vineri, 31 octombrie 2008

Strada Garii s-a dus "la gara"...

Ce rimeaza cu Giurgiu?

Semnul de care giurgiuvenii sunt straini... eu personal am vazut 2 in tot orasul(pe muzeu si pe o casa a muzeului)




STRADA GARII MONUMENT ISTORIC-ARHITECTURAL

Ca orice alt oras din Romania, Giurgiu are si el strazile "standard", denumite dupa momentele importante din istoria romanilor, dupa oameni cu mare insemnatate sau dupa locul spre care duce acestea; si anume Gara!
Sensul... este dat in momentul reorganizarii strazilor si a denumirilor lor, in inceputurile comunismului.
Actuala strada a Garii, a purtat numele de Str. Princilele Niculae, apoi putem spune ca strada, capata aceasta denumire cat se poate de banala si sugestiva pentru orientarea catre Gara, care, candva era cel mai accesibil mod de a calatori din si spre Giurgiu.

Mai jos este o harta orientativa prin care vreau doar sa va arat cum era pozitionata Strada Garii din Giurgiu, fata de vechiul centru circular Piata Regele Carol II ;drept reper, inca se patreaza Strada Stefan cel Mare, actualmente cunoscuta ca strada "din spate de la sigma" sau "de la meteor"; vizitati aceasta strada cu incredere si priviti atenti cladirile ... acolo s-a negociat Unirea Basarabiei cu Romania, acolo a fost infiintata prima Banca din Giurgiu, si singura sala de lectura.



Dupa harta din 1939 a retelei stradale Giurgiu

Pentru a sublinia valoarea acestei strazi, si mai ales trecutul glorios si prezentul tragic aveti cateva imagini (iertatoare totusi). Multi pot spune ca au trecut pe acesta strada de mii de ori, dar sunt convins, ca putini pot spune ca au observat ceva din ceea ce ve-ti vedea mai jos.

(stateam pe trotuarul opus pentru a face poza, cu o camera ... mare, care de multe ori atrage atentia, iar oamenii care treceau pe langa mine pur si simplu... se opreau pentru cateva secunde si se uitau cu atentie catre locul spre care era orientat obiectivul, si de multe ori am auzit" ia uite ma ce misto, n-am mai vazut"; sau.... "cand le-or fi pus?", si tot asa!)

Urmatoarele doua imagini le-am compus special pentru a sublinia partea superioara a cladirilor, care in anumite cazuri a fost ferita de macelul imbecililor ce isi desfasoara "comertul" in zona, si a cretinilor ce dau aprobari(sa le fie tarana usoara caci multe generatii ii vor blestema).
Superbe cladirile, imi plac super mult balcoanele acestora, din fier si stucaturile nu sunt de ignorat.(pentru multe din acestea au venit mesteri de la Bucuresti, Russe, Craiova..)
Cum spuneam, parterul cladirilor a fost macelarit literalmente, nu mai exista nici o usa sau fereastra originala; un fel de a-si bate joc de ei si de toti cei care s-ar fi putut bucura!

Si cu toate ca boii au dat aprobari..tot ei vor si cafenele pe trotuare, probabil intre magazinul cu chiloti chinezesti de nailon si orice la zece mii.

In imaginea de mai sus, o cladire super faina, si o strada ce candva era locuita de crema societatii giurgiuvene, acum ...asa cum se intampla in mod aproape firesc in tot sudul tarii, in cladirile de patrimoniu locuiesc tigani, ce distrug cu seninatate, pentru ca nu le apartine, nu e de drept al lor si nici nu stiu "cu ce se mananca" acest...patrimoniu; pana la urma de ce ar ocroti ei cladirile daca handicapatii din primarie si de la Comisia de monumente si patrimoniu, nu dau 2 bani!(of cat imi doresc sa citeasca si tanti de la urbanism sau de la patrimoniu.... poate chiar patronu', adica don' primar)

Dar sa reducem efervescenta... !

Strada Garii este astazi un santier nenorocit.. inceput acum cateva luni bune! Pe scurt, s-au prins baietii ca exista potential pe "strada nepasarii" adica Garii, fost Principele Niculae, si dupa cateva vizite in marele oras si adevarat municipiu, Russe, pe pietonalul Alexandrovsca, vor si tampiteii nostrii sa faca, pac pac...pietonal!
Dar... sa iasa banu', cum spunea tanti de la urbanism din primarie("sa vina turistul sa lase banii, euro, dolari, si leva daca e, e buni la primarie; dupaia facem parcuri!")SMART!...asta raspuns la intrebarea: Ce planuri de dezvoltare turistica aveti pentru centrul istoric al orasului???


