sâmbătă, 18 aprilie 2009

Redeschiderea ateneului Nicoale Balanescu din Giurgiu


Hristos a inviat !



Poate unii au auzit sau chiar au vazut cum ca lucrarile la "edificiul cutural" cum ii place primarului sa spuna, au ajuns aparent pe ultima suta de metrii si deci se monteaza "fundita" si ne
pregatim de inca o inaugurare cu surle si trambite desigur fara alte incarcari ascunse decat sincera si chiar acerba preocupare pentru viata culturala a giurgiuvenilor manifestata de edilii sefi. Trecem de mult prea cunoscutele povesti si ajungem la ce este defapt cel mai important si anume Ateneul Nicolae Balanescu, ce-i cu el, de ce este valoros, cum era innainte si cum va fi mai departe.


Ateneul"Nicolae Bălănescu"


Categorie: Atenee
Perioada: 1940
Importanta: B
Cod LMI: GR-II-m-B-14899
Adresa: Str. Portului 21
Localitate: municipiul GIURGIU
Judet: Giurgiu
Regiune: Muntenia
(sursa)
Monument clasa B, cum arata si textul de mai sus, istoric.

Ateneul a fost realizat în 1940(20 noiembrie inaugurat), pe terenul donat de ctitorul său, cunoscut avocat şi om politic liberal, fost membru al cunoscutei societăţi culturale din Bucureşti şi preşedintele celei mai importante filiale din provincie, Nicolae Balanescu. Ateneul giurgiuvean a fost cea mai importantă filială din provincie a Ateneului Român din Bucureşti. În Ateneu a funcţionat a funcţionat mai mulţi ani sala de festivităţi a şcolii generale nr.7, aflată în imediata apropiere.

INAUGURAREA VA AVEA LOC PE 23 APRILIE 2009 - ZIUA ORASULUI GIURGIU


Primele forme ale ateneului
(a se observa vulturul care nu a fost luat in calcul la refacerea monumentului)



Perioada comunista - Ateneul = " Cinema Lumina"


Dupa cum vedeti si in imaginile de mai sus, ce era mai interesant la Ateneu era fatada, care dupa gustul meu e ok, dar deja sunt satul de imitatia sata de partenon care se tot repeta in Giurgiu (ba la Teatrul Valah si in noul Teatru Valah simai evident, ba Judecatoria Giurgiu, ce sa mai... le avem cu coloanele). Orisicum , ca dovada clara ca fatada ne interesa, s-a procedat la declasarea partiala a monumentului istoric patrandu-se strict fatada ca atare in noua amenajare. Deci ateneul actual, nu are nimic in comun cu cel de altadata in afara de fatada care este si ea partial refacuta, si am vazut ca si ceva in lateral dreapta, un fel de intrare secundara dar... nu-mi trece nimic prin cap acum.. sa va zic de ce arhitectul a facut chestia aia inexpresiva si chiar inestetica. totusi sa nu fim rai!

Ce sa mai zic, noua constructie este foarte mare, a fost facuta la foc automat, este colorata in 4 culori: oranj (fatada), galben pipi (laterale), gri (calcanele) si ceva pamantiu ceva si alb.
Reabilitarea cladirii Ateneului a costat 18 milioane de lei, 3 milioane de lei fiind asigurate de la bugetul de stat, restul fiind contributia administratiei locale.



Astazi...zarva mare la Ateneu



Lateral stanga...

Lateral dreapta...


Intrarea principala...

Vedere de pe treptele ce duc la etaj...


Foaierul...
Foarte faina atmosfera in foaier, si vederea ce o ofera peretii de sticla! Foaierul este practic acelasi cu sala destinata expozitiilor de pictura. Daca pot spune clar ca-mi place ceva la noua cladire, atunci voi spune ca este foaierul! :)

Sala de spectacol...

