duminică, 17 octombrie 2010

17 octombrie - Batalia de la Giurgiu



              Vorbim despre astazi, o zi ca oricare alta in 2010 dar o zi cu mare insemnatate acum 415 ani.
De ce romanul Mihai domnitor al romanilor este important si pentru Giurgiu ca oras, ca poarta a Romaniei, si de ce nu chiar pentru giurgiuveni? 






"Pe 17 octombrie 1595 are loc Bătălia de la Giurgiu; Mihai Viteazul zdrobeşte ariergarda lui Sinan-Paşa şi cucereşte cetatea Giurgiu; robii luaţi de turci sunt eliberaţi; în urma înfrângerilor, Sinan-Paşa va fi destituit din postul de mare vizir - 415 ani. NOTĂ: Cu două săptămâni în urmă, la 8 octombrie 1595, după un asalt de două zile, cetatea Târgoviştei (ocupată de trupele lui Sinan-Paşa) fusese recucerită de forţele unite ale muntenilor, moldovenilor şi transilvănenilor, conduse de Mihai Viteazul, cărora li se alăturase şi un corp toscan (N. R.)"
Sursa: http://www.radioromaniacultural.ro/articole/art.shtml?a=81361&c=11&g=3




Dupa stabilitrea unui sistem de aliante antiotomane, a inceput razboiul de eliberare de sub dominatia turcilor (incepand cu 1595), infrangand cateva osti turcesti si tatarasti la Putinei, Stanesti si Serpatesti si apoi marea oaste otomana condusa de Sinan Pasa, la Calugareni (13/23 august 1595) si la Giurgiu.




"În timpul acesta se poate vedea ca n-am crutat nici cheltuieli, nici osteneala, nici sânge, nici însasi viata mea, ci am purtat razboiul asa de mult timp singur, cu sabia în mâna, fara sa am nici fortarete, nici castele, nici orase, nici cel putin o casa de piatra unde sa ma pot retrage... Nu am pregetat sa ma alatur cu puterile mele si cu cheltuieli uriase la crestinatate, nefiind cunoscut de nimeni si nici nu le-am facut silit de cineva, ci ca sa am si eu un loc si un nume în crestinatate am parasit toate celelalte prietenii ce le aveam."
(
Mihai Viteazu despre el însusi) 



Sursa: http://www.universitateacraiova.ro/mihai_viteazul.php
\


                Simplu, fara prea multe detalii, nu vreau sa aduc ceva din atmosfera tumultoasa de atunci, nici sa simulez patetic un patriotism autentic, ci doar incerc sa amintesc de un moment marcant pentru noi toti ca romani, atat cat ne mai simtim romani, sau cat mai intelegem ce inseamna sa fii roman. O valoare a constientului colectiv, ziua de 17 octombrie este una definitiv importanta si de aici poate justificarea nevoii unei statui ce-l repreinta pe marele domnitor Mihai Viteazu, chiar aici in Giurgiu. Valorile pierdute, ramase doar un text prin plicticoasele carti de istorie, trebuiesc recuperate  fara dubii, dar nu neaparat printr-o statuie "plantata" in mijlocul "piftiei" zis si rond la Giurgiu, ci mai degraba prin evenimente si retrairi atat cat putem, a sentimentului de apartenenta si responsabilititate pentru spatiul romanesc, pentru Giurgiu.


      Incerc sa revin usor pe meterezele blogului, nu prea am avut timp pana acum dar se preconizeaza ceva mai mult timp liber. :) Astept sa ne revedem aici, caci fara voi motivatia este cel putin pe jumatate, iar revenirea este grea cand motivatia dispare. Pe curand.
Related Posts with Thumbnails