Ar fi multe de pus in fata voastra, si imi doresc ca multi giugriuveni si nu numai, sa acceseze acest subiect si sa-si puna mai multe probleme in ceea ce priveste mediul in care traiesc! Sunt zeci de specialisti angajati pe banii nostrii care jobul lor (de zi cu zi) este sa ne faca viata mai usoara, mediu ambiental mai frumos, relaxant, estetic, ecologic. Putini pun accent pe aceste lucruri, putini cunosc aceste lucruri si simai putini chiar isi arata dorinta de a trai intr-un mediu mai bun! Acum eu vorbesc in numele multor tineri din Giurgiu cand spun ca avem ochi sa vedem ineptiile pe care le fac acesti oameni care ar trebui sa inbunatateasca mediul ambiental.
De mult mi-am propus sa abordez acest subiect, si sa-l aprofundez intr-un mod profesional, pentru ca tine de meseria mea. Prilejul si momentul este cu atat mai prielnic, cu cat, in ultimele zile s-au tot vehiculat prin Giurgiu fel de fel de manifestatii de plantat puieti, ba cu postasii, ba cu copii in Padurea Balnoaia. Lucrurile astea stim cu totii ca dau bine la massmedia, si implicit in ochii celor care cunosc putine si vor sa cunoasca simai putine (adica o mare parte din giurgiveni). De aici si dorinta mea de a putea publica o parte din acest articol intr-unul din ziarele locale, nu pentru a ataca pe cineva sau vre-o institutie ci pentru a oferi o perspectiva noua giurgiuvenilor de rand, care poate au ajuns la 60 de ani si in viata lor nu au fost cu salupa pe bratul Ara, nu au vazut pasari dunarene in padurile din Insulele de langa Giurgiu, nu au admirat vegetatia bogata fara sa stea cu micul si cu berea in mat, ci pur si simplu pentru relaxare, pentru bunastare si liniste, in loc de plimbare prin penibilele spatii verzi din Giurgiu. Aceste zone exista , si pot si accesate, nu este ilegal, nu este greu, dar... se poate sa nu mai existe daca noi nu stim de ele si daca noi nu ne aratam interesul pentru ele!
Planurile de dezvoltare ale administratiei actuale abordeaza si solicitarea potentialului natural din jurul orasului Giurgiu, dar... din punct de vedere peisager, functional si estetic, ca si ecologic, abordarile lor sunt neprofesionale si distructive; desigur sunt profitabile! Dar banii se pot face si in mod elegant nu doar prin defrisari, prin umplerea lacurilor cu moloz si tot asa.... Exista experti, exista sunt romani si vor sa colaboreze cu autoritatile! (am incercat anul trecut din greu dar... alegerile si nepasarea doamnei Mirela Popazu si a directoarei de la Urbanism a facut sa dezamageasca 20 de specialisti care erau dispusi sa-si dea ideile si chiar proiectele pe gratis, pentru ca reusisem sa-i conving sa vina in Giurgiu, pentru binele acestui oras si viitorul lui. Primarul a refuzat proiece de sute de mii de euro ...habar n-am de ce!
Eu totusi mai incerc o data, fara sa dau in cap cuiva, pentru ca stiu ca nu poti sti totul, iar de la o varsta nu mai poti invata, deci nu ma astept ca brusc arhitectul orasului sau urbanistul, sa aiba cunostinte in sociologie urbana, in peisagistica si spatii verzi si loisir. Dar nu trebuie sa refuze sprijinul si ajutorul neconditionat, nu este o rusine ci dimpotriva este un sprijin si pentru noi ca tineri specialisti sa ne aratam potentialul si dorinta si puterea de a face lucruri mari, bune si frumoase!
Am mai spus de multe ori, s-au desfasurat multe proiecte in Giurgiu din categoria dezvoltarii durabile, cu sau fara acordul autoritatilor si mai ales cu si de cele mai multe ori fara sprijinul autoritatilor(din pacate). Poate totusi nu am fost la persoana care trebuie si nu am "cunostintele" necesare.
Unul din poriectele pe care le desfasor in Girugiu este chiar proiectul meu de diploma de sfarsit de facultate ,acum aflat in faza de proiectare, trecand prin mai multe faze de analiza si concluzii, va prezint o foarte mica parte din plansele de prezentare ce privesc analiza mediului si peisajului natural, ca deschidere catre postarile ce urmeaza>
3 comentarii:
Ai dreptate! Avem ce vedea in Giurgiu. Recunosc cu rusine ca nu imi cunosc orasul atat cat ar merita. Probabil in aceeasi situatie se regasesc marea majoritate a locuitorilor. Cineva spunea la un moment dat ca "in Giurgiu nu ai ce face", in termeni de activitati, preocupari sociale, etc. Probabil, aceste activitati propuse de tine cer un anumit simt al aventurii, al dorintei de cunoastere, lucruri la care giurgiuvenii nu rezoneaza in general. Da, sunt multe lucruri de facut in Giurgiu. Sa nu asteptam sa "vina" Dunarea la noi, sa mergem noi la ea!
Despre infinitul potential al orasului Giurgiu nu are sens sa mai discutam , cred ca am dovedit asta fara loc de indoieli (prin studiile si proiectele desfasurate cat si pe blog). Faptul ca ei, giurgiuvenii, cei multi, nu vad sau simai corect spus nu-i intereseaza, nu vad lucrurile astea, pe mine asta ma nelinisteste, si nu pentru ca le-ar schimba lor viata radical, dar stiind ce-i bun si cei frumos poti sa si ceri ceva de calitate si poate chiar obietiv, autoritatilor. Cum putini stiu ce valoare enorma (culturala, istorica, ecologica si de relaxare, loisir, sporturi) au padurile de la frontul cu Dunarea din zona Giurgiu, "sacalii" locali, care au si ei ochi buni, de mult au pus mana pe ele, si le-au si taiat! Apropo de asta.. oficial nu exista o padure sau crang din zona Giurgiu in care sa nu rasune drujbele! Asta ce inseamna??? In tot acest timp presa locala vorbeste despre cati copaci au plantat cei de la Ocoll Silvic Giurgiu...! iar giurgiuvenii...
La toate astea pun intrebarea simpla... si ce ma freaca pe mine grija de giurgiuveni si de padurile lor??? as putea sa plec(si probabil asa va fi) - intr-un loc in care cunostintele mele ar fi necesare cuiva, nu... ca la romani unde... toti stiu de toate si nimeni nu prea se pricepe cand e vorba de fapte!
In Giurgiu se vor intampla multe, se intampla extrem de multe, dar nu se vorbeste pre mut, pt ca unele sunt cat se poate de ilegale si imorale! De la construirea de Mall-uri la un nou port, parcuri de hectare si hectare(de cel mai prost gust si joasa calitate)... noi fabrici, si tot asa... toate aceste vor schimba orasul si tot ce inseamna el, dar lucrurile se fac fara cap, necalculat si dureros de prost! SI ca sa raspund la intrebarea de mai sus... daca tot stiu , pot si am timp... dece nu!?
Dom'le,nu mai tot incerca sa bati la usile primariei...e inchis! ce naiba, nu vezi?E o cladire securizata fata de alegatori(posibili teroristi).Daca vrei totusi sa intri la dl inginer,primar...incearca si tu un backdoor(cum ar fi cineva din anturaj)...dar asa vei fi in troaca porcilor.Din aceasta dilema nu poooti iesiiii,am zis!
Hai pa!
Spor si perseverenta!
Aa one more thing....binele cu de-a sila...
Trimiteți un comentariu