marți, 23 februarie 2010

Giurgiu - Atunci si Acum






 Gara Giurgiu - Prima gara din Tara Romaneasca (Buc. Progresu - Giurgiu oras = linie moarta)
imi place foarte mult imaginea cu gara veche, o sa fac o postare speciala pentru aceasta imagine si analizarea ei deoarece spune multe despre acele vremuri, de la moda, la statut ,samdp.


Strada Alexandru Lahovary, astazi Bulevardul Mircea cel Batran.
Imaginea veche este din anii '40, nici prin visele cele mai urate sau frumoase nu le trecea celor de prin Giurgiu cum va arata orasul peste 70 de ani. Calatoria vizuala in timp ne lasa sa vedem mai mult decat o simpla imagine, asadar va rog priviti cu ochii si putin mai mult.(cred ca asta o sa devina noul motto al blogului :)
De observat ca axul exista si astazi exact in aceeasi pozitie doar largir, Biserica Greceasca, a fost foarte afectata de bombardamente, ca intreg orasul (distrus in proportii de peste 50%), astfel se observa noua turla construita in totalitate in anii '90(nu s-au grabit).
Se pastreaza si Casa de cultura Ion Vinea, atunci Ateneul Culturii.
Ce-mi place in mod deosebit este capatul de perspectiva, strada fiind construita in functie de Biserica Sf. Nicolae (fosta geamie turceasca). Strada ca si restul orasului a fost trasata in primul plan de regularizare urbana in 1831 de Ing. Moritz von Ott.



Strada Principele Nicolae, astazi Strada Garii, controversata opturare a strazii a dus la o un oribil rezultat ce evident este prezentat in imaginea din dreapta.
Prima imagine (stanga) o parada pe bulevardul principal al noului oras Giurgiu, strada fiind principala cale de acces in fosta fortificatie a targuliu Giurgiu, poarta mare fiind in Piata Garii de astazi, cam prin centrul rondului ovalo-patrat.
Cea de-a doua imagine, dupa bombardamente, intrarea cu boii a taranilor, cel mai probabil  pe undeva pe acolo era si stra bunicul meu. Din Strada Principele Nicolae, se mai pastreaza in stare de coma cateva imobile cu arhitectura deosebita si istorie, imobile de patrimoniu despre care nu pot sa ma abtin sa nu spun ca primaria alaturi de dep de urbanism si cel de cultura culte si patrimoniu nu prea face nimic. Am inteles ca exista un plan de a inchide strada sub forma de pietonal, dar nu vad de ce avand in vedere balciul existent, nu numai vizual.
Balcoane termopanizate, un astazi cat se poate de real si evident.



 Tot pe strada Garii, una din putinele imobile de patrimoniu ce au scapat de demolari si distrugerile ulterioare survenite cu aprobarea primariei, distrugeri prin solutii inestetice, inutile si chiar agresive.
A se observa restaurarea jalnica facuta ulterior, in care s-au pierdut detalii pretioase pentru estetica imobilului, dar bine ca exista aceasta imagine, acum stiu ca nu are nimeni nici un motiv sa spuna ca nu ar avea cum sa restaureze dupa aspectul initial. Mai ramane sa si vrea cineva asa ceva. 
Voi ati vrea o restaurare?




 
Strada Stefan cel Mare, intotdeauna s-a numit asa, si dupa analizele mele este cea mai bine pastrata strada din orasul Giurgiu al anilor de glorie. Strada a fost si ea obturata de cortina blocurilor comuniste existand planuri de demolare in viitorul posibil dar... "intamplare" a facut ca s-au schimbat comunistii.
Unu - Biserica Sf. Gheorghe, exista si astazi dupa cum se observa in imagini.
Doi - Sala de lectura de astazi.
Doua repere pentru a va da seama defapt cat de bine s-a pastrat aceasta zona, si ca defapt nu gresesc deloc cand spun ca aceasta zona este defapt cea mai pretioasa zona estetic, cultural, istoric si ca peisaj urban din orasul Giurgiu. Pentru mine centrul istoric este pe Str. Stefan cel Mare, si acolo merg cu orice prilej, si cu orice prieten care viziteaza orasul Giurgiu.
Consider ca intreaga strada ar trebui clasata ca si complex urbanistic de patrimoniu si ca trebuie sa se interzica interventia la fatadele caselor si in cazul celor de patrimoniu interventia la structura intreaga a caselor. Trebuie sa exista si a noi o comisie care sa ateste asa ceva, asadar cred ca toti cititorii acestui blog, ce reprezinta un numar insemnat vreau eu sa cred, ar fi foarte bucurosi sa afle o clasare a acestei zone ca fiind protejata de lege, si in interesul promovarii in viitorul luminos al orasului Giurgiu.
Prin urmare, de bun augur ar fi o autosesizare a autoritatilor abilitate si reprezentante ale intereselor cetatenilor si contributori la calitatea vietii sociale a acestora. ;) 
sa vedem.. poate facem si o petiie, ar fi cineva interesat?


