duminică, 31 mai 2009

Giurgiu... la misto


L-au luat!
Pai cum l-au luat? asa de nebuni? si unde l-au dus?

L-au dus ori la fier vechi, ori intr-un loc in care nu ar trebui sa fie!
Cum ma? astia sunt idioti? cum sa iei un bust la fier vechi? Cine il primeste?
Pai il iei sub comanda... la porunca, cu paza si protectie!
Ai ca esti paranoic! adica astia de pe la politie au inchis ochii cand s-a luat bustul? exagerezi! de ce naiba sa faca asta?

Eu cred ca n-o sa-l mai vedem pe domnul Aristide N. Poulo Poulo, de acum in innainte! Chiar daca era bustul pus de parintii lui  in fata casei lor, la ei pe teren?! A murit pentru patrie, nu pentru giurgiuveni! la Giurgiu aici manelele curg in sangele grohaitilor cu pixuri si stampile pentru aprobari. Ce atata cultura? ce atata patrimoniu!? Nu v-a facut "patronu" Hateneu? Nu v-a pus el si "cioara" in varful Hateneului?
Eu zic sa nu te mai tzatzai! ce te mai mira? pana la urma era doar un bustu, nimeni n-o sa-i duca lipsa! chiar cred ca nici nu au observat multi! Asta e! L-au luat, l-au luat! ce vrei acuma sa fac?


Pai eu ma gandeam macar sa intrebam politia, pe cineva...astia de la muzeu, impiedicatii de la cultura culte si patrimoniu... ! Unde este! l-au luat ei? Poate l-au dus in tiganie sa-l lustruiasca careva! poate....l-au dus la matriter ca vor ca-l multiplice, din devotament ! acuma cu alegerile astea!?
Hai nu te mai streasa, ca nimanui nu ii pasa! scrie pe blog daca e! arata-le si altora ilegalitatile din Giurgiu...mai mult nu poti sa faci! Chiar daca zici tu ca mori cu ei de gat! nici nu stii cu cine trebuie sa mori de gat! deci...! las-o asa! Nu vezi ca Giurgiu asta e numai la misto!??



vesti bune! am aflata ca intr-adevar bustul a fost furat , dar ca nu a ajuns la topit. Intre timp a ajuns in curtea unui cetatean giurgiuvean, dintraceia rari, binevoitori! Adaug textul la 11.30 1 iunie, moment in care muncitorii de la ADP isi fac poze pe soclul bustului, in fel si fel de pozitii, dar in acelasi timp pregatesc repunere bustului acolo unde trebuie sa fie! :) Este bine! Cat ma bucur ca nu au ajuns sa-l topeasca!............ mari idioti!



Dupa cum v-au obijnuit cercurile de interes din Giurgiu, nimic nou sub cablurile urbane....!

Adica... ce-i frumos piere si se ridica maneaua ce ia forme precum cel necurat - forme ce incanta pana la urma retina pana la refuz. In loc de patrimoniu avem mai nou vilute de inspiratie manelista , pornite de la bariera ajung astazi si in centru, sperand cu totii sa incante in final intreg orasul! nu? eu asa cred ca vor giurgiuvenii!
Sa nu deplangem soarta giurgiuvenilor! poate ca nu vor mai avea in cativa ani nici o farama din Giurgiu de altadata, poate ca identitatea locala va inseamna numai manelistii si nuntile de spoitori care mai de care, poate ca cei din primarie nu stiu ce-i monument in orasul lor sau macar ca ruinele Cetatii Medievale reprezinta patrimoniu cu valoare internationala, ei, giurgiuvenii vor avea ce-i mai de pret! minciuni in flux continuu si fara pierderi de presiune, moloz pentru astupat lacurile astea idioate, si mai mult spatiu pentru a se propaga manelele in aer liber... de la Nord la Dunare si de la Slobozia la Est...tocmai pana la Oinacu daca se poate!





