - RUSSE IN DIRECT CLICK ALEXANDROVSKA

duminică, 19 octombrie 2008

Rezultatul concursului "Neserios Rebranding Giurgiu"

Propuneri:

Dragos...are doua variante, prin urmare... PRIMA VARIANTA

Imaginea reprezentativa :
Mascota?
Sloganul actual al orasului Giurgiu:
Stema orasului Giurgiu:



VARIANTA A 2 A:

Imaginea reprezentativaMascota orasului Giurgiu:

Sloganul actual al orasului:
Noua stema:

Si....... LAur:


Stema orasului Giurgiu:

Slogan...mai multe variante:

1. Giurgiu. Orasul mic cu trecut mare.
2. Giurgiu. Cea mai frumoasa lectie de istorie.
3. Giurgiu. Contemporan in realitate, istoric prin identitate.
4. Giurgiu. Ingroapa prezentul, descopera trecutul.
5. Giurgiu. Istorie si subcultura la marginea Dunarii.



imagine reprezentativa...sau Mascota!


Imaginile ce sunt postate pe acest blog reprezinta proprietatea administratorului si nu pot fi folosite in nici un alt scop fara aprobarea in scris a acestuia!

Aceasta postare este un pamflet si trebuie tratata ca atare!

vineri, 17 octombrie 2008

Maine va fi ultima zi in care pot fi trimitse inscrierile pentru concursul anuntat acum o saptamana pe acest blog! :P Pana acum, pentru cei curiosi avem foaaarte multi inscrisi, dupa asteptarile mele, si anume, doua persoane! Eu inteleg! E greu sa aduni atat rahat in cateva cuvinte si o stema! da! probabil asta este cauza numarului impresionant de oameni ce au ales sa se amuze !
Cu gluma fara gluma, duminica incropesc ceva!



Domule Breazu asteptam o infuzie de capital cultural! Cu numeroase multumiri!

AM INCEPUT! studiul pentru lucrarea de diploma, iar situl cuprinde: fronturile cu fluviul Dunarea a oraselor Giurgiu si Russe, ca repere: De la Ins. Luliaka - Pana la Ins. Mocanu, inculzand orasul Giurgiu si o mare parte din Russe!
Informatiile adunate pana acum sunt exceptionale si inedite, iar o parte vor fi publicate pe blog !
Pana acum, nu am stabilit tematica si conceptul de baza, fapt care, nu-mi permite sa dau mai multe detalii despre acesta lucrare !


avand in vedere atitudinea multora la adresa acestui blog:
Eu o sa "fac gura" in continuare in fata inculturii si indiferentei celor care cunosc si pot lua o pozitie pozitiva fata de cultura locala, monumente, viata sociala-culturala-econimica, de invatamant, samd !!!

"Oamenii nu se schimba, atitudinile lor da! "


poate ca nu voi reusi sa determin rasturnari de situatie incredibile, sa deschid ochii celor care sunt platiti sa ii inchida, sa salvez padurile inocente, frumosetile naturii; dar cu siguranta te pot face sa-ti pui intrebari, te pot face sa intelegi mai bine orasul Giurgiu, omenia si decenta!

Sa fiti iubiti, prieteni dragi!



DRAGI OAMENI INTERESATI DE BINE ! as vrea sa stiu cat de mult ar trebui sa ma axez pe Russe in perioada ce urmeaza avand in vedere ca am obtinut numeroase informatii legate de istoria,cultura si mai ales peisajele de orice tip ale acestui oras!?Evident in permanenta legatura cu Giurgiu, desi orasele nu suporta comparatie , aceste legaturi vor fi de ordin temporal/istoric!
Cat de mult bine as face indeii de a promova orasul Giurgiu, daca as adauga aceste informatii???
Ganditi-va si voi, va rog 5 minute meditati, 2 minute tastati....si nici nu doare! :)
cum ziceti si voi...

luni, 13 octombrie 2008

Stema orasului Giurgiu - variante


evolutia stemei orasului Giurgiu




Fondul negru si culorile dominante (cacaniu si rosu) sunt foarte potrivite pentru a descrie superficial perioada reprezentata de acesta stema, caci inima stepei este RSR .







mic, mic, si din ce in ce mai mic....turnul, podul, iar de sfant nu mai vorbesc!
Dunarea a ramas la fel!


Hai.. !

