marți, 6 ianuarie 2009

Centrul Orasului Giurgiu - Farfuria - Gradina Centrala Turnul cu Ceasornic


GRADINA CENTRALA din PIATA CAROL I - GIURGIU - ASTAZI PIATA UNIRII

Inima orasului ....

ianuarie 2008

Incep acest an, fara tonul agresiv, si cu speranta unei longevive note optimista, ce imi dorest sa va atinga!


Cu postarea acesta, va invit sa "visati" orasul de altadata, Giurgiu asa cum nu l-am vazut pana acum (dar poate l-am simtit), farmecul lui, si povestea plina de aventuri a centrului!
Va ofer povestea in imagini, restul va apartine!




Inainte de 1830, Turnul si Piata publica (Targul), din Giurgiu se prezenta cam asa: carele se infundau in noroi, porcii nu mai guitau in centru si numai la margini, toti incepusera sa creada din ce in ce mai mult in Giurgiu - si sa vada cum aceasta comuna de pe marginea Dunarii, ajunge oras, ajunge port, ajunge centrul universului lor, locul in care poti sa-ti duci viata!

In imaginea de sus, se observa o minima amenajare, adica o serie de stalpi de apoximativ 40cm, cel mai probabil pentru a tine departe trasurile si carele ce se vanturau intens....
Faptul ca in acest desen nu exista care si oameni foarte multi, nu trebuie neaparat sa insemne ca nu erau, desi atmosfera este... deprimanta, resursele din acele timpuri erau mai limitate ca ale noastre... prin urmare...se poate ca pur si simplu ca cel ce desena sa fie interesat numai de arhitectura!

Dupa cum am mai tot spus, si aratat, in postarile anterioare ( pe care va invit cu caldura sa le cititi) mai sus este Primul plan de regularizare "urbana" - stradala din Giurgiu, ce are la baza santurile de aparare, zidurile de aparare ale fortaretei Giurgiu, si canalele de scurgere si drenaj.
Acest sistem stradal, exista si astazi in proportie de peste 60%, numai centrul fiind distrus total.
Sistemul implementat de Gen. Kiseleff a adus orasului faima, creanduse mici poluri sociale, centre (Piete publice urbane) - cosmopolite si pline de viata, din care porneau radial strazile si ulicioarele cu denumiri rusesti.



Turnul a fost intotdeauna remarcat de orice trecator din toate timpurile, ca dovada numeroasele desene si fotografii. Acest accent arhitectural volumetric, a dominat centrul orasului Giurgiu pana la venirea comunismului. Turnul si importanta prezentei acestuia intr-o zona plata de campie, fac jocurile si pentru planificarile de dezvoltare viitoare, astfel ca totul va fi modelat in jurul lui.


La infrumusetarea noului oras instituit - Giurgiu - au participar arhitecti de seama(italieni,francezi,englezi,rusi...), iar gradina centrala, este una din primele 3 de acest tip din Romania.

centrul vechi al orasului Giurgiu


Giurgiuvenii au denumit acest centru cultural - social - urban, "Farfuria de la Giurgiu" , pentru simplu motiv ca sunt mai multe ronduri, pe care se "invart" tinerii si batranii , la promenada sau cu treaba, zi si noapte ! Bunicii mei au apucat putin sin "farfuria", mi-au spus multe, nu vreau sa incarc postarea asta care deja este...prea incarcata, cert este ca era ceva unic in Romania!



plan curat centru vechi Giurgiu - Farturia - La Turn


Ce sa mai... era o nebunie frumoasa! Fiecare colt de cladire era transformat sau construit pentru a deveni o carciuma, un bar sau o cafenea. (in jurul anului 1910, in Giurgiu existau aproximativ 150 de carciumi, dupa ce-a de-a doua monografie a orasului, acest numar raportat la cei nici 15000 de localnici si trecatori) - Auzeai scripetii scrasnind cand trageau mobila la etaj, pianul din club rasuna cum se apropia seara, insotit de rasete, portul vuia de nave si calatori, straini pe strazile orasului, veniti de la Viena sau Constantinopol... calestile faceau drumuri intre port si centru iar pentru plimbari romantice mergeau prin intreg orasul.... primitor, cosmopolit!