Giurgiu asta... e la misto!
ce simplu este sa dispara o casa...chiar daca ea era in zona centrului istoric al orasului!
Da! avem si noi centru istoric! vedeti ce mai e de vazut...! :)


Case care plang la Giurgiu....! O minunatie de casa! Exeplu perfect de casa ROMANEASCA, de la inceputul anilor '90! Acestei case eu ii mai dau maxim 10 ani! dar... daca proprietarul se grabeste cum face cel al casei PouloPoulo, ii recomand sa urmeze exemplul si sa-i dea foc acoperisului! fara acoperis...casa cade mai repede! Dar... desigur innainte de toate sa vorbeasca cu autoritatile si sa dea si el un suc ceva... in caz ca vor veni pompierii! ;) e simplu si nu costa mult! parol!


Gradina care plange la Giurgiu? Gradina Alei! va tot sacai! Nu vreau sa va deprim de tot! Haideti sa glumim si sa uitam ca niste neciopliti au inchis ilegal accesul principal din Gradina Istorica Alei! Sa ne uitam la imagini, si sa observam cum doamna gratioasa din imaginea din stanga...vine in zilele noastre sub forma unei grohaieli maneliste insotite de prietena piztipoanca... cocotata pe pietrele alea foarte frumos decorate de minti absolut geniale! :) in loc de gestul romantic si gratios de a tine o umbrela in soarele torid, personajul contemporan, tine un telefon mobil...dar il tine atat de... gratios..cu mana in sold! este ceva ce numai cu gandul la apreciere aluneci!



Sa nu deznadajduim mai este credinta si Dumnezeu...dar nu si Biserica Ortodoxa Romana!


Doamne ajuta, ca popii sigur nu o fac!

joi, 28 mai 2009

De ce are nevoie Giurgiu de un Arhitect Peisagist

Avem tendinta sa uitam ca Natura are locul ei in oras, iar orasul are nevoie de prezenta elemetelor naturale pentru oameni, pentru noi.Va arat ce fac australienii? :) Da! sunt cam departe! din multe puncte de vedere! Dar daca sunt departe asta nu inseamna ca noi nu putem cere, si nu putem avea un mediu inconjurator procpice pentru o viata decenta, sanatoasa, si plina de cunoastere. Se poate si la Giurgiu, asa cum eu vreau sa cred ca se poate oricunde, numai daca exista CERERE. Daca intelegem ca ne lipsesc aceste lucruri, si ca prezenta lor ar scadea stresul, ar scadea conflictele, ar lega noi colaborari, noi prietenii, echilibru in comunitate, identitate locala si multe altele! Nici eu nu stiam pana acum cativa ani, dar acum stiu ca fara o planificare a mediului inconjurator, nu vom reusi sa fim calmi si linistit, sa ne bucuram de mediul nostru.



Poate ca unii nu vor face legatura intre acest clip si Giurgiu, dar nu trebuie decat inca 2 minute in care va recomand sa cercetati in bara din dreapta la cele mai cautate postari, si ve-ti intelege. ;) Sa fim sanatosi!

Am inceput 2 noi bloguri! scriu rar, scopul general este reclama, dar... si informarea! ;) as fi onorat daca va dati cu parerea si pe acolo! Blogurile sunt:

miercuri, 27 mai 2009

ce lipseste orasului Giurgiu?

O RECAPITULARE pentru noi insine si pentru cei ce pot luat atitudine!

Nu! nu am sa spun eu ce lipsesce sau ce trebuie inbunatatit la orasul Giurgiu ci am sa va rog pe voi sa faceti acest exercitiu. Nu cere mult, cere doar sinceritate si simpla dorinta de a fi mai bine pentru noi insine si de ce nu... poate si pentru semenii nostrii. daca e!

multumesc anticipat pentru comentarii...:) asta daca vor exista comentarii!


