joi, 4 decembrie 2008

Taraf si Fanfara din zona Vlasca / Giurgiu - Taraful Haiducilor


Ce inseamna sa recunosti valorile, sa admiri frumosul si sa asculti muzica ta!?


Istoria zonei Vlasca a modelat oamenii si locurile, asa cum a modelat obiceiurile si cultura.Defapt toate la un loc sunt cultura acestui loc, ce astazi se numeste Giurgiu, dar ce frumos s-a numit, VLASCA !

Bulgari, Turci, Israeliti, Greci, Evrei, Sarbi, Unguri, Rusi, Romani si din fericire Tigani...... cu totii si-au amestecat obiceiurile, vorba, portul, vietile, aici . In urma lor, ce-a mai lasat regimul dictatorial sa mai ramana,este cultura noastra locala, obiceiurile, si mai ales atractia surprinzatoare pentru un anumit tip de muzica! O muzica, ce s-a nascut pe paman romanesc , vlascean, si e cantata de tarafuri, fanfare, formatii, trupe si solisti in lumea intreaga!



Putini romani cunosc muzica asta, dar multi straini o cunosc! Vorbesc despre muzica pe care o canta Fanfara Ciocarlia, Taraful Haiducilor (Taraful din Clejani, 10 Prajini, Clejanii), toti pornind din acelasi loc, CLEJANII , astazi Comuna Clejani, Judetul Giurgiu.

Intai spun despre Taraful Haiducilor , ei sunt cei care m-au impresionat cel mai mult!


Taraful haiducilor - Tot taraful
Vezi mai multe video din Muzica »


TARAFUL HAIDUCILOR (Taraf des Haidoucs) este format din muzicieni rromi, din Comuna Clejani, unul dintre cele mai cunoscute formatii de aces gen, dupa perioada comunista.

Sunt muzicieni, lautari, cantareti, haiduci, romani - tigani - rromi, toate la un loc formand grupul mult cunoscut peste hotare, ce promoveaza atat muzica excelenta roamneasca, cat si o imagine absolut exotica a tarii noastre si a romanilor.

Formatia a fost fondata in 1989 in mod oficial, ei fiind "descoperiti" (inregistrati) de etnomuzicologul Speranta Radulescu, ce a si facut inregistrari cu acestia inca din anii 1983, inregstrari ce se gasesc la "Institutul Roman de Etnografie si Folclor". Initial, se adunau pana la 12 in formatie, dar, mai tarziu au ajuns pana la 30, cu o surprinzatoare abilitate de organizare .


Primii etnomuzicologi ce au avut contact cu acestia au fost: Laurent Auber - Elvetia si Stephane Karo - muzician,Belgia (Stephane Karo - povestea lui si experientele cu tiganii din Clejani, fac subiectului unui foarte cunoscut si apreciat film "Gadjo Dilo" - din tiganeste = gagiu diliu - renegat.Va recomand sa vedeti filmul, este absolut .... cutremurator in sensul placut, are tot ce trebuie!)

Poate voi face o postare speciala cu acest subiect..... pana atunci



Intorcandu-ma la subiectul principal TARAFUL HAIDUCILOR din Clejani, zic:

CINE FORMEAZA TARAFUL:

CARE ESTE CEL MAI MARE FAN AL TRUPEI TARAFUL HAIDUCILOR??????
JOHNNY DEPP!







ALBUMELE LOR.....
  • "Musiques de tsiganes de Roumanie" (1991)
  • "Honourable Brigands, Magic Horses And Evil Eye" (1994)
  • "Gypsy Music from Romania" (1994)
  • "Dumbala Dumba" (1998)
  • "Taraf de Haïdouks" (1999)
  • "Band of Gypsies" (2001)
  • "The Continuing Adventures Of Taraf de Haïdouks" (2006)
  • "Maškaradǎ" (2007)

"As they warm up fingers blur over the accordions, moving unnaturally fast. I wonder if we have all bought tickets to some Toreador vampires showing off, the first song has the ancient penny whistle player do things that are impossible to a mortal musician. He finds sounds and notes from the air around the whistle and playing at a speed that makes me think I might be having a heart attack. This man has to be at least 70 years old his eyes sunk deep back."


Citat din Music Towers - intregul editorial - click

TARAFUL HAIDUCILOR PE MYSPACE MUZICA - ONLINE





la inceputuri... :)

"The music hurtled through history and across national borders as fast as fingers could fly. Audience members clapped but couldn't keep up. During an encore Taraf de Haiduks decided to leave melody behind for a moment, and the hall was filled with the twitters and squawks and braying of a barnyard: a little jest before the next breakneck excursion."
Citat din "New York Times" - pentru intreg editorialul - click



Scope Le Figaro / May, 2001 / by Piere Grenard
La frénésie tzigane
(...) Voici dix ans que le Taraf de Haïdouks, la joyeuse bande musicale de Cléjani, est sorti de l'anonymat grâce au film 'Gadjo Dilo' suivi de plusieurs disques et concerts.
Depuis, la quinzaine de membres du Taraf parcourt les scènes européennes déclenchant sur son passage la ferveur et la frénésie d'un public pris sous le feu d'un galop roulant de violons fiévreux, d'accordéons fous et de cymbalums déchaînés.