Roamni, bulgari, greci, turci, unguri, rusi, englezi, francezim nemti, si multi altii... faceau Giurgiu, un oras prosper, ce crestea de la an la an...si se indrepta cu orice pret spre Dunare si spre Bucuresti.
Un plan mai nou al orasului Giurgiu, planul strazilor mari, si cateva repere de la acea vreme - in jurul anului 1912, cand abea fusese construit podul Bizetz si se construia calea ferata spre Dunarea mare!


Giurgiu interbelic - ce frumos, ce romantic..... sa ai imaginea acesta in suflet cand te plimbi pe strazile din centrul vechi, sa iti imaginezi ca esti acolo... si sa apreciezi ce inca mai exista! Trebuie sa invatam cumva sa pretuim trecutul, ca acolo ne stau radacinile, iar fara ele nu avem cum sa crestem....


Ce sosea generoasa, inca nu fusese pavata, iar rigolele de pe marginea drumului (santurile), de multe ori dateau un miros... nu foarte placut, caci pe vremea aceea, canalizarea nu prea era...cum nici asta nu este (stau in centru si va spun sincer...doar noi si 3 vecini mai sunt conectati la canalizare, resul... au haznale, fose....ma rog, unii cresc si porci..)




































Primul si cel mai important element vinovat pentru distrugerea frumosului oras, si frumosului centru, este razboiul.... mai corect RAZBOAIELE.... Fara sa insist pe istorie, de data acesta, am sa las imaginile...





Dupa ce Giurgiu, a fost declarat cel mai distrus, cel mai bombardat oras de pe Dunarea roamneasca, s-au facut eforturi imense pentru a pune pe picioare orasul si pentru a readuce oamenii fugiti innapoi! A fost macel...au murit mii, rapusi de gloante sau de boli, caci pe acea vreme apa potabila era la mare pret in zona acesta.... o inundatie usoara a Dunarii putea distruge toate puturile din zona!




Gradina centrala, reanvie, si o data cu aceasta tot orasul, merge mai departe! Deja pavate, soselele si trotuarele, magazine tot mai "dichisite" isi fac aparitia, mirodeniile isi fac simtita prezenta de la coltul strazii, piata si cladirile ei, formeaza un fel de amfiteatru... ecoul, zumzetul ...vorbele celor din preajma se aude parca mai tare, rar mai trece cate o masina cu clacsonul ei haios.... Se vorbeste de un nou razboi... se vorbeste de schimbari...noi schimbari, promisiuni....
Ziarele din Giurgiu... peste 5 la numar se vand ca painea calda....

Spectacole de teatru si opereta se dau si la Giurgiu, mai rar... de cele mai mutle ori e vorba de propaganda... si nimic mai mult! Apar multi biciclisti... intr-un oras cu stradute inguste, numai bulevardele sunt generoase, o bicicleta este perfecta!
La promenada...
O remarca importanta... gardul pus pe acea bordura, dublat de gardul viu, separa fizic si vizual, spatiul gradinii ce se afla in jurul Turnului, de spatiul dedicat trecerii, soselei (celor grabiti), proportiile acestora fiind complet decente ! Tin sa compar.. aberanta solutie ce a fot aplicata in 2007-2008 la noul centru .... noua farfurie, semi farfurie..sau ce-o fi! Proportiile sunt inadecvate, nu au justificare si sens.... practic extista un gard...in acelasi loc, doar ca mult mai inalt, si separa spatiul dedicat carciumii lui acelor indivizi (ca sa nu mai injur ...) de un spatiu...inutil, necirculat...unde foarte multe accidente pot avea loc! In fien... nu insist...au facut-o sa fie sanatosi... la Giurgiu multa lume mananca cacat.. si chiar le face placere!

In imaginea de mai sus, este intrarea in Str. Stefan cel Mare, ce astazi poate fi accesata prin gangul de langa Turn.
Cladirile din colturile strazii, exista si astazi, ca si soseaua acesta, ce astazi este singura bucata ce inca mai exista din "Farfuria mare".


" RONDELUL ORASULUI MIC"
("Rondelul Provinciei")

de Alexandru Macedonski

"Orasul mic te fura-ncet
Cu ale lui tacute strade,
Cu oameni prosti, dar cumsecade,
Ce nici nu stiu ca sunt poet.

Cu centrul intim si cochet,
Si fara case cu arcade;
Orasul mic te fura-ncet
Cu ale lui tacute strade.

