marți, 5 ianuarie 2010

patrimoniu si nu prea patrimoniu in Giurgiu

Sa descoperim impreuna unele din elementele ce dau farmec orasului Giurgiu, trecand de cortina de blocuri muncitoresti si ajungand in centrul orasului puncatat frumos , vertical de Turnul ceasornicului, putem porni in orice directie si vom vedea in mare aceleasi case frumoase, unele (extrem de putine) ingrijite pentru ca sunt proprietate privata.
Altele ...case care plang, te duc cu gandul la vremurile ce din pacate au apus, cand bunul gust era ingredientul principal in cladirea caminului si nu opulenta si socul. Iar in ultimul rand hoiturile frapante ale unor cladiri ce greu mai poti spune ce-a fost si in nici un caz nu-ti da decat un regret si mai ales teama sa nu cada. Acele cladiri in marea majoritate, sunt in administratia Primariei Mun. Giurgiu, da... ce patrimoniu cade acum in Giurgiu , se intampla nu numai cu aprobare celor abilitati in domneiu din PMG dar mai rau, cu participarea voita si constienta.

Neexistand in 20 de ani nici un proiect care sa aduca finantari pentru refacerea patrimoniului national din orasul Giurgiu, ce sa mai spun de patrimoniul local care cade chiar pe strada primarului. oare stie ca e patrimoniu? ma indoiesc! ii pasa! pfff.....! niciodata! mai ales acum cand nu sunt bani...(cand erau... erau dar pentru lacuri de 1 milion de euro si parcuri oribile si nefunctionale de alte milioane de euro...care asa cum ne-au obijnuit merg pe contracte extrem de suspecte, dar cui ii pasa?)

nu sunt multi care vor acelasi lucru, adica valorile noastre ca giurgiuveni nu exista, exista valorile individului care... unu il doare in cur de case, pardon nu unu 50.000 ii doare in cur si restul nu s-au gandit dar...poate le-ar pasa... :)

Sa trecem la..incantarea ochiului!

O gradinita, capat de perspectiva a strazii unde primarul Lucian Iliescu a locuit (nu stiu..mai sta acolo?)
Cladirea este patrimoniu clasat! plus ca este gradinita... (multe gradinitele din Giurgiu au maaari probleme financiare caci banii vin de la primarie, si..au alte prioritati)


detaliu gradina fata - atentie la garddetaliu intrare principala

detaliu stucatura ferestre si sageac

detaliu intrare secundara (element adaugat, neprevazut in proiect)






O alta minunatie de interventie de cel mai mare prost gust, o casa cu o pozitie foarte importanta, ma bucur mult ca au lasat acel arbore, ajuta mult ca si capat de perspectiva si sa mascheze interventia de slutirea noilor proprietari.


Ce mai distigem dupa interventia actuala cu mult utilizata izolare termica cu poliester, nu numai o solite estetica extrem de proasta dar si de cea mai joasa calitate ingnorandu-se orice element decoartiv estetic ar mai fi fost in jurul ferestrelor, la fosta usa (actuala, spre mirarea mea e mutata in dreapta dupa cum se vede), asa... ce mai fraza(ma cam lungesc)..si anume este ziduletul de pe axul cladiri candva inscriptionat cu anul constructiei si initialele primilor proprietari. Ce am mai remarca... curtea din spate era plina de pietre din fostul zid al fortaretei orasului Giurgiu, probabil scoase din pamantul din jurul casei.(reiau o ideea discutata mai demult, ar fi interesant sa se faca o colectare a pietrelor in ideea reampamantenirii lor in locul folosit initial si dece nu poate pentru a reconstrui o parte din Cetatea din Insula.poate peste 50 de ani ... sunt sigur ca daca as da o suma modica la kilogram se vor mobiliza oamenii nevoiasi in adunarea lor, siiiigur. dar ce domnilor de la primarie? de ce sa muncim cand putem sa stam? de ce sa avem initiative cand putem... sa nu avem?)


Imediat langa imobilul de mai sus, o alta casa care de data aceasta a scapat, partial desigur, fiind clasata ca patrimoniu local.(cum se intampla ca numai cei saraci si fara bani au grija de casele - patrimoniu iar cei care au bani, rezolva cu baietii de la primarie si de la muzeu sa declaseze si sa-si vada de uratirea si distrugerea caselor?)
Mi-a plecut foarte mult casa, se intinde de pe o strada pe alta, acum fiind impartita de doi proprietari care asa cum e deja normal, nu au colaborat in refacerea casei.
Acoperisul albatru este... de mare balans, astep sa o vopseasca pe toata asa, iar magazia de la intrare este iarasi, normala... nu? domnilor de la cultura culte si patrimoniu? e normal!




Casele gemene, cu o structura similara cu cea de sus, casele au fost construite de un om de afaceri din giurgiu pentru ficele sale, initial identice imoblilele. Pana acum este singurul loc in care apar doua imobile identice in Giurgiu, desigur esceptand blocurile construite in comunism.
Apreciez foarte mult ca au pastrat gardul, este foarte frumos, de inspiratie art deco.

O casa, si fosta pravalie, spre "oinac".





Arhitectura unica in Giurgiu...


Un imobil colectiv construit de austrieci pentru cei care au construit Fabrica de Zahar "Dunareana" si pentru lucratorii ei.

sediul unei institutii, a fost pastrat corect, mai au de lucrat la grajduri.

mi-a atras atentia dar since nu reusesc sa-mi dau seama de ce arata asa. :) imi aduce aminte de casele construite de CFR anhajatilor, doar ca in zona nu a fost nimic legsat de cfr, casele fiind de regula in apropierea unei halte sau a liniei ferate.

pravalie de cand se stie!