Subiectul vine o daca cu plictisul meu crunt in ceea ce priveste aceasta continua alegere ce parca tinde sa ne deconecteze defapt de la ceea ce ineamna cu adevarat alegerea unor "conducatori" - oameni ce trebuie sa ne apere interesele si sa ne faca viata mai buna si mediul mai bun.

miercuri, 20 mai 2009

Giurgiu de altadata - Str. Alexandru Lahovary

De ce acest nume?

ALEXANDRU LAHOVARI (1841 - 1897)

Om politic roman, descendent al unei importante familii boieresti din Ramnicul Valcea, fiul al lui Nicolae si al Eufrosinei. Dupa ce urmeaza, in casa parinteasca, cursuri cu profesori particulari, pleaca la Paris unde invata la liceul "Louis le Grand". Tot aici isi obtine doctoratul in stiinte juridice (1865). Intors in tara intra in magistratura si activeaza pentru scurt timp in cadrul Tribunalului Ilfov (prim-presedinte). Este numit secretar general si director al Ministerului Afacerilor Externe (30.07 – 11.10.1867). Se lanseaza in politica alaturi de conservatori si este ales in mai multe randuri deputat si senator. A condus in doua perioade Ministerul Justitiei (20.04 – 14.12.1870 si 25.10.1873 – 30.03. 1876). A fost membru fondator (1880) si fruntas al Partidului Conservator. S-a angajat alaturi de "Opozitia Unita" in actiunile acesteia de indepartare de la conducerea tarii a guvernului condus de I.C. Bratianu. Pe perioada activitatii sale politice a mai detinut functii de conducere in: Ministerul Agriculturii, Industriei, Comertului si Domeniilor (12.11.1888 – 22.03.1889), Ministerul Lucrarilor Publice (29.03 – 03.11.1889) si Ministerul Afacerilor Straine (05.11.1889 – 15.02.1891 si 27.11.1891 – 03.10.1895)."
Sursa: compendium.ro

Parca ar exista un manual de denumire a strazilor in Romania. Fiecare oras are bulevard, strada sau ulita, Unirii sau Victoriei, Mihai Viteazu, si printre multe altele chiar si Alexandru Lahovari. Astazi in Giurgiu nici o strada nu mai poarta acest nume, din cate stiu eu. In orasul cu metrou, tentativa de capitala europeana, exista cunoscuta Piata Lahovary, foarte aproape de Piata Romana. In aceasta piata exista si o faimoasa sculptura realizata de sculptorul Antonin Mercier, si am sa v-o si arat :sursa: monumenteromania.ro

Dar ce treaba are Alexandru Lahovari cu Giurgiu? pai cam la fel de ulta treaba ca si cu celelalte multe orase ale caror strazi ii poarta numele acestui mare om politic. ;) am deslusit enigma, ce sa ai! mda....

SA TRECEM LA GIURGIU de altadata :

Imaginea de mai sus este facuta unde astazi ar fi in locul cladirilor din dreapta, Teatrul Valah.

Giurgiu in perioada antebelica, o perioada de acalmie ce a permis surprinderea vietii orasului in mersul lui firesc. Imaginile din acea perioada vor deveni candva, sper, ancore - repere pentru orasul Giurgiu si peisajul sau urban, si chiar pentru comunitatea giurgiuveana (in masura in care putem vorbi despre o comunitate si nu mai multe).
Pentru unii deja clasice aceste unghiuri de fotografiere a orasului Giurgiu, imaginea de mai sus , fiind facuta prin tehnica veche a fotografiei, colorata manual.


Planul orasului Giurgiu, in forma lui veche si Strada Lahovari, fosta Nikolovska, actualul bulevard Mircea cel Batran.


Alte cateva imagini inedite, din pacate nu am putut duce mai departe proiectul , ce consta in...eu sus in turn, fotografiind aceleasi unghiuri ale orasului Giurgiu. O sa incerc!