Prin umbrea parcului discret,
Nu se strecoara mascarade
Si nu s-aud in el tirade
Despre-al politicei secret.
Orasul mic te fura-ncet. "



cititi ce-am scris pe imagine... nu vreau sa ma repet! :P



Imaginea de sus, este destul de cunoscuta de voi, este un bun candidat pentru dezvoltarea unui simbol al trecutului acestui faimos centru.....

Cladirea alba din plan secund, este "Marele Hotel Taranu", astazi "Hotel Victoria", despre care, voi face o postare speciala ...avand in vedere ca am ocazia sa discut cu fata celui care a costruit acest hotel! ....o sa vina!



COMUNISMUL



Giurgiuveni, au fost cei care au luat hotararea sa se construiasca aceste blocuri si acea hidosenie de cladire in care astazi sta asazisul... teatru. Scuarul din prim plan, mentionat mai sus, s-a pastrat partial....! Cei care au facut acest nou centru.... comunist, al orasului Giurgiu, astazi... sunt arhitecti ai primariei si tot ei sau ... fii lor...ca asa-i romanu', au hotarat sa bage peste un milion de euro intr-o noua amenajare....o aberatie mai mare ca cea dinnainte!
Un specialist! nu cred ca a pasit pe acest sit... bine poate unul de irigatii sau ceva de genul...canalizari.... in nici un caz, peisagisti, arhitecti, sociologi, istorici, samdp.


INFLORESTE PATRIA... JOS BURGHEZIA! sub acest tip de deviz... au daramat multe din cladirile ce le-ati vazut mai sus... cum ca ar fi fost ale burghezilor! In comunism toata lumea este egala, prin urmare.... de ce sa nu stam TOTI in centru!? tana........


ASTAZI
Centrul orasului Giurgiu - Noua Farfurie



Cu galben... dimensiunea initiala a farfuriei mari! Cu rosu... sigurele cladiri ce inca mai exista, din complexul cladirilor ce formau frumoasa Piata Carol I !



Uneori ma uit, si imi dau seama ca este ceva mai bine ca innainte, doar ca
de fiecare data ma scoate din aceasta idee, foisorul asta chicios, si felul in care isi gestioneaza carciumarul si ai lui slujbasi, spatiul destinat activitatii economice.
Sticle, lazi de bere si suc, in spatiul verde de langa turn, mai exact sub brazi, de care isi mai sprijina cateva cadre de fier ruginite si o constructie anexa, barul terasei!
Nu inteleg cum au gandit , daca au gandit, cei care au hotarat sa faca carciuma aici! ai impresia ca intai a fost carciuma si apoi Turnul, in loc sa fie un tribut - acest loc, ce se vrea a aminti de trecutul glorios al orasului Giurgiu! Batranii nu sunt foarte multumiti, ei inca au in suflet farmecul si frumusetea de altadata, ce.... cu greu mai poata fi recuperata, mai ales in contextul in care totul ce se face, este ... la misto..si sa iasa banul, in nici un caz pentru frumos!



Acum, e un mic balci, in jurul acestui turn, jmecherii, se spune ca se duc "La Turn", unii spun ca poti si urca in el, cu dame de companie...vorbe! cine stie!?
Nevoile sociale de astazi, au la baza pe cele de altadata, dar si unele noi, astfel ca... prichindeii au nevoie da faca ceva, cat cefalaul bea un spritz, si hahaie sa auda toata terasa!

O intamplare la Turn - de povestit, am scris-o acum ceva vreme; va invit sa o cititi, AICI !


Am mai stat si eu cateodata, acolo, am avut expozitii la galeria de arta de langa turn, am observat.... si usor linistea se simte, iar daca stai bine si asculti, intr-o zi ploioasa, sau iarna... parca auzi Turnul, parca il poti mirosi... parca poti vedea cum totul se schimba in jurul lui, si el, ramane neclintit, martor al existentei noastre, aparator al orasului, batran si invatat cu multe....





Cam atat! ca m-am plictisit sa tot pun imagini.... lasati intrebari si vorbim!
sunt multe de spus... mai bine intrebati voi! :) asta stiind ca nu prea vrea nimeni!

Urmeaza o postare legata strict de... ce-a mai ramas din rondul vechi, "farfuria mare".

Mai multe imagini AICI!

29 de comentarii:

Anonim spunea...

Acum arata mai bine ca in perioada comunista :)

Daca in 1910, in Giurgiu existau 150 de carciumi, oare cate sunt in 2009?

