sâmbătă, 28 februarie 2009

Giurgiu vazut de sus... Seria 2.

A doua serie, asa cum am promis...

Acesta este Giurgiu, orasul de la marginea unui canal ce se leaga cu Dunarea, orasul ascuns de blocurile comuniste, unul din ele fiind chiar cel pe care eram cand am facut fotografiile;dreapta sus Hotel Steaua Dunarii sau "2 strigoi" ...



Straduta... asa cum sunt zeci de strazi, iar aceasta este totusi intr-i stare buna...



Puscaria Giurgiu... colorata frumos.



Blocurile de langa Piata centrala - Giurgiu , in prim plan si Turnul Televiziunii din Russe in plan secund (204 metrii inaltime cu restaurant, cel mai inalt in Balcani).




Noua Biserica... de lemn cu arhitectura tipic maramuresana, o textura calda si extrem de imbucuratoare pentru peisajul greoi si intunecat al unei atmosfere de sfarsit de iarna in Giurgiu.
Cu acopesris rosu, in prim plan, este Spitalul vechi - Giurgiu, iar restul este.... amestecul binecunoscut, tipic romanesc, de arhitecturi cat mai felurite, blocuri de tin front la drumurile principale si mahalale spre zona periurbana.




Acelasi peisaj de care vorbeam, dar de data aceasta ne uitam catre Dunare si putem observa in plan indepartat, in stanga "Podul Prieteniei" si padurile in insulele dunarene, paduri ce se exploateaza ilegal de catre Primaria Municipiului Giurgiu si Romasilva Giurgiu, alaturi de cei care au concesionat sau castigat prin "licitatii" lemnul... adica perdelele de protectie formate din arbori sanatosi, seculari, ce aparau impotriva inundatiilor si tineau curentii mai exact vantul si multe alte roluri cel mai important ramanand cel ecologic.Mai observam furnalul Fabricii de Zahar "Danubiana" - in centru imaginii, iar in dreapta turla Bisericii Smarda.


Inca o data Giurgiu - Russe aproape unul si acelasi!Blocurile si macaralele din plan secund sunt din Russe.



A se observa coloanele de la intrarea pe "Podul Prieteniei" - stanga sus!




Silozul de cereale de la Canalul Sf. Gheorghe - Giurgiu si blocurile din orasul bulgaresc Russe, impreuna cu acel furnal rosu.

O alta perspectiva asupra orasului Giurgiu, un oras ce numai de la peste 20 metrii inaltime putem spune ca face parte dintr-o aglomerare urbana pe Dunare, o "euroregiune", UN ORAS DUNAREAN.

Divaghez putin si vreau sa amintesc de aberatiile publicate de primaria Giurgiu si alte organe avizate, despre bestiala dezvoltare durabila a acestui municipiu, raportata la curu vacii, ca nu pot sa inteleg la ce s-au raportat, si in stransa legatura cu Russe, adica trimitant copii de gradinita sa-si arate toalele scumpe copiilor bulgari. Nu exista specialisti in dezvoltarea acestui oras, nu cred ca aceste planuri de dezvoltare imbunatatesc viata cetatenilor in vre-un fel, si consider ca enormele resurse ale acestui oras sunt vandute pe nimic si ascunse pur si simplu de proprii cetateni. Sunt giurgiuveni care nu au mai fost la Dunare de ani de zile, sunt giurgiuveni care nu au fost niciodata pe Dunare sau pe vre-o insula a Dunarii, nu stiu nimic despre mostenirea culturala , trecutul acestui oras, bogatia naturala a zonelor invecinate, oamenii sunt indobitociti de multa vreme si de multe ori, cred ca este prea tarziu!

Recomand profund celor din primarie sa actioneze pruden, pentru ca vreumurile acestea inghit orice, mai putin rechinii mari, care vor cadea mai devreme sau mai tarziu pentru sunt prea avari si prea prosti pentru a se opri. Sa ne bucuram cat mai putem de natura din jurul orasului Giurgiu, de Dunare, pentru ca nimic din ceea ce fac cei din primarie nu aduce Dunarea aproape de giurgiuveni ci o indeparteaza o declara o bariera si trateaza ca atare!