Sala mare de spectacole cu 420 de locuri...
uitati-va atenti la scaunele din imaginea de mai sus si spuneti-mi ce nu-i bine!? pai daca avea e loc sa rabatezi scaunul unde mai incap picioarele, iar daca stau la mijloc si ma trece una groasa... ce fac? Am facut o proba si.... pot spune ca arhitectul va raspunde daca se va intampla vre-o nenorocire, caci in caz de urgenta oamenii se vor calca in picioare. NU va asezati in primele 3 randuri pe ca nu vedeti nimic, Nu sa asezati la balcon aproape de scena pentru ca doar o jumatate de scena va fi vizibila si.... asteptati-va la un ecou puternic venit din minunatul perete de marmura neagra! :P acustica salii este varza... am discutat cu o persoana care a repetat in sala iar ecoul poate dura pana la 2-3 secunde. cee ce este.... de rahat! Imi place marmura neagra pentru ca da un aer profi, functioneaza ca o oglinda si deci mareste si ajuta la profunzimea spatiului, vizual desigur. In general arata bine dupa parerea mea! Imi pare rau ca nu mai exista cortina... eu nu am vazut nimic de genul, desi poate nici nu este nevoie, eu unul nu stiu exact ce planuri au, stiu doar ca e planuit sa devina casa Filarmonicii Giurgiu, desfiintata de aceeasi oameni care acum o vor readuna pentru a concerta in Ateneu!

Vedere de la balcon...
Catamai schela trebuie sa speli corpurile de iluminat sau marmura aia! huh!


Cica e dotata cu de toate, boxe si boxulite, nush ce sistem smeker de climatizare, are si generator daca e sa pice curentul cum pica de obicei in cartier, pot spune sigur ca stau la 1 minut de aici. In imaginea de mai sus, in stanga sus este camera tehnicianului..cel cu botoanele!


Sala destinata expozitiilor de arta plastica...

INAUGURAREA VA AVEA LOC PE 23 APRILIE - ZIUA ORASULUI GIURGIU

Eu cred ca este un motiv de bucurie pentru fiecare din noi, chiar daca motivul este complet diferit. Usor usor... lucrurile incep sa arate ingrijit iar eu sper ca girugiuvenii sa stie sa pastreze putinul care-l au cu sfintenie pentru ca... rar au ocazia sa vada asa ceva!


Despre ziua orasului Giurgiu, si evenimentele dedicate aceste sarbatori, am sa postez seaparat mai tarziu putin, dar ce ma incanta pe mine mai mult decat orice, este mitingul aviatic ce se intainde pe 3 zile (de vineri pana duminica) si desigur inaugurarea - redeschiderea Ateneului Roman Nicolae Balanescu din Giurgiu.

14 comentarii:

ex-gr spunea...

Hristos a inviat! Aveam pe "to do" list-ul de astazi sa intru pe blogul tau pt ca ma asteptam sa gasesc un articol proaspat. Si pozele sunt ok...pacat de casuta de melc hidos din spate. Am senzatia ca ceva nu se leaga, oricat de comod si frumos ar fi interiorul. Ca sa nu fiu carcotasa...e f bine ca s-a refacut cladirea dar trendul asta cu "pastram fatada si in spate facem ce ne taie capul"...nu e chiar in regula. Poti sa imi explici cam pe unde este Ateneul acesta...am tendinta de a confunda cladirea cu cea de langa Scoala nr 7 (care stiam ca a fost un Cinema).

GIURGIU spunea...

pai confunzi bine, chiar aia a fost cladirea, astazi dicutam doar de fatada! Adica fostul Cinema Lumina! :) si.. Adevarat a inviat!

Vorpal spunea...

Mai exista o sala de conferinte undeva la demisol. Un lucru care imi displace profund este acela ca, la fatada, textul "Ateneul Nicolae Balanescu" nu este centrat; da o senzatie ciudata celui care priveste in sus literele. Totusi, probabil ca langa text va fi inserata o emblema, sau poate un portret al lui Balanescu. Sunt sigur ca vor mai fi greseli. In ultimele zile a fost furnicar, si se stie ca aproape intotdeauna "graba strica treaba". Si eu sper ca giurgiuvenii sa pastreze cu sfintenie acest edificiu.

GIURGIU spunea...

Vorpal, ai dreptate, cand am facut fotografia inca nu fusese montat restul de text dar acum scrie si 1940 langa Nicolae Balanescu ! Despre sala de conferinte nu stiu, nu am ajuns si pe acolo, dar mai sunt incaperi bineanteles, mai ales cele pentru artistii care se pregatesc de spectacol si cateva birouri din cate stiu. :)
Ce-mi mai place mie este faptul ca este luminat cat de cat ok pe timp de seara si... deja se creaza un fel de circuit ...al unei promenade prin centru!
Nu-mi place gardul care este similar cu cel de la scoala nr 7, ca si cum ar fi in legatura una cu alta, ceea ce nu este adevarat. Iar ceva mai tehnic dar foarte practic, scurgerile din coltul stanga din fata... WOW, va fi un maaaare lac acolo pentru ca apa nu are unde sa mearga avan in vedere ca trotuarul este mai sus decat cladirea ateneului. Vor vedea ei, pana la urma, cine a lucrat in constructii ma intelege cand spun ca...baietii si-au lasat de lucru si pentru mai tarziu! :)

Raiden spunea...