GIURGIU spunea...

acum arata bine? asta este parerea a unui numar impresionant de giurgiuveni, cu care eu cu sincera convingere NU SUNT DE ACORD! Eu, ca arhitect peisagist, va spun cu mana pe inima ca... aceasta noua amenajare este absurda, nefunctionala si inestetica...ba chiar o sfidare si jignire la trecutul orasului si la saracul Turn cu ceasornic!

Diana, daca dupa postarea asta inca mai poti spune ca astia au facut o treaba buna, insemna ori ca nu te-a interesat, ori nu intelegi...aluziile!

Centrul de astazi al orasului Girugiu, a fost parasit, practic, distrugandu-se si ultimul loc de intalnire (PJB-ul), au expus totul ... si rareori mai apar trecatori pe la noua amenajare! Nu e suficient sa ai o idee.. bai don' primar, ci mai trebuie sa ai si specialisti sa o puna in practica! Dar... asa e la noi, presedintele, si primarii se pricep la toate, iar Lucian Iliescu, se pricepe si la antropologie, si socio-psihologie urbana... sun convins ca intelege cum functioneaza comunitatea giurgiuveana...MANELEEEEEE! ieee! ..mda!
Diana... e mai frumos... asa e, dar putea sa fie de un milion de ori mai bine si mai frumos...cu aceeasi bani, dar nu pentru aceeasi giurgiuveni! :P

Acum... in Giurgiu sunt maxim 50 de baruri,carciumi,bodegi,fast food, restaurante (cumulate)...care oricum, la 22:00-24:00, se inchid! :)

Anonim spunea...

Frate, vazut de sus e OK.

Dar eu as fi oprit complet circulatia rutiera in zona aia.

Idiotii vor sa faca pietonala strada Garii, au uitat ca strada e de asa natura incat nu se poate face aprovizionarea dughenelor prin spate (ca la Ruse), dar nu s-au gandit mai intai de toate sa faca in jurul semi-mini-farfuriutei (absurda, inestetica si cum vrei tu sa-i mai zici) un pietonal.

De-aia nici nu prea apar trecatori pe-acolo, plus ca e tare frig! Plus ca pe-acolo sunt cateva locuri de parcare puse de-ampulea (in fata la ING, Orange Shop sau ce mai e pe acolo), o zona unde nu e voie sa opresti (in fata teatrului), dar unde stau masinile oprite fara niciun stres (ba multe zac neinmatriculate de cateva luni de zile acolo, cu hartiute cu "de vanzare" in geamuri).

Primaria ar trebui sa ia niste masuri, dar cred ca primarul de la inaugurarea farfuriutei (sa-i zicem asa) nu cred ca a mai trecut prin centru.

Referitor la localuri.. Pffff, nu e cerere frate! Sad, but true.

Revin dupa ce-mi trece supararea!

GIURGIU spunea...

Nu exista cerere...mereu sa spunem, mai corect! Pentru ca vara rupi, pur si simplu cu orice terasa penala! Nu exista localuri decente de cartier...numai la centru si acolo totul este in basini! Ma rog... eu nu vreau sa ma enervez! :)
Nici comerciantii (carciumarii) si nici clientii nu au educatie in sensul unui consum si a unui timp petrecut frumos! Oamenii nu-si cunosc resursele, ei vor doar bani.. sa vanda pizza, bere si sa ia banii!

Privit de sus ...mie tot nu-mi place! :)
Si... don' primar, cand mai intra din cand in cand pe blogul asta... sunt sigur ca nu se zgarie pe fata de suparare ca nu si-a dat seama de ce prostie a facut... sau cate oportunitati a pierdut, si tot asa.... pentru ca nu-i pasa! Merge banu...!si atat!
A....si sa dea bine la popor...desigur!


Pana la urma... revenind la ceea ce vrea sa fie carnatul asta de postare.... atmosfera.... frumosul.... l-a vazut cineva! sa lasam putin, ce e astazi de-o parte, e greu...dar numai pentru un moment! :)
Astept sa discutam despre trecut!

GIURGIU spunea...

Ultima replica a sunat cam.... prea romantizata, asadar... pe scurt! mai ziceti si altceva decat ca noile realizari ale lu' patronu' (primaru') sunt ... de cacao!
altceva...

Anonim spunea...

