joi, 3 martie 2011

Din ciclul aspecte pozitive ale crizei financiare - STOP distrugerii insulei Mocanu

  

    Poate stiati sau poate nu, exista intentii serioase pentru construirea  unui "resort" de lux in insula Mocanu si Mocanasu, aflate in apropierea orasului Giurgiu , insule ce sigur v-au starnit curiozitatea daca ati trecut  podul peste Dunare .
      Giurgiu 2, asa am auzit ca i se mai spune prin primarie, prima daca am auzit de proiect in 2007, probabil discutile se fac de mult, in fine asa cum am scris si in titlu bine naiba ca  a venit criza si a mictionat mizeriile (in mare parte). Deja am catalogat proiectul, dar nu asta vreau, proiectul ca si baza, idee de dezvoltare la frontul Dunarii a orasului Giurgiu, si tipurile de functiuni si investitii atrase este o mina de aur nu doar financiar ci posibil si social; dar in anumite conditii. Conditiile cred ca sunt simple, 1 nu repeta aceeasi greseala facuta de ceilalti fi desptept si invata de la cei din jur, 2 nu distruge ce-ti da viata adica natura si 3 ....puneti ce vreti voi ...

      Ca sa nu va plictisesc cu prea mult text postez mai jos clipul de prezentare al investitiei :




    Acum ca ni s-a aratat cum Dubai poate fi si la Giurgiu, dece nu? putem spune ca totusi cineva vede potentialul zonelor naturale alaturate orasului Giurgiu. In sfarsit! nu? Dar parca perspectiva are un mic mic mic defect, e indreptata spre viitor dar cu nordul invers

 

    Aceasta este insula Mocanu, suprafata este destul de mare, si ascunde minuni extraordinare pe care din fericire am avut ocazia sa le vad, sa le aud in repetare randuri , de la bine cunoscutii cormorani la pelicani si lebede, de la pesti la arborii seculari ce traiesc in insula , o fauna si o flora impresionanta ce este decimata continuu de RomSilva si cine-o mai fin prin preajma deja aparand goluri in padure, moarte premeditata a unei zone protejate atentie!
    Nu vreau sa intru in prea multe detalii legat de insula Mocanu si statutul juridic sau potenitial samdp, am mai discutat pe acest blog, si nu are sens sa repet  prin urmare voi pune cateva linku-uri  relevante pentru subiect, daca vreti sa vedeti imaginea simai larga a situatiei.



     Doua analize facute cu ajutorul documentatiilor oferite de ONG-uri preocupate de aceasta zona (in mare parte internationale, specific deoarece numai un ONG romanesc se intereseaza de zona ). Analizele sunt aici pentru a scoate in evidenta riscurile implementarii unui astfel de proiect si potentialul real al zonei, in speranta ca vom intelege mai bine dece da si dece nu si cine stie poate oameni cu viziune si potenta vor avea idei bune pentru zona aceasta.


   Acesta este planul de prezentare al proiectului cu toate cele 3 face ce le puteti observa in clipul de mai sus.
 Dubai...nu? pare incredibil, dar mai mult decat orice pare imposibil.


"Suprafata Mocanu: Aproximativ 600 Ha.
Cu posibilitate de constructie de 208.500 m2, densitate de doar 3,54%.
Suprafata Mocanasul: Aproximativ 250 Ha.
Cu posibilitate de constructie de 186.000 m2, densitate de asemenea foarte scazuta, de 7,57%.
Constructia totala a Resortului cu toate dotarile incluse va fi de aproximativ 1.700.000 m2.
Domeniu: Rezidential Turistic si de Agrement.
Tipul de Locuinte: Vile si Apartamentele de Lux.
Distributie:
  • Mocanu:Apartamentele: 65 Cladiri cu un total de 2.600 unitati de 70-200 m2
    Vile: 789 Unitati. Parcela: 500-800m2. Locuinta: 180-350m2
    Mocanasul:Apartamentele: 80 Cladiri cu un total de 4.800 unitati de 70-200 m2
    Vile: 750 Unitati. Parcela: 500-800m2. Locuinta: 180-350m2"




     Lux , asta asteapta insula Mocanu de secole sunt sigur, dar iarasi de ce nu? pana la urma oamenii au voie sa viseze. :)
    
    Este cert faptul ca in primarie oamenii se mandresc cu acest proiect, si sunt sigur ca primarul, micul nostru Gadaffi un vizionar balcanic este un aprig sustinator. Mai ales in jurul alegerilor, "ca asa-i in tenis"!