1870 ..roz bobob fara picatele. cu burlane portocalii.. ceva splendid .. e bine ca mai e! proprietarul chiar tine la casa, am vorbit cu el, si chiar cauta un mod de a face rost de fonduri sa o renoveze ca la carte, a cautat ajutor la primarie si.. i-au ras in nas de 3 ori. :) si totusi omul amenintat tot de primarie ca va fi amendat (cum spuneam cei mai saraci se supun legii p'aci, ca ailalti de darama, le lasa de izbeliste, ca si primaria - vezi fostul dispensara - casa familiei Poulo Poulo donata priamriei si distrusa cu nerusinare si mare nesimtire chiar de nepasarea Primariei Municipiului Giurgiu).

Poate una dintre cele mai bine pastrate case din giurgiu, doar culoare - patina timpului s-a schimbat, nu s-au facut interventii majore.

O casa simpla, ca a tuturor, dar frumoasa si ingrijita !

o fost pravalie, acum... na o ruina care ameninta trecatorii, eu zic s-o daramam ..voi? acolo ..cei platiti de noi , ce ziceti? ii dam foc? o facem roz? o daramam? ne pisam pe ea.... aoleu, asta nu! nu ca ne dati amenda!

Daca imi care zidul ala in cap sau pe masina... plateste Primaria Municipiului Giurgiu?
eh glumesc! de ce ar plati? ce e casa lor? glumesc pe bune!
sa plateasca proprietarul!

eeeee, e ceva frumos asa, cala reviste asa, ceva...
Pai, daca.. desi nu cred, daca este clasata ca patrimonium nu e ok de loc, daca nu... atunci e doar urat si nu ilegal. In oricesens, au facut-o....




unic si de ce confundat, o solutie minunata pe care o recomand si celor de la Casa de Cultura Ion Vine (am vazut ca le cam cade renovare de acum 10 ani), in acelasi timp recomand aceeasi solutie tuturor baetilor care vor sa declaseze o casa(aceasta nu este patrimoniu), si sa o lase asa cum se face, la.. "dospit" sa cada in mod "natural" cu geamuri spare si gauri in acoperis... e bine, e sigur, nu cade pe mine sau copii, e... jmekerie, va asiguR! si.. e legal, ca asa zice si primaria ...nu?




Va vorbeam acum 7-8 luni despre o posibila manevra de demolare "naturala" ... si din pacate am avut dreptate. Am observat ziua in amiaza mare, cu politia langa ei, am imagini si filme, niste... omeni cu tarnacoape si ciocane, alaturi de multi copii au daramat frumos, sistematic, si inginereste chiar... fosta sala de bal, sala de mese si festivitati din Giurgiu speciala pentru cei care lucrau la Fabrica de Zahar.
(http://www.panoramio.com/photo/9891092 pozitionare si imagini de la inceputul distrugerii)


valori...
valorizam sau valorificam? nici una nu se intampla in mintea si actiunile celor de la Primaria Municipiului Giurgiu.
Aoleu... e criza! acuma... e de inteles... nu acuz, doar ..oftez.

33 de comentarii:

Night Elf spunea...

Imi da o lacrima cand vad cum au ajuns unele locuri. Gradinita din capatul strazii primarului (nu mai stiu cum se numeste acum, eu o stiu de V.I. Lenin :) mi-a placut mereu. Are ceva din decorurile lui Tim Burton. Si mai sunt o gramada de astfel de ruine: hotelul "Meteor", din spatele blocurilor din centru, de exemplu. Pentru mine cladirea aia e o minune inginereasca ce sfideaza gravitatia, nu stiu cum de mai sta in picioare. Chiar nu poate fi tras de maneca niciun oficial din Giurgiu sa se aplece macar putin asupra problemei?

GIURGIU spunea...

Intr-adevar cladirea aceea a fost resedinta unui om important in oras si nu numai, imprumuta din mai multe stiluri arhitecturale de aici ar pute fi incadrata in model eclectic cu elemente din baroc. Hotelul "meteor" construit de familia Taranu, cei care au costruit toate cladirile ramase din "Farfurie" (centrul circular vechi) din spatele frontului de blocuri comuniste - muncitoresti de lanfa turn. Acea zona are un mare potential turistic, cultural, istoric, si mai presus de toate in consolidare identitaii centrului vechi(istoric) al orasului girugiu. Subscriu la ideea ca "Meteorul" alaturi de hotelul "Victoria"(fostul hotel Taranu) reprezinta unele dintre cele mai importante imobile de patrimoniu din Giurgiu, poate mai importante decat cladirea primariei, secata de elementele decorative ce ii dadeau valoarea estetica in urma reconstructiei, acelasi caz fiind si cu Muzeul de istorie si cladirea fostei Prefecturi. Nu respectam de avem, lucruri deloc marunte, ce sa mai vorbim de cladirile cu mare potential dar marunte ce impreuna formeaza un complex urbanistic estetic si iarasi cu rol important in identitate centrului vechi.

Sa tragem de maneca pe cineva? cineva poate la urbanism, comisia de cultura culte si patrimonii, poate de la arhtiectura? hm.... chiar daca faptic ajungem sa facem acest lucru oamenii aceia sunt departe de a intelege si mai ales a se lupta pentru ceea ce unii dintre noi numim indentitatea orasului si implicit valorile giurgiuvenilor. Imi pare sincer rau , eu stiu cat de dificil se iau decizii si se trece la treaba, in institutiile statului, darmite in micile primarii care seama mai mult cu o familie mare, de la "al batran" la veri de spita a saptea. daca intre rude sunt conflicte, ce-o fi intre "rudele de afaceri"...
Iar daca s-ar intampla minunea, nu trebuie sa se aplece putin, nu putin ci mult si timp indelngat cu o strategie generala nu aberatii punctuale (vezi bucuresti, cluj, samdp). Sa speram ca va veni vremea cand profesionalismul va fi miza si implicarea proactiva, si nu jmenareala, frecangeala si nepasarea fata de cei ce sunt si cei ce vor urma. pam pam!
putem visa...!:) si aici putem arata nevoia pentru astfel de demersuri, asadar... commenturi mai cu viata va rog, sa aratam ca vrem sa se intample ceva nu doar sa oftam la o postare! Multumesc!