Frumoase fotografiile, mai ales cele alb negru.
Sincer, mie-mi place mai mult cum arata atunci Piata Carol decat cum arata acum "Piata Spoiala"

Anonim spunea...

Eu am zis ca arata mai bine decat in perioada comunista. Punct. Daca aveti alta parere, v-o respect. Dar nu va legati de parerea mea.

Piata Spoiala? =))

Anonim spunea...

Eu sincer nu as respinge nici un "nou" Giurgiu, ca oricum din arhitectura veche a orasului s-a pastrat prea putin, dar as fi super multumita daca ar fi un oras curat, cu oameni "curati" si daca s-ar incerca, macar de acum in colo sa se pastreze un oarecare "unison" in ceea ce se construieste. Weekendul trecut am fost acasa si admirand si asa "colorata" priveliste din spatele blocului, ce sa vezi? Unul dintre blocuri fusese vopsit galben-puisor?!? Dupa ce ca si asa arata ca niste ghetouri, spoiala aia galbena m-a socat...never ending story:p

GIURGIU spunea...

nu as respinge nici un "nou" Giurgiu, ca oricum din arhitectura veche a orasului s-a pastrat prea putin"

Buna atitudine....

Eu tocmai incercam sa arat ca mai exista inca ceva, si ca poate fi pastrat, ...chiar transformat intr-un element definitoriu al mediului urban giurgiuvean....si sa nu ne multumim cu toate pocitaniile, si "pornografiile" de cladiri roz-bonbon, rosu chilotiu sau galben pipi si maro caca!
Dar... asta este opinia mea, voi sunteti liberi sa acceptati orice "agresiuni" in mediul in care traiti...caci sunt vietile voastre!nu ma repet cu treaba cu libertarea....se stie cum ca are limitele ei...!

***

In fine... eu as fi tare trist sa vad si ultimele ramasite din frumosul oras de altadata si farmecul acestuia ce atrage si astazi la Giurgiu, trasformate in cladiri in forma de autobuze, arhitectura cica modernista... cica post moderna....samdp.!
Dar cui ii pasa? cine isi pune problema ....? cine se intreaba cum de e posibil asa ceva?

Noi... n vedem de scarbici, si asteptam sa ia altii deciziile noastre! Imi pare rau sa spun asta,(si am mai spus-o) asa giurgiuveni, asa Giurgiu!
Asta nu inseamna ca lucrurile trebuie sa ramana asa!

www.giurgiuro.blogspot.com spunea...

http://www.stop-dimbovita-center.blogspot.com/

CUM SE PREOCUPA ACEIA CARORA LE PASA SI CUM SE POT IMPLICA CEILALTI, CARE NU CUNOSC !!!

Anonim spunea...

Interesant modul de protest al bucurestenilor.Ar trebui sa le urmam exemplul in ce priveste supermarketul ce se construieste vis a vis de interex. Ai nostri edili transforma o oaza de verdeata din centrul orasului, intr-o pata mare de asfalt.
Pe domeniu public. Cred ca pentru asta ar fi trebuit sa aiba si acordul nostru. Dar cum noi nu existam, nici ei n'au pe cine intreba.

GIURGIU spunea...

In privinta acelui Mall, nu stiu cat de impotriva lui sunt! Ei iti vor justifica rapid, ca exista verdeata in zona, mai ales ca s-a investit ceva bani (dar nu si minte) in noi spatii verzi(care desigur nu intrunesc standardele decentei ,darmite UE).
Cat despre impactul existentei unui nou mall, si hipermarket la Giurgiu, cred ca intr-un fel va fi ok, pentru ca mare parte din cocalari vor merge mai des acolo, ceea ce inseamna strazi mai putin blocate de borfasi si masinile lor opulente, si mai putin pericol pe strazi! Iar Giurgiu are nevoie de locuri in care sa-ti cheltui banii, (putini sau multi), dar intr-un fel de recompensa, pentru ca actualmente... in afara de carciumi si cateva tentative de restaurante, Giurgiu este gol! Varietate nene....
Se pierde o zona ultra importanta pentru dezvoltarea urbana a orasului, in favoarea unei zone comerciale ce poate distruge putin echilibru stabilit in prezent....

