sâmbătă, 5 iulie 2008

Case care plang - Giurgiu 2008- partea II-a

Din ciclul case care plang, continui cu cateva case monument si cu o surpriza la sfarsit! :)
Intentia mea cu postarea anterioara "Ochiul gri se inchide ca sa poata dormi" era sa nu mai scriu pe blog, si sa astept idei si dorinte din partea cititorilor, habar n-am de ce dar voi nu ati scris nici un comment, in afara de pitzipoanca desigur. Cum vine asta? te intreaba omul: ba ce vrei sa stii? si.... nimic! in fine nu vreau sa ma stresez pe chestia asta, am hotarat sa scriu mai rar pe blog, dezinteresul multora creandu-mi o scarba prea mare ca sa gasesc motivatia pentru a continua.
Si acum... pentru baietii de la Comisia de Cultura Culte si Patrimonii Giurgiu (era sa scriu o flegma)... DARUL:
("tinere ce ti-au facut?")


"un fleac! m-au ciuruit!"
In imagine este casa familiei Poulopoulo, o familie foarte respectata in Giurgiu acum ani buni, cladirea este cunoscuta si ca fostul dispensar, comunistii confiscand bunurile familiri au facut un cabinet de dentisti in aceasta cladire. Acum, ca si respectul, si dentistii, si comunistii, au plecat, a venit randul nostru sa ne batem joc, in cel mai crunt stil.
Statuia din fata cladirii este a mezinului familiei care a murit in timpul razboiului mondial , si prin minune giurgiuvenii nu au topit statuia.
O casa cu o soarta trista, ca si familia care a locuit-o. Comunistii nu au distrus casa asta, cum au reusit cei de dupa, adica... cei care sunt acum in primarie.Ha!
Ca sa dau si detalii de amplasament (gasiti si pe linkul- Fotografii Giurgiu cu tot cu harta google), casa este in spatele cladirii fostei prefecturi, langa Gradina Alei , zona "la ecologisti".

Cladirea de sus, monument arhitectural declarat, casa veche, o opera de arta , sau cum vreti voi, este hidosenia produsa de ignoranta celor mentionati in introducere, si a doua familii.
Nu cunosc detalii istorice despre acesta cladire dar pot spune ca este cel putin curios cum in stanga este soare, iar in dreapta e furtuna. E pacat!

Reconditionarea cladirilor monument , ce inteleg giurgiuvenii astia prin reconditionare bai nene??? cata prostie, sa spoiesti o cladire atat de frumoasa in halul asta!???

Mai departe, cu alte case care plang, daca nu cumva deja si-au dat duhul!
Imaginea de mai sus ne aduce in Strada Tabiei, daca ati urmarit filmul monografic din dreapta , la inceput sunt prezentate imagini de pe acesta strada!
Nu mai spun multe , doar ca in mod imbucurator nu au fost daramate o mare parte,iar acesta strada intreaga, merita catalogata ca monument , si ar trebui dezvoltata o strategie de revitalizare si promovare turistica nationala si chiar locala. Ati auzit? preOcupatii din primarie?
hai acu, pana nu e prea tarziu! va ajutam noi cu idei!
Casa din prim plan, este casa galbena de jos, neschimbata de 80 de ani, cel mai probabil casa avand peste 100 de ani de la constructie; casa din trestie si pamant galben, chirpici, pe structura de lemn, evident. Casa cu specificul zonei Vlascene, daca aveti ocazia, mergeti si o vedeti, mai sunt foarte putine astfel de case, mai exista si la Muzeul Satului Bucuresti .


Un detaliu! Dintr-un rau iese mere bine, casa nu a fost demolata din lipsa de fonduri.

SI........... surpriza! Casa din Giurgiu.
Eu o propun pentru a fi declarata monument ,........voi?ce parere aveti?Sursa: Panoramio - Google.

Radem, glumim...... o sa vina