sâmbătă, 15 august 2009

Statui noi in Giurgiu - primul pas?

Sunt incantat. Da! au pus astia 3 grupuri statuare ici colo prin Giurgiu, amplasamentul este cam nejustificat sau haotic, temele sunt ok, aspectul "obiectelor de arta sculpturala" sunt dupa mine in regula, dar cel mai mult imi place urmatorul.




Numele este "navodul" sau aruncarea navodului, mai explicit. Sculptura amplasata in mijlocul noului rond din fata "parcului pionierilor" sau "fostul teatru de vara", penru cei care nu au inteles nimic de trimiterile acestea... exista sub fotografie un link catre o harta . Aceasta este sculptra care imi place, ma incanta atat amplasarea in care eu deja vad un ax de aici catre piata Garii unde este statuia ce reprezinta zeita Diana si se continua in ax cu Str. Garii ajungand la un calcan de bloc comunist ce ascunde 90% din simbolul orasului Giurgiu Turnul cu ceasornic. Extrapoland propun ca acel calcad sa fie infrumusetat cu o reproducere reala a siluetei turnului astfel creand un super capat de perspectiva pentru tot acest ax urban de care va spuneam. Axul are mare potential generator de nou poli urbani sociali super activi ...pe viitor. Desigur nu totul depinde de acel calcan cu turnul si si de functiunile date spatiilor din zona. Atentie! da?


"Dupa ce luni de zile, primarul Iliescu s-a lasat cautat si curtat, in sfarsit edilul a fost de gasit si a acceptat o superoferta din partea SC SHIPYARD ATG SRL Giurgiu - trei statui din metal, de circa 12 metri inaltime, executate de artisti plastici.
Aceste statui reprezinta o ancora, un navod si "Rodul pamantului", toate stilizate. S-au stabilit locurile de amplasare si urmeaza doar ca Primaria sa execute soclurile pe care aceste statui sa fie amplasate.
Ion Mocanu, directorul general al SC SHIPYARD ATG Giurgiu ne-a precizat ca valoarea totala a statuilor se ridica la aproximativ 160.000 de euro...
"Aceste statui executate la noi in santier sunt cadoul nostru pentru orasul Giurgiu si am fi dorit ca macar una dintre acestea sa fie postata pe soclu inainte zilei de Sf. Maria, care este si sarbatoarea navalistilor". CITAT DIN www.giurgiu-news.ro

Cat? 160 mii? nu cred!


Sculptura dinamica, de culoare alba, ce se profileaza super bine pe cerul albastru sau pe vedele gradinii publice - "Parcul Copiilor", sau cum s-o numi. Eu totusi as mai fi avut o varianta pentru amplasarea aceste frumoase sculpturi si anume.. langa o apa! Poate chiar langa Dunare! ca gigelul cam pescuieste caini comunitari, oameni zburataciti de vant si soare si masini . Detalii nu-i asa?


Inca o vedere, de data aceasta una laterala ! Statuia are hibe de ordin vizual maricele, iar cea mai stupida este aceea ca are fata si cur. Adica statuia se vede misto din axul drumului sau de pe trotuar dar venind dinspre centru si nu din.."tiganie". Acuma... de ce e cu fata spre centru si cu curu spre iesire, iarasi nu-mi ramane decat sa ghicesc.




ANCORA

nu-i asa?
cam la vre-o 10 metrii inaltime, ceea ce ma bucura. Am vazut multe tentative de sculpturi in ronduri, prin zeci de orase romanesti si de cele mai multe ori apareau niste mescinarii de 2 metrii aproape insesizabile de deloc proportionate cu marimea pietii publice urbane sau a intersectiei. E aici au nimerit-o baietii de la ShipYard ATG care au si donat sculpturile primariei. Executantii sunt sigur ca sunt sudorii de vase de acolo si cativa ingineri, iar artistii emeriti necunoscturi, scosi din dulap, habar n-am... daca au gandit profund treaba, mie mi se pare ca totul e prea superficial. Giurgiu are o incarcatura profunda iar astia au venit cu o sculptura atat de comuna ca o ancora. Cam copilaresc si penibil, dar... cum zice romanul "las ca merge si asa, zi mersi si mergi mai departe" sau.."de la omul al dracu iei ce apuci".

prin zona un eco trotuar specific iliescian, un peisaj atat de deosebit in ton cu noile tendinte europene! De la "green roof" la green side walk, carare probabil facuta de caini. :P Orisicum aceasta strada va deveni un important ax de comunicare si acces o data cu dezvoltarea zonei "prieteniei" cu parcul cimitir langa "hotelul 2 strigoi".