Am vrut sa explic mai clar cum era inserata Str. Stefan cel Mare in farfuria mare sau centrul- Carol I.
Cortina comunista nu o putem muta, poate nici nu ar trebui sa vrem, dar putem sa apreciem ce mai exista, si farmecul acestei zone esentiale pentru identitatea orasului Giurgiu.


o ultima imagine, Casa Pionierilor, sau Oborul de cereale, sau... cum s-o mai numi astazi.


26 de comentarii:

Adrian spunea...

Foarte interesant studiul acesta, din pacate "atunci" mi se pare mai viu decat "acum". Strada Stefan cel Mare este si preferata mea, d-abia astept primavara cu pomii infloriti sa fac o plimbare agale (am facut ceva plimari si prin nametii de acum cateva saptamani). Inca un lucru interasant ar fi ca avem cateva strazi cu nume ca ale celor celebre din Bucuresti: Stefan cel Mare, Hristo Botev, Dorobanti etc.
Numai bine!

GIURGIU spunea...

:) numele strazilor de genul asta, mai putin Hristo Botev sunt cam peste tot in zona asta a romaniei, ca si numele dictate de principalele functiuni din zona(ex: str. garii, str. obor, str. blanari, str. sepcari..sadp)
Pe curand adrian te mai astept .

Doppelgänger spunea...

Am numai cuvinte de lauda la adresa acestui blog si mai ales la adresa acestui post. :-? Absolutely brilliant. Mi-e dor de Giurgiul din poze, chiar daca nu am pus niciodata piciorul in el.

GIURGIU spunea...

hehe.... nu ai pus piciorul dar ai pus mai mult decat marea majoritate a giurgiuvenilor, ai calatorit in timp, si asta va face sa apreciezi unele momente mai mult decat de obicei. ;)
merci de lauda...incerc sa fiu cat mai serios dar si subiectiv ca doar asta-i sarea si piperul. :)

Eugen spunea...

Salut ! In primul rand felicitari pentru blog, chiar am calatorit in timp si chiar am simtit pentru o clipa forfota Giurgiului de altadata. Gara e aproape neschimbata iar strada Stefan cel Mare si-a pastrat farmecul de altadata. Sunt multe lucruri pe care nu le stiam despre orasul nostru si le-am aflat citind acest blog. Multumim pentru informatii si continua ..... Succes !

GIURGIU spunea...

merci eugen... :) te mai astept!

bustordust spunea...

Exceptional subiect! Dar eu as completa ideea cu amenajarea unei expozitii pe acest subiect in municipiu. Mai intai as apela la toti cei care pot intregi colectia de poze vechi din Giurgiu. Din pacate nu te pot ajuta la acest capitol GIURGIU, pentru ca pur si simplu nu am poze vechi in plus fata de cei ai postat tu pe blog. Poate ca in acest fel ar constientiza atat populatia cat si autoritatile importanta pastrarii intacte d.p.d.v. arhitectonic a imobilelor cu o anumita istorie.

GIURGIU spunea...

