joi, 11 septembrie 2008

ORASUL MEU, si "nici nu stiu ca sunt poet"...


Alexandru Macedonski... despre Giurgiu:


" RONDELUL ORASULUI MIC"
("Rondelul Provinciei")

de Alexandru Macedonski

"Orasul mic te fura-ncet
Cu ale lui tacute strade,
Cu oameni prosti, dar cumsecade,
Ce nici nu stiu ca sunt poet.

Cu centrul intim si cochet,
Si fara case cu arcade;
Orasul mic te fura-ncet
Cu ale lui tacute strade.

Prin umbrea parcului discret,
Nu se strecoara mascarade
Si nu s-aud in el tirade
Despre-al politicei secret.
Orasul mic te fura-ncet. "


Alexandru M. Macedonski, poet national, un om cu o viata tumultoasa, impresionat de talentul tanarului poet giurgiuvean Tudor Vianu, face o vizita in Giurgiu pentru a-i cunoaste familia. Fara a intra in detalii, "Rondelul orasului mic" a fost scris in urma acestei vizite.


Consider descrierea cutremurator de asemanatoare cu imaginea de care m-am indragostit, si poate si voi, a acestui mic oras provincia care "...te fura-ncet/Cu ale lui tacute strade", plin de insemnatate si incarcat de istorie.
Din pacate, ceea ce candva stabilea unicitatea acestui oras, aspectul sau in primul rand, oamenii, care acum nici macar cumsecade nu mai sunt, si Dunarea care acum pare mai departe decat asa cum ne-o arata cei dinnaintea noastra, asta sunt departe iar inesteticul grosolan si marlania este laitmotivul,incultura in organizatii culturale, nu mai vorbesc de scoli si licee, si tot asa putem continua!!!

Tot se bat pustanii cu pumnii-n piept ca or sa plece cu viteza glontului din acest oras cu prima ocazie, SA VA FIE DE BINE, habar nu aveti cine sunteti si de unde veniti, pana la urma la ce va trebuie?bani sa fie!

Iar... daca vre-un "oficial", sa-i zicem, ne ofera atentie in aceste momente, trebuie sa spun ca faceti o treaba absolut jalnica in cultura, in ceea ce inseamna esteticul in acest oras si mai ales in pastrarea tinerilor aproape! Omorati orasul Giurgiu ca sa nasteti inca un cartier de suburbie satelitara a capitalei! Nu putem noi oare sa fim unici? orasul Giurgiu cu siguranta este unic si foarte valoros....oamenii n-as prea crede !!!


Dar... sa nu inchei
in tonul asta nervos, mai am o surpriza pentru cei ce se vor surprinsi !


“Moment muzical” - Tudor Vianu (despre Giurgiu)

[...] Adeseori am fost prada unor subite revelatii, a unor adancimi desfundate pe negandite in suletul meu. Nu voi uita astfel niciodata tot ce am resimtit ca baiat de 9 sau 10 ani, cand intr-o dimineata, plecat mai devreme ca de obicei, spre scoala, ma folosii de prilej pentru a face o plimbare de-a lungul cheiului din Giurgiu. Trebuie sa fi fost ora 7 si jumatate dimineata. Racoarea diminetii, calmul apelor, delicatul reflex rosiatic al undelor imi umplura deodata pana in varf sufletul, cu aburul eteric al unei usurinte, al unei fericiri delicate si pure, cum n-am mai resimtit de-atunci nimic asemanator. […]

Framentul provine dintr-o incercare de tinerete, publicata recent de profesorul Henri Zalis in volumul Tudor Vianu, Intregul si fragmentul, Buc.,1997,p.34-35.



Daca va incanta subiectul am sa aprofundez.... pana la urma Tudor Vianu este una din adrevaratele personalitati ale orasului Giurgiu dar mai ales nationale.

7 comentarii:

Anonim spunea...

este si imaginea de care m am indragostit si eu.trebuie sa spun ca ca n ultimele mele comentarii dar cel mai mult in ultimele mele taceri de pe blogul tau,alex-am fost oarecum rezervat si nedrept vis a vis de orasul in care am crescut.acum, la un an dupa ce m am mutat in bucuresti,ajung sa pretuiesc un weekend in giurgiu mai mult decat as fi banuit vreodata c-am s -o fac.plec dimineatza devreme (sambata) cu bicicleta,pedalez poate si 20 de km,ajung la fanfara in alei.ma racoresc la umbra,imi gasesc linistea pe o banca,departe de claxoane si praf si smog si sirene si gri-departe de bucuresti.imi aduc aminte ca am carti in rucsac,ca am scris poate candva,ca am cantat in cutare parc .nu,de radacini n-ai cum sa fugi.gresesc daca judec giurgiul doar din prisma politico-economica si culturala vis a vis de mase.giurgiu pentru mine inseamna si liniste si aer curat f multe amintiri faine.parti din mine.rondelul e excelent.tine o tot asa,alex.salutari-geo!

GIURGIU spunea...

Merci mult, am considerat ca e un moment oportun sa fac publicarea asta, stiam ca iti va placea. Iar cu ocazia inceperii anului universitar, cand alti tineri migreaza spre capitala, sa se mire acum....ca nu peste mult timp sa-mi dea dreptate !!! Cand nu ai liniste ti-e dor de ea !

Şoavă Mădălin Paul spunea...

la fanfara ! anonimu' stie ce spune. Sau pe podu vechi.. peste canal. acolo e bine.

GIURGIU spunea...

Sunt foarte multe locuri speciale... frimituri ramase !!!
Ce mi-ar placea foarte mult este sa pot realiza un traseu turistic sau mai bine zis sa delimitez o zona de interes turistic si sa pot comnica cu cei ce doresc a avea turism si de a proteja valorile cultural-istorice si nu numai....mda!
Multi simt, putini constientizeaza cat de mult conteaza peisajul si ambientul pentru om!
Pac pac...mai bine lasa..... las...ca am eu grije de oras!

Anonim spunea...

Un of care, dincolo de un patetism usor exaltat si de cateva dezacorduri gramaticale, ascunde un puseu frumos - cel al unui cetatean (=locuitor al cetatii) care isi asuma o identitate. Lucru tot mai rar in ziua de azi, mai ales in randul provincialilor. Si cand spun "provinciali" nu o fac in sens peiorativ, ci mai degraba apreciativ, cu admiratie la adresa celor care inteleg ca provincialismul este o meteahna care il poate caracteriza si pe cel din buricul Bucurestiului (si el o "provincie" pe langa marile metropole europene...). Cu ceva mai putina mizantropie, postarea ar fi fost interesanta!

GIURGIU spunea...

ca sa vezi provicialismul mai curat si amuzant, cu putin mizantropism si greseli de TIPING (nu gramaticale) iti spun un sincer..... ETE PARTZ!

GIURGIU spunea...

multumesc pentru aprecieri...nu stiu daca ai gustat gluma , mie mi-a placut! :)

Related Posts with Thumbnails