Mergem mai departe la cea mai prost amplasata si cea mai urata sculptura "Ulise" ! de unde si pana unde? au gandit baietii astia de s-au spart! Ulise si Giurgiu ... o logica imbatabila de o sensibilitate spirituala si culturala de te trimite la closet. Dar! au pus ceva in port! ma tot plangem ca nu avem nici macar o amarata de statuie , ceva, in meschinul nostru port cu tentative de faleza inghiontita printre masini, seminte si cocalari.


Detaliu... totusi am incerca cu camera sa scot cateva unghiuri faine ale sculpturii, si am gasit ceva ceva, ceea ce ma incanta! Nu vreau sa fiu critic de dragul criticii dar trebuie sa acceptam cu totii ca se putea mul mai bine dar... mai ales mult mai rau! Sa ne bucuram de ce avem!

in fine... amplasamentul este cat de cat ok, se vede ceva de pe Dunare, se vede ceva si de pe mal.... acuma statuia asta parcata pe malul Dunarii va ramane aici multi multi ani ceea ce nu poate fi neaparat rau. :)

Va dati seama cum a crescut pipota in edili cand stiu ei ca si-au pus amprenta ata de profund asupra peisajului urban al orasului?


Din exces de zel, baietii au scos de la naftalina o statueta oribila, cu un fel de gigel care tine o carma dar cu o privire de parca ar fi impaiat. Urat pe bune! urat vopsit ...macat de ar fi facut un efort dar... e prea stangaci, prea neprofesional si pe genunchi. In contextul dat... cu noile sculpturi din oras... asta e ca nuca in perete, dar... pretextul este astazi , adica ziua Marinei Romane! Traiasca! :P


daca am intrat in subiectul acesta, iar eu m-am tot interesat de el de mai multe ori pana acum... as vrea sa scot la iveala si cateva exemple de sculpturi cu adevarat contemporante ce abordeaza nu numai privirea ci mai mult. Interactiunea cu un obiect de arta este ceva nou, o nisa destul de proaspata ce la noi in tara...pai nu prea e de loc. Ce inseamna sa pot sta pe banca cu Mihai Eminescu si sa trag cu ochiul in notitele lui? inseamna ca simt mai mult si mai bine. Idolatrizarea, punerea pe piedestal s-a facut, s-a fixat, acum cand o sa simtim oamenii astia? pai niciodata data ii tinem impietriti in busturi reci puse la inaltime. Nu conteaza. sunt decor! Trebuie sa interactionam, si poate pe viitor lucrurile se vor intampla asa si in Giurgiu, la viitoare donatii de sculpturi. :P
scurt.... faceti ceva cu calcanele caselor din Giurgiu caci sunt oribile! cand o trece criza, ca acum nu puteti sa furati si sa rezolvati probleme si sa ajunga bani pentru cetateni si pentru orasul lor nu al vostru sau al masinilor. ;) cand o fi!

15 comentarii:

adra_bell spunea...

Superbe statuile de sfarsit, poate pui si locatiile lor, imi place mult cea cu lingurita si cireasa.
Coincidenta, am scris si eu tot despre uratul ala de marinar din port saptamana asta:D
wow, 160 de miare de euro, e foarte mult

Doppelgänger spunea...

Trebuie sa recunosc ca la inceput mi s-a parut extrem de urata prima statuie. Probabil fiindca nu mi-au placut niciodata sculpturile din metal. Dar pana la urma arata chiar ok prima. A doua intr-adevar arata foarte superficial si simplist, sa inteleg ca in tot orasul asta nu s-a gasit o singura minte cu un spirit mai creativ? E prea banala ancora aia, parerea mea. Cu sculptura asta zici ca s-au razboit pe tematica "cine gaseste cea mai banala, anosta si comuna statuie", si au si castigat. A treia sculptura, culmea, este singura dintre astea trei care imi place cu adevarat. Poate ca nu se potriveste cu tema de "oras marinaresc" si cu locatia, dar asta nu inseamna ca acum toate sculpturile si picturile orasului trebuie sa tina de tema asta. Ar fi foarte plictisitor. Oricum, arata mai bine decat sculpturile Dianei, a lui Apollo si a marinarului aluia ce tine carma (singura reactie pe care am avut-o cand l-am vazut a fost....nu pot sa descriu, dar nu a fost de bun augur).

Parerea mea.

valiotronic spunea...