Innainte si dupa, in imagine avem bratul Ara al Dunarii, vestit in lumea pescarilor si incurand sper a celor pasionati de natura , bird watching, liniste si frumos.
Dar sa nu ne indepartam, ce vedem aici? pai un bulivard gol in care te bate soarele in cap pana lesini (sa aduca aminte de dubai probabil) niste palmieri care probabi dupa defrisari si desertificarea zonei se vor incadra perfect, deja vad un vultur dunarean in palmieri si o maimuta ...mica bineanteles, tragandul de cioc si furand totodata apa importata a turistilor luxosi. :P Serios acum ...cine naiba a facut asa ceva? omul ala este incompetente la orice nivel bag de seama, pana si simularea in sine e penibila, si cica asa ceva trebuia sa ma convinga cumva. 



     Sun curios sa aflu ce parere aveti despre acest proiect, fie ca sunteti giurgiuveni sau nu, sau poate sunteti investitori, ar fi minunat sa discutam putin acest subiect pentru ca pe mine ma convinge inca o data ca trebuie sa lupt pentru infiintarea unui ONG numai pentru Giurgiu si zonele invecinate naturale, cineva trebuie sa puna intrebarile nu?



  haha, palmieri...incredibil! sunt nebuni!
  

7 comentarii:

bnice spunea...

moama, nu mai pot de ras...eu nu pot sa pricep ce inteleg astia prin lux:))).Adica sa-si miste basoldinele in suv-uri de la capitala la insulita ca sa stea in niste incaperi asa zise luxoase? sau sa dea un pic intr-o minge?INTR-O ZONA CA AIA?? faci teren de golf si palmieri?? si zeci de mii de constructii ca sa sufli unu-n fundu'altuia? moama,deci nu mai scapam de gandirea corbeanca: muta-te n vila de lux, da hai prin pietre si praf pana acolo, hai sa ai verdeata si natura pana la geam, da cu zece case pe o suta de metrii patrati...bai domle!
woaa
este formidabil:)))
suntem o tara de tristi inchisi intr-un cerc vicios: ar fi trebuit sa fie baza in tineri, ca schimba lucrurile si gandirea, dar din lipsa posibilitatii de desfasurare, au plecat cu totii peste granite :)))
nici nu mai zic de conceptul proiectului: bani bani bani..foame de bani :)), este jalee
sunt prea putini revoltati ca tine alex:)) te sustin!

Arhitect Peisagist Alexandru Gheorghe spunea...

nu vin prin praf ca au heliport si port turistic, or sa vina pe frunza de nuferi egipteni pana la Giurgiu.
Mi-am dat seama ca totusi lipseste ceva acolo...o biserica, trebuie sa fie, si eu as propune una plutitoare, legata de un mega image ceva, care sa dea ocolul insulei o data la cateva ore.

Night Elf spunea...

Intamplarea face ca si eu mi-am dat proiectul de diploma tot in zona aia, si o cunosc destul de bine. Asta se intampla in 2005. Discutiile se purtau inca de multa vreme deja si nu m-ar mira sa mai dureze inca pe atat.
Doi la mana, sunt de acord cu toate apartamentele, resorturile, restaurantele, terenurile de golf si jacuzzi-urile din lume, dar nu oricum. Giurgiu nu a avut niciodata o interfata adevarata intre oras si Dunare. De ce sa stric insula aia, doar de dragul de a construi pe o insula? Ce se intampla cu fosta zona industriala, din care doar santierul naval mai misca? Canalul Sf. Gheorghe, de la zona cetatii si pana la fostul cimitir de vapoare - zona aia ar putea fi mult mai utila pt oras daca ar fi revigorata. Ce se intampla cu orasul in sine, din ce in ce mai gol si mai dezolant? N-ar fi bine totusi sa punem calul inaintea carutei ?

