joi, 19 iunie 2008

Gradina "Aleiul" - Schimbarea la fata a orasului Giurgiu


Gradina Alei, cum ii spunem astazi, a fost construita intr-o perioada tumultoasa a orasului, fara eforturi prea mari stabilidu-se nevoia unei gradini.
Inainte sa va spun exact evolutia gradinii, stabilesc, cateva repere istorice din perioada 1830-1840:

-1831 (20 aug.) Ing. Arh. Moritz von Ott - 35 ani, incepe planul de sistematizare al orasului.

-1831 - 1832 Se realizeaza Faimosul plan de sistematizare al Giurgiului - concentric radial.

-1834 * (primavara) Incepe constructia inchisorii din oras.
* Atelierele Navale Giurgiu lanseaza pe Dunare prima nava comerciala sub Pavilion Romanesc - "Marita" (nava cu panze)


* (4 nov.) va fi daramata Poarta Mihailovna, una dintre cele 4 porti ale orasului - cetate Giurgiu

Drumurile din aceata perioada aveau numele:

- Drumul Untului - Lega Lunca Dunarii de Campia Burnazului
- Drumul Banului - Lega Giurgiu de Capitala (drumul mare sau drumul domniilor).
Cred ca se potrivesc in continuare numele acestor drumuri!!!

ISTORIA GRADINII "ALEIUL"


Nu intotdeauna s-a numit Gradina Alei - candva "Gradina Gen. Foch" - ca si strada ce ducea de la turn la aceasta(acum strada din spatele Teatrului Valah)

«In anul 1831 s-au sadit primele doua randuri de arbori in gradina Aleiului, s-a nivelat terenul cu nisip si s-a construit « parmalac » (ingradire de lemn) de jur-imprejur. In anul 1835 s-au fixat patru felinare, iar in bugetul orasului s-a prevazt la cheltuieli suma de 46 lei, din care sa se cumpere 20 de ocale de lumanari de seu pentru felinare.

Dupa alti doi ani (1836) s-au fixat sase banci si s-a asternut un alt strat de nisip. In aprilie 1840, Prefectura judetului a trimis magistraturii (primariei) orasului doua sute de tei pentru a fi saditi in Alee si tot in acel an s-au stabilit patru paznici, doi ziua si doi noaptea, care sa supravegheze plantatiile si ingradirea. In gradina se afla un bufet si un pavilion pentru muzica.

(TEIUL DEVINE ARBORE EMBLEMATIC PENTRU ORASUL GIURGIU)

In anul 1903, s-a ridicat in aceasta gradina, bustul lui I.C. Bratianu, apoi celelalte statuette au fost aduse din parcul medicului Apostol Arsache, din satul Parapani(vedea), parte din ele fiind fixate in gradina centrului("la farfurie").

1920 - A fost edificat ansamblul monumental dedicat armatei franceze, (cu acelasi prilej parcul primeste numele de "Parcul Maresal Foch", recompensa recunoscatoare a meritelor exceptionale ale Comandantului Trupelor Aliate din Balcani) simbolizand cele 4 puteri aliate din razboiul de la 1916.

1941 (21-23 IAN.) Rebeliunea legionara la GR. ocupa Prefectura si distruge Cazinoul din Gradina Alei.

UNIREA din 1918 sarbatorita la Casinoul din Gradina Alei -Fotografie de grup cu mai marii


1938 - Se amplaseaza bustul lui Mihai Eminescu - sculptor Cornel Medrea.
(Mihai Eminescu a fost hamal in portul Ramadan - Giurgiu, aprox 6 luni)

O imagine absolut superba primita de la domnul Breazu caruia ii multumesc de zeci de ori pentru ajutorul oferit. Atosfera exceleta asa cum mi-o povestea tacamio, care si el bea sifon si manca o prajitura la cariuma din Gradin Alei! Cafeneaua, defapt, avea un renume exceptional, pentru vederea catre canalul Sf. Gheorghe(Cama) si implicit catre Dunare, si amplasarea in apropierea chioscului de fanfara, care canta in fiecare week-end (chestie care spore surprinderea mea...se intampla si astazi - vara numai)

Carziuma de astazi este a unui proprietar mai putin axat pe eleganta si rafinament cat pe bani si iar bani, amenajata cam fara gust ca sa nu spun de rahat si... cu acea terasa extinsa ilegal (ma repet dar ma infurii de fiecare data cand ma gandesc la incultura si ignoranta unor oameni-se stiu ei)!!!