Merci Night Elf pt comment te mai astept! :)

Adrian spunea...

Se pare ca ne ducem dracu. Oameni merg pe strada fara nici un respect fata de orasul lor iar de autoritatile locale nici nu mai vorbesc. Ma irita orice chestie minora si urata pe care o vad in oras: o gaura in trotuar, scos dale din trotuar si apoi puse total aiurea si cu ditamai namolul, strazi neasfaltate in zone care au dracu nevoie de asa ceva. In fata blocului meu s-a sapat si smecherii au lasat asa, au pus niste pamanat , sa fie...
Cat despre casele astea minunate, trec oamenii pe langa ele, la fel, indiferenti. Vorbeam cu un prieten ca parca se darama totul in urma noastra: scoala 7 nu mai e, baza sportiva de langa alei nici ea, liceul maiorescu e in paragina si multe altele . Si inca ceva, blocurile alea neterminate din spatele "Finantelor" sunt de toata jena, cum dracu sa lasi sa treaca 20 de ani peste ele fara ca macar sa fie facut un efort de atragere a unor investitii acolo?
Trist... Scuze ca am luat-o pe aratura. Numai bine.

GIURGIU spunea...

exista justificari pentru toate, asta e culmea culmilor. Se acopera, nicioadat nu or sa cada cei responsabili, directorii de directii sau cei insarcinati cu ubansimul samdp, nu! daca se va cauta un vinovat, tot un amarat de muncitor e de vina, ori nu s-a facut plata , ori urmeaza sa asfalteze peste 5 ani deci de ce sa mai astupe 10, 30,7000 de gropi, e ok, oricum din mertanul lui don primar si din 4x4 nu se simte, doar fraierii aia de pe bicicleta se risca si idiotii aia de cetateni nu? nu exagerezi.. stai linistit! :)

blocurile de la finante sunt ANL-uri, am auzit ca e 1000 de euro spaga sa-ti dea unu, cu chirie desigur si apoi daca stii pe cine trebe il cumperi.

madalina spunea...

mai sunt 2 case gemene. nu sunt fata in fata insa. sunt pe stefan cel mare (strada cu sala de lectura si administratia portuara) ce strada frumoasa era aceea cand eram noi mici. mai tii mine ce frumusete de copaci? acum... niste cioturi ca deranajau. nu puteau unii sa schimbe eficient bordurile sau sa puna biscuiti.

madalina spunea...

la mine pe strada e o casa destul de veche... n-am idee exact in ce an a fost facuta, dar stiu ca au declarat-o monument si nu-i lasa sa o darame. nici nu era cazul ca e destul de bine intretinuta. poate ajungi pe acolo... nu mai stiu exact numarul, cred ca 6.

liviu spunea...

Pe cine asteptati voi sa vina sa "ia masuri"? Pe cei de la Ministerul Culturii- nesimtiti aia care au aprobat (acceptat) carciuma lu' spoiala, de la turn? Va asteptati cumva sa faca ceva primaru'? Ala, mai degraba da banii echipei de fotbal decat pe "proiecte care sa aduca finantari pentru refacerea patrimoniului, bla, bla, bla..."
Noi nu putem schimba nimic in sensu asta.Oricum, prea putini sunt interesati.
Cati dintre voi ati citit HCL-urile, sa vedeti si voi pe ce da primaria banii? Pe cati din orasu' asta intereseaza ce face primaria cu banii nostrii, si la ce preturi se face cea ce se face?
on topic:
Eu personal, nu cunosc aspecte despre imobilele prezentate de alex (merg pe incredere), insa, consider ca turnul ceasornicului ar trebui sa fie obiectiv clasat. Faptul ca acolo exista o carciuma, imi da dreptul sa spun ca responsabilii cu patrimoniul sunt nesimtiti, prosti, javre, idioti, ..., mai completati voi, daca aveti curaj!
Scuze de limbaj, da' m-am saturat sa mimez respect pentru niste maimutoi.

ps. alex, daca spaga la ANL era de 1000, acum aveai si tu apartament acolo.Oricum, nu te sfatuiesc sa investesti pentru o locuinta in Gr. Mai devreme sau mai tarziu iti vei dori sa iesi din "groapa cu gunoi"

GIURGIU spunea...

Madalina, eu nu stiu case gemene pe Str. Stefan cel Mare dar maine am sa fac o plimbare si pe traseu trec si strada asta, cat si strada ta. cred ca stiu despre ce casa vorbesti si intr-adevar este ok intretinuta, asteapta semnul de patrimoniu local, pe care pana la urma cred ca am sa merg sa-l pun eu, asa cum au facut cei de la muzeu, care si=ai facut singuri acel panou.
Imi aduc aminte de str. Stefan cel Mare, am trait momente minunate , toamna cand din bolta aceea de ramuri cadeau frunze de tei si incercam sa le prindem din zbor, senzatia de protectie si aerul unei strazi parza boeme, neatinsa de timp si ignoranta, mai ales ca atunci nu aveam ochi pentru atatea greseli si observam doar frumosul. Imi pare rau ca nu am fotografii de atunci, compensez prin cele de acum incercand sa surprind tot orasul Giurgiu anilor 2000, indeosebi centrul vechi. Vor ceni postari ce privesc cartierele comuniste munctoresti. :)