Biserici si Manastiri la Giurgiu ....

In ultimii 3 ani s-au construit la Giurgiu mai multe biserici si manastiri decat in intreaga existenta a acetui oras "crestinat" caci in lunga perioada turceasca Giurgiu a avut mai multe moschee ce existau "in paralel" cu bisericile ortodoxe.

Ortodocsii, au distrus toate moscheele, si si-au inaltat "falnic" sau falusian noi biserici cu o arhitectura fada, departe de ceea ce ar fi apartinut locului! Singura biserica, fosta moschee care apare si astazi ca ceva de admirat este Biserica Sf. Nicolae, astazi schit manastiresc (habar n-am ca ce chestie... si de unde pana unde).

ENERVANT - BISERICA ROMANA PRIMESTE 30 MILIOANE DE EURO DE LA STAT


Un articol foarte bun, ce vi-l recomand, nu avea sens sa-l reiau si eu, desi subscriu intrutotul, si nu este loc de dubii, zic eu!

De ce sa avem grija de monumente, de locurile cu adevarat sfinte, unde s-a murit pentru libertate???
Nu mai bine vine tzaca paca... unu reprezentat al bisericii din Giurgiu totodata reprezentant al SC. Biserica Ortodoxa Romana SRL. (doar au contabili nu??), si se pune pe salvat suflete construind: biserica din lemn, mai face o manastire la intrare in Gr., mai aduce o biserica din Grecia, apoi de ce nu.. ridica o biserica maramureseana (care nu e urata...dar nush ce cauta asa ceva aici...), dupa care mai cumpara o biserica din Grecia si mai mare amplasand-o in curte la Teatrul de Vara unde... urmeaza O NOUA CATEDRALA, timp in care... in judetul Giurgiu, manastiri si biserici cad in voia capriciilor naturii si in voi nepasarii unor inculti ce se vor luminatori! Cand vor inceta sa vanda kitch-uri la biserici? icoane catolice in biserici ortodoxe?? sloganuri baptiste pe icoane ortodoxe? frate... popii din Giurgiu, si multi altii, sunt in foarte mare parte ... inculti! nu stiu sa faca diferenta dintre un stil arhitectural si altul, nu stiu care-i icoana ruseasca si care-i romaneasca.. nu stiu sa vorbeasca cu oamenii, ei stiu ca orice afacerist, sa ne ia banii!

La noi e criza... la ei Nu! Iar aici bagsama ca Dumnezeu nu are nimic de-a face deoarece credinta este in sufletele noastre nu in biserici sau prin biserici. Asadar... ce fac fetele bisericesti (ca nu degeaba se numesc asa...) pentru sufletele noastre si mai ales ale tinerilor???

miercuri, 25 februarie 2009

Giurgiu vazut de sus... Seria 1.

Era momentul si pentru asa ceva... mai ales ca eu vroiam imagini de comparatie, pe anotimp! :) Am impartit pe serii, deoarece am primit recomandari sa nu mai fac postari "kilometrice".Seria aceasta se concentreaza pe zona de vest si de centru a orasului Giurgiu, cu piata publica urbana, strazile si linia cerului acestui mic targ-oras, Giurgiu! Sa vedem daca va incanta....


In imaginea de mai sus, statuia domnitorului roman, Vlad Tepes, asezata aici in anii '90 (are o poveste aparte, si am sa o reiau intr-o postare separata); statuia este exact vis-a-vis de Primaria Municipiului Giurgiu, probabil fara legaturi directe dar...se mai intample sa mai zboare cate o "teapa" din acelasi loc...!Caracatita aia imbecila, sau ce-o fi, este una din multele ... chestii luminoase ce au invadat infimul stapiu verde al orasului...totusi cred ca de data asta era mai bine fara ele!Si in caz ca va intrebati de ce este parcarea asa goala, ei bine, au inceput sa ridice masinile parcate neregulamentar, da! avem si noi la Giurgiu asa ceva, si nu pentru ca oamenii sunt civilizati, ci pentru ca este inca o cale foarte usoara de a scoate bani de la fraieri, ca de! cine are cunostinte normal ca nu da nici un ban...