Din anul 1977, in acest parc s-a amenajat Aleea Eroilor”, care expune busturi ale unor eroi cazuti in razboiul pentru independenta de la 1877, realizate de sculptori cunoscuti : Boris Caragea, Constantin Popovici, Horia Flamndu, Vasile Gorduz, s.a. Acest ansamblu monumental memorial expune 23 de busturi turnate in bronz. »


IN COMUNISM:

"La caprioara" prima fanta arteziana facuta de comunisti in Giurgiu ca si partea de jos a acestei gradini, facuta cam tot in acea perioada.

Cine nu avea poza la "4 pietre" nu era cool... adica oamenii totusi stiau unde sunt si ce-i cu pietrele alea!!!

Mic indreptar turistic Nicolae Ilinca si Dan Capatana – Giurgiu Ed. Sport-Turism Bucuresti, 1986.
Compendiu Monografic Giurgiu - 2005
Film monografic - 1928


Poate acum intelegem mai bine nevoia de a pretui ce avem, de a promova si proteja. Atmosfera din acea perioada a "agitatului" oras Giurgiu, in cale calestile rasunau pe pietrele slefuite din cetate cu care era pavat orasul, domnitele boierilor ieseau in Gradina Aleiul la promenada si la "un racoritor" tarandu-si rochiile complicate pe aleile inguste, parfumul florilor si mai ales al teilor alaturat muzicii naturii unde pasarile neancetat cantau - aproape frenetic.

Acum, multe nu mai sunt, dar nu ne impiedica nimeni sa traim o parte din acea atmosfera .







O rugaminte am , NU MAI MERGETI LA TERASA DIN ALEI.... Urbanistii , proprietarii barului cat si clientii nepasatori, ii consider vinovati pentru distrugerea monumentului Gradina Alei, prin interzicerea accesului catre parterul gradinii prin aleea principala, prin defrisarea arborilor ocrotiti, tei in special si castani, prin pavarea spatiului verde cu biscuiti.

Urmatoarea postare va fi despre Porturile Giurgiului, cu imagini si citate din jurnalele calatorilor din vremuri de mult apuse!!!

15 comentarii:

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
GIURGIU spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
GIURGIU spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

nu. ai inteles gresit. problema nu e a proprietarilor. si nu pe ei trebuie sa-i schimbi. nu te agiti degeaba,nu am vrut sa spun asta. de ce te enervezi? hmm? problema e la stapanire , ca sa zic asa. oamenii care tin haturile trebuie sa inteleaga. pentru ca daca oamenii nu s-ar mai duce la terasa din Alei stricaciunile tot stricaciuni ar ramane. nu poti sa crezi ca daca ala care are terasa nu ar mai avea clienti ar scoate biscuitii din asfalt si ar trage repede o gradina botanica doar asa de dragul dragului. nu. daca de sus nu se intelege nimic atunci nimeni nu o sa inteleaga.

GIURGIU spunea...

ca sa-ti clarific niste lucruri....
Proprietarul barului este unul din baronii locali, care ce sa vezi este si consilier local si are multi prieteni in primarie! ai auzit de boicotare... ? fara clienti barul nu mai functioneaza... giurgiuvenii sunt de vina la fel si cei din primarie... daca te multumesti cu putin primesti simai putin! cred ca ironia ta a depasit putin discutia; nimeni nu vrea gradina botanica, eu personal ii vreau afara de pe spatiul verde si vreau ca giurgiuvenii sa inteleaga ca Gradina Alei este un monument si trebuie respectat, si faptul ca acei "jmekeri" care tin barul fac o ilegalitate in primul rand si apoi jignesc direct istoria, cultura si oamenii din orasul Giurgiu! mai ai nelamuriri! dar te rog fara ironie! de enervat nu ma enervez asa usor!

GIURGIU spunea...

sper totusi sa traiesti o secunda din atmosfera de atunci! si atunci ai sa intelegi mai bine! fa un efort !