Taraful Haiducilor - Cantec de dragoste
Vezi mai multe video din Muzica »

Chicago Tribune / March 18, 2001 / by Bill Meyer

(...) The band was formed in 1991 by two Belgian ethnic music fans, who are their managers. Michel Winter and Stepane Karo came to Clejani days after the fall of dictator Nicolai Ceausescu, and fell so in love with the music they heard that they formed a band from the town's best musicians. Karo not only fell for the music ; he is married to the sister of one of the musicians, which makes him part of their clan.


-------------------------------------------------------------
Presa romana, despre Taraful Haiducilor:


Tiganii din Clejani - Potter despre Taraful Haiducilor

Taraful din Clejani - Nunta dintre muzici

Haiduci la Singapore

Taraful Haiducilor - concerte pe 3 continente

Haiduci in Tara Sfanta


Una din melodiile mele preferate de la ei.......



Taraful haiducilor - Balada lui Corbea
Vezi mai multe video din Muzica »





La inceputuri:


Muzica lor, a fost folosita in numeroase filme artistice si documentare, scurt metraje si montari artistice, chiar si reclame!
Este minunat cum istoria si locul din care provin cei din taraf, se aude in fiecare melodie a lor, unele din ele fiind ramase din popor, fiind cunoscute in zona Vlasca. Ei duc mai departe ce-a ramas din popor si din istorie, le duc in jurul lumii; unii poate stiu cine sunt , altii cred ca sunt tigani care canta tiganeste sau vampiri care au degetele magice, cand ei sunt oameni adevarat, romani asa cum trebuie sa fie un roman si tigani asa cum trebuie sa fie un tigan ! Felicitari lor si celor care le urmeaza exemplul! :)

Taraf de Haidouks
Vezi mai multe video din Muzica »

Mai sus este un clip dintrunul din filmele in care au si jucat membrii initiali ai formatiei!



DESPRE COMUNA CLEJANI JUD. GIURGIU:

"Clejani. Un sat din judeţul Giurgiu, situat pe malul Neajlovului, la 36 de kilometri de Bucureşti. Un loc devenit faimos prin lăutarii lui care i-au păstrat şi căntat muzica nealterată de trecerea vremii.



De 500 de ani, căt au Clejanii, a existat aici mereu lăutărie. Un colţ de sat este locuit numai de muzicanţi. La fiecare casă există cel puţin unul care ştie să cănte la un instrument. La un moment dat, un glumeţ a furat din Bucureşti o plăcuţă cu "Strada compozitorilor" şi a bătut-o in cuie pe gardul unei case din Clejani. A fost insă o glumă bună şi care atesta un adevăr. In anii 50, aici exista cel mai mare şi mai bun taraf de lăutari din toată Cămpia Dunării. Fermecaţi de sunetul muzicii lor, cercetătorii de la Institutul de Etnografie din Bucureşti au pornit spre Clejani să le studieze şi să inregistreze căntările."




mai sunt multe de spus, multe de povestit si de descoperit....mai vedem si data viitoare!
:) sunt sigur ca va place!



FOR THE ENGLISH OR FRENCH VERSION OF THIS POST PLEASE CONTACT ME AT: alexghemail@gmail.com

16 comentarii:

GIURGIU spunea...

Romania nu se termina la Bucuresti, ci acolo incepe cu adevarat! Campia Romana ascunde adevaratul exotic chiar si pentru romani!
Turismul national se dezvolta cat se poate de vizibil spre ceea ce se numeste turism de masa care poate fi practicat cu mare usurinta in Transilvania si care defapt de devnit asa ceva! Sudul este neglijat atat de Compania National de Turism cat si de Min. Turismului si de alte organizatii de stat si private!

GIURGIU...un judet condus total haotic, ca si celelalte judete din ROmania, abunda in valori culturale din toate categoriile ce asteapta sa fie rpomovate, salvata, prezervate! Noi ce astepta??? sa aflam de la straini care sunt valorile si peste ce calcam????

Taraful Haiducilor - Taraf de Haiduks - belgienii ne promoveaza valorile iar Bucurestiul le reneaga ca sunt din sud, ca sunt tigani!

Trimiteti mai departe linkiul acestei postari sa afle si altii prieteni despre ritmurile frenetice de Vlasca!!!

Prieteni, astept comentarii....!