Centrul adminstrativ al orausului Giurgiu!
Cladirea alba din dreapta, monstrul alb, alaturi de cel negru au nascut in limbajul local o noua denumire pentru aceasta piata " la alba - neagra" - "la teapa"(ca tot v-am spus mai sus...), iar pe vremuri se mai spunea "la asco".

Cladirea alba= Consiliul Judetean, cred ca si Prefectura, Muzeul Judetean Teohari Antonescu Sectia ETNOGRAFIE, organisme ale CJG si Consiliului local Giurgiu. In fine... mai este, urbanismul pt judet, arhitectul orasului, tot aici, adica data e sa dam cu pietre in cineva, e bine sa stam la usa acestei cladiri!

Cladirea neagra= ceva cu finante, taxe.... nu prea stiu! am sa ma informez mai bine...nu vreau sa spun mai multe prostii decat spun eu de obicei!

Cladirea galben pipi cu acoperis sangeriu = Primaria Mun. Giurgiu. jbang!



Cararui...si Strada Bucuresti, cu cateva case foarte vechi... habar n-am daca sunt clasate, dar banuiesc eu ca nu prea sunt! eh! cine baga de seama?




Cel mai mare reper vertical al orasului Giurgiu, vizibil de la 10 Km distanta (daca nu si mai mult, gandindu-ma la Stanesti) - Furnalul mare al Centralei Termice Giurgiu (CET - SCUT), si la baza mastodontului, ruinele Combinatului Chimic Platformele 2 si 3 ("Verachim" se mai spunea...)




In spatele cladirii CJG... cu pizzeria unde pica tot vizitatorul, servire, ca la Giurgiu, na, nici nu vreau sa fac reclama, nici sa le dau in cap, cert este ca este un loc in care este preferabil sa mergi decat in alte locuri in Giurgiu!BLOCURI BLOCURI BLOCURI.....pana unde s-ar fi dus comunistii "vizionari" giurgiuveni cu dezvoltarea asta???? ar fi fain sa vedem cateva planuri!nu-i asa?



Fotografia mea preferata din aceasta serie, galbejoara este Biblioteca I.A. Basarabescu - Giurgiu, sectia Sala de Lectura... o cladire monument arhitectural si istoric, acum o senzatie interesanta, o surpriza (placuta sau nu), cert este ca.... primele secunde cand o vad imi place, ma surprinde, ma face sa rad; apoi.... mai bine grabesc pasul ca... mi se cam face rau! oricum... intra clar in topul celor mai bengos spoite cladiri din Giurgiu! In plan secund, suportii tevilorce plecau din Combinatul Chimic Platforma 1 si CET - mic (de vara) , toate in Insula Ramadan (dintre canal si Dunare), si s-ar vedea pe acolo si Lacul cu cenusa! daca nu stiti zona... mai cercetati pe blog, pentru ca am tot adus aminte de ele! Si in spate de tot " in fund" este Bulgaria - dealuriel de langa orasul Russe inzapezite!




Noi copnstructii, recladirea ruinelor comuniste, o regenerare urbana de mare impact vizual, eu ma declar profund inpresionat de peisajul de mai sus! Ruinele parca arheoloogice ale unei fundatii de bloc comunist si puietii imbecilitatii arhitecturale, ce ranjesc vesel si pe ploaie, "pentru ca sunt galbene"! da....



Din seria ce urmeaza.... Giurgiu vazut de sus si Dunarea,.... In imaginea de sus, apare linia cerului ce defineste orasul Giurgiu, ce in mare parte are un regim de inaltime de P+2, de regulam si Combiantul Chimic Russe + Centrala Electro Termica Russe + Fabrica de Uleiuri, o linie ritmata cu cateva ruperi impresionante, cred ca furnalele au peste 80 metrii inaltime!Imi pare rau ca nu era suficient de frig sa fi fost sobele aprinse in casele oamenilor, ar fi iesit mai faina fotografia!
Orisicat.... eu sunt de parere ca merita aratate imaginile acestea, si realizata expunerea asta GIURGIU VAZUT DE SUS...

care v-a facut sa radeti si care nu..???

joi, 19 februarie 2009

Dunarea inghetata si iernile de altadata in Giurgiu

Daca tot se drege iarna, si apare primavara inca o data, vreau sa va arat cat mai cade un fulg, minunatiile iernilor de altadata din Giurgiu si Russe si peisajul neobijnuit al unui fluviu inghetat complet!


