marți, 8 martie 2011

Am trecut pe la Giurgiu si am plecat cu nimic

           Stiu, nu putem vorbi de turism in Giurgiu, pana la urma nici nu ai cu ce face turism in momentul asta, tot ce ar putea capta atentia este neglijat ba chiar "asasinat" in tacere. Totusi putinele lucrui care sunt stiute de un giurgiuvean si recomandate ca..."must see" intr-o scurta vizita, merita a fi consemnate cumva. Datorita... sa-i spunem obsesiei mele pentru Giurgiu, multi prieteni au venit din diverse colturi ale tarii si nu numai, pentru a vedea Giurgiu asa cum il vad eu. In final nu am putut decat sa le dau ca amintire vederile facute tot de mine acum acum 2 ani si cam atat.
            Intrebarea mea ar fi cam asa: merita Giurgiu un magazin de suveniruri locale; nu traditionale romanesti, nu bascute din maramures si linguri tiganesti, strict locale.

            Timpul mi-a permis sa pun in practica cateva idei din cele multe existente pentru suveniruri si intentionez sa pornesc o campanie (cand iaras timpul imi va permite) pentru giurgiuveni. Da! vreau sa fac suveniruri cu Giurgiu pentru giurgiuveni in primul rand. Suna cam fortat , poate o sa mearga greu la inceput dar totusi eu cred in orgoliul local al giurguvenilor, iar eu vreau ca acestia sa se identifice cu anumite repere atunci cand spun giurgiuvean sau Giurgiu. Ok cred ca am scris giurgiu de preaaa multe ori, ar trebui sa-i gasesc o porecla pentru a diversifica putin. :)

             In fine , eu sunt inca in dubii privind proiectul asta desi practic pot spune ca l-am inceput dar nu serios, si as vrea sa dezbatem impreuna daca merita , daca putem face impreuna sau doar eu, daca se poate .

(*am numarat, am folosit Giurgiu de 11 ori....A ..acum 12) :)

joi, 3 martie 2011

Din ciclul aspecte pozitive ale crizei financiare - STOP distrugerii insulei Mocanu

  

    Poate stiati sau poate nu, exista intentii serioase pentru construirea  unui "resort" de lux in insula Mocanu si Mocanasu, aflate in apropierea orasului Giurgiu , insule ce sigur v-au starnit curiozitatea daca ati trecut  podul peste Dunare .
      Giurgiu 2, asa am auzit ca i se mai spune prin primarie, prima daca am auzit de proiect in 2007, probabil discutile se fac de mult, in fine asa cum am scris si in titlu bine naiba ca  a venit criza si a mictionat mizeriile (in mare parte). Deja am catalogat proiectul, dar nu asta vreau, proiectul ca si baza, idee de dezvoltare la frontul Dunarii a orasului Giurgiu, si tipurile de functiuni si investitii atrase este o mina de aur nu doar financiar ci posibil si social; dar in anumite conditii. Conditiile cred ca sunt simple, 1 nu repeta aceeasi greseala facuta de ceilalti fi desptept si invata de la cei din jur, 2 nu distruge ce-ti da viata adica natura si 3 ....puneti ce vreti voi ...

      Ca sa nu va plictisesc cu prea mult text postez mai jos clipul de prezentare al investitiei :




    Acum ca ni s-a aratat cum Dubai poate fi si la Giurgiu, dece nu? putem spune ca totusi cineva vede potentialul zonelor naturale alaturate orasului Giurgiu. In sfarsit! nu? Dar parca perspectiva are un mic mic mic defect, e indreptata spre viitor dar cu nordul invers

 

    Aceasta este insula Mocanu, suprafata este destul de mare, si ascunde minuni extraordinare pe care din fericire am avut ocazia sa le vad, sa le aud in repetare randuri , de la bine cunoscutii cormorani la pelicani si lebede, de la pesti la arborii seculari ce traiesc in insula , o fauna si o flora impresionanta ce este decimata continuu de RomSilva si cine-o mai fin prin preajma deja aparand goluri in padure, moarte premeditata a unei zone protejate atentie!
    Nu vreau sa intru in prea multe detalii legat de insula Mocanu si statutul juridic sau potenitial samdp, am mai discutat pe acest blog, si nu are sens sa repet  prin urmare voi pune cateva linku-uri  relevante pentru subiect, daca vreti sa vedeti imaginea simai larga a situatiei.



     Doua analize facute cu ajutorul documentatiilor oferite de ONG-uri preocupate de aceasta zona (in mare parte internationale, specific deoarece numai un ONG romanesc se intereseaza de zona ). Analizele sunt aici pentru a scoate in evidenta riscurile implementarii unui astfel de proiect si potentialul real al zonei, in speranta ca vom intelege mai bine dece da si dece nu si cine stie poate oameni cu viziune si potenta vor avea idei bune pentru zona aceasta.


