miercuri, 20 aprilie 2011

Liceul Ion Maiorescu - Institutia si Cladirea ce o gazduia

        Incep prin a relua evidentul, si anume liceul Ion Maiorescu este o institutie de invatamant ce dealtfel astazi are statutul de colegiu, iar imobilul in care a fost gazduita aceasta institutie inca din anii 1895 este astazi o cladire de patrimoniu ignorata de orice autoritate obligata prin lege si bun simt sa se ingrijeasca de bunastarea ei.

Scriu articolul pentru ca sunt confuz si putin bulversat de ceea ce se intampla cu imobilul reper pentru giurgiuveni, fiind chiar pe ulita principala a "occidentalului" oras.

   Dar intai sa aflam ce, cine si de ce.

  Sunt sigur ca foarte putini s-au intrebat de ce Ion Maiorescu, cine a fost asta si ce cauta pe peretele liceului, si cu atat mai putini s-au interesat .

         „Ctitor de scoala si unul dintre primii nostrii diplomati, Ioan Maiorescu a fost, inainte de toate, un mare roman" (Maria Protase)

"Reprezentat de seama al inteligentei ardelenesti, Ioan Maiorescu si-a consacrat intreaga viata si activitate unitatii si pripasirii culturale a poporului roman."
Mai multe informatii : aici

      Institutia de invatamant a fost infiitata in anii 1869 ca gimnaziu, dealtfel printre primele scoli romanesti  de stat din Giurgiu (existand deja scoli private ale colonistilor si scoala preotului Gheorghe prima scoala romaneasca din Giurgiu).  
      Cladirea ce a fost construita pentru acest gimnaziu, data in folosinta in anii 1895.
      

      Gimnaziul clasic "Ion Maiorescu" asa cum il numeste I. Boldescu in monografia orasului Giurgiu din anul 1912 , apare ca unul din reperele urbane ale orasului Giurgiu inca dinnainte de primul razboi mondial si isi cladeste faima prin absolventi ce devin repere la randul lor in cultura si politica romaneasca.


Cateva imagini de la inceputurile liceului, cladirea in forma ei initiala.
        
     
   
    Institutia gazduita se dezvolta fiind solicitata si avand in vedere nevoia de restaurare se decide ridicarea unui nivel si atasarea unei aripi noi in care vor fi amfiteatre si laboraoare.







 Cateva imagini de la interior:







      Giurgiu in timpul razboaielor mondiale expus si atragand inamici a fost unul dintre cele mai distruse orase din Romania, iar cladirea liceului nu a fost ferita.




    In anul 2000 pe cand unii se asteptau ca oamenii sa zboare cu bicicletele la servici primaria din Giurgiu arata cam asa:



     
Iar liceul Maiorescu arata binisor, a se observa gardul care apare si in imaginile cu gimansiul din anii 1900.







      Pe grupul de pe Piacasa al liceului se gasesc ceva imagini inedite, si spun inedite pentru ca vedem si arborele pe care cu totii ni-l amintim, un arbore secular ce se spune ca a fost plantat la inaugurarea liceului si a rezistat acolo pana in 2004 cand sub "domnia" unui alt profesor de tumbe zis si Zimnicareasa s-a bagal la foc in soba prietenilor apropiati desi am insistat enervant de mult sa cedeze trunchiul pentru a-l sculpta alaturi de alti prieteni ce se pregateau si ei pentru arte plastice... in schimb am luat fiecare acasa cate o craca ca amintire si...culmea eu inca o pastrez.





Acum pentru cei ce frecventeaza "elita invatamantului giurgiuvean" cam asa arata zona de sport si recreere din curtea liceului innainte de construirea edificiului arhitectural de imensa valoare in care astazi va inghesuiti. Si... ghiciti cine a participat la treaba asta.....



    In pauza .... (acum imi dau seama ce idioti au fost aia de au asfaltat pana langa trunchiul arborelui..nu inteleg ce se asteptau sa se intample daca il sufoca asa, dar...d'aia sunt profesori acolo).








Si o ultima imagine cu Giurgiu... de la "bombardamentele" din 2010, o idee......sa pornim subiectul 2 pentru aceasta postare.

       imagine preluata de aici


       Bun , am ajuns si aici, astazi cand cladirea parasita si-a gasit salvatorul si anume Asociatia Non Profit "Pro Maiorescu"  - http://cnimgiurgiu.wordpress.com/ , sau cel putin asa speram cu totii . Eu sincer sper ca targetul acestei asociatii sa fie atins dar nu pot omite faptul ca mi se pare pur romanesc si stupid faptul ca s-a ajuns in punctul in care "se cersesc" bani pentru refacerea unei cladiri de patrimoniu, demers de altfel sustinut de institutia de invatamant (care in anii anterior a gestionat de rahat banii dar..cine tine socoteala oricum..ce sa mai faci acum, sa-i bagi la puscarie pe ciorditori?nu in Romania).


        
       Aflam din crema ziarelor giurgiuvene...:)  ca elevii fac niste obiecte supradimensionate (ziaristi de marca delatfel a se observa) pentru a fi cumparata pe 14 mai cand se organizeaza ceva evenimente pentru a se strange bani si a se raspandi vorba. Mai multe aflati de aici.http://cnimgiurgiu.wordpress.com/2011/04/14/ziua-absolventilor-c-n-ion-maiorescu/


      
  In incheiere atrag atentia ca situatia nu este normala, primarul ala...cu radacini freaca duda pe banii mei si ai vostrii, invarte ronduri prin oras si muta statui ca la el in curte , iar intre timp ranjeste la initiativa si mimeaza o sustinere...de ochii votangiilor inconstienti (si multi mai sunt la Giurgiu).


   
Related Posts with Thumbnails