Ultima... este preferata mea! O fotografie artistica as spune, si documentara desigur, dar cu un aer incarcat, probabil facuta dimineata cu putina ceata si dupa ploaie! o poveste in sine aceasta fotografie! Iar capatul de perspectiva, Bis. Sf. Nicolae (fosta geamie turceasca - pentru vre-o 200 de ani). In dreapta se vede turla bisericii Greco-Catolice, iar in stanga Ateneul , atazi Palatul Culturii Ion Vinea.



si ca sa ne mai descretim....

miercuri, 13 mai 2009

Giurgiu de altadata - Str. Principele Nicolae

Dupa mai mult de 3 ore in care m-am chinuit sa inteleg care cladire vine pe coltul carei strazi, am capitulat. Vederile pe care le-am strans si fotografiile, nu sunt din ani atat de indepartati dar orasul Giurgiu si-a schimbat "anatomia" vizibil, la fiecare mare impact provocat de raboaie sau calamitati naturale, astfel incat pur si simplu devine o reala provocare sa urmaresti moficicarea peisajului urban dealungul istoriei centrului orasului. Toate acestea ar putea face unui studiu amplu al carui rezultat ar putea fi super interesant si s-ar putea lasa cu o colectie frumoasa de vederi, dar... cei care detin imaginile nu au nici un interes (personal) sa le publice sau macar sa le dea spre consultare in format digital...! Sper totusi sa citeasca cineva binevoitor si sa sustine acest proiect cu cateva vederi lamuritoare in ceea ce priveste modificarea peisajului urban din centrul giurgiuvean.

Asadar, dupa ce mi-am batut capul si am vazut ca nu am sanse de reusita, am hotarat sa va arat doar o strada, una deja consacrata, Strada Garii de astazi. Am mai vorbit cate putin si in alte postari despre strada Garii, aceasta fiind la vreamea ei (imediat dupa 89) destul de bine pastrata, putand fi considerata cumva... regiunea istorica a orasului (centrul istoric). Astazi strada Garii, nu prea mai reprezinta mare lucru, monumentele au bulinute pe ele precum un dalmatian, unele case absolut superbe sunt date de primarie pentru nefamilisti si folosite in mare parte ca hazna, bordel sau mai stii ce alte cretinatati. Totusi mai sunt si vre-o 3 cladiri monument arhitectural ce stau in picioare cat de cat.... pastrate corespunzator, si va invit cu caldura sa le adirati atat cat se mai poate, pentru ca... incurand Strada Garii va deveni un balci al culorilor, tarabelor si magazinelor, al manelelor si masinilor parcate te miri pe unde..!
Iar casa va aduc putin cu picioarele departe de pamant, va propun sa privit cu atentie e vederi si o fotografie inedita din perioada interbelica (sau imediat postbelica) a orasului Giurgiu. Strada Principele Nicolae, fosta strada Alexandrovska, acum Strada Garii .(a mai avut si alte nume , dar nu asta urmaream acum).
deci.... "sa dam drumul din regie"
Cladirea din dreapta era considerata una dintre cele mai spectaculoase cladiri din centrul orasului, de pe Farfuria Mare. Am si o imagine de detaliu dar... de proasta calitate. Se vede totusi, maretia arhitecturii cladirii probabil de inspiratie renascentista.

Iata si o vedere foarate frumoasa din 1902, pe care v-o prezint deoarece in plan secund exista cladirea de care vorbeam mai sus, Turnul cu ceasornic (atunci cu partea superioara din lemn), fiind capat de perspectiva pentru strada de care vorbesc astazi cat si pentru celelalte 5 strazi care se opreau in rondul ce marginea Gradina Centrala din Giurgiu de altadata.

Strada Principele Nicolae - 1912, fara mari modificari

DUPA PRIMUL RAZBOI MONDIAL
GIURGIU CEL MAI AFECTAT ORAS ROMANESC DE LA DUNARE
GIURGIU PRINTRE CELE MAI BOMBARDATE ORASE ROMANESTI

UN MOMENT ISTORIC LA GIURGIU

uitasem sa scriu ca fotografia si fotogravurile sunt facute din Turn, in acea vreme se putea urca in anumite zile. ;)

vineri, 8 mai 2009

Mergem la plaja ?

