marți, 22 iulie 2008

Publicistica Giurgiuveana veche - de unde am pornit si unde am ajuns

Vechi publicatii , din 1867-1916, a caror prospetime inca se pastreaza, ba chiar unlele informatii sunt (pot spune) "actuale".
Eu unul m-am amuzat teribil, nu numai din pricina limbajului care este aproape molipsitor ci si din pricina numelor publicatiilor si a unor probleme dezbatute.
Totodata constat, trist, ca acum 100 de ani, romanii luptau pentru un neam, o cauza, o cultura romaneasca, pe cand astazi risipim tot sangele varsat si munca celor din urma, pentru cauze meschine, pentru nimic si nimeni , caci ce lasam noi astazi in urma nu-i un motiv de fala.


Un mic extras din ziar care mi-a atras atentia.... superb, absolut superb!
Publicatiile politice erau cele mai numeroase, intr-o vreme efervescenta fiecare grupare isi sustinea oamenii....
"Plugarul" - Proprietar si Director I. Boldescu, cel ce a scris totodata monografia orasului Giurgiu!




Multe publicatii erau de nivel Judetean, totodata in Giurgiu erau publicate ziare bulgaresti ce luptau pentru liberare(ex: Uciliste; Gradinka; Nova Balgarija; Balgarin)


Mai jos tin mortis sa va arat un moment crucial, al tensiunilor de acum 100 de ani, care, dupa cum spuneam si mai sus, par de actualitate, strigatele se aud si astazi dar mai rar si mai incet!
Va invit sa cititi ce isi propunea studentimea, adica tineretul roman, pe acele vremuri!

“ Cand unuia din noi i-a venit ideea ca noi, tineretul, prin noi insine sa scoatem un ziar, entuzismul a fost la culme…..

Ne-am zis : Avem vointa ! Si cu vointa se inving toate piedicile. Avem credinta ! Si prin ea ne vom mantui neamul de dusmani. …… am tinut ca sa se stie ca noi incepem lupta pentru Romanismul, imbratisand marea cauza a neamului de pretutindeni pe unde exista suflare Romaneasca. Lupta noastra va fi apriga, caci este lupta unui popor in mizerie, e lupta unui neam ce moare fara aparare….

Stim ca se vor gasi multi ce din nenorocire poarta numele de Romani, dar a caror inima nu bate romaneste, multi care vor cauta prin orice mijloace, cat se poate de josnice, sa na impiedice de a ne face datoria. Acestora insa le spunem : ca, atat timp cat prin venele noastre va curge sange Romanesc, atat timp cat inima ne va bate in piept, nu vom inceta de a duce o lupta strasnica in contra acelor, ce pentru interese meschine isi tradeaza neamul…Caci a sosit momentul cand Romanul trebuie sa se destepte, trebuie sa vada prapastia la care l-au adus strainii, sa inteleaga si el ca are dreptul la o viata mai buna si mai libera si pornind la lupta, sa strige : Afara, cei ce ne sug sangele, afara omoratorii fratilor nostrii. ’’

Giurgiu. 10 august – 7 septembrie 1906


Realitatea este cat se poate de clara, indiferenta la fel! Cine mai e roman dintre noi toti astazi?
Sunt sigur ca multi, poate chiar tu, ve-i spune ca astea sunt probleme -"cliche", deja consumate, sau poate prea mari pentru a putea face ceva! NU-I ADEVARAT! oricine poate face ceva, si fiecare poate face totul!


Schimband nota.... grava de mai sus, am pus si cateva pagini din publicatia "Credinta" pentru a va delecta si amuza! aruncati o privire, este tare interesant!



Sursa: "Publicistica Giurgiuveana" (1867-1916) - Mircea Colosenco - Ed. PIM Iasi, 2007. Muzeul Judetean "Teohari Antonescu" Giurgiu

Astept ceva pareri, si totodata vreau sa stiu daca v-a placut postarea, pentru ca mai am astfel de informatii, si mai ales citate, si as putea sa le pun!

O perioada nu voi mai posta pe blog, prin urmare vreau sa stiu ce anume v-ar interesa in postarile urmatoare pentru a completa cumva "timpul mort" - pauza.
Prin urmare iata o lista:
- calitatea serviciilor din alimentatia publica giurgiuveana (ce inseamna sa mananci in oras in giurgiu)
- cum ajungem la russe si ce-i de vazut prin zona
- Hotelul Victoria istorie in imagini - hoteluri si calitatea serviciilor
- pocitanii arhitecturale urbane - continuarea postarilor Case care plang - Giurgiu 2008
- Publicistica veche giurgiuveana - ziare vechi
- Cum dispar monumentele si in favoarea carei cauze
- ce putem face noi pentru a pastra identitatea si cultura locala (politici si programe)
Daca aveti voi alte propuneri, astept cu bucurie!

2 comentarii:

Anonim spunea...

Ar fi interesant sa scrii despre calitatea serviciilor din restaurantele giurgiuvene, sau cum ai zis tu "ce inseamna sa mananci in Giurgiu". O sa am de comentat acolo, fiindca mananc destul de des in oras, si nu doar la Perla sau la Happy Grill in Ruse :)

Anonim spunea...

Scrie despre ce vrei tu, numai scrie, ca scrii bine!

Related Posts with Thumbnails