
decoperim impreuna farmecul unui oras dunarean si tumultosul trecut al acestuia
vineri, 18 septembrie 2009
miercuri, 16 septembrie 2009
vineri, 4 septembrie 2009
RUSE DE ALTADATA - OLD PYCE - ROUSCTCHOUK
Ati fost pe la Ruse? Pai merita, numai pentru arhitectura orasului si pentru peisaj... :) Imaginile de mai jos cred ca or sa placa si celor care au fost si celor care se vor vizita orasul vecin.

Centrul este dominat de parcul central - piata Svoboda (din fata primariei) pliina de fantani, si cladiri impresionante precum cea din imagini (Casa Comertului in care functioneaza teatrul Ruse, si cateva restaurante, fast food , si altele).

Gradina centrala este cumva cuprinsa in stilul arhitectural geometric frantuzesc, cu elemente din gradina englezeasca, precum prima fantana din Ruse.






Pentru giurgiuveni, Alexandrovska = shopping, de aici si tensiunile multiple aparute dupa "invazia" romanilor, ce a adus modificari la programul magazinelor si a restaurantelor, preturile s-au ridicat dupa buzunarul permisiv al romanului (ca romanul da si nu se intreaba) ..iar bulgarii, cu un venit mediu mult mai mic decat cel al romanilor isi permit mai rar o iesire in centru la o inghetata. Cu toate acestea pot spune ca vad in fiecare week-end , batranei , tineri de toate felurile , si familii tinere ce stau in acelasi lor si se bucura in liniste de o cafea sau de o salata. Ma bucur de moment dar nu pot sa nu-mi amintesc ca in Giurgiu asa ceva nu va fi niciodata, romanii din sud sunt rai, in marea lor majoritate si anti sociali. Daca gresesc va rog sa ma corectati.

Portul Ruse - Pyce - Roustchouk dupa bombardament
imagini foarte bune si interesante primite de la Radu Olteanu - proprietarul super site-lui ART-HISTORIA
si
RECONSTITUIRI ISTORICE
Avand in vedere ca nu este nici macar munca mea de cautare si cercetare am insistat cu watermark-urile pentru siguranta, avand in vedere ca in ultima vreme tot mai multe site-uri plagiaza "Giurgiu vazut prin ochiul care vrea sa vada".


Imi plac la nebunie imaginile acestea, sunt foarte explicite si ascutite, habar nu am ce aparat a fost folosit dar cu siguranta unul nemtesc, ei aveau obiceiul sa fotografieze avioanele prabusite, pe ei prabusiti, zonele inainte si dupa bombardament (in fine asta era o formalitate militara - dovezi).Dar ca idee , poate isi mai aduce aminte cineva de o postare mai veche cu imagini la fel de interesante si inspirationale : AICI _ CLICK

Insulele din zare astazi nu mai sunt vizibile, dar inca exista sub apa maloaza a dunarii, de aici si traficul in tens de pe zona romaneasca fluviului, avand in vedere curentii. Candva de mult, adica cu 100 de ani innainte de aceste imagini, erau mult mai multe insulite (ostroave) si tinand cont de faptul ca imaginile sunt facut toamna cand fluviul se cam umfla, intelegeti dece zona era un bun vad pentru trecere si pentru porturi. :)
Abonați-vă la:
Postări (Atom)