De zeci de ani avem si in Galati sculpturi in metal ....si la vremea respectiva ....pareau un pic ciudate ....marea majoritate sunt pe faleza...dar timpul le-a dat "acceptul"....acum par integrate in ambient...acum imi plac.
Exemplu (desi nu sunt chiar sugestive) : http://poze.orasultau.ro/poze_caut/faleza
Parerea mea ca intradevar nu se trantesc oricum-oriunde...intr-un gheto cu design comunist... le trebuie musai un ambient....ce ai postat la urma e foarte sugestiv.

mai adug ceva aici>>> http://www.flickr.com/photos/valiotronic/

GIURGIU spunea...

Doppelganger...statuia Dianei sau a lui Appolo...hm.. alea sunt opere de arta, desigur replici ieftine neantretinute dar...sunt adevarate opere de arta si nu suporta comparatie cele doua generatii de sculpturi pentru ca vorbim de timpuri diferite, artisti diferiti, simtiri diferite. Mie power ranger ala din port nu-mi place de loc, mai ales tema... cica ULISE, de unde? habar n-am! dar... fiecare cu stolul lui, pana la urma privind la rece toate trei sunt faine, si... asteptam si pe a patra, o reprezentare a lui Mihai Viteazu in intersesctia de la asazisul spital judetean.

Giurgiu... oras marinaresc? wtf? pescaresc cred ca vroiai sa spui! :P

Doppelgänger spunea...

Well...ma refeream la statuia Dianei si a lui Apollo exact din punctul ala de vedere (adica al materialului folosit si gradului de intretinere): arata de parca ar fi fost facute acum 300 de ani, si arata oribil din cauza asta. Nu ma refer la stil, ca nu am nimic cu stilul, e chiar foarte ok in opinia mea. :)
Nu, vroiam sa zic oras marinaresc. :-? Am uitat ghilimelele, dar de multi e considerat asa. Funny, huh? :))

GIURGIU spunea...

doppleganger, sa lamurim putin situatia, cu sau fara ghilimele.
Un oras cu tema, sau tematic nu exista, dar poate avea un brand, un aer general, si cred ca la asta te gadeai si tu cand ai spus tema de oras "marinaresc". Oras marinaresc este un concept inexistent , pentru ca asta ar insemna ca orasul sa fie majoritar ocupat de marinari. Nici cum am spus eu nu e corect pentru ca orasul nu este ocupat majoritar de pescari.
Cum vad eu lucrurile, Giurgiu este "mai aproape" de fluviul Dunarea si aduce printre oameni prin intermediul peisajului urban simboluri ale activitatilor ce tin de apa ce i-a dat viata. Asa cum am mentionat de nenumarate ori orasul Giurgiu s-a nascut datorita Dunarii si a acestor activitati initiale reprezentate in 2 din cele 3 statui si anume pescarul si ancora. Ulise... hm...("personaj mitologic, celebru erou grec (cunoscut din Iliada, dar mai ales din Odiseea) care a participat la războiul troian. ") drumul sau are loc pe mare...ooooook!! si? a fost si pe la Giurgiu? repet, poate ma aude cineva, dece este Ulise la Giurgiu, dece el este in port si un pescar ce arunca un navod este in mijlocul unei intersectii???? alou?
asa ramane va zic eu! ;)

doppleganger ma bucur ca revii! :)

Doppelgänger spunea...

Da, nu contest acest fapt, ai dreptate. :-?

Pe de alta parte probabil acelasi lucru s-au grabit sa se gandeasca si edilii orasului: nu e nevoie de tematica, luam o statuie si o punem in oras (indiferent de natura ei sau de natura orasului). Astfel a rezultat acel Ulise din Port care aduce a "Metropolis". Stiu ca pare ca ma contrazic, deoarece acum spun ceva diferit fata de ce am spus intr-n comment de mai sus, dar incerc doar sa-mi raspund (macar vag) la intrebarea pe care si-o pune probabil orice concetatean ce a vazut acele statui si le-au displacut: Ce a fost in capul lor?

Nu sustin ca sunt revoltat peste masura de acele statui (nu sunt deloc revoltat de fapt si dupa cum am spus mai sus, dintre toate trei, cel mai mult imi place "Ulise", desi sustin ca nu se potriveste cu ambientul), dar este omenesc sa te intrebi de ce au facut aia? De ce ancora si nu sirena? De ce Ulise si nu Mitica (din faimoasele momente si schite ale lui I.L.Caragiale, corectati-ma daca gresesc)?


