miercuri, 4 iunie 2008

Cucerirea CETATII GIURGIULUI - FILM

Reconstituire realizata de Radu Oltean.






CETATEA GIURGIULUI, unul din cele mai disputate puncte de granita ale Tarii Romanesti, in cel putin 9 mari batalii, in care au avut loc asedii de cucerire si recucerire, astfel ca cetatea era distrusa de romani pentru a o putea cucerii apoi reconstruita; dupa care distrusa de otomani, cucerita si reconstruita, si tot asa.... Prin urmare in mai putin de 300 de ani, cetatea a suferit peste 9 modificari, ultima , cea din perioada generalului Kiseleff fiind cea care a distrus viitorul acestui monument.

Generalul Kiseleff, desemnat sa se ocupe de recladirea comunei Giurgiu, da un decret(ART1 alineat 5) prin care aproba folosirea caramizilor cetatii pentru consolidarea solului , si pentru construirea caselor din viitorul oras,s.a. . Fapt care nu numai ca a determinat distrugerea iremediabila da cetatii ci si pierderea oricarei posibilitati de a o restaura cu materialul initial.
Daca aveti in curti astfel de caramizi, va recomand sa le pastrati cu sfintenie pentru ca sunt o bucata din istoria acestei tari si a europei.

Acest fragment de film istoric, prezinta in mod realist portul ostasilor romani si otoman, totodata arhitectura cetatii din insula - CETATEA GIURGIULUI.

ISTORIA CETATII GIURGIU - LINK - sursa imaginilor de mai sus Patzinakia.ro


9 comentarii:

Anonim spunea...

Europa cu E!

Radu Oltean spunea...

Nu mai tineam minte scena asta din Vlad Tepes. Cetatea e destul de bunicica. Nu mi-am dat seama daca e butaforie sau e filmat pe undeva prin tarile dunareae prietene (bulgari , sarbi, unguri)cum se mai obisuia.
Costumele sunt bunicele dar nu ff corecte. Tepes e absurd sa fii luptat cu palarie si fara armura. In timp ce e putin probabil ca atatia ostasi sa aiba coif (si mantii complet incomode si inutile). Am si eu un desen in cartea lui Djuvara (de la vlad Tepes la Dracula Vampirul) ce prezinta acest episod. Eu sunt autorul si desenului de sus.
cauta pe www.historyarts.ro

GIURGIU spunea...

Salut Radu! Ma bucur ca am aflat in sfarsit cine a facut imaginea de sus, felicitarile mele pentru realizarile tale de pe www.historyarts.ro !!! Ma intreb oare daca ai mai avut ceva incercari cu cetatea Giurgiului, mi-ar face placere sa le pot expune pe blog, si cred ca vor ajuta !! Trebuie sa-ti spun ca nici un giurgiuvean din cei pe care ii cunosc, nu stia cum arata cetatea in forma ei initiala pana sa le arat desenul facut de tine. Pastram contactul! :)

Radu Oltean spunea...

imaginea desenata de mine e doar una din cele 4 faze prin care a trecut cetatea. Cu un ochi bine format poti"citi" si acum aspectul cetatii.
Eu am vizitat-o prima oara asta vara si stiind (din cauza ca am desenat-o ) cum arata in elevatia am identificat usor curtina, donjonul in stil bizantin, contraescarpa etc. E foarte tare cetatea!! Piatra a fost adusa cu barci de dincolo de Dunare! Iti dai seama ce efort! Aspectul desenat de mine e faza de sf. de veac 15 si se datoreaza turcilor (care au stapanait-o cea mai mare parte a timpului).
cu bine

GIURGIU spunea...

Cea mai diputata cetate din Tara Romaneasca.... construita si reconstruita de nenumarate ori, este la Giurgiu "in curte", imi doresc din sulfet sa o salveze cineva, eu unu nu pot decat sa jumol iarba din jurul ruinelor!!!

Radu Oltean spunea...

Incepe cu incercarea de a schimba panoul ala comunist si ruginit. Cu un scurt istoric CORECT (cetatea a fost temporar a lui Mircea) bilingv.
Plus o semnalizare din centrul orasului catre cetate.

GIURGIU spunea...

Crede-ma nu duc lipsa de idei, eu duc lipsa de oameni care sa mai vrea acelasi lucru ! ideea de bine comun, de respect, huh.... apare rar in mitile relaxate ale celor ce ar trebui sa se ocupe de acest monument !!! Eu am sa fac ce-mi sta in putinta, si consider ca si prin acest fac ceva si pentru acest monument INTERNATIONAL (pentru cine nu stie mai ales baietii de la primarie) !!! Indraznesc sa-ti cer sa impartasesti cu noi si celelalte faze de construire a cetatii Giurgiului, in sprijiul evident al ideii de popularizare a cetatii de la 50 de minute de capitala, de pa malul DUnarii.

GIURGIU spunea...

Update dupa 3 ani:

Cetatea sta mai bine. :) in gunoi si fecale de animale si nu numai ca doar romani suntem, ce strica un rahat in mijlocl strazii ce in occident aia nu fac la fel?

Proiectul de refacere a turnului in continuare nu are sanse, nu reusesc sa pornesc nimic toti imi spun mai voalat ca nu au nici un interes pesonal sa facem un proiect UE pe cetate. Speranta moare ultima, proiectul e acolo, poate mutam cetatea la Ruse ca primarul de acolo a fost deschis si sincer cu mine chiar saritor, in schimba semizeul giurgiuvean , patronu la oras este de ne vazut, nu pot ajuge sa discut cu el.

Sa traim simai bine, am inteles ca la somaj sunt locuri libere pe trotuarul de vis-a-vis.

Anonim spunea...

Salut Radu, as avea si eu cateva intrebari referitor la cetatea Giurgiului, poti sa imi lasi un email la ignore_anyone_to@yahoo.com

Related Posts with Thumbnails