   Acesta este planul de prezentare al proiectului cu toate cele 3 face ce le puteti observa in clipul de mai sus.
 Dubai...nu? pare incredibil, dar mai mult decat orice pare imposibil.


"Suprafata Mocanu: Aproximativ 600 Ha.
Cu posibilitate de constructie de 208.500 m2, densitate de doar 3,54%.
Suprafata Mocanasul: Aproximativ 250 Ha.
Cu posibilitate de constructie de 186.000 m2, densitate de asemenea foarte scazuta, de 7,57%.
Constructia totala a Resortului cu toate dotarile incluse va fi de aproximativ 1.700.000 m2.
Domeniu: Rezidential Turistic si de Agrement.
Tipul de Locuinte: Vile si Apartamentele de Lux.
Distributie:
  • Mocanu:Apartamentele: 65 Cladiri cu un total de 2.600 unitati de 70-200 m2
    Vile: 789 Unitati. Parcela: 500-800m2. Locuinta: 180-350m2
    Mocanasul:Apartamentele: 80 Cladiri cu un total de 4.800 unitati de 70-200 m2
    Vile: 750 Unitati. Parcela: 500-800m2. Locuinta: 180-350m2"




     Lux , asta asteapta insula Mocanu de secole sunt sigur, dar iarasi de ce nu? pana la urma oamenii au voie sa viseze. :)
    
    Este cert faptul ca in primarie oamenii se mandresc cu acest proiect, si sunt sigur ca primarul, micul nostru Gadaffi un vizionar balcanic este un aprig sustinator. Mai ales in jurul alegerilor, "ca asa-i in tenis"!



Innainte si dupa, in imagine avem bratul Ara al Dunarii, vestit in lumea pescarilor si incurand sper a celor pasionati de natura , bird watching, liniste si frumos.
Dar sa nu ne indepartam, ce vedem aici? pai un bulivard gol in care te bate soarele in cap pana lesini (sa aduca aminte de dubai probabil) niste palmieri care probabi dupa defrisari si desertificarea zonei se vor incadra perfect, deja vad un vultur dunarean in palmieri si o maimuta ...mica bineanteles, tragandul de cioc si furand totodata apa importata a turistilor luxosi. :P Serios acum ...cine naiba a facut asa ceva? omul ala este incompetente la orice nivel bag de seama, pana si simularea in sine e penibila, si cica asa ceva trebuia sa ma convinga cumva. 



     Sun curios sa aflu ce parere aveti despre acest proiect, fie ca sunteti giurgiuveni sau nu, sau poate sunteti investitori, ar fi minunat sa discutam putin acest subiect pentru ca pe mine ma convinge inca o data ca trebuie sa lupt pentru infiintarea unui ONG numai pentru Giurgiu si zonele invecinate naturale, cineva trebuie sa puna intrebarile nu?



  haha, palmieri...incredibil! sunt nebuni!
  

miercuri, 2 martie 2011

Urbanism, amenajare teritoriala, arhitectura - ce fac astia din primarie mai nou







    Se misca ceva prin primarie, neclar pentru mine scopul si calea, dar zicese ca e de bine, cel putin asa ne duc cu presul cei de la adevarul de seara.
     Am simtit ca este un subiect extrem de important, si deci am decis sa imi expun parerea privind noile decizii, ca noi asa aflam, dupa ce se iau deciziile.
     Proiectul Giurgiu vazut prin ochiul care vrea sa vada a sustinut in intreaga sa existenta acelas lucru si a pus cu orice ocazie reflectoarele pe departamentul de urbanism din primarie, consiliul judetean si directia de cultura culte si patrimoniu, trei institutii ce au tras de mediul urban si periurban al orasului desi de mult a pleznit, desi de mult s-a simtit ca e prost ce fac. Iata-ne intr-un oras lipsit de identitate, lipsit de memorie , spatii publice de care te poti atasa, interactiune si deci rezolvarea unor conflice starnite de asezarea cortinei comuniste la aparitia carei a participat chiar cei ce astazi inca iau decizii in primarie.


    Aflam din adevarul de seara ca  - „La Giurgiu va fi redus urbanismul derogatoriu.”  Articol Aici


   Bun inteleg ca va fi redus urbanismul...o afirmatie gresita de altfel, poate ar fi fost mai corect sa spunem va fi redus biroul de urbanism, sau departamentul... altfel pot intelege ca va fi redus orasul in sine. dar sa nu ne impiedicam de...


  Derogatoriu, adica 


dex98
1. DEROG'AREderogări, s.f. Acţiunea de a deroga si rezultatul ei; abatere (excepţională) de la o lege, de la un regulament etc. - V. deroga.”
 