Numa maine nu-i poimaine, si ne trezim cu canicula peste noi cautand un coltisor de umbra pe micile stradute giurgiuvene sau unii din noi pe marile trotuare pline de masini din Bucuresti. In oricare din cele doua situatii dar celmai mult in cazul celei de-a doua, cu siguranta o sa ne gandim putin ca ar fi fost bine sa fi fost pe o plaja racorita de o briza cu o bere sub nas privind... fiecare cu treaba lui! Ce facem ca nu prea avem unde merge la plaja mai ales daca suntem prin Bucuresti, doar daca ar fi la 50 de minute o super plaja...nu? :)
Exista o super plaja la 50-60 de minute de Bucuresti si 10 minute de Giurgiu, unii din voi o stiu deja si o sa va rog sa povestiti cum stau lucrurile prin zona. Pana la poveste intai sa vedem ce faceau ai nostii acum 40 de ani cand era canicula mare (nu asa mare ca in zilele noastre), cum era Giurgiu de altadata cu plaja lui comunala de care... nu ati auzit pana acum! :)

sa vedem:




O intrare monumentala as zice.... catre plaja si mica faleza de la Dunare din zona Cioroiu a Insulei Ramadan. Pentru cei care inca nu au descoperit postarile anterioare, Insula Ramadan este fix aceea pe care calcam dupa ce trecem podul peste Canalul Sf. Gheorghe, in drum spre Zona Libera sau Port respectiv Capitania Giurgiu.


In plan secund vase cu aburi, gatite de sarbatoare... Imi plac mult cei din dreapta jos cu umbrelele, plimbandu-se cu barca. (pe atunci exista si aceste banale functiuni care vin o data cu prezenta unei ape...darmite unui fluviu...desigur mai putin la Giurgiu).


Regret mult aceasta plaja....



Unde fac tinerii adica je, in zilele toride de vara plaja si se scalda in zona orasuli Giurgiu? ai fi spus ca peste tot doar avem Dunarea sub nas, vre-o 4 canale ale dunarii si inca vre-o 5-6 lacuri si balti....! Pai culmea multi merg la Groapa cu Cenusa, un lac de acumulare candva natural acum plin de cenusa, ofera un peisaj exceptional fiind cu totul negru atat apa cat si plaja, fiind lipsit de plante! Daca va intrebati cumva cat de toxic este si daca e ok sa innoti acolo... pai nu e de loc bine! dar... asta nu impiedica pe nimeni. Tin minte cand mergeam acolo ca erau zeci de familii veniti chiar si cu corturi...! Se mai mergea la Veriga sau Feriga, asta innainte sa fie intreg lacul concesionat lu unu lu altu', n-are sens sa intru in detalii ca nu acolo bat, desi va dati seama ca aveam un lac la 1 km de centrul orasului si primarul construieste un altul, artificial, cu 1 milion de euro la 4 km de centrul orasului intr-o zona nepopulata dar.. unde niste preteni au niste interese! pac pac! deci..nici la Veriga nu mai merge lumea ca a adus cel care a concesionat, mormane de moloz si gunoaie, cica pentru a ridica nivelul terenului chiar daca risca sa distruga ecosistemul din zona, sa omoare animale salbatice si cuiburile lor, nu mai spun de mizeria de nedescris de o imprestie vantul in toate zarile.
Se mai facea baie candva... la plaja de la piciorul podului Bizetz, cel peste Canalul Sf. Gheorghe - primul pod in curba din lume. Mai tineti minte? era si un tobogan princare coborai in apa! Era muuulta lume acolo! Mergeam cand eram mic. Acolo aminvatat sa innot si tin minte ca veneau multi, faceam si sky nautic, te puteai plimba cu hidrobicicletele...eheee! cate puteai face! Daca vin maine cu 3 barci pe canal si vreau sa fac o mica afacere sa cer 50 de mii sa te dai cu barca o ora...
apai clienti oha si mai ales ca in trei zile imi dau in cap hapes de verificari.. ca doar nu fac eu afaceri pe mosia altuia! adica da insinuez ca nu poti face orice afacere in Giurgiu pentru ca te mananca "lupii"!