Liviu, am inteles un lucru in toti anii de cand privesc , analizez si fac ce pot pentru ceea ce vreau sa cred ca se numeste Orasul Giurgiu, si anume ca daca il injur pe primar nu rezolv absolut nimic, decat sa inchid posibilitatile reale de a se intampla ceva cu ceea ce ma preocupa. Sunt de acor cu tine in multe privinte dar la jigniri nu prea, nu numai ca este incorect, repet nu vad ce bine poate aduce, poate satisfactia de moment , descarcarea supararii si amaraciunii, dar asta nu conteaza in fata organelor abilitate sa ia atitudine. Gresesti cand spui ca sunt putini celor carora le pasa, sunt multi dar nu sunt la un loc, si vor fi, te asigur ca va veni momentul cand vom cauta sa aparam bunul simt si cultura,(poate si bunul simt promovat de Crin Antonescu, daca tot am ajuns aici), sa aparam patrimoniul, si cel mai important sa aparam cursul normal al imbunatatirii calitatii vietii noastre. Sunt multe decizii ce nu aduc un beneficiu calitatii vietii cetatenilor , de acord, cei care fac asta nu dau 2 bani pe noi sau pe ei insisi, darmite pe functia lor,ii stim, ii putem numi chiar, dar ce rost are? nu vine nimeni sa-i intrebe daca isi fac datoria, numai noi putem sa incercam prin reconciliere si dicutii inteligente, ce aduc beneficii de ambele parti, sa obtinem ce dorim. Sunt multe cai prin care ii putem trage de maneca, cum spunea Night Elf, dar trebuie sa venim si cu sprijin, asta este adevarul, trebuie pentru ca nu sunt resurse in primarie, nu exista structura necesara, birocratia si lipsa de fonduri amestecate cu ignoranta unora si incultura altora pun bariere imense oricaror demersuri din interior. revin, un ONG este solutia si va aparea curand. atunci, nu va vi rost de jigniri ci de implicare inteligenta proactiva in folosul comunitatii, atunci vom avea aceleasi obiective cu cei din primarie, asa cum panala urma si acum avem, doar ca noi din nefericire stim mai multe, vrem mai multe, dar in acelas timp nu stim. :) coerent ca de obicei, nu? fraze kilometrice.. scap eu de el. :)

Puteti spune orice, nu se supara nimeni, asa invatam,si mai ales asa vedem daca ne dorim cu adevarat o imbunatatire sau doar sa citim inca o veste proasta. astept pareri!

GIURGIU spunea...

a! si liviu, turnul este clasat , evident, si inca de foarte multi timp. Nu carciuma e problema ci modul in care su functionalizat acel spatiu care astazi cu aprobarea celor din primarie a devenit un depozit, un mic balci este in jurul turnului, iar aleile care trebuiau sa inlocuiasca promenada de pe bulevard sunt pline de mese si un mare si absoluit tampit panou pentru proiectat meciuri. nu e normal, e monumentul meu, cat si al parintilor mei, si al vostru, eu nu vreau un panou imbecil albastru la intrare in turn, si nu vreau depozit de lazi in spatiul verde, cum sigur nici voi nu vreti depozitul de lemne(banci) din alei unde ILEGAL si-a extins carciuma acel individ. Nu vreau si pentru ca aici pot spune asta acum trebuie sa si fac ceva, si vom face impreuna astfel incat vom fi multumiti atat noi cat si proprietarii, pentru ca scopul lor este banul, iar al nostru este ordinea normala si fireasca a unor lucruri aparent mici. Sunt solutii! :) sa fim impreuna asta conteaza!

liviu spunea...

Ai si tu dreptate.Stiu ca nu se rezolva nimic asa, dar trebuie incercat. As putea spune ca nu i-am jignit.I-am etichetat exact in functie de comportamentul lor. Pot sa spun ca ei m-au jignit pe mine mintindu-ma de zeci de ani, luandu-mi banii cu japca de zeci de ani si neoferindu-mi nimic in schimb.Spun asta ca eu locuiesc pe una din strazile alea cu noroiu de juma' de metru, fara trotuare si fara canalizare.De zeci de ani. D'asta am ales sa le zic "pe nume" fara nici o retinere. Am motive.Si de asta sunt nervos cu nervii. Si de asta s-a ajuns in situatia asta, ca pe toti ii doare'n ****.Pe ei de noi si pe noi tot de noi. In schimb noi pe ei tre' sa-i menajam. Sa nu-i jignim.
Uite ca eu nu vreau sa-i menajez, vreau sa-i jignesc, pentru ca si ei ma jignesc pe mine si familia mea de zeci de ani, si daca o sa am ocazia o sa-i jignesc si-n fata. Sper ca unii dintre ei, intra si citesc ce am zis eu. Daca nu le convine, sa plece si sa lase pe altii, care vor si stiu sa faca treaba.
Acu' se plang ca nu au bani si au crescut toate taxele locale cu 20%. Pai de prosti ce sunt nu au bani.Ca au avut de-i intorceau cu lopata si si-au batut joc de ei.
In fine...
Sfatul meu este sa le spuneti si voi in fata ca sunt prosti, sau hoti(caz in care noi suntem prosti)
Daca merita jigniti, jignitii, nu-i mai menajati. Si in plus, te descarci cumva,chiar daca e necivilizat si neortodox, face bine la sistemul nervos (valabil pentru cei carora le pasa, ignorantii sa bage capu'n mocirla).

liviu spunea...

P.S.
Jignirile mele se adreseaza doar acelora care merita. Se stiu ei

GIURGIU spunea...

te descarci, si sper ca te-ai descarcat si tu acum destul... dar dupa ce arunci avalansa si respiri usor in finale nu ai rezolvat nimic. Scopul scuza mijloacele, iar daca eu aleg sa procedez intr-un mod ce-mi permite sa ating targetul meu, atunci o fac. Tu vrei sa te descarci, iar eu vreau sa comunic cu acesti oameni si sa pot obtine ce-mi doresc, fara a calca vre-un om sau vre-o insitutie. acuma... nu ma intelege gresit, doar stii ca in ultimii doi ani "m-am descarcat" destul de mult si numind oameni, dar acum am trecut la etapa asta, care va aduce mai mult beneficii decat conflicte.