Atitudinea noastra nu o s afie consultata realmente, niciodata! Putem merge la primar sa vorbim cu el, asa ca intre giurgiuveni (cum zice el).... dar este simai important SA SE CUNOASCA.... SA STIE LUMEA CA ACEST PRIMAR NU FACE NIMIC DEOSEBIT SI CA VALORILE SI CULTURA SUNT ARUNCATE LA GUNOI! (copii cresc cu jmecherasii pe strada, si astea sunt modelele lor! cum ar putea un copil sa vrea sa fie arhitect, sau inginer, sau doctor...cat oamenii astia practic nu exista in Giurgiu? si nu se pune pret pe cei putini!)

Raiden spunea...

Nu pot sa cred! E clar ca era o piata circulara unde este turnul! Ce naiba, atat de idioti au fost comunistii incat au pus blocurile prin miezul fostei piete??

Fantastic ceea ce faci cu blogul asta - e si singurul despre Giurgiul vechi, nu stiam ca e asa interesant orasul. Felicitari!

GIURGIU spunea...

Ma bucur sa vad ca cineva din afara contextului giurgiuvean - apreciaza blogul si mai ales zona! Eu sunt sigur ca in istoria orasului Giurgiu, multe frumuseti se ascund, din care astazi putem observa!
Asa cum am mai spus - intai a fost un targ, peste el s-a cladit o mahala, peste ea un oras, iar peste acel oras, arta arhitecturala (Bucuresti,Viena,Russe,Londra,samdp) isi lasa urmele.... si tot asa...pana in ziua de astazi cand... in loc sa protejam "straturile" orasului Giurgiu, le ingropam simai adanc pentru a face loc unor idei proaste,gresite,inestetice si impotriva interesului istoriei si culturii! Macar sa cunoastem... apoi putem spune si altora, caci si asta este o cale de a sprijini aceste monumente!

Anonim spunea...

Mi se pare chiar trist cum a ajuns orasul care inainte era respectat. Obisnuiesc sa vorbesc cu oameni din diferite colturi ale tarii, iar cand ma intreaba de unde sunt, le zic ca sunt din giurgiu, iar ei zic aaa orasul ala mic care are granita spre bulgaria. Eu ce sa le zic ? Baa prostilor, giurgiu are o istorie care ii da clasa istoriei orasului tau? Nu are rost, pentru ca sunt niste limitati ca si majoritatea giurgiuvenilor, dealtfel. Eu stau in zona unde ai locuit si tu, chiar in spatele turnului, in blocurile acelea..cand ma uit pe balcon, cateodata ma apuca melancolia, pentru ca vad doar niste garaje si niste tomberoane in locul leaganelor si in locul mesei de ping.pong..Trist, desi am doar 16 ani, am prins leaganele acelea in care, copil fiind, mi.era frica sa ma dau..:) Te admir pentru acest blog.

Anonim spunea...

Si nu mi se pare ca arata mai bine decat in perioada comunismului. Oraselul care inainte era plin de bun gust, acum este un oras plin de kitsch, de cocalari si de tarfe. Urasc noul acoperis al turnului. Acum ceva timp avea un cocos care se invartea, cum au unii tigani si spoitori pe case. Uraaaat! Urat cum majoritatea oamenlior din oras nu au pic de bun gust. Iar arhitectul, desi nu cred ca pot sa il numesc arhitect, care a proictat tot rahatu asta inclusiv terasa din jurul turnului ce dracului o fi avut in cap?! Ma repet..Trist..

GIURGIU spunea...

:) este trist, dar ideea si scopul final este sa facem efortul sa privim frumosul si sa-l consumam, apoi sa-l promovam! Asadar... DA! cand te intreaba cineva: de unde esti? le poti spune lejer ca vii dintr-un oras cu o istorie mai bogata decat a multor orase din Romania, o poarta a Romaniei si a Europei unde au fost tinuti dusmanii sute de ani! Pamant romanesc, oras la baza turcesc si astazi....astazi merita vazut partial, vizitat partial si tratat impartial :P Partrea de natura... daca tot vorbim de orasul Giurgiu in general, nici macar nu este cunoscuta, sunt giurgiuveni care nu au vazut niciodata o acvila, un soim, un pelican, insulele Dunarii, padurile seculare...samdp! Sunt multe de vazut, iar Giurgiu este o ZONA valoroasa; ca oras... are pontential, cel mai important ramand centrul istoric si relatia cu Dunarea si canalele! :) Merci de apreciere, mi-a placut mult commentul tau... si mai ales ca spui ca ai 16 ani, ceea ce este excelent, daca acum privesti lucrurile din persepectiva asta. Important este sa nu te lasi dezamagita... si sa nu ne uitam cu totii radacinile, deoarece numai prin ele putem creste in ceea ce suntem cu adevarat!