Multumesc, si da, revin fiindca sincer sa fiu este singurul loc in care pot sa citesc articole de calitate despre orasul natal. Giurgiu Expres? Giurgiuveanul si celelalte ziare locale? Alea vorbesc numai despre "partidul X a atacat partidul Y", "partidul X nu a facut nimic, dar partidul Y a plantat copacei in parcul Z", etc.
Felicitari, este un blog excelent. :)

Doppelgänger spunea...

Oricum, am uitat sa mai mentionez ceva. Intr-adevar, sa recunoastem ca desi nu sunt cele mai reusite statui care puteau fi puse in acest oras, edilii orasului trebuie aclamati pentru faptul ca au pus chiar si aceste statui (nu, nu sunt fan politica, deci putin imi pasa daca a fost Iliescu cel care a comandat toata chestia asta sau nu). Este un inceput. Dupa cum ai spus si tu: "primul pas". Din cate stiu nu au mai fost puse statui in oras de ceva vreme. Pentru mine, faptul ca au fost puse aceste statui reprezinta ceva de bun augur. Acest lucru impreuna cu renovarea Ateneului (de exemplu) ne arata ca incet dar sigur Giurgiu o sa ajunga sa se redeschida din punct de vedere cultural. Cu pasi mici, dar sigur. Pentru asta merita o bila alba.

Marius spunea...

Inspirate sau mai putin, donate sau nu, arta sau un fel de, cred ca noile "podoabe" ale Giurgiului reprezinta un mic pas spre modernitate. Daca adaugam si faptul ca au disparut bulinutele de pe cladirea din Str. Garii, ar trebui sa devenim deja increzatori in viitorul orasului :)
Chiar si privind prin ochii unui spectator neavizat pot spune ca se putea mai bine in ceea ce priveste aceste sculpturi, dar sa nu fim carcotasi, caci pana la urma ceva e mai mult decat nimic.

Marius spunea...

Sau poate ati fi preferat ceva de genul:
http://www.roadsideamerica.com/attract/images/ca/CASBRserra_weber.jpg,
http://image44.webshots.com/45/4/43/1/2480443010076425377lEGEbS_fs.jpg,
http://www.cynical-c.com/archives/bloggraphics/44a2431.jpg

?

Don Coyote spunea...

In timp ce se pun viitoarele ruginituri in sensurile giratorii, pe de alta parte, nestiut, la Gostinu se "amenajeaza" plaja pentru mici si bere.
In zona principala de plaja, "la macara", langa silozuri, padurea s-a taiat, aproape nu a mai ramas nimic.
In primavara viitoare Dunarea va creste, digul va aluneca... si va aluneca... asta da investitie pe termen scurt.

GIURGIU spunea...

Dopppegander... pentru a intelege de ce Giurgiu din anumite privinte sta chiar bine, nu trebuie decat sa facem o vizita chiar si cu google earth prin orasle de aceleasi dimensiuni cu cele ale orasului resedinta de judet Giurgiu, si vom intelege. Eu am dat prin Oltenita, oras ceva mai mic decat Giurgiu, tot la DUnare, si vrea sa va spun ca este foaarte nasoala situatia acolo. Nu ai cum sa ajungi la Dunare decat dupa un riscant drum initiatic canceros si depresiv, iar de oras... ce sa mai zic. Dar.. nu trebuie sa gandim la modul.. las ca sunt altii simai rau caci asta nu inseamna progres ci stagnare, nu inseamna sa te multumesti cu ce ai ci sa fi bleg si sa nu stii ce ai. Boon... ai ca am lamurit-o si p'asta!
Cat despre partide si celelalte site-uri.. e jenant cum incearca sa manipuleze sa arunce cu rahat unii in altii, e mai bine de aici, aplaudam pe cine trebuie si... deseori aruncam cu cacat in cine trebuie sau... in cine vrem noi dar.. atentie! fara pretentia de a da educatie in sensul asta! cand vine vorma de cultura si peisaj, natura si respect ...poate!

Marius.. "podoabe" ..ai inceput prezentabil asa.. dar sa nu exageram. Ma bucur la vestea ca au disparut bulinutele, eu chiar am avut o postare pe faza asta, saraca casuta este una din putinele imobile de patrimoniu clasate si nici asta nu e reconditionata. Nu vreau sa-mi imaginez cum va arata dupa ce trantesc termopane si fac termoizolatie! Inca o data... ii arat cu degetul pe cei de la cultura culte si patrimoniu din PMG si de ce nu pe cei de la muzeu pentru lipsa de simt civic si respect pentru oameni daca nu pentru faptul ca nu-si fac meseria.
Totusi Marius ai zis bine.. e mai mult decat nimic, si inca o data ma incanta ca sunt mari asa cum trebuie sa fie. Daca dam o raita prin Bucuresti o sa gasim niste penibilitati puse in intersectii, de ti-e mai mare jena.Cum radem noi de noi ...ca doar scoli de peisagistica , arta plastica si urbanism.... nu avem.