Citesc ce scriem, te asigur.

etajulsapte spunea...

apreciez foarte mult munca pe care o depui in efortul tau de a arata oamenilor ceea ce a fost, este si va fi din Giurgiu.
parerea mea despre lucrurile care se intampla inevitabil si in Giurgiu este ca oricat ne-am plange oricat ne-am opune am fi singuri si culmea in dezacord cu ceilalti pe care ii consideram ca noi. e vorba de o mentalitate pe care cu greu o schimbi. e mentalitatea noastra, a romanilor. nu suntem de acord, am vrea, ne-am dori dar nu putem face nimic pentru ca...nu vrem.
spun toate fara a fi un atac la adresa cuiva (as dori ca cei care au scris inaintea mea sa nu se simta jigniti in niciun fel). eu ma refer la o chestiune generalizata.
atata timp cat majoritatea nu o sa se simta inselata, mintita si mai stiu eu cum si nu o sa ia atitudine atunci cei care ar trebui sa schimbe ceva nu or sa faca nimic. de ce? avantaj servire! (ca sa ma exprim asa)...
daca ne vom strange in fata localului de la turn cativa si o sa strigam tare ca nu suntem de acord nu o sa facem nimic si fac pariu cu voi ca o sa fim luati in ras de cei ca noi (oamenii care suporta aceleasi consecinte) care nu-si dau seama ca a trai intr-o inertie idioata sau dupa modelul "las-o ba ca merge asa..." nu e deloc bine. e vorba de perceptia fiecarui, de educatie, de ignoranta, de mentalitate.
e trist ce se intampla in giurgiu in anumite privinte si e trist ce se intampla nu numai acolo dar si in alte orase, peste tot. aceleasi lucruri facute in pripa, fara rost, pe hartie, fara a se lua in calcul consecintele.

GIURGIU spunea...

bun , da e trist.... bun nimeni nu spune sa ne adunam 5 insi sa strigam stiu eu ce pe trotuar langa turn, da este o mentalitate ce este greu de schimbat si defat ajungem la concluzia ca nu merita schimbata, traim in societatea "eu pentru mine si eventual familia mea". Defapt chiar si acum , facem ceva, mereu facem ceva, avem o atitudine, transmitem un mesaj mai mult sau mai putin evident, mai mult sau mai putin constienti. Ce valori aveM? ce promovam noi ca oameni, ce spunem noi si ce mesaje transmitem celor dragi? Nu-i suficient sa ... las un comment, nu e suficient sa pun o postare,pot face mai mult, pot fi eu insumi schimbarea pe care o doresc si eventual prin ceea ce ma preocupa si ceea ce transmit sa ii molipsesc pe altii sa valorizeze aspectele pozitive in acceptiunea noastra. :)
Am ajuns la o discutie destul de generala, daca nu chiar complet departe de subiect. Revenind la postare... ce sa mai zic... bine naiba ca avem camere foto si mintea si sufletul sa captam o particica din identitatea, cultura locala si frumosul in cadere libera din Giurgiu si nu numai.

Eu fac ce pot... mai mult decat in mod normal si mai putin decat mi-as dori! voi?:P

Multam de comment....Etajul sapte! fiti cu ochii pe acel blog! ;)

si anume:
http://www.etajulsapte.blogspot.com

liviu spunea...

Terminati-va cu prostiile.Daca vreti sa schimbati ceva, aplicati-le tratamentul adecvat unor maimutoi retardati. Cu astia nu merge cu vorba buna. Nu vreau sa te simti jignit(a) nightelf, dar faptul ca tie iti da o lacrima cand vezi cum au ajuns unele locuri, nu ii impresioneaza pe nesimtiti.
Toti se intreaba : De ce oare nu ia nimeni nici o masura?
Asa nu se va schimba nimic.Timpul a dovedit. Alex, sunt zeci de ani de cand se aplica metoda adoptata de tine. Cu astia nu merge asa.
Mai tineti minte cum au reactionat ungurii in primavara anului 2009, cand au fost mintiti? A fost o reactie a unor oameni civilizati in fata minciunii. Asta simt si eu. Simt nevoia sa-i iau de guler si sa-i tarasc prin noroiu de pe strada mea. S-au sa dau cu masina lor prin toate gropile din oras si sa le bag gunoiu' de pe strazi pe gat.
Dupa ce m-au mintit pana n-au mai putut, cum altfel sa iau eu atitudine? Zici tu, Alex, ca "sa incercam prin reconciliere si dicutii inteligente". Dupa ce platim o mie de taxe, le platim salariile, le dam bani de plimbari in strainatate, bani de echipament vara-iarna, miel de Paste, porc de Craciun, etc.? Zici tu Alex, ca nu e suficient sa luam atitudine si ca sa "le acordam sprijin". Ce mai vor frate de la noi? Ca altfel, nu ne permitem noi, sa le acordam sprijin de specialitate.

liviu spunea...

a! ca mi-am adus aminte,
Am vazut acum 2 zile, o Vola cu o cupa de nisip si 2-3 muncitori cu lopeti care astupau gropile din sensul de la spital. E, spuneti voi, cat de prost tre' sa fii sa faci asa ceva? Sunt bani publici aruncati, pt. ca nisipu' ala nu tine. Pe urma vin prostii si se plang ca nu au bani la buget.
Si mai vine Alex si zice ca trebuie ajutati si sprijiniti.
De acord, pe prost'ola care a dat ordin sa faca magaria cu nisipu' il ajut eu cu un sut in ***, sa ramana postul vacant.

uncle sam spunea...

cand se va intampla asta macar in giurgiu nu la nivel de presedinte,vom fi intr-o tara normala,pana atunci...
tara babaniera


Desi amici in viata privata, seful Curtii de Conturi a Frantei, Philippe Seguin, l-a pus la plata pe seful statului francez, Nicolas Sarkozy, in urma unor verificari ale institutiei de control, date publicitatii vineri dimineata. Astfel, dupa ce a luat la puricat bugetul Presedintiei, Seguin a descoperit ca seful statului a facut cheltuieli private de 14.123 euro din banii publici.

uncle sam spunea...