Anonim spunea...

1. Punctul de vedere notoriu al fiecaruia face ca discutia si atitudinea fata de trecut sa fie inconstienta.
2. In fata trecutului romanul nu a avut niciodata cultul de a implica forma in functiune (in timp) si de a-i acorda valoarea de ambient. Deci, conform valului european de "open minded" nu putem restaura pentru ca nu ne foloseste si avem alte structuri de raport in ceea ce priveste patrimoniul cultural.
3. Vezi verbe si proverbe romanesti cu sens, nu forme fara fond de oras muzeu occidental sau pseudo-oriental.
4. Nu putem a concepe un material utilizabil placut din trecut in manifestarea sociala actuala, caci acela va fi adevarata basina culturala cu care ne dam in cap atunci cand mintea noastra incepe sa "creeze".
5. Vrei sa depasesti agonia din zona centrala a oricarui oras romanesc prin "frumosul de altadata pus la punct"? (cine a zis ca un Mall e urat?)
6. Povestile nu trebuie comentate
7. Nu trebuie impuse
8. Sunt oameni care au trait si noi suntem urmasii lor
9. Numa bine

GIURGIU spunea...

dragut comentariu, iarasi am senzatia ca un steangar a venit, a scuipat pe geam, si a fugit! Anonimule ;), care e faza cu pusul la punct? in primul rand fiecare cu stolul lui, nu sunt obiectiv,acest blog este reflexia a ceea ce eu imi doresc. Nu am chef sa contracarez aces afront si nici nu cred ca ar ajuta pe cineva. Este cert ca nu ai inteles un lucru: mie nu-mi place cum giurgiuvenii si in general romanii isi trateaza tara si vin cu o mixtura de propuneri cat mai autentice si cat mai putin kitchoase pentru a ajunge in parametrii pe care EU ii accept! ;) numa bine!

Iar pentru a comenta o poveste trebuie sa o cunosti, eu mi-am auto asumat rolul de povestitor ce infloreste ici colo! Ce propui tu este un fel de "laisse faire" doar ca aici vorbim despre mizerie. Da pot sa plec, poate am sa o fac, dar vreau sa stiu ca am facut tot ce mi-a stat in putinta sa fac din locul ala unul mai bun pentru mine si parintii mei, prietenii mei si poate chiar si pentru copiii mei! La acest aspect trebuie sa te gandesti si mai ales sa simti! "Laisse faire " este o metoda excelenta atunci cand tu identitatea ta culturala, conceptele si principiile tale nu sunt in pericol(cel putin)!
cum zice romanul: lasa nebunul sa-si faca damblaua!

Anonim spunea...

Tot ce am vrut sa spun este ca lupta trebuie sa fie clara si cu resursele trecutului si prezentului, in PREZENT.
Lucrez la Planl Urbanistic General al orasului Giurgiului si incerc sa nu resping manifestarea sociala chiar inculta a majoritatii. Si acestia lasa in urma ceva, orice, de o valoare non-formala si comunicare din cutuma.
Este un blog extraordinar de bun si ma ajuta in a simti caracterul si specificitatea locului (repet - formal).

Urbanist L.I. Taga

P.S. giurgiuvean de pe la 1800 -cel putin de atunci din cate stiu

GIURGIU spunea...

Domnule L.I.Taga ma bucur ca ati accesat blogul mail ales in cazul in care elaborati noul PUG Giugiu care avea nevoie urgenta de revizuiri si mai ales de o palnificare coerenta si bazata pe noile linii directoare si anume (sutenabilitatea, ecologia si orasul oamenilor si nu al masinilor) cateva exemple doar.

As aprecia foarte mult si sunt convins ca v-ar fi de folos daca am purta o discutie la o cafea eventual sau prin mail, asa ca de la urbanist la arh. peisagist. Fiind girugiuvean si eu as vrea sa particip macar cu o idee la acest PUG dar mai ales fiind peisagist si studiind si mai ales dezvoltand proiect (aplicabile) pentru Girugiu, mai ales Insula Ramadan, zona cetatii, zona portului, zona lacului cu cenusa si feriga, zona plaja veche si zona malul rosu. Lucrarea mea de diploma de sf. de facultate are ca zona de detaliu amenajarea peisagera a zonei ruinelor cetatii medievale si a intersectiei (nod multimodal) din zona adiacenta. cred ca v-ar incanta un astfel de proiect! Astept un mail sau un nr de telefon, repet vreau sa fac lucrul asta pentru simplul fapt ca sunt giurgiuvean si ca imi doresc un loc mai bun ...acasa! :)

GIURGIU spunea...

daca totusi nu puteti da mailul sau nr de tel am sa le pun pe ale mele:
0723026284/alexghemail@gmail.com

Anonim spunea...