Plaja la Dunare??? nu stiu de asa ceva in zona Giurgiu, doar la Gostinu! dar despre asta.. vorbim mai incolo!adica despre acea super plaja la 50-60 de minute de Bucuresti si 10 minute de Giurgiu! :P


VARA PROMISA


anunt din timp

atentuine natiune! week-end-ul viitor, adica 15-16 mai, vor fi zilele Muzeului Judetean Teohari Antonescu din Giurgiu. Zile in care vor avea loc mai multe evenimente (maine am sa prezint si programul), dar ce este pentru acest blog mai important este ca proiectul Giurgiu vazut prin ochiul care vrea sa vada, iese iarasi pe strada iar de data aceasca va fi printr-un panou amplasata la intrare in Gradina istorica Alei,pentru cei care nu stiu la ce ma refer se afla langa muzeu.

Panoul inca nu l-am facut si vroiam si opinia voastra pentru compunerea lui. Deci voi ce credeti ca ar trebui sa contina acest panou, mai ales voi cei care ati tot citit despre aceasa gradina, pe blogul meu. :) Hai ajutati-ma cu cateva idei sa nu pun doar ce-mi trece mie prin cap ca sunt sanse sa o cam dau in bara!

vineri, 1 mai 2009

1 mai la Giurgiu aduce numai gunoaie

Fara nici un fel de substrat, cosider ca sarbatoarea asta pe care eu nu o inteleg dar nu pot sa spun ca nu-mi place, aduce tone de gunoaie in inima padurilor protejate, caselor a mii de specii de pasari si alte vietati atat de pretioase pentru propriul nostru mediu inconjurator. Dupa principiul "dupa noi potopul" giurgiuvenii vor lasa mormane de peturi, vor distruge arbori, vor calca in picioare tot ce le iese in cale si isi vor aduce casa in padure pentru a se relaxa "in natura".


Nu condamn muzica pe care o asculta, sau faptul ca fac un gratar in gratarul adus de acasa si intr-o zona la marginea padurii, ci ii condamn pe cei care nu numai ca sunt idioti facuti gramada ci isi invata si copii sa fie de asemenea. Adica uite cum se relaxeaza omul dupa multa munca... distruge, arde, rupe, arunca, si denigreaza! ieeeeeeee! ce frumos!

Postarea asta vine din 2 motive :

1. din imposibilitatea mea de a face cat de cat ceva...ca tot zic de cativa ani sa organizam o campanie serioasa in padurile din Giurgiu, pentru ca baza in autoritati inseamna o iluzie.... astia de la Administrarea Padurilor, Politia Comunitara sau... Locala cum s-o numi... o freaca la rece.. mai exact bere rece.

2. TREBUIE SA STITI: in cazul in care sesizati anumite nereguli ce dauneaza mediului inconjurator, in mediul urban si extra urban, cu surse de orice tip, sunteti rugati (si va roaga io personal) sa sesizati autoritatile locale avizate pentru a lua atitudine in acest sens, adica Garda de Mediu Giurgiu.
GARDA DE MEDIU GIURGIU

Adresa:
sos. Bucuresti bl.111, sc. A+B, Giurgiu, 080303, jud. Giurgiu

TELEFON:
0246-216.502




GARDA NATIONALA PENTRU MEDIU DIN ROMANIA
Adresa:
B-dul. Libertatii 12, Bucuresti, 040129
TELEFON:
021-335.81.72
Related Posts with Thumbnails