Unknown spunea...

bun articolul! nu stiu cit ai cautat informatia, insa felicitari!

cit despre reacia oamenilor,...un organism ca sa reactioneze la un virus trebuie sa aiba sistem imunitar, la noi sint multe infectii in organismul asta vechi al poporului romin, s-au tot strins in timp si s-au agravat.... iar ce faci tu, e meritoriu, incerci sa mobilizezi anticorpii, sistemul asta imunitar ruginit! insa vezi tu...reactia organismului vine ca un decilck, cind se intimpla ceva care sa-l scoata din inertie! eu inteleg ca asta incerci, sa educi omul ca sa aiba baza pe care sa reactioneze, insa nu te supara ca declickul nu vine atunci cind iti doresti... o sa se intimple el...poate nu prea tirziu!
scuze daca nu am fost poate suficient de clar!
iar postul cu pasarile, sa stii ca am vazut si eu citeva ... trist! si ne-o facem cu mina noastra!

mugur spunea...

Oamenii fara repere sunt prosti. Giurgivenilor le-ai pus reperele pe tava - uite ce gradina frumoasa ar fi putut sa fie..
Daca ar afla cu totii nu ar mai avea scuze (daca nu afla, tehnic esti responsabil ca vorbesti pe la colturi si nu urli in piata).
Important e sa afle, nu sa se inchida terasa.

Din pacate, nefiind giurgiuvean ma simt cumva ratacit.. si pe cat de curios tot pe atat de prost. Unde, pe unde, cum arata acum ... Ce alte optiuni de reabilitare exista in afara de delegarea responsabilitatii proprietarilor de boutique-uri.

Fi mai profesionist, poate reusesti sa iti atragi sprijinul unor meseriasi pe care nu-i gasesti neaparat pe malu' Dunarii.

Anonim spunea...

pai mergi in audienta la primar, sigur ii zboara pe aia de-acolo

GIURGIU spunea...

adica... isi da primarul sigur suturi?

GIURGIU spunea...

Gradina Istorica Aleiul din orasul Giurgiu, curand va deveni un reper al orasului Giurgiu, protejat!!! trebuie sa avem grija sa se intample asta! Cat despre cei care distrug... nu putem decat sa speram ca legea ii va cunoaste! :) iar noi sa ne bucuram de ce avem pentru ca maine asa cum ne arata orasul Giurgiu, s-ar putea sa nu mai fie!!!

Anonim spunea...

intrebare: conform unui articol din 2007 din "Tricolorul", imaginea aia a navei Marita nu este corecta. Cica macheta a fost facuta dupa informatii gresite si un domn Morariu a pictat cel mai corect nava. Nu gasesc alte informatii pe net. Daca le gasiti, va dau la schimb articolul din "Tricolorul" si incerc sa scanez vederile mamei cu Giurgiul pe la 1950-60. Merge targul ??? bornblonde7@yahoo.com

GIURGIU spunea...

anonim nascut blond.... dupa nick-name-ul din mail, as zice ca acesta este un blog de informare dar nu unul fara greseli. Eu preiau informatiile recunoscute de academicieni si gigei cu minte patrata care nu au avut alceva de facut toata viata decat sa cerceteze cum arata nava asta Marita! Despre cat de corecta este... nu am vazut-o nu am fost acolo nu am trait in vremea aia, deci nu bag mana in foc pentru asta! dar... pot spune ca astept o postare sau un mail cu informatii doveditoare si te cred si fac modificari si aduc la cunostinta muzeografilor si oamenilor avizati din Giurgiu, pana atunci esti un sau o anonima care a lasat o simpla postare. ;)

Astept mail...troc nu fac pentru ca nu am ce sa-ti dau!

alina spunea...

imi place enorm de mult blogul acesta.:)
Lucrarea mea de licenta o voi face despre acest oras.Ce a fost in trecut si ce este astazi.desi...s-au schimbat mult prea multe eu inca sunt mandra de el:)
insa as vrea daca se poate sa te intreb daca ma poti ajuta cu anumite informtii pentru a face o lucrare cat mai buna:)sicum pot lua legatura cu tine:)
multumesc anticipat

GIURGIU spunea...

Merci mult, mailul meu este alexghemail@gmail.com, da un semn si iti trimit si numarul de telefon, eu sunt de regula de vineri pana duminica, dar daca e nevoie pot veni si mai devreme.
Ma intereseaza astfel de proiecte.
pe curand!

Related Posts with Thumbnails