Scuze, dar e un kitsch TOTAL. Cum naiba s-a intamplat asa ceva cu un imobil de patrimoniu?? Pai daca e filiala a Ateneului bucurestean, cum ar fi fost ca si Ateneul nostru sa fie stricat astfel??

Scrisul ala bisericesc de sub fronton e oribil (scrisul clasic original era foarte ok), iar culoarea portocalie ma duce cu gandul la niste restaurante de prin Bucuresti, renovate asa.

Un esec total, iar vulturul din varf trebuia neaparat refacut.

mugurtatu spunea...

chici-nechici, eu zic că e bine că s-a făcut, oricum prin 2005 am fost p-acolo și ți-era frică să intri. cu fațade laterale discutabile, cu compartimentare interioară deasemenea....cine e mai iscusit să se implice nu să facă galerie pe net.
PS sper să nu se renoveze și cetatea din insulă sau nu așa

Raiden spunea...

@ mugurtatu - "cine se pricepe sa se implice, nu sa faca galerie pe net" - nu prea ai gandit-o. Sa se ocupe cine trebuie, in niciun caz eu de la Bucuresti!

Nu e treaba mea sa reabilitez Girgiul, insa ca potential trecator prin oras, as fi oripilat de asa ceva. Doar ce am fost prin Prahova si vedeam prin niste sate niste case noi, kitschoase, de acelasi portocaliu jenibil.

GIURGIU spunea...

mugurtatu ... esti un bun reprezentat a peste 90% din giurgiuveni care se bucura atunci cand o groapa este acoperita (bine sau srau), atunci cand o cladire in paragina este renovata (bine sau rau) atunci cand se dubleaza un pod sau se mai pun trei banci in fata blocului...samdp. si nimeni nu spune ca nu este inregula sa faci asta! Si eu ma bucur ca au renovat cladirea, eu am copilarit acolo - 8 ani de scoala generala am avut sarbari in fostul ateneu, am batut mingea de peretii exteriori si m-am suit in podul ateneului sa ma uit la benzi vechi, carti s.a. Ce pot eu ca o persoana ce ...mai stiu una alta despre arhitectura si niste reguli farandoiala stricte, este ca mi-e frica sa intru pentru ca stiu ca imi este extrem de greu sa ies. M-a durut capul dupa 2 ore de spectacol din cauza aerului conditionat prost orientat (parca eram in microbuzul de falastoaca), sunetul putin ciudat, si abea daca am vazut ce era pe scena. Proiectul salii de spectacol imi spune un lucru - COPIAT DUPA O SALA DE CINEMA. Oriunde ai sta, daca stai normal cu spatele sprijinit de spatarul scaunului nu poti vedea scena absolut de loc, dar poti vedea peretele din spatele scenei (cel placat cu marmura neagra)! Perete care... daca ar gazdui un film...ar fi perfect pentru vizionare! Mai sunt multe de spus, iar despre aspectul exterior...desigur acelasi arhitect ... neprofesionist a lucrat si rezultatul se vede. Inca o data... nu vreau sa fiu prea rau dar... cineva trebuie sa si critice si sa aduca in fata si alte aspecte, pentru ca in Giurgiu vreau sa va spun ca.. s-au adus elogii primarului pentru "imensa lui contributie la cultura locala" de parca... a dat de sub salteaua lui bani, si de parca nu ar fi pus tot rudele sale in ateneu (adica pe domnul Petanca). Da! nu revine filarmonica ci... se muta fanfara la Ateneu! Tadaaaaam! ehee...!
si inca ceva zic inca ceva... in prima zi de deschidere ...la venirea primarului acesta fost primit in aplauze, sala s-a ridicat in picioare si niste indivizi imbracati in toale de epoca (aplaudaci platiti) au strigat bravo si l-au toooot elogiat! deci... dragi mei... nu suntem prea departe de Chisinau pana la urma!

Vorpal spunea...