Multam bustodust,
dap la asta visez si eu de cativa ani incoace. Nu stiu cat realism este intr-o strategie de genul asta, sa am incredere in atentia si intelegerea anumitor autoritati din primarie referitor la importanta majora a fatadelor caselor cu aport estetic ce nu sunt neaparat clasate ca monumente pentru peisajul urban giurgiuvean si mai ales pentru identitatea orasului si a comunitatii giurgiuvene.
Cum imi doresc ca cei de la Dep. de Cultura Culte si Patrimoniu, sau cum s-or mai numi acum, sa faca si ei ceva vizibil si cu adevarat util prin actiuni proactive de protejare a patrimoniului macar la nivel de signalectica. Pe scurt sa puna naiba o data placile cu "monument istoric" sau placi facute de ei cu "casa de patrimoniu local", ceea ce ar ajuta mult la constientizarea valorilor arhitectonice si istorice giurgiuvene din peisajul urban. Dar cine sa faca? cine? cand oamenii astia abea stiu cum sa deschida calculatorul?
Mai sunt cativa care se uita pe acest blog, si ma bucura sa aflu asta dar ce pot ei face daca nu au putere de decizie? oricata bunavointa ar fi, daca faraonul nu zice ... degeaba, dictatura democrata se numeste. :)
mai glumim si noi..mda...


Cat despre expozitie, va avea loc, dar o voi face cu propriile mele puteri, imagini am cat pentru 3 expozitii, dar mai imi trebuiesc si bani, nu vreau sa fac evenimente provinciale si de mana a 7-a cum se intampla din pacate pe la noi, din varii motive: principalul de regula lipsa de imaginatie,lipsa de cunostinte in domeniul organizarii si managementul evenimentelor culturale si lipsa de bani desigur, mai ales cand cultura ramane la ...fund . Investindu-se milioane de euro intr-o echipa penala de fotbal de care nu stiu daca se bucura 10% din giurgiuveni si care nu aduce nici un aport la calitatea vietii in acest oras, dar banii ruleaza ca primarul a fost fotbalist in tinerete, sotia este tot in domeniul sportului, si sportul se consuma zicese, dar n-as baga mana in foc.
Sper si eu ca o sa vina si randul culturii candva, si nu doar cu o sala de spectacol goala, fara evenimente,dar asta e alt subiect.

Deci nu ma bazez pe altcineva decat pe ce bani as putea sa fac rost, momentan... se intelege.

Metaxa spunea...

Ce parere ai despre ideea lui Cosmin
Citeste aici
http://cosmincretu.wordpress.com/2010/02/27/pe-aici/

GIURGIU spunea...

Am vazut, am sa arunc si eu ideea pe prima pagina! :)

Anonim spunea...

Te aştept să te "uiţi" la oraş şi de pe teatru!

GIURGIU spunea...

nu trebuie sa spui de doua ori! :)

Don Coyote spunea...

Cosmin, de ce nu realizati spectacole de teatru in public si in Parcul Alei, asa cum faceti in Herastrau?
Cred ca Giurgiu are nevoie mult mai mult de aceste spectacole.
Initiativa e laudabila, chiar daca in Parcul Herastrau nu s-a realizat asa cum trebuie. Iti pot spune si de ce: spectacolele Teatrului Masca in Herastrau au fost deranjante din cauza calitatii sunetului. Chiar daca spectacolul a fost bun, nimeni nu l-a putut urmari din cauza sonorizarii, care a fost tipic romaneasca: sa urle cat mai tare.
Am fost de multe ori acolo, si fara sa exagerez pot spune ca multa lume pleca in cealalta parte a parcului. E pacat ca o initiativa asa frumoasa se materializeaza intr-un kitsch jalnic din cauza unei sonorizari in bataie de joc. Niste oameni de teatru ar trebui sa stie ca nu tot ce e zgomotos e si frumos.
Sper ca Teatrul Masca sa nu mai ocupe locul din dreptul fantanii Modura anul acesta, deoarece anul trecut a fost doar o poluare sonora si un stres pentru toti, si probabil ca a cere spectacole de calitate, ca si sunet vreau sa zic, este inutil, deoarece nici o institutie din tara aceasta n-o sa se schimbe in functie de parerile petentilor, fie ea si un teatru.

Anonim spunea...