Dunarea inghetata :


Vedere din Portul Russe (Pyce), cu Dunarea inghetata si grupuri de bulgari ce mergeau spre Portul Ramadan Giurgiu (proaspat inaugurat).
Daca cunoasteti cat de cat malul bulgaresc, fotografia a fost focuta unde este astazi Portul de Vest - Russe (a se obvserva decalajul dintre cele doua porturi dunarene)

Sunt sigur ca ati auzit, sau au auzit parintii de la bunici, despre anii in care ingheta Dunarea, si treceau chiar si cu carutele cu bivolii "la bulgari si innapoi". Aceste imagini raman sa ne surprinda si astazi, deoarece Dunare nu a mai inghetat complet din acel an.

Fotogravura de sus, a fost facuta din zona centrala actuala a malului populat bulgaresc al orasului Russe, chiar vis-a-vis de Giurgiu - in acea perioada doar Insula Ramadan si timid cateva cladiri ce ar fi fost noul port , direct la Dunare al romanilor, al giurgiuvenilor.


O dunare inghetata, un fluviu inghetat, inseamna transporturi la pamant, blocaje si chiar deteriorari ale malurilor amenajate - taluzate sau construite. A se observa masa mare de oameni curiosi, privind la vasele ridicate de presiunea ghetii .

Vasele cu aburi din acea vreme, isi gaseau cu greu drumul pe Dunare, chiar daca era partial inghetata, ca in imaginea de sus, datorita stratului gros de gheata de la maluri, si a numeroaselor bucati de gheata desprinse din masele mari.



Numai dinamita facilita "dezmortirea" traficului in cazuri extreme, ca in imaginea de mai sus!




Grup de persoane apropiindu-se de Giurgiu, absolut spectaculoasa imaginea! :) zic!




Promenada pe Dunarea inghetata in anul 1902.



Caleastile Giurgiu Russe - o sanii imense trase de cai sau boi, fac curse continue, chiar si in miez de noapte, pentru ca asa ceva nu se mai vazuse, doar cei batrani mai vorbeau ca ar mai fi fost asa ceva, dar... cine si-ar fi inchipuit da Dunarea toata poate fi "oprita" de inghet!? :)


Portul Russe - inghetat!


Giurgiu - iernile de altadata:

Patinoarul de la "Baza Sportiva Cetatea", aflata in continuarea Gradinii Alei, astazi o ruina!
Aceasta baza sportiva, avea numeroase profile, printre care mie mi-au placut mult, TIR-ul, Patinajul si Popicele. :) Acum cativa ani, tot mai venea lumea sa joace tenis de camp pe locul in care este patinoarul din imaginile de jos, dar astazi nu mai este nimic, doar un loc neobijnuit, o ruina si o curte incapatoare frumoasa, umbrita cu foarte mare potential. Sa speram ca jmekerasul care o va lua (prin licitatie desigur) de la patronu' , adica don' primar,... are ceva idei bune si de refuntionalire a zonei pentru agrementul local.
Daca as avea bani... m-as duce eu sa fac ceva acolo, dar.... momentan ma rezum la idei! Si sugerez celui care are banu... sa puna mana sa faca un patinoar si sa vanda/inchirieze patine, ca e cerere! :)
Imi povestea tatal meu, despre scurta perioada in care a mai functionat acest pationar, o vreme in care majoritatea tinerilor aveau cate o pereche de patine, ca doar avem atatea luciuri de apa ce iarna sunt numai bune pentru patinaj, sau chiar patinoarul din imagine, facut desigur cu inghet natural.
Au existat concursuri, chiar preminati pe plan national...

O imagine de ansamblu, in care in fundal puteti vedea cladirea Prefecturii.


Iernile de altadata nu erau toate frumoase, erau grele, muuuult mai grele decat cele pe care le vedem noi, cu totii am simtit shimbarea aceasta drastica in doar 10 ani, a intensitatii anotimpurilor si a modului lor de manifestare.