Ce se intampla la Gostinu stiu ca a scris adra_bell, si a pus si imagini,....nu gasesc linkul ... sper sa puna un searc de la google ca e greu deja.
nu raspunde nimeni, e ca si cum singura s-a taiat padurea, daca intrebi cine a semnat actul de executare , actul de ucidere a sute de arbori unii chair seculari se vor uita pe tavan idiotii. Digul nu o sa cada, iti spun sigur, iar daca va cadea va fi ok, sunt bani grei la mijloc si mai ales persoane. Don Coyote, eu sunt aici si daca vrei sa depi o sesizare la Protectia Mediului sau la Garda Nationala de Mediu te pot sprijini ...dar pentru asta trebuiesc imagini doveditoare si lamuriri. eventual o parere a unui specialist. mai vorbim si despre asta! poate ajung zilele ce urmeaza acolo, cel putin sesizez realitatea tv si antenele, sa dea putin cu ei si sa puna un vizor acolo. trebuia facut de mult asta !


hai ganduri bune...sa nu ne stresam prea tare si sa nu stresam prea tare, pana la urma deseori se intampla ca omul pe care il blamezi sa fie tocmai cel care te poate ajuta sa obtii ce vrei!

liviu spunea...

Saracu' Iliescu, nu degeaba a ezitat el cand a aprobat amplasarea porcariilor alora in cateva puncte cheie ale orasului.
Tot respectul pentru donatori, desi am mari dubii cu privire la valoarea lucrarilor (cred ca se spala bani).
Chestia aia alba, mare, din tabla groasa si nefinisata, e un exemplu clar de bataie de joc. Nu are nimic placut vederii. Absolut nimic. E o hidosenie.
Chestia aia din port, impreuna cu chestia aia alba, trebuiau puse intr-un parc, sa se joace copii cu ele.
Singura care-mi place e ancora.

adra_bell spunea...

Mie nu-mi plac deloc statuile noi, bineinteles parerea mea hac, chiar daca sunt pe degeaba, nu cred ca trebuie mers pe principiul "calul de dar nu se cauta la dinti". Dar....se asorteaza teribil cu uratenia de fantana de la Mihai Viteazu, deci se respecta o oarecare estetica a uratului giurgiuvean.
Atunci cand n-ai bani este bine sa mergi pe principiul ce e simplu e si frumos, tocmai ce am venit de la Sibiu, si fantana aia din Piata Mare mi s-a parut de mare efect tocmai prin simplitatea ei, pe cand Giurgiu s-a complicat inutil incercand sa reinventeze roata.

http://adrabell.blogspot.com/2009/06/o-lacrima-pentru-fiecare-copac-taiat.html si linkul catre postarea mea despre padurea Gostinu, din cate am inteles copacii sunt taiati pentru lemne. Am batut toba pe la presa locala, presa pnlista nu scrie nimic fiindca primarul din Gostinu e de la ei, presa psdista a scris ceva, dar nu s-a spart de munca, pozele le-au luat de pe blogul meu

GIURGIU spunea...

Liviu ...cine naiba sa se joace cu asa ceva? poate sa arunce cu chiftele de pamant in ele! :)

Adra_Bell ... nu era calul de dinti nu se cauta la dar? sau... asa e doar p'aici! :)

Toate ziarele din gr au o apartenenta politica si exista pentru simplu si mult prea evidentul scop de a manipula, sau modela opinia cititorului si de a sustine conflicte si rareaori aplanare. Informatiile sunt apropae idioate si le scapa mereu ce este mai interesant, is asa te uiti la un ziar de giurgiu si vezi pe prima pagina pe gigi grasu care isi da cu parerea in legatura cu ce zice Basescu (alt idiot) si altii. Nu am vazut pe nimeni sa aiba initiativa in presa locala, imi pare rau sa spun asta dar.. asa este! Trebuie sa spun ca am primit mai multe telefoane si promisiuni ca voi avea pagina mea, ca scriu ce vreau eu, si as am ajuns pana la urma la Valagia unde nu am scris din cauza dezamagirii ce mi-a provocat-o coordonatorul sau ce-o fi..domnul Talianu. pacat! giurgiuvenii au de pierdut! oare?

Related Posts with Thumbnails