Santurile din imaginea de sus, au fost facute pentru a muta retelele de curent si intreaga infrastrctura de telefonie, cablu, net, sub pamant (nu pentru a sapa fiecare firma santuri..in viitor) pentru un.... PIETONAL GIURGIUVEAN.

Nu-i rau de loc, si pana la urma mai bine mai tarziu decat niciodata, dar... nu se face cu cap! va dati seama cati biscuiti baga baiatu la interval, ca mi-e greata; iar ce balci, ce bataie va fi pe spatiul comercial!
Boon.. inca un proiect facut punctual, fara a gandi un plan general de dezvoltare a orasului, asa cum ii propuneam acum un an Domnului vice primar Clejan (sau ceva de genul, oricum... era un mustacios batos)AUZI BA!?? AI AVUT SPECIALISTI SUB NAS GRATIS, SI LE-AI DAT CU PICIORUL!


Prostia rimeaza cu Giurgiu?


Frumos.. nu-i asa? Ce spun baietii despre isprava lor??? CLICK! - Monumente istorice in anonimat!







Imagini cu Strada Garii..... nu am, dar va puteti face o impresie legat de cum arata in trecut, in perioada "de glorie" strada de care tot vorbesc!

Imaginea de jos, a fost facuta de pe Stefan Cel Mare spre Str. Garii, cladirea din prim plan inca mai exista!



Strada principala!

Avand in vedere stransele relatii cu orasul Bulgaresc - Russe(Pyce
- fostul Ruschuck), unii arhitecti romani, au avut ocazia sa-si exercite talentele in acest oras , si vice versa!
Ce este interesant? faptul ca Russe... este un oras mult mai mare si mai important decat Giurgiu(clar), dispunand de reteta perfecta pentru dezvoltarea unui oras cosmopolit european, cand giurgiuvenii nu stiau bine ce inseamna Bucuresti.Dar... am avut si de castigat in treaba asta, daca lumea buna venea de la Bucuresti, lumea foarte buna venea de la Russe si.... din PORT, pentru ca Giurgiu a fost mult timp poarta Romaniei catre tarile Dunarene!Si..daca lumea buna venea, mai faceau si lucruri bune!



Plimbarile in Giurgiu se petreceau, ca si astazi, intre Gradina Alei - Turn (fosta gradina Centrala) si Gara! De la Gara oamenii porneau cu trenuletul (un fel de mocanita) spre Portul Ramadan, unde ii asteptau terase cu mici si bere rece, oranjade, muzicieni ambulati, si o mica gradina circulara!SI frecau menta... cum o facem cu totii, decat ca ei nu aveau carute cu numar de Russe, si nici tun de bas la coada calului...iar de manele ce sa mai zic!


Pentru a visa simai departe... va arat cum ar fi aratat cochetul orasel Giurgiu...cu strazile sale calduroase, pline de cafenele si mesteri, pline de plimbareti....Alexandrovsca se numeste strada de promenada si loisir a orasului Russe; iar in Giurgiu acelasi nume il purta candva, vechea strada de promenada-cea care ducea spre Gradina Aleiul!de ce??
habar n-am! dar e de vazut!

Pyce-Rousse-Rusee-Ruschuck - Capatul Pietonalului


LIVE WEBCAMS ROUSSE - RUSSE IN DIRECT CLICK ALEXANDROVSKA

10 comentarii:

Anonim spunea...

Cum vine asta? Au facut santuri pentru a face un pietonal??? Astazi puteai intra liber cu masina pe acolo desi se lucreaza, cand va fi pietonal vei putea merge si cu 100 km/h sau cum? :))

GIURGIU spunea...

:P poti merge si acum cu 100 km/h, poate si cu mai mult!in fine...daca era gluma... nu m-am prins.

Santuri pentru a muta retelele de cabluri din suprateran in sub teran!

Anonim spunea...

...si eu care aveam impresia ca giurgiu este tipicul oras de provincie, cu blocuri mici, comuniste si neterminate...iti trebuie o oarecare imaginatie sa vezi giurgiul asa cum a fost odata pornind de la doua strazi(pe unde sincer evitam sa ma avant seara). E trist ca "monumentele" noastre au ajuns intr-o stare aproape de nesalvat. Bratislava, un oras tot fost-comunist a reusit sa isi salveze la timp istoria, iar acum este o destinatie cautata de multi turisti. Si Giurgiul ar putea avea potential turistic (datorita traficului spre Ruse)- bine, nu comparabil cu al Bratislavei ...dar pentru asta, ar trebui sa aiba acel ceva care sa ii faca pe oameni sa se opreasca o ora printr-un oras micut din Sud...