Fotografia de sus, este facuta de pe Strada Digului, in stanga fiind digul de aparare al cartierului de V al orasului Girugiu de la Canalul Cama (Sf. Gheorghe) si Calea ferata ce ajunge pana la capatul orasului, la gara CET-ului - spre Slobozia!

Cele mai mari calamitati indurate de micul oras dunarean, au fost razboaiele si inundatiile. Avand in vedere cota generala de inaltime a orasului, la + 9,00 metrii, (Lunca Dunarii la +15,00 si orasul Russe la +45,00), va dati seama de....usurinta inundarii zonei. Nevoia de spatiu pentru extinderea zonei urbane a tanarului oras dunarean, a adus noi diguri, noi zone desecate dar... si primejdii...
INUNDATIILE DIN 1942 SI 1946! - un subiect separat, dar.... va arat ce mai faceau giurgiuvenii prin decembrie 1946.


CE URMEAZA????

VARA....la plaja (daca avem) - Giurgiu si plaja sa primitoare, o amintire pentru unii si curiozitate pentru altii, dar asta este cu totul alt subiect! asteptam sa vina intai vara! :)

marți, 17 februarie 2009

La plimare prin "Giurgiu vechi"

Am facut o pauza cam mare de data aceasta, din pricina ocupatiei din ultima vreme, intens inclinata spre lucrarea de diploma. Nu m-am hotarat inca daca este cazul sa postez lucrarea, sau poate partial, in fine...ramane de vazut, oricum, am mai discutat acum cateva luni despre subiectul asta si nu prea era nimeni curios sa vada analize ale situatiei din Giurgiu, ci mai mult solutii! :)

O plimbare de gura casca intr-o duminica de Giurgiu; si spun asta pentru ca duminica in orasul Giurgiu te poti speria de cati oameni nu sunt pe strazi! Seara mai ies asa de printre blocuri si casute, dar... dupa amiaza este pustiu!

Ca mi-am adus aminte! Abea acum 2 saptamani mi-am dat seama ca astia nu mai inchid Bd-ul Mircea cel Batran duminica, pentru promenada. Cica nu-l mai inchid "ca au refacut farfuria" si acum ai unde sa te "invarti".

Eu sunt sigur ca nu exista sociolog in primarie, sau ceva care ar fi aproape de profesia asta, iar daca sunt...imi pare rau dar cred sunt imbecili si iresponsabili, dar.... ce-i nou in asta! Intr-adevar asta este o alta discutie, cum ca Giurgiu este un oras policentric, iar comunitatea isi concentreaza activitatile dupa profil in anumite zone, dar... treaba cu promenada si iesitul la o plimbare la aer, au cacat-o (pardon) astia de la urbanism! A se observa ca nu mai vin oamenii in centru pentru o plimbare sau o cafea, a se observa ca apar tot mai multe carciumi de cartier si ideea de centru istoric se duce la gunoi o data cu concentrarea activitatilor culturale in intersectia de la primarie sau la Parcul Mihai Viteazu (bine...vorba vine parc).
Zona 0 (zero) - centrala - a orasului Giurgiu , dupa Planul Urbanistic General.


Asadar... eu m-am plimbat prin centrul istoric al orasului Giurgiu, acel centru ne trasat, ne semnalizat, ne cartat si.... necunoscut!


Pe aici mi-am petrecut o parte din copilarie, in leaganele si la masa de ping-pong, care asta din pacate nu mai sunt, a ramas un scuar plin de pini uscati si namol amestecat cu iarba si toto felul de buruieni! Pata aceasta de verdeata face parte din gradina din ultima imagine a acestei postari.SURPRIZA! :)
Cladirea este "Meteor" si a apartinul lui Ilie Taranu fratele lui Marin Taranu, unii dintre cei mai mari comercianti ai acelor vremuri, din Giurgiu.





:) "La Potcoava" - ruinele unui restaurant cu traditie in Giurgiu, din care "renaste" ca un vierme din ...., o viluta de prost gust, sa "ne traiasca urbanistii" toti aici la coltul strazii! :P




Zona este foarte linistita, aproape de centru si de Gradina Alei, aveti ce vedea, sunt multe cladiri clasate ca patrimoniu, unele chiar intretinute, iar cea din prim plan, apartine muzeului local si este singura casa cu semnul national de Monument Istoric din Giurgiu.