Am adunat cateva variante de steme ale orasului Giurgiu, vi le arat si voua pentru sunt curios sa vad ce comentarii aveti apropos de acest subiect si... pentru a ii ajuta pe cei care s-au decis sa participe la " CONCURSul mult asteptat " !

Elementele ce compun si au compus sunt preponderent valorile cultural-istorice cele mai mari si care au definit soarta acestui oras si chiar a tarii.....ei bine cam aceleasi "elemente" - valori, sunt calcate in picioare, fara sa ia cineva atitudine.... : )
nu-i asa ca e dragut?? e... aproape sublim!



STEMA JUDETULUI VLASCA (adica Giurgiu)


nu ma intrebati de ce au radacinile... volante ca nici eu nu inteleg! romani dezradacinati>???
mda ... ma rog!



CONCURS!
haide.... baga! va astept cu ceva super amuzant! :P

vineri, 10 octombrie 2008

CONCURSUL MULT ASTEPTAT
10/10/2008 - 18/10/2008

NESERIOS
"REBRANDING GIURGIU"

1.SECTIUNEA: O NOUA STEMA PENTRU ORASUL GIURGIU (GRAFICA)

2.SECTIUNEA: UN SLOGAN PENTRU ORASUL GIURGIU (TEXT)

3.SECTIUNEA: IPOSTAZE REPREZENTATIVE (FOTOGRAFIE)

4. MASCOTA ORASULUI GIURGIU !



Va puteti inscrie la toate sectiunile sau doar la sectiunea 1 si 4 , pana pe 18/10/2008 orele 15:00!

Prin urmare vor fi 2 categorii de concurenti vor exista 3 tipuri de premii pentru fiecare categorie de concurenti!


INSCRIERILE SE FAC LA : alexghemail@gmail.com




PREMIILE:
I - o piatra din cetatea Giurgiului
II - doua pietre din cetatea Giurgiului
III - 3 pietre

premiile de consolare: bere pentru toti !
castigatorii vor fi anuntati pe 18/10/2008 orele 19:00

duminică, 5 octombrie 2008

104 ANI de la PRIMA CURSA DE MASINI DIN ROMANIA
Bucuresti- Giurgiu -Bucuresti


Ieri, 4 octombrie 2008 a avut loc cea de-a X-a editie a "Memorialului Giurgiu" - raliul Bucuresti - Giurgiu - Bucuresti, organizat de Automobil Club Roman.
In Bucuresti evenimentul a fost insotit si de "Antebelum 2008 " editia a IV-a in care a avut loc expozitia autovehiculelor antebelice atestate platoul din fata Muzeului Tehnic din Parcul Carol.


Primul raliu romanesc
Bucuresti-Giurgiu-Bucuresti -
Infiintat in 5 aprilie 1904 la initiativa unu grup de 27 de proprietari de automobile, A.C.R. organiza in premiera in Romania, la 22 septembrie 1904, un raliu automobilistic, pe ruta Bucuresti-Giurgiu si retur.



Raliul la inceputurile sale - 1904 :

"Cursa Bucuresti-Giurgiu-Bucuresti a fost anuntata in saptamana premergatoare prin raspandirea a 20.000 de afise in capitala iar soseaua, neasfaltata desigur la acea ora, a fost stropita cu un liant special preparat de o fabrica de ulei pentru a limita ridicarea prafului.
La cursa s-au inscris noua echipaje dar au luat startul numai sase:
George-Valentin Bibescu / Marta Bibescu – Mercedes,
Alexandru Prager – Oldsmobile,
Leon Leonida – Mercedes,
C. Vidal – Gobron, N. Niculescu Iarca – Cudell,
Alexandru Darvari – Fiat.

Startul s-a dat incepand cu ora 10:30, la un interval de cinci minute, de-a lungul traseului fiind postati jandarmi calari. Intre bornele kilimetrice 7 si 8 si respectiv 8 si 9 , arbitri au cronomertat participantii in ceea ce cu siguranta putem considera prima proba “pe kilometru lansat” din istoria automobilismului romanesc, doi concurenti, Bibescu si Leonida, inregistrand acelasi timp, 48 de secunde.