GIURGIU spunea...

nu e vorba de imaginatie ci de atentie! cand eram copilas ma gandeam ca nu vreau sa fi om mare ca ei nu se uita niciodata la stele, ca nu au timp.
Iar acum imi dau seama ca sunt oameni care nu-si ridica privirea mai mult decat le trebuie pentru a merge in fata; iar frumusetea de multe ori se ascunde acolo sus!
Deci, cum speneam, e vorba de atentie si vointa!
Sunt sute de case monumente in Giurgiu si zeci de strazi foarte misto sa te plmbi si astazi, nu numai in trecut!
Acum...Bratislava... sa ne gandim putin la cultura acelor oameni si la trecutul lor...apoi comparam cu ai nostrii care prin sec XIX inca isi dadeau cu parul in cap pentru o palma de pamant(nu ca acum nu ar proceda la fel)! Vorbim de culturi total diferite!
Ideea si sentimentul placut in privirea unei cladiri "vechi" aproape nefunctionale pt cerile vreii, a aparut o data cu ROMANTISMUL! care la noi.... heheeeee!
Pac pac, bag pula, ia, banii, io...! Asta este romantisul majoritatii romanilor!

Anonim spunea...

bine...sa spunem ca altii au simtit cladirile pe care le-au construit atunci si noi, dupa modelul furculision, nush cat am simtit si cat am vrut ca ei...de asta cred ca nu mai exista interesul sa se pastreze...sincer, pe de o parte imi pare rau de orash si de oameni dar pe de alta, cand vad, cate un singur apartament tencuit pe afara si vopsit in rosu cand restul blocului sta sa cada...poate ca isi merita sit:) Era o fabula cu un regat in care se otravise fantana din care bea tot poporul...mai putin regele. Degeaba era regele treaz, daca poporul, nu si nu...solutia lui a fost sa bea si el din fantana...sper sa nu faci si tu asta. Ar fi dragutz sa vin o data acasa si sa ma plimb cu drag prin unele locuri.

GIURGIU spunea...

Pai nu vad ce te-a impiedicat sa te plimbi cu drag...; eu unul nu prea pot sa ma mai plimb cu drag(si nu mai prin gr si si in restul tarii) deoarece ma umplu de dezamagire cand vad delasarea si indiferenta la adresa oamenilor, comunitatii, a monumentelor a culturii...de respect pentru natura nici nu prea pot vorbi cand ma gandesc la Girugiu.
Dar...ai mailul meu,da-mi un mail, sau oricine altcineva care vrea sa mearga intr-o mica excursie prin Giurgiu si imprejurimi! Nu ai cum sa te plictisesti! :)

MI-am dat seama ca Strada Garii se prelungeste pana dupa gara, ajungand la Teatrul de Vara (ce va fi daramat) si Parcul Pieonirilor sau Copiilor ...ma rog! Iar in acea "inteligenta" intersectie cu rond,Strada Garii se "inmufeaza" cu o alta strada ce duce la iesirea din Giurgiu, strada cunoscuta pentru casele opulente alte tiganilor(care defapt nu sunt tigani ci sunt niste oameni fara vre-o cultura ,fara apartenenta la o comunitate pentru ca si intre ei au scandaluri.... Strada acesta de care spun este deseori blocata de nuntile celor din zona care practic se transforma in concerte si souri de bani..averi si prostie cat curpinde! E ok cartierul...daca mergi pe jos nu re taie nimeni!

Anonim spunea...

ai dreptate, e ok daca mergi pe jos...

am nimerit acum 2 sapt., intr-o sambata seara pe acolo si strada era blocata, fara ca macar vreun politist rutier sau semn de "interzis" sa imi opreasca libera trecere...

