luni, 24 noiembrie 2014

Un proiect inceput ramane inceput :)


    Dupa sapte ani de la pornirea acestui proiect , revin des pe acest blog pentru referinte si imagini. Imi dau seama ca pe langa entuziasmul meu de acum sapte ani, si dorinta de a cunoaste , conserva si promova patrimoniu - identitate si valorile giurgiuvene / dunarene a existat de la inceput o dorinta de a gasi cat mai multe motive pentru a ramane in Giurgiu definitiv. Pentru cei din generatiile 89 si dupa , migratia catre Bucuresti este deja ceva firesc. Multi raman , putin se intorc si simai putin vor sa ramana si nu sunt obligati de imprejurari. Prin urmare eu vroiam sa fiu de la bun inceput unul din cei ce raman pentru ca asa au decis. Dar pentru asta aveam nevoie nu doar de un job, sau o casa ci mai ales de motive ce ating activitatile mele zilnice, pasiunile si atunci am tinut de acest blog.
    In ultimii ani nu am mai scris, din simplul motiv ca nu mai puteam fi atent la Giurgiu fiind nevoit sa raman in Bucuresti si totodata fiind indignat de macelul cultural - identitar si de ambient facut in orasul meu drag. Usor usor am inceput sa caut motive sa raman in Bucuresti, dar pentru fiecare motiv pro, aparea 3 contra. Cu toate ca ideea de a ramane in Bucuresti sau in alt oras parea departe de mine acum 7 ani cand pur si simplu eram fascinat de Giurgiu, astazi, desi fascinatia nu a disparut, nu pot spune ca mai pot accepta sa traiesc la marginea Dunarii fara sa ma umplu de mahnire, nervi si fara sa vad la orice pas in oras inca o nenorocire ce asteapta sa se intample sub ochii nostrii si cu participarea directa a celor platiti de noi sa creeze un mediu productiv si pozitiv pentru a trai (de la primar la portar nu cred ca este un om in primarie care s-a angajat acolo si a ramas dedicat ideii de a face bine fara a primi ).
    Astazi vizitez orasul Giurgiu, vizitez fiecare loc pe care l-am prezentat aici si documentez prin imagini si notite, toate elementele construite sau naturale ce consider ca au compus, compun si vor forma imaginea si starea orasului Giurgiu si a giurgiuvenilor. Care este scopul final, astazi nu mai stiu. Daca inainte vroiam sa ma fac auzit, sa schimb o idee in girugiuveni, sa aduc un plus de imagine pozitiva orasului si istoriei locale, astazi imi doresc sa se intample aceste lucruri dar nu cred ca voi reusi eu sa fac asta. Nu singur, nu acum si nu pentru generatiile de giurgiuveni tinere care cu atat mai putin le pasa de valori, cultura si apartenenta locala. Evident sunt si exceptii, care urla asa cum facem si eu, si striga mai tare sau mai incet - hai sa salvam ce a  mai ramas din Giurgiu!
Dar se dau batuti repede...poate pre repede.

    Poate peste ani voi face un album, o carte, o mare postare pe blog, sau alt blog, despre acesti ani de tranzitie ai giurgiuvenilor si orasului pe care il montam si demontam :)
Pot spune cu siguranta ca au disparut cladiri de patrimoniu, spatii verzi, zone naturale (unele protejate), s-au modificat functiuni si obiceiuri urbane, si apartenenta noastra ca cetateni devine tot mai insignifianta , neavand o identitate de care se poate lega.

    Politic  asteptarile mele au fost intotdeauna prea mari pentru Giurgiu, intotdeauna am crezut ca exista oameni ce iubesc orasul si oamenii lui, dar de multe ori am ajuns sa ma indoiesc daca sunt capabili de iubire privind orice. Societatea de astazi ce promoeaza individul egoist , grabit si in continua devenire, in continua cautare a visului ... (ceea ce nu este bine si nici rau) face tot mai grea atigerea obiectivului acestui blog, dar mai ales a multor asociatii, ong-uri samdp. Multi vor acum sa fie importanti sa aiba, sa detina si sa dobandeasca, iar putini sunt cei dispusi sa dea fara sa primeasca. Un dezechilibru de genul asta duce la o comunitate bazata pe valori false. In final fericirea ar trebui sa fie, ceva usor de atins, si usor de mentinut, totodata drumul catre fericire este in sine o bucurie daca are la baza nevoile noastre intelectuale/spirituale/sentimentale nu materiale.
 In fine, usor usor am inteles ca nu tine de mine, sau de primar , sau de consilieri ca Giurgiu sa devina un loc mai bun, sa ofere mai multe motive pentru a ramane, ci tine de timpul in care traim, de lucrurile mai mari decat noi. Nu ne putem compara cu orase dezvoltate pentru ca Giurgiu nu a avut norocul unor primari capabili in ultimii 25 de ani (si nici in comunism).
    Democratia reala si aplicata intarzie in multe zone ale tarii. Gandirea cu adevarat liberala si politicile locale realiste si aplicate lipsesc cu desavarsire (chiar si sub iliescu primarul pnlist ce a tinut orasul pe loc pentru propriile interese) Primarul actual , desi a pornit cu un discurs ce mi-a placut, in special pentru ca unele lucrurile pe care le auzeam erau lucruri semnalate de mine chiar pe acest blog, dar sperante in nimic. Din cate lucruri si-a propus primarul le-a facut pe toate, cel putin asa ne spune el in scrisoricile de propaganda, ieftine si teribil de penibile. Dar sunt multi care nu inteleg ca sunt doar maini cu stampile si nimic mai mult pentru multi gigei ce se joaca de-a politica.
Politica = mafie si furt   asta este definitia pentru romanii de astazi
Reforma = suferinta si sacrificii pentru cei ce vor sa fure simai mult
Schimbare = inca o dezamagire, altii care vor sa ne fure
Democratie = un termen aruncat de oricine oricand, vot si tranzitie continua

In fine , sa avem rabdare, au trecut doar 25 de ani. :)

Simteam nevoia sa mai scriu,am vrut sa ramane scrise aici cateva ganduri ca intr-un jurnal. Sa comparam mai tarziu. :)

Related Posts with Thumbnails