Este straniu să răspund pe blogul altcuiva, dar uite că o fac!
Mai întâi că spectacolele noastre de stradă (ale Valahului!) nu au ocolit Parcul Alei - pur şi simplu în ziua cu pricina a plouat de a rupt acolo. În rest - Parcul mihai viteazul, catriere, curtile şcolilor... ce mai, unde am simţit că am fi bine-veniţi...
Pe de altă parte, sonorizarea pe care o avem la Teatrul Masca este una excepţională. poate era în ziua cu pricina un pic cam tare, dar era, fără discuţie, afluenţă de public şi asta înseamnă ceva. Din fericire, Herăstrăul e mare şi dacă se simţea cineva deranjat putea să meargă către lac.
DAR sper că aici, în Giurgiu, impresia şi surpriza pe care o aduce Valahul e una exclusiv pozitivă...

Anonim spunea...

Scuze: *Mihai Viteazul... graba...

Anonim spunea...

Alex, asteptam un raspuns pentru sambata...

GIURGIU spunea...

sunt sigur ca o sa iasa o treaba buna, nu are cum sa nu iasa! :) sunt absolut entuziasmat ...simteam eu ca lipseste ceva...poate asta era! :)
nu pot sa ma abtin...sa nu transpmit si un mesaj baietiilor cu ochii pe noi, caci si ei au ochi care vor sa vada: don't wory be happy!

Don Coyote spunea...

Ia-o ca pe o critica constructiva, Cosmin, nu ca o rautate, am prins destul de multe spectacole Masca in Herastrau, si intr-adevar multa lume o cotea spre lac. Sonorizarea a fost intotdeauna exagerat de puternica de fiecare data. Afluenta de public era mereu, e un lucru frumos si gratuit, insa daca observati, lumea nu statea mai mult de 10-15 min in general, si asta din cauza sonorizarii defectuoase si prea puternice.
Ar fi frumos sa fie asa ceva si in Giurgiu, desi nu stiu cati dintre tinerii manelarii giurgiuveni ar aprecia asta. Trec zilnic pe langa Liceul Cartojan, iar elevii de acolo par cu totii rezultati din imperecheri repetate intre membrii aceleiasi familii de cocalari.
Oricum e bine ca incercati sa oferiti o alternativa si acestor specimene, poate cu timpul vor mai evolua si adolescentii giurgiuveni.

GIURGIU spunea...

Don Coyote.... :) incearca sa revii pe subiectul postarii si a blogului de fata. merci.

Anonim spunea...

Chiar aşa am şi luat postarea ta, nu ca pe o răutate. Faptul că muzica era tare se datora (pesemne) dorinţei de a ne face auziţi de departe. În fine, aşa cred. (Eu unul în situaţii d-astea sunt pe scenă, iar boxele sunt orientate invers ;-), aşa că... )
Cât despre tentativa de la Giurgiu... da, "old habits die hard" m-a atenţionat cineva pe când am venit cu ideile astea. Dar TREBUIE să "die", iar noi să insistăm. La noi e normalitatea, nu la ei!

Anonim spunea...

iti multumesc ca aduci lumea de atunci in lumea de acum, adica libertate (macar vizual) in rutina zilnica(casa-munca-casa)

GIURGIU spunea...

eh...frumos spus, ma bucur ca pot face asta pentru tine si sper sa pot face asta pentru cat mai multa lume. Genul asta de vorbe sunt un fel de combustibil pentru blog, nu consuma mult deloc dar din cand in cand mai are nevoie. :)

Ox spunea...

Îmi place ce scrii tu acolo.

GIURGIU spunea...

merci!

Anonim spunea...

ultimele doua fotografii reliefeaza palatul copiilor sau clubul scolarilor.

GIURGIU spunea...

Da corect...actualmente este un fel de club sau ceva de genul , pentu copii.
Dar se mai intampla ceva?

Acum 10-20 de ani era ceva deosbit, tin minte foarte bine ca era locul unde puteai sa lasi copilasul si sa treaca prin mai multe cercuri pana ...cine stie isi gaseste vocatia.

:)

Acum parcul este o rusine sincer, evenimente ciuciu, ....mda chiar o sa ma interesez si o sa fac o postare pe tema asta.

Related Posts with Thumbnails