Primii sositi la Giurgiu au fost Bibescu si Leonida, care au parcurs traseul de 63 de km in 58 de minute, urmati de Vidal (113 minute), Niculescu Iarca (120’), Darvari si Prager (152’). Dupa o pauza de trei ore s-a dat startul pe traseul de retur, doar patru echipaje terminand cursa. Niculescu a pierdut radiatorul desprins prin hartoapele drumului, iar Vidal a ramas in comuna Jilava in pana de cauciuc si cu probleme la cutia de viteze, masina sa fiind transportata in miez de noapte in capitala cu una din carutele pregatite din vreme de organizatori."


Jurnalele vremii consemnau ca astfel cursa aceasta naprasnica, in care si-au riscat viata atatia oameni, s-a incheiat cu bine, fara nici un accident, numai ca o cioara ratacita s-a lovit in zbor de unul din cursanti, ranindu-l la cap.

Daca discutam de primele competitii europene trebuie mentionat ca francezii au organizat prima cursa in 1894, cu sprijinul gazetei pariziene Le Petit Journal, “Concours des Voitures sans Chevaux”, competitie desfasurata pe ruta Paris-Rouen. Un an mai tarziu italienii au organizat cursa Torino-Asti iar in 1898 a fost organizata, in Austria, prima cursa montana care a strabatul pasul Stelvio. In 1900 englezii au organizat Thousand Mile Trial iar in 1905 germanii au lansat competitia Herkomer Trophy Trial. Gradul de motorizare al Romaniei la inceputul secolului trecut era redus in comparatie cu alta state europene, acest fapt facand si mai importanta aparitia atat de timpurie a competitiilor automobilsitice in Romania, unde printul George-Valentin Bibescu poate fi creditat ca fiind cel mai important promotor al acestor competitii.

SURSA: retromobil.ro Epilog "Memorialul Giurgiu" editia 2008
Va invit sa accesati si aceastas sursa pentru imagini si informatii foarte interesante!




-------------------- La BUCURESTI -------------------

Din cate am vazut, caci nu am fost acolo, a fost foarte interesant, un adevarat eveniment national ce nu trebuia ratat! Dar, eu l-am ratat partial deoarece, am luat pulsul la Giurgiu!

Cateva imagini oferite de retromobil.ro :



SURSA: retromobil.ro Epilog "Memorialul Giurgiu" editia 2008
Va invit sa accesati si aceastas sursa pentru imagini si informatii foarte interesante!


-------------------- La GIURGIU --------------------
LISTA CU PARTICIPANTI

Trabant... batranul trabant! S-a descurcat de minune, trecand printre jaloane cu cea mai mare usurinta! Evident depinzand si de sofer sau... soferita!
Au fost cam 5 masini de acest tip, un adevarat spectacol! :)



Aro - detiunt de un prohovean, cu scuzele de rigoare, nu-i cunosc numele, cu siguranta il puteti gasi pe site-ul clubului retromobi! Masina cu piese originale, mai putin cauciucurile!
Superb! Trebuia sa vedeti cat ma muncit omul pentru a face proba jaloanelor! Huh!
Se invarte greu un "covrig" atat de vechi!
Cea mai intretinuta masina a concursului!

Renaul Alpine - apartinand unuia din participantii bulgari! Pur si simplu superb!
Aveti imagini si din interior! Nebunie!
Reanult Alpine, a fost vedeta , fiind cea mai aratoasa masina!

Langa Renault , batrana Lada, echipata pentru raliu, aveti o imagine din interior, jos!
Huruia ca-n filme! :)
Lada a fost cea mai zgomotoasa masina!






Interior Lada!


Datorita lipsei de publicitate a evenimentului, in Giurgiu nu se stia ca va avea loc acest eveniment! Un banner a fost amplasat la Teatrul Valah cu o zi innainte! Pacat!

Ca dovata ca astfel de eveniment atrag si unesc mai multe categorii de cetateni, cam toti trecatorii ramaneau cu gura cascata, chiar daca nu erau foarte multe masini!


Au fost si masini moderne, majoritatea apartinand echipei buzoienilor!



In concluzie... se putea mult mai bine, ma bucur ca inca se pastreaza aceasta traditie, iar eu promit ca anul viitor voi participa si voi anunta din timp evenimentul! :P

retromobil.ro Epilog "Memorialul Giurgiu" editia 2008
Va invit sa accesati si aceastas sursa pentru imagini si informatii foarte interesante!



LISTA CU PARTICIPANTI
Related Posts with Thumbnails