Foarte frumoasa casa... se vede subsolul printre gratii, este in faza 2 de degradare, pariez ca in 5 ani ori va arde ori va primi ordin de demolare.




Pana acum nici nu am obesrvat-o!



Strada Dunarii, capat de perspectiva Silozul din Portul Sf. Gheorghe la canalul cu acelasi nume.
Strada construita pe zidul fortaretei Giurgiu, ce inconjura tot targul, astazi mai exista ramasite "TABIEI" inaccesibile.




O casa intretinuta la prima vedere, dar daca ar fi sa ma intrebe cineva, as spune ca interventiile la fatada au fost cam "din topor", dar sincer felicitari proprietarului, inteleg eforturile.



Arata ok....nu?


O cladire care mi-a placut suuuuper mult, nota 10 cu plus pentru restaurare si intretinere a fatadei si a gardului! Aceasta strada este un bun candidat pentru ce mai frumoasa strada din Giurgiu, Str. Filomelei.

Detaliu stucaturi, deosbit as spune, lacramioare si frunze de stejar.....nu am mai vazut pana acum.
O casa...:)



O cladire cu poveste, arata foarte bine, dupa eforturi sustinute ale proprietarului pentru restaurare, in conditiile in care ATENTIE primaria nu a oferit nici un fel de sprijin financiar pentru restaurarea vreunui imobil de patrimoniu aflat in posesia unor persoane fizice. Acest imobil apartine domnului Tiberiu Marianov, pictor recunoscut mondial profesor al profesorilor giurgiuveni.






surpiza....

marți, 3 februarie 2009

O NOUA CLADIRE PENTRU TEATRUL GIURGIUVEAN???

Inca un picior in gura peisajului urban giurgiuvean?



Dupa cum am mai spus, peisajul urban si chiar intreg ambientul orasului Giurgiu trece printr-o perioada cu mari modificari, ce in ultimii 2-3 ani s-au intesificat, sunt din ce in ce mai indraznete si din pacate mai absurde si daunatoare!

In contextul in care legea urbanismului in Romania, a fost adoptata in intregime acum 10 ani, putem spune clar ca necesita modificari pentru a ajunge la o forma avantajoasa, realmente pentru viata individului si a intregii comunitati romanesti.

Pe scurt, innainte de adoptarea acestor legi, in orasele mari existau oameni invatati, arhitecti foarte buni, si alte categorii de ingineri, care in echipa, faceau planificarea durabila (pentru ca acest concept in comunism s-a dezvoltat), a unei regiuni, a unui oras, a unei piete publice urbane! In Giurgiu, urbanistii de ieri, sunt in mare parte si cei de astazi! La fel de neinspirati, inculti si lipsitit de contactul cu nevoile reale urbane si peisagere, ca sa nu mai vorbim de cele social-culturale, ale orasului Giurgiu.
Dezvoltarea libera, a oraselor de pana in 1900, insemna o responsabilitate pentru nevoile celor din jur! Tipul acesta de dezvoltare ne-a aratat ca se poate foarte bine.... numai daca iti doresti sa fii decent!


Bun! Astazi nu mai vorbim de dezvoltare libera si nici de arhitecti care au studiat din greu in perioada comunista, sau prosti care s-au inscris in partidul PCR si au ajuns sa remodeleze un oras, vorbim despre nerespectarea legii.