GIURGIU spunea...

pentru ce vor astia cu proiectul "Insulele Dunarii" sau Giurgiu 2 , cum vreti sa-i ziceti, zonele de care vorbesti tu nu prea le starnesc interesul. Tocmai ineditul si neobijnuitul este tinta lor, doar ca au proiectantii varza, nu prea au imaginatie, si marketing nu exista , in fine... sa nu le rezolvam lor probelemele, oricum nu se va face asa ceva acolo.

Ca idee da...Giurgiu este un oras cu deschidere la dunare si nu un oras LA Dunare asa cum este Braila, sau altele, ceeea ce din start lucrul acesta trebuia sa devina o MEGA prioritate, si nu interventii idioate in linia pisatului boului.
Adica s-au apucat sa faca blocuri pe langa soseaua ce duce la port dar nu au decat un PUZ destul de prost, in PUG-ul Giurgiului zona aia este ignorata aproape, si astia fac mizerii de ANL-uri. E jalnica lipsa asta de imaginatie, si trist pentru ca stim cu totii ca cei cu potential si dorinta, si da chiar cred ca fac parte din ei cand vine vorba de Giurgiu, sunt respinsi desi fac neconditionat lucruri bune pentru oras si comunitate. Nepotismul intotdeauna a dus la defectiuni in sistem, daca unu e destept si fura bine, dece sa nu fure tot neamu?

Giurgiuvenii nu vad,sunt cu ochii pe paine si cartofi, intre timp li se fura "aurul" de sub picioare, nauciti fiind inca de comunismul nostru "drag".

Deja simt cum clocotesc in subiectul asta, sunt complet revoltat, dar nu neputincios in fata unor oameni fara viziune ce iau decizii in orasul asta parca ar fi in curtea lor si ar muta cismeaua mai aproape de veceu. Ceva va fi facut , si se face, sper doar inca o data sa apara oameni implicati si sa ne unim pentru binele nostru in final.


In rest... vin alegerile si deja vad santierele deschise in pripa numai pentru ochiul cataractic al giurgiuveanului ce asa cum face mereu o sa-i starneasca gestul votangiului cronic.

Adrian spunea...

Mai propun:
- Biserica de lemn
- in fata bisericii de lemn sa mai fie o
mini biserica d-aia, cum vad ca e la moda
- designerii ( sau arhitectii ) astia nu au viziune deloc; eu as fi propus crearea unui mini bulevard de lux impanzit cu magazine de lux si reprezentante ale unor marci de masini supercool
- crearea unui teatru de vara roman intr-o varianta moderna cu scopul deservirii unor concerte grandioase pe timpul campaniei electorale
- infiintarea unui club de vanatoare exclusivist ce va avea ca activitate vanarea numai a speciilor protejate sau pe cale de disparitie
- plantarea in serie a unor arbori exotici cum ar fi baobabul. arbore de cauciuc etc
- arhitect principal va fi grandiosul Bercea
- construirea unor numeroase poduri de acces, iar fiecare dintre acestea va avea minunata taxa de pod
- defilari de moda zilnice, in aer liber
- redenumirea fluviului Dunarea, se pare ca numele acesta are o rezonanta antica si nu mai corespunde tendintelor
- cel putin 50 dintre maiestuoasele resedinte vor avea cupole din aur
- infiintarea unor chioscuri plutitoare de unde vpr achizitiona materia prima, in functie de gradul social al persoanelor: seminte de floarea soarelui, alune padurete, bere neumarkt la 250ml, bucate alese de la renumitele fast-food-uri, sampanie sau vinuri cu arome deosebita
- biciuirea sau arderea in public, dupa caz, a celor care contesta originalitatea si bunul simt al noii oaze create in scopul dezvoltari umanitatiii.

GIURGIU spunea...

Adrian jos palaria... :) am ras!
Nu stiu ce sa zic totusi de ultima parte aia cu biciuirea, daca tot e vechi numele Dunarii si il schimba in ..altceva datorita tendintelor cred ca biciuirea iese si ea din calcul.
In fine, culmea este ca unele sunt un pic adevarate deja... :P

Anonim spunea...

Din pacate sunt doar vorbe goale.. Facem naveta zilnic catre Bucuresti si voi va ganditi ca vezi doamne ar profita unii de 'averea' noastra naturala. Offf....

Related Posts with Thumbnails