Desi amici in viata privata, seful Curtii de Conturi a Frantei, Philippe Seguin, l-a pus la plata pe seful statului francez, Nicolas Sarkozy, in urma unor verificari ale institutiei de control, date publicitatii vineri dimineata. Astfel, dupa ce a luat la puricat bugetul Presedintiei, Seguin a descoperit ca seful statului a facut cheltuieli private de 14.123 euro din banii publici.

GIURGIU spunea...

s-a dus dracu postarea asta, si cred ca stiu cui sa-i multumesc, si te rog dinnou sa nu mai versi totul asa distructiv, vino si cu ceva constructiv.
of....



Am citi recent ceva ce mi s-a parut atat de real....
"si fotografia este o forma de salvare a patrimoniului" bucurati-va de imagini atat cat sunt si ele, sa vorbim despre ce avem si ce am avut... pierdem in fiecare zi o parte din valorile si cultura noastra, dar cui ii pasa? bani sa fie~!

GIURGIU spunea...

vreti sa vorbim despre una din cladiri?
ce imagine v-a intrigat cel mai mult?

KARMA GIURGIU spunea...

ar fi multe, f multe de spus referitor la orasul Giurgiu si oamenii sai...spun asta in cunostinta de cauza ptr ca de cel putin 20 de ani ma preocupa problema si mai mult decat atat am si facut proiecte in sensul asta, despre unul din ele vreau insa sa vb aici cu predilectie ptr ca este legat de cladiri si nu numai...cu ceva ani in urma, fiind poate, singurul ghid care mai este in activitate din toti cei aproape 150 cati a scos BTT si apoi OJT la sfarsitul anilor 80 inceputul anilor 90, si avand singurul club turistic din oras si chiar din judet,am scos printr-un proiect al asociatiei o mapa turistica a orasului dar si judetului Giurgiu, propunand trei trasee turistice care sa strabata judetul si sa acopere toate(cred) obiectivele istorice ce definesc potentialul turistic al zonei, acolo am expus in primul rand obiectivele din oras si apoi din judet acestea fiind precedate si de niste harti. Am postat acolo inclusiv cladiri de patrimoniu (administrative,case memoriale etc) dupa care cineva m-a intrebat daca nu am cumva si in limba engleza ca sa o dea unor delegatii straine care ne viziteaza urbea Am preluat ideea si am cerut consiliilor local si judetean suma de 20 milioane, ca sa refac mapa in romana si engleza, ceea ce ar fi dat aceasta posibilitate...din pacate nu am primit aceasta suma, de altfel infima ptr un bugetele celor doua institutii(prin comparatie, un spectacol cu Axinte si gasca sa se ridica la circa 1 miliard)..... In faza a doua a proiectului, am organizat cu elevi din scoli si licee primele excursii pe aceste trasee avand cu noi si una din televiziunile locale care, au facut in plus inca o fapta civica, accentuand delasarea autoritatilor mizeria si gradul inaintat de degradare in care aceste vestigii istorice se afla, si ma refer aici inclusiv la curtile domnesti ale Cantacuzinilor din Dobreni si Mironesti,sau la Cetatea Giurgiu ale caror ultime ramasite de ziduri cu greu se mai pot vedea.. dupa aparitia reportajelor pe post s-au gandit si autoritatile sa ia masuri de ridicare a gunoiului si balegarului, acestea fiind transformate in timp in gropile de gunoi ale localitatilor respective. Ce ar mai fi de spus cand stim ca altfel, ptr carciuma de la turn s-au putut rezolva toate
problemele, inclusiv cu Ministerul Cultelor care oprise lucrarile incepute ilegal, fara autorizatie, si ptr acelasi patron primaria a investit si a facut parcul de la Steaua Dunarii si o sala de sport moderna special ptr a se crea un vad si a atrage oamenii in zona, bani sunt, credeti-ma, dar..depinde
ptr cine si ptr ce...!!!
www.ticaluminare.blogspot.com

GIURGIU spunea...

nu ma lua in nume de rau dar... ce specialisti ai consultat pentru acel ghid ? ai avut vre-un colaborator istoric si nu din giurgiu? ai avut vre-un arhitect? urbanist? sociolog? peisagist? vre-un etnograf? ai dezbatut interesele cu vre-un cetatean in afara cercului personal?
e simplu sa faci niste harti dar mai greu sa faci o harta, a cartarea a unui posibil traseu ce ar fi de interes turistic, cu scop nu de a face bani ci turism local. adica sa plec eu cu parintii sa descopar ce valori si ce istorie are orasul si judetul giurgiu.

clasicele povesti cu turnul si casa lui Ion Vinea si tot asa sunt, cum spuneam povesti. nu ai ce vedea nu poti interactiona, nu se intampla nimic. pentru Giurgiu ai nevoie de o harta cu totul si cu totul diferita, o harata a reperelor, o cartare si punctare a ceea ce inseamna urme si urmari, forta pentru nou. sunt convins ca primaria nu a avut ca motivatie asa ceva pentru refuzul fonsurilor ci simplul fact ca au facut si ei asa ceva, si publica in fiecare an un catalog nou si albume cu turism noi. plus ca anul acesta au aparut 2 albume cu judetul giurgiu si cu orasul giurgiu facute cu muuulti bani dar tot fara a consulta cateva persoane avizate.