Unknown spunea...

salut alex!
sparg eu gheata ca-s mai tare de cap!
da, inca un post in care vedem ( SAU AR TREBUI SA VEDEM CE AVEM , SI SA INCRECAM SA SALVAM/SUSTINEM/RESPECTAM ACELE CEVAURI) ce valori autentice avem.
armai fi ceva de zis? da, ar mai fi multe, dar toate cu bun simt se pot intelege foarte usor, pot fi lasate neexprimate dar nu si ne-lucrate.
tre sa facem exercitii de admiratie , vorba lui Cioran.

voi reveni!
s-auzim de bine!

Anonim spunea...

postul asta imi lasa acelasi gol in stomac ca si cel cu cinema-ul portocaliu...se pare ca giurgiul are atat monumente arhitectonice cat si omenesti dar...degeaba. Fie le vopsim ca sa para renovate, desi valoarea lor nu creste cu litrul de vopsea consumata, fie le ignoram. La petrecerile in aer liber prefera cantaretele de nunta, in loc de tarafurile autentice...quel dommage!

GIURGIU spunea...

haida haida...lasa tristetea ca bine sigur nu aduce! in cazul de fata cel mai corect si chiar bine este sa te bucuri de muzica Tarafului Haiducilor si... eventual sa o faci cunoscuta in fata altora din jurul tau! Numai asa puteam face lumea sa fe mai buna! "Fii schimbarea pe care vrei sa o vezi in ceilalti" eventual ajutai si pe ceilalti sa o faca! :)

eu de fiecare data cand ascult muzica asta am un zambet pe buze, ... se aude clar acum istoria, trecutul, valorile, frumosul, iubirea si durerea! :)
NU? delirez?

Anonim spunea...

Taraful Haiducilor au cantari (foarte multe!)in afara si in Romania, ca orice alta formatie (de orice fel de muzica) care a facut impresie si are fani multi. Bucurestenii nu ii reneaga - discurile lor se vand foarte bine. Deci, what's the point here? Ce legatura au ei cu haosul politic din Giurgiu/Romania/lume?

GIURGIU spunea...

ce? cred ca nu am inteles... ce haos ce legatura? eu vorbesc despre valoarea lor si despre faptul ca au mii de cantari in afara si 0 in Romania, ca romanii sunt prosti, frustrati si mai ale bolnavi psihic in proportie de 80%(FACT), rasisti, si renega valorile si le calca in picioare! Imprumuta gramada valorile si obiceiurile altora, mancarea altora, hainele altora! NU sunt un conservator absurt, dar nu mi se pare corec, logic, moral si decent sa te pisi pe propria istorie, pe bunicii tai, pe munca lor, si pe cultura pe care ai mostenit-o!
In rest totul e ok n Romania... nu stiu ce treaba au tiganii, defapt ei sunt iubiti si admirati aici la noi! E civilizatie domne, ca peste tot, ce atata!

GIURGIU spunea...

Blogger GIURGIU spunea...

Asa... in sud, iarasi e bine! se vand discurile in prostie aici! nimeni nu stie cine sunt cei de la Taraful Haiducilor!
acum, daca tot n-ai inteles nimic, sa stii ca ...albumele cu tarafurile din Clejani ca: Mahala Rai Banda, Taraf de Haidukc , Fanafare Ciocarlia... au aparut in Bucuresti, pe la marile magazine acum 3 ani! anul trecut au avut 3 concerte in Bucureti ! cam asta este ideea!

Pana la urma, sunt multi care vad lucrurile ca si tine, de ce ar face altfel, e mult mai usor asa, si nu cred ca e de condamnat! Imi cer scuze daca te-am ofensat!

GIURGIU spunea...

Intrati pe

http://www.divanoprod.com/Group_Tours.aspx?id=1



pentru a urmari CALENDARUL CONCERTELOR TRUPEI "TARAFUL HAIDUCILOR" !

Anonim spunea...

Astia nu prea sunt apreciati din cauza ca tiganii nu prea sunt apreciati in general in tara noastra.
Fie ca esti de acord sau nu, in Romania tiganii nu sunt prea apreciati de restul (vorbesc aici de o majoritate uriasa, peste 50%), iar pe la noi pe aici sunt tare multi.
Sa nu uitam ca Bolintin-Vale (al doilea oras ca importanta si ca numar de locuitori din judetul Giurgiu) se situează pe locul 3 la nivel de tară in ceea ce priveste porportia tiganilor, iar daca treci prin Ghimpati o sa ramai socat de cat de multi tigani sunt pe-acolo. Plus ca nici cu orasul Giurgiu nu mi-e rusine, pe-aici chiar si cei cu ochii albastri sunt putin mai "bronzati".