Ca sa particularizam, sa nu sa simta prea multa lume jignita (ma indoiesc), ma apropii de TEATRUL VALAH din GIURGIU (fostul teatru Ion Vasilescu), despre care am mai vorbit!
Nu vreau sa fac iarasi o prezentare a povestei teatrului, va amintesc doar ca acest teatru a fost construit pe banii angajatilor de la ICMUG si mai ales a celor de la Santierul Naval Giurgiu, opridu-li-se din salariu suma mica dar... in timp s-au strans destui! Cu adevarat teatrul giurgiuvenilor, o cladire cu o arhitectura greoaie, o stilizare nereusita a unui partenon, placat cu mozaic albastru (arata ca un mare veceu intors pe dos).
Dar in burta marelui monstru arhitectural, au loc minunate acte artistice - piese de teatru, concerte si evenimente culturale locale(nu fiti carcotasi...se mai intamplau si altele dar cred ca s-au potolit)
Daca e s-o luam din puctul meu de vedere, ca arh. peisagist, pot spune ca piata Unirii, a fost gandita ca si.."piata teatrului", acesta fiind dominanta, turnul cu ceasornic (motivul existentei aceste piete - intersectii de drumuri) afladu-se in postura de... a 5-a roata la caruta, dat in marginea pietii, redus la un simplu element de decor!
Dupa noua amenajare, incercarea de recuperare a vechii piete publice urbane, miscare inteligenta dar prost coordonata, prost gandita, prost justificata si... deloc estetica, se creeaza o confusie, acum existand o piata mare Piata Unirii , unde Teatrul Valah "face legea" si un obbilic, o mica tumoare istorica, farfuria sparta a turnului cu ceasornic - transformat in stalpul principal de rezistenta al unei carciumi ilegale!


Zarurile sunt aruncate, urmatoarea miscare este.... TEATRUL! Ce facem cu hidosenia in burta careia traieste teatrul giurgiuvean? cum o estetizam???





THE NEW SHIT:
asa ar putea arata noul teatru...





SURSA IMAGINILOR - WWW.DEVIANTART.COM

Pe imaginea de mai sus as vrea sa discutam putin, si apoi va las pe voi sa va dati cu parerea! Eu incep prin a spune ca prima mea senzatie era chiar de bucurie, dome se intampla ceva bun, astia si-au dat seama ca era momentu, de vre-o 10 ani dar... niciodata nu e prea tarziu! Imaginile arata bine, machetele facute pe calculator arata bine, impresioneaza, sunt de efect, dar nu spun nimic despre PIATA PUBLIUCA URBANA - UNIRII - DIN GIRUGIU.
Asemenea aspect...nu poate fi neglijat, o modificare aduce dupa sine altele iar interventiile haotice se platesc intr-un final , si se platesc scump!

Eu nu vreau sa comentez prea mult reusita arhitectului sau nu, eu consider ca trebuia sa se faca o licitatie deschisa de proiecte pe plan national - sau de ce nu concurs de proiecte - si o dezbatere publica cu giurgiuveni, din moment ce ei au platit pentru constructia acestui teatru, si tot ei vor plati (indirect de data asta) pentru "estetizarea" acestuia!

Eu zic asa:
1. macheta nu este la scara - reperul uman este denaturat pentru a intesifica FALS senzatia de maretie si dominanta a unei cladiri ce defapt este neutra ca inaltime!
2. platforma din fata teatrului este muuuuult mai mare decat in realitate, cel putin dubla, ca si cea din lateral stanga!
3. vegetatia este pusa absout tampit, in realitate nu exista acei arbori mari, mai ales cei din spatele teatrului unde este FIX o sosea.
4. bancile circulare nu se asociaza cu nici o forma din aceasta imagine, teatrul are numai unghiuri drepte si ascutite, nici o forma libera! Aberatie volumetrica si estetica dar mai ales...functionala! Nu va sta nimeni pe bancile acelea, poate doar jemkerii care vin cu masinile - manele la maxim, seminte peste tot, injuraturi cat cuprinde...(stiti scenariul - este Romania).
5. de ce se insista pe partenon? ce legatura are acest simbol al arhitecturii grecesti cu Romania, sau cu Giurgiu???
6. nu sunt solicitate toate posibilitatile estetice si peisagere ale pietei, nu sprijina caracterul local al noii dezvoltari - orientate spre centrul vechi!
7. cu atat mai mult, turnul va parea ceva in plus....



Alte interpretari a arhitecturii grecesti - a Partenonului!


Muzeul din Atena!
Muzeu in Ierusalim.


Un urbanist - peisagist - arhitect, fara argumente solide pentru actiunile sale este 0, taiat in chilotei!

Eu recomand urbanistului orasului Giurgiu sa asculte bine..trenul care vine!

Related Posts with Thumbnails