Se pare ca pana la urma au pus si vulturul, insa...

GIURGIU spunea...

ce caterinca.... am senzatia ca este facut din pluta si turnat ipsos peste...! seama tare mult cu uun ingeras tipic american ce se pune in varful pomului de Craciun. Va dati seama cu a decurs verificarea in momentul in care au venit cei de la Ministerul Culturii Cultelor si cica Patrimoniului...:P "aa... da...aa... multumesc sanatate nasule!"

Liviu spunea...

Eu, ca de obicei, sunt profund dezamagit de ce au facut autoritatile. O porcarie. Cum sa dai fatada unei cladiri-"Ateneu", ce se vrea a fi edificiu cultural, cu vopsea decorativa, asemenea caselor din spoitori??? Cat de idiot sa fii sa faci asta??? Cum sa combini stilul arhitectural al fatadei cu porcariile alea laterale din PVC si termopan???
Pe langa neregulile constatate de Alex, vin si eu si spun, ca sala aia nu are nimic in comun cu acustica necesara unui concert (ex. tavanul).
Oricum, sunt convins ca sala va fi folosita si se preteaza cel mai bine, la sedintele de partid.

mugurtatu spunea...

se pare c-am fost inteles gresit.
nu-mi place cu a fost "renovat"; cum vedeam eu treaba: se renova ateneul dupa planurile originale iar zbaterile intelectual artistice ale doamnei arhitect s-ar fi materializat intr-un hipermarket f frumos.
@raiden: s-au schimbat asa mult treburile prin bucuresti de cand m-am mutat eu de-acolo? pe atunci nu se ocupa cine trebuia de ce trebuia, acum poate se ocupa si merge tara in directie buna.
@administrator: da chiar ma bucur daca nu dau cu masina intr-o groapa si nu am timp sa ma gandesc daca a fost acoperita bine sau nu. cu parerea m-am dat numai despre ce am vazut la exterior, interiorul nu l-am putut vizita intrucat se astepta un musafir foarte pretentios care nu suporta urme pe mocheta (nu aveam noroi pe pantofi). cat despre spectacole bune/proaste... nu pot sa-mi fac o parere decat, probabil, peste cativa ani (motive obiective legate de lipsa supraacuta de timp).
bancute/poduri/pavele/liniute pe sosea si borduri.... nu ma intereseaza, probabil detalii putem obtine de la pensionarii de la mine de la bloc.

GIURGIU spunea...

scurt pentru mugurtatu....: omule urmareste-ma ... DACA un bou de la Giurgiu sau de oriunde asfalteaza gresit o groapa planetara masinii tale se fute poate simai grav! Bucura-te ca ai gropi pline si nu goale nu? dar... nici pline parca nu suna bine!

Aoleu si inca ceva.... eu sper ca totusi ai inteles si tu ca acest ateneu asa... idiot refacut ... este numai o bomboana electorala pentru masele maneliste ce domina orasul Giurgiu.

MihaiSL spunea...

Sunt din Bucuresti si am ajuns pe acest blog cautand "Ateneu Giurgiu" tocmai citisem de aceasta. Nu am fost in Giurgiu, eu merg des la concerte de muzica clasica la Ateneul Roman din Bucuresti. Am vazut pozele de pe acest blog si acum sunt consternat de aceasta refacere a acelei cladiri vechi, ca de restaurare si renovare nu poate fi vorba. Este practic o alta cladire si nu inteleg de ce nu s-a restaurat cladirea veche pentru concertele de muzica clasica la care vine oricum putina lume (Ateneul Roman din Bucuresti are mai putine locuri decat noul "Ateneu" din Giurgiu !) si, in paralel, sa se faca si o cladire moderna, pentru spectacole cu multi spectatori, alaturi de Ateneu sau in alta parte a orasului Giurgiu. Si in Bucuresti a existat un caz similar: proprietarul unei case vechi de patrimoniu a vandut casa la o socitetate care a facut un hotel modern si care a dorit sa demoleze complet casa veche, insa legislatia spune ca in cazul acestor cladiri de patrimoniu trebuie pastrata macar fatada, astfel ca a ramas fatada, iar deasupra si in spate s-a ridicat un hotel de cateva etaje. Acelasi lucru s-a intamplat si in Giurgiu: au dorit sa demoleze Ateneul, insa legislatia i-a obligat sa pastreze fatada.

Related Posts with Thumbnails