cu un spirit civic care nu ma caracterizeaza de obicei, am apelat 112 pentru a sti si autoritatile ce se petrece in oras... operatoarea mi-a facut cu greu transferul la politia rutiera, unde un agent plictisit (deh, sambata seara la serviciu) a incercat sa-mi explice ca stiu de situatie, ca e o nunta de spoitori.
"ba nu stiti", l-am contrazis
"ba se stie, dom'le", incerca sa ma convinga agentul de la 112
"pai daca se stia, unde e echipajul de la rutiera care sa ma trimita pe o ruta ocolitoare?"
"pai...", incerca el sa se scuze
"sau unde e marcajul care sa imi arate ca azi nu e voie sa circul pe aici?"
"nu e, dom'le, ca n-avea rost sa punem doar pentru asta-seara", s-a scuzat iar el
"e vreo lege a consiliului local prin care strada asta e inchisa asta-seara?" l-am intrebat deja aproape razand de mila noastra, a giurgiuvenilor
"pai, nu stiu exact", a ocolit iar el raspunsul
"atunci va astept aici"
si am inchis.

discutia o am salvata in telefon.

despre ce s-a intamplat la sosirea politiei rutiere, ar fi multe de scris. funny, oricum.

GIURGIU spunea...

pai interesanta intaplare...ce pot sa spun! Tot respectul pt tine.... ai avut o atitudine si chair ai si actionat, ceea ce deja e mult pt un roman! caci la Giurgiu...
Eu nu m-as supara daca ne-ai povesti intamplarea; mai ales ca acum deja mie personal mi-ai starnit interesul! :) "Ta traiesc bine!"

Anonim spunea...

Ai drepatate poate nu mai suntem multi in Giurgiu care iubim, stim si vedem frumusetile acestui oras. Dar poate cei care vad toate astea nu au ce face. Suntem oamnei obisnuiti fara relatii si fara a fi asezati in puncte cheie in administratia acestuia. Ne uitam vedem ce se intampla si sa fim realisti ce putem face daca astazi orasul este condus de cei pentru care banii,pozitia sociala si puterea inseamna mult mai mult decat frumusetea si oamneii acestui oras. As vrea sa stiu si eu cati dintre trecatori ar atrage atentia sau i-ar bate obrazul unuia care rupe pomii prospat plantati. Esti tanar, inca student vezi altfel lucrurile cand nu stai aici. Asa credeam si eu. Dar nu ai ce discuta si cu cine discuta aici in oras. Toti sunt indrumati politic, iar subiecte ca frumusetea orasului, istorie, cultura nu au loc in discutiile in care buget, politic, salarii mari, pensii mari troneaza.
Esti entuziast si catodata exagerat, dar imi placi. Mai vorbim peste cativa ani, sa vedem daca acelasi entuziasm ti-a ramas.

GIURGIU spunea...

tonul asta trist nu cred ca ajuta pe nimeni si mai ales pe tine draga anonimule! as fi preferat sa stiu cu cine vorbesc dar si anonimatul confera un confort nu-i asa?
Este cam trista aceasta...."amenintare"= vorbim peste cativa ani...! eu zic Doamne fereste.... ca gandurile negre ale tale sa se intample...! nu toti oamenii isi pierd entusiasmul... pana la urma am 23 de ani..mai am 3 luni si nu voi mai fi student, am trecut si eu [prin cateva experiente, sunt sigur ca nu la fel de multe ca tine...dar asta nu m-a impiedicat sa iubesc simai mult giurgiu si ideea de a lupta pentru el..chit ca lupta asta sta doar in informare! Entuziasmul meu... este pentru a molipsi nu pentru a-mi spune ca e e prea mult... regret sa citesc asa ceva, intr-un oras in care entuziasmul este... ULTIMUL in inima oamenilor de cultura... eu cred ca ar trebui promovat si apreciat! dar.. cine sunt eu sa spun ce ar trebui sa faca oamenii de cultura din Giurgiu!
Asadar.... sa speram ca ne vom intalni la una din expozitiile ce le voi deschide anul asta in Giurgiu si acolo sa vedeti ca... entuziasmul si dorinta si puterea de a face ceva frumos pentru ca se poate .... nu sunt deloc utopice! Sa auzim de bine... caci monumentele cad pe capete in Giurgiu....numai de cant exista acest blog (aproape 2 ani) au disparut nici mai mult nici mai putin de 3 monumente clasa B si sunt in proces de distrugere 2 monumente clasa A si inca vre-o 20 clasa B, pe care... o sa le vedem INCURand doar in poze is cataloagele lu' nea primaru' si ai sai culturagii inculti !!! ce sa mai zic... va rog... mai putin pesimism ca-l am si eu pe al meu! :) si va rog sa... aratati frumosul pe care-l vedeti oricui si mai ales celor dragi, pentru ca noi daca vom aprecia... var vedea si mai marii ca sunt iportante si alte lucruri! drum lung!

Related Posts with Thumbnails