Admir initiativa dar nu inteleg expunerea, e bine ca ai o asciatie, e super dar.. sincer nu stiu nimic de ea, iar eu sunt foarte interesat de Giurgiu, ce mai pot spune de girugiuveni care nu sunt interesati de ei insisi, dar sa auda de asociatie.

decat sa ne fi spus site-ul tau personal poate ar fi fost mai profesional si mai respectabil sa en fi spus cum putem sa ne alaturam demersului tau si site-ul asociatiei.
asa... parca ai lasat un mesaj in vant.
Respectele mele pentru muzica pe care o faci, pentru cei care nu stiu domnul Tica Lumanare este membru al trupei Karma, poate chiar initiator. nu stiu nu cunosc istoria trupei...dar felicitari.

Anonim spunea...

KARMA GIURGIU...
..eu am capacitatea si maturitatea de intelege o critica constructiva si de a nu o confunda cu o jignire ma intreb insa, la modul cel mai sincer daca tu poti face acelasi lucru si in sensul asta trebuie sa punctez cateva elemente esentiale care sper si eu, ca si tine sa nu fie luate in nume de rau...in primul rand te informez ca da, asa cum scrie de altfel si in mapa este facuta impreuna cu muzeul judetean personal cu domnul Emil Paunescu de a carei capacitate profesionala da-mi voie sa nu ma indoiesc, doar daca nu esti un carcotas de meserie, referitor la consultarea specialistilor enumerati etnograf, peisagist, arhitect etc, ma tem ca tu confunzi lucrurile...un proiect, daca ai cunostinta despre asa ceva, isi propune anumite obiective, astfel, proiectul meu nu si-a propus sa faca o monografie asa cum bine spui ca face primaria pe bani grei care stim bine unde se duc, nu am avut nici banii si nici intentia sa fac asa ceva, nu pot concura cu ei care au si specialistii respectivi,
eu sunt un modest dar sincer si sufletist iubitor si prestator de turism care a facut o MAPA TURISTICA, ceea ce este cu totul si cu totul altceva decat o MONOGRAFIE. O mapa care isi propune doar intrarea sau cel putin
luarea in seama a judetului si orasului Giurgiu in circuitul turistic national, ceea ce la ora actuala, cu toate monografiile super scumpe si sofisticate ale autoritatilor giurgiuvene, nu s-a realizat deloc si nici nu are nici o sansa sa se realizeze vreodata...
Nu stiu ce specializare ai tu, insa o respect oricum si am pretentia ca si ti sa respecti specializarea si experienta mea de 22 de ani in turismul acestei tari si-n acest sens accepta faptul ca stiu mult mai bine fata de tine ce-si doreste si ce-i trebuie unui turist. Chiar daca ai s-o etichetezi ca lipsa de modestie, risc sa afirm ca sunt cel mai in masura din acest judet sa vorbesc in materie de turism, chiar daca autoritatile nu m-au consultat niciodata in legatura ce vreo initiativa in domeniu. Cat despre asociatia Karma Giurgiu, am fost si suntem prezenti cu 2-3 proiecte turistice si culturale in toate mijloacele media din oras(ziare, tv, radio)chiar daca mai putin in ultima perioada si asta ptr ca nu am mai vrut eu. Ca nu ai aflat de existenta ei in 9 ani de activitate ar trebui sa fie un semn de intrebare ptr tine nu ptr mine...nu stiu cat impact a avut acest site al tau si cate lucruri a rezolvat el, dar daca vrei sa afli despre ce a facut si ce a rezolvat asociatia Karma cu f putini bani, este f simplu... Iti propun in acest sens ca pe langa scris si critica sa vii alaturi de mine pe teren si sa rezolvi la modul concret si practic probleme pe care le dezbati aici...este f usor sa stam pe margine si sa criticam pe altii, am vazut cati se pricep de pe margine la tot in tara asta: muzica, fotbal, politica, film etc...este intra-devar o tara plina de critici, hai sa aratam si ce putem noi face mai bine decat altii si numai comparand rezultatele vom putea castiga dreptul sa vorbim...nu?
Imi cer scuze, am vazut ca te-a deranjat ca mi-am lasat blogul pe pagina ta facandu-ti astfel concurenta, dar nu asta a fost intentia, sincer, doar ca vroiam sa vedeti ceva din ceea ce FAC, inclusiv blogul meu turistic care are legatura directa cu subiectul.
Eu nu te stiu asa cum tu ma stii pe mine, dar asa cum am spus, dar daca vrei intra-devar sa pui umarul, chiar si numai cu idei la
eforturile mele de a face ceva in acest oras stii unde ma gasesti. Numai bine

Anonim spunea...

KARMA GIURGIU...
scuze ptr cele cateva greseli gramaticale, le-am vazut dupa..

GIURGIU spunea...

Tice m-ai inteles gresit... nu ai cum sa-mi faci concurenta, pentru eu nu concurez cu nimeni. poti sa faci rclama si la stixuri aici dar eu spuneam ca m-ar interesa site-ul asociatiei si nu al tau personal.
Eu sunt Arhitect Peisagist, iar daca nu ai inteles repet, o situatie deosebita cere masuri deosebiote, prinurmare o mapa este utila dar nu cred ca poate atinge toate punctele de interes ale orasului. nu punla indoiala experiante ta, dar da-mi voie sa stiu ce vreau eu turisti. Eu vad lucrurile altfel decat tine, asta-i clar , nu-ti cer sa vezi ca mine, doar sa te uitti. cine are ochi sa vada! rasfoieste blogul si vei vedea ce vreau eu defapt.

Ce face asociatia Karma probabil ca este in serviciul turistilor, eu ma refer la ce se intampla cu turismul local cel in serviciul giurgiuvenilor cei care sunt considerati animatori si nimic mai mult.