Abatere de la ce regulament al carei legi, daca tot e derogatoriu sa intelegem si de ce , sau poate a fost aruncat cuvantul acolo fara prea mult efort.
dar sa nu ne impiedicam de....



      „In curând administraţia municipiului Giurgiu va avea o nouă structură. Este vorba despre Direcţia de Urbanism şi Administrarea Teritoriului (DUAT), în cadrul căreia îşi vor desfăşura activitatea 21 de angajaţi şi va fi condusă de un architect şef, atestat de Uniunea Arhitecţilor din România.”
    Pana acum nu am avut arhitect sef... si totusi s-au facut modificari la nivel urban IMENSE si grosolane, deci se poate si fara, mi-e teama ce se va intampla cu arhitect cand va legitima interventiile alaturi de echipa exceptionala de care vorbeste nea Rosu in ziarul citat.
     Nu am inteles partea cu arhitect atestat, e logic sa fie atestat altfel nu e arhitect,eu inteleg din asta ca acolo exista arhitecti...asazisi...fara atestat; si e vizibil acest lucru de la prima suta de metrii din Giurgiu, vizual, auditiv, olfactiv (ca doar pute a cacat la intrare in giurgiu).

     Bun... o noua directie de urbanism, cu un arhietct sef, e bine, niciodata nu e prea tarziu nu?
In calitate de arhitect peisagist nu pot sa trec cu vederea faptul ca in echipa de 21 de oameni nu exista un arhitect peisagist si un sociolog, si ca sa merg cu ideea mai departe o sa spun inca o data, de ce e nevoie de acesti specialisti (deci atestati, deci absolventi la institutii de stat, deci tineri, fara apartenenta politica, cu experienta). Relatia intr-un dep de urbanism este cam asa-- urbanist + peisagist + arhitect + sociolog + horticultor + specialist in calitatea mediului inconjurator + artist plastic. Ordinea nu reprezinta o ierarhie.
     Caz concret, o interventie de genul amenajarea unui pietonal, implica interventii, la retele si circulatii deci urbanist, interventii la circulatii pietonale, volume construite si vegetale, spatii verzi deci peisagist, functiuni , activitati in aer liber samdp - sociolog, plante, pasari, gaze samdp horticultor..... Sunt sigur ca suporta completari prin urmare sunt binevenite.

        DUAT - Departamentul de Urbanism si Amenajare Teritorialaamuzant nu? DUAT in engleza... do what = ce fac ?  este potrivit asa... bai nene ce fac astia, cum se numesc? do what! da...

       In fine Planul Urbanistic General actual este din 93, deci expirat de ... peste 10 ani, iar acum am inteles ca s-a facut un nou PUG, ce probabil va intra in vigoare sau a intrat de curand. Mi se pare ciudat sa spuna un arhtiect sa „Arhitecţii giurgiuveni sunt de părere că Planul Urbanistic general este un proiect cu perspectivă care va dura 10-15 ani.”  din moment ce un PUG este valabil cam 3 ani, si numai strategia generala de amenajare teritoriala este defapt o planificare pe o durata lunga de timp, insumand interventii succesive catre un target bine definit, PUG-ul fiind mijlocul ca si PUZ-urile la nivel mai mic, si tot asa.        Am avut ocazia sa discut cu un urbanist girugiuvean ce a lucrat la noul PUG, destul de implicat si asta dovedeste numai faptul ca m-a contactat pentru a-i oferi si o perspectiva a peisagistului pentru giurgiu, mai ales ca pot spune ca stiu Giurgiu foarte bine ca spatiu urban si periurban.O discutie la cafea de cateva ore cu se pune ca participarea unui peisagist la „incropirea” noului PUG GR dar... e de bine daca s-a tinut cont macar 10% de ce am subliniat.

      Sa inchei ca devine obositor sa-mi gasesc cuvintele pe acest subiect, fiind foarte cuprinzator si vrand sa ma pot implic direct, sentimentul de neputinta fiind cel care taie tot elanul, dupa cum se vede si in lipsa postarilor din ultima vreme.

      Baietii in actiunile lor mi-au dat de inteles ca tin cont de cincinalul comunist din 85 in unele interventii, ceea ce este total gresit, mai ales in lipsa unei strategii generale si a unei noi planificari. Un exemplu este parcul prietenia de la hotelul steaua dunarii sau doi strigoi .
      Se preconizeaza demolari in centrul vechi al orasului Giurgiu, noi demolari ce nu pot aduce bine decat prin participarea unor specialisti cu experianta si fara implicare politica si mafiota. da de unde?

       Noile santiere din giurgiu duhnesc a campanie eletorala, facute in pripa si pentru ochiul indiferent al girugiuveanului, va starni probabil, asa cum a facut in ultimii 15 ani sentimentul de devotament al votangiului roman.

      Ce sa zic.. Doamne ajuta!
 

Related Posts with Thumbnails