PS: Pe cand un post despre Vali Vijelie (real name: Rusu Valentin)? Din cate stim e giurgiuvean, s-a mutat la Bucuresti abia la liceu (dupa ce a copilarit in Giurgiu). Plus ca pe el il poti prinde des, vine prin oras.

GIURGIU spunea...

stai ca n-am inteles...vrei sa fac un post despre manelistul ala? ca... eu nu sunt obiectiv, ala face un rahat de muzica, prin urmare nu-mi place!
Ca unul din "ilustrii" manelari au plecat din Giurgiu, si mai sunt si alti oameni de ultima speta care au plecat din Giurgiu si de ce nu ,au invatat meserie prin oras, ca si producatorul de filme porno Sharky sau cum cacat ii zice lumea, eu nu pot sa spun ca orasul Giurgiu are valori dar cu atat mai mult are oameni de proasta calitate sa spunem.....(mai frumos asa).

Trebuie sa invatam sa facem diferenta intre romani,tigani,rromi,cocalari,talhari,si tot asa...pentru ca exista o diferenta clara, iar pentru mine, tiganii sunt oamenii care inca pastreaza traditiile si portul tiganesc si MAI ALES MESERIILE (olari,caldarari,spoitori,samdp), astia sunt tiganii din punctul meu de vedere, am cunoscut si m-am impresionat si ii respect! Rromii sunt parvenitii, opulentii, cei care distrug imaginea tiganilor de pretutindeni alaturi de alti oameni de cacat care sunt atribuiti aceleasi minoritati!
Nu spun ca nu sunt oameni perculosi, dar nu as spune ca tiganii sunt oaia neagra a Europei sau a Romaniei sau a orasului Giurgiu.

Anonim spunea...

Asta e muzica cu viata in ea:) Cand eram mai mica ma enerva la culme muzica lautareasca, dar numai pt ritmul imi dadea un fior...acum in schimb e foarte bine venita...e pacat sa fim frustrati si sa nu apreciem talentul si valoarea (si nu il citez pe Vijelios aici :p)

Anonim spunea...

Pur si simplu se cistiga mai bine in afara, au un teriotoriu vast de explorat si pe deasupra a[uca sa vada si lumea. Asta spun din experienta pentru ca am fost in corul Madrigal (si in altele inaintea lui) ani de zile.
In privinta folclorului in general exista un fenomen interesant si logic - este primit cu mai multa curiozitate si entuziasm de catre neutohtoni. Asa cum si romanii sint interesati de folcorul altor popoare.
Incerca sa-ti temperezi limbajul, prea multe trivialitati au loc in comentariile tale si nu se preteaza la intentiile tale si mesajul pe care vrei sa il transmiti.

GIURGIU spunea...

Just! exoticul atrage! dar... muzica asta pentru foarte multi este ceva deosebit, si aici ma refer la romani!
eu nu am auzit ca romanii sa asculte muzica traditionala din alte tari! sincer acum!...poate poti sa dai cateva exemple pentru a intelege, eu nu cunosc acest domeniu!





In ceea ce priveste limbajul:

romanii sunt prosti si super frustrati si bolnavi psihic, ca altfel nu se putea! Nu ma feresc sa introduc si cateava accente printr-un limaj trivial, pentru ca eu ma adresez si imbecililor care conduc orasele noastre si mai ales Giurgiu, iar aia.... sunt foarte familiarizati cu acest limbaj...altfel nu inteleg!

Un discurs academic este plicticos, intereseaza pe cei interesati si atinge pe cei care cu adevarat vor! regret ca te-a deranjat dar.... si eu sut frustrat si super nervos pentru ca sunt de cele mai multe ori neputincios, in fata gresellilor,ilegalitatilor si mai ales tradarii celor care conduc cultura romaneasca si locala giurgiuveana, primaria si celelate organisme aferente!
mai exagerez eu, na! uneori scriu si postez fara sa citesc a doua oara, de aici si numeroasele greseli ortografice!

:) orisicum... la nunta mea,mi-ar placea sa-i am pe unii din cei din Clejani! Am auzit ca sunt nunti unde vin, si oamenii nu mai mananca, de atata jucat si dantuit! suna .... foarte bine! :)

Anonim spunea...

Cu potential, domnu! Imi place... brava....ass mai putea adauga si eu pe ici colo cateva picanterii din arie...

GIURGIU spunea...

esti liber sa adaugi orice...iar in cazul in care nu-ti convinve postura de vizitator imi poti trimite informatiile la alexghemail@gmail.com si am sa le public, sub numele autorului, desigur! Asteptam picantetriile!

Anonim spunea...

Salut , pt.cei interesati de muzica marilor lautarilor din Clejani va anunt ca detin peste 120 de melodii cu ei daca e cineva interesat sa faca schimb de acest gen de muzica sa dea un semnal.
Va saluta un mare fan al muzcii lautaresti.

Related Posts with Thumbnails