Nici mie nu-mi place orasul meu(cel de acum)dar ce putem face, cine tine cont si de parerea unor simpli cetateni. Mi-au placut pozele din Giurgiu vechi. Unele mi-au amintit de copilarie, cand ieseam la plimbare in centru pe farfurie sau mergeam in parcul Alei cu parintii unde era un loc de joaca pt. copii (acum nu mai este),intram si la gradina restaurant, ascultam famfara care canta duminica....era frumos, era altfel.Lumea era stilata nu ca acum. Credeam ca primarul daca e giurgiuvean se va implica mai mult in a readuce orsului ceva din farmecul vechi,imbinat cu modernul, bineinteles. M-am inselat, nu se misca nimic, se face totul haotic. Pe ruinele cetatii pasc vacile. Oare nu se poate ingradi locul sa nu se mai distruga si bruma de zid care a mai ramas? Dl. Taga ,urbanist, a acceptat sa vorbeasca cu dl. arhitect peisagist? Daca,da, poate mai tragem sperante sa se amenajeze zona de langa cetate,sa se mai faca parcuri pt. promenada (nu cum este cel nou de langa hotel)si locuri de joaca pt. copii. Giurgiuvenii nu au unde sa se plimbe. Pe noua farfurie am jurat ca nu ma plimb. Este strigator la cer cum au putut sa strice un monument istoric(Turnul cu ceas). Inchei, caci ma-m infuriat. Oare din iunie pana acum nu a mai avut nimeni nimic de comentat?

GIURGIU spunea...

asa s-ar parea ca oamenii nu prea au parero, frunzareasc informatii dar la fel cum le iau asa le arunca. Opinia unui om , un giurgiuvean in cazul de fata, poate ca nu schimbaprijin si multe, dar uite ca daca are ceva sprijin si vointa face un blog, ceva, si poate aduna oamenii la un loc, acei oameni care devapt se cauta dar nu se gasesc.

Pe blog intra oameni care vor catusi de putin binele orasului si a mediului inconjurator (pe langa "supraveghetorii" de rigoare).
Anonim..lasa anonimatul si revino.. !sunt multe de vazut ...

Anonim spunea...

baganeam haznaua peste patronu carciumii aia d 2 bani si n toti ce i ce l sustin!!! huuaaa prostimea nu vede...

Anonim spunea...

FANTASTIC!!! nu va intereseaza nimic???
nu numai romanii isi merita soarta, ci si giurgiuvenii.Ce comentarii!!!
Oameni buni VORBIM DESPRE ISTORIE , nu despre carciumi si alte ineptii.
De fapt nu e nimic de comentat. suntem pusi doar in fata unui fapt implinit si indeplinit de comunisti.
Ce sa ne mai lamentam ca suntem, scuze ERAM singurul oras din Europa construit pe sistem concentric.

MULTUMESC DIN SUFLET PENTRU AMINTIRI

GIURGIU spunea...

asa anonimule! injura-i! :P

Ma uitam acum pe postare si nu-mi vine sa cred cata rabdare am avut cu postarea asta dar tosi acum dupa ca fondul de imagini vechi si planuri s-a imbogatit foarte mult imi dau seama ca pot relua subiectul lejer plus catacombele ce porneau de la turn. :)
Ma bucura inca sa vad ca a fost apreciata postarea.

Anonim spunea...

ce faci cand vezi un turn cu ceasornic?ii pui niste termopane si cateva mese:)

Anonim spunea...

nu inteleg de ce nu s-a creat un spatiu tineresc , nu farfuria lu bunicu.
facem pe plac unor bosorogi din primarie si noi tinerii nu avem parcuri ca fonduri ioc s-au alocat pt farfurie.
pozele sunt frumoase, dar ideea cu farufia nu o accept.
mergem inainte sau inapoi in timp ?

Related Posts with Thumbnails