O intrebare am daca esti atat de modest, unde se afla uniocul bordei din Campia Romana inca locuit intr-o zona urbana, cu o vezhime de peste 150 de ani?

GIURGIU spunea...

dupa cum vezi si eu am greseli de tiping mai ales daca scriu in graba,
intr-o oarecare masura urmarim acelas lucru.

Anonim spunea...

KARMA GIURGIU...
ma bucur ca reusim incet incet sa ajungem pe aceeasi frecventa, exact asta spuneam si eu, urmarim aceleasi lucruri doar ca din alte directii, de aceea e si normal sa vedem lucrurile altfel, dar tocmai asta este bine, sa poti vedea o problema din cat mai multe perspective pentru a forma o imagine completa. ca sa-ti raspund totusi la intrebarea capcana, eu am facut cursul de ghizi in anul 1988, in penultima promotie si nu ne-au predat la curs decat obiectivele cele mai importante, urmand ca cine doreste sa continue in turism sa se autoperfectioneze...prin urmare 75% din ce stiu, stiu ptr ca m-a pasionat si m-a preocupat sustinand cu incapatanare chiar si acum dupa atatea dezamagiri din partea autoritatilor locale, ca Giurgiu poate trai lejer si bine din turism local....deci, ca sa-mi termin ideea, eu personal am identificat un vechi bordei de pe vremea turcilor in Giurgiu, pe o straduta care se cheama(daca nu am uitat cumva) Tudor Vladimirescu, pe atunci cand eu am fost acolo sa-l vad si sa fac poze, traiau doi batranei, destul de nevoiasi, care-mi spuneau ca a fost acolo si cineva de la televiziune sa filmeze. nu stiu daca vorbim de acelasi lucru dar daca nu, este un punct castigat de amandoi, descoperind astfel doua bordeie vechi... bafta

GIURGIU spunea...

Acela este bordeiul, gasesti imagini si date tehnice cat si istorice despre bordei in arhiva blogului. crede-ma sunt atat de multe astfel de obiective deosebite in Orasul Giurgiu ce nu numai ca merita puse in valoare si incluse intr-un circuit turistic anormal, in sens pozitiv, adica un sistem nou, inovativ. eu sper ca in viitor sa putem discuta si sa aducem la lumina un astfel de circuit, ce cu siguranta va interesa si autoritatile avand beneficii directe nu doar ..."prostii in serviciul comunitatii giurigiuvene" :)
Te mai astept pe blog!

KARMA GIURGIU spunea...

Vara trecuta, am dus o prietena din Bucuresti care lucreaza ptr o firma de turism franceza, sa vada rezervatia si balta Comana. A fost f incantata de ceea ce ar putea insemna zona in circuitul lor turistic si mi-a propus o colaborare cu firma in sensul ca ea va include in program o zi la Comana si eu ma voi ocupa de grup in ziua aceea oferindu-le un program mai complex pe care l-am pus la punct impreuna si care include pe langa altele plimbare cu barca pe canale, o masa pescareasca si o seara cu cantece de chitara la foc de tabara...asemenea program poate fi vandut si turistilor romani....

GIURGIU spunea...

de acord... spune-mi mailul tau sa vorbim pe mail, ne-am desprins de mult de topicul postarii. :)

KARMA GIURGIU spunea...

...intentionat, aici am vrut sa si ajung ca sa recunosti ca vorbeam despre lucruri total diferite... si totusi adiacente... adresa de mail nu poate fi decat karmagiurgiu@yahoo.com

Anonim spunea...

dar ce zice`ti de cladirea vis-a-vis de alei a domnului barbu care deabia asteapta sa se darame,cea de pe colt de langa aristocrat,dar de ceea dintre sediul PNL si PSD in care domnul bea;cu a vrut sa faca strand dar nu ia permis nimeni sa o darame acum nu o mai renoveaza ca asteapta sa cada singura .....dece nimeni nu obliga proprietari sa renoveze cladiriledece primaria nu face nimik...sa subventioneze renovarile dece nimeni nu face nimik..???

GIURGIU spunea...

Cladirea de vis-a-vis de Gradina Alei este unica in Giurgiu, si chiar merita conservata si adusa la aspectul initial, ca si celelalte mentionate de tine, ar fi frumos cred ca orice giurgiuvean este de acord cu lucrul asta, poate unii sunt indiferetenti pentru ca nu isi imagineaza cum ar arata alt ceva dar... daca as pune in locul cladirilor noi constructii "moderne" ce cel mai prost gust cum se obijnuieste la giurgiu, cred si indiferentii ajung sa regrete vechile imobile. Dar cum primarul si echipa lui de iluminati au nevoie de voturi de la prostime, iar prostimea se bucura la putin, nu au motive sa traga de urechi autoritatile insarcinate cu supravecherea si asigurarea unui peisaj urban frumos , siguranta publica si nu in ultimul rand patrimoniu si identitate locala. La ce ne trebuie identitate? cum pot intelege conducatorii orasului conceptul de identitatea si comunitate cand ele au fost desfiintate in comunismul ce a creat acesti conducatori. Interesele lor nu ne ajuta pe noi, asta este adevarul.
Cine suntem noi? cei care vor fi din ce in ce mai multi, cei care au ajuns sa simta nu doar sa vada cum reperele cu care ne identificam altadata, dispar si in felul asta dispare si urma de giurgiu frumos ramanand doar orasul muncitoresc creat de comunisti pentru masa scalvizata si indoctrinata, de foamne, de nevoie, de prostie de cele mai multe ori.
Da si vine intrebarea ce e de facut! mereu vine intrebarea asta!
Pai noi suntem responsabili, pentru ca doar noi vedem, atunci trebuie sa le dam peste ceafa iluminatilor din primarii intr-un mod legal, si eventual amiabil daca se poate asa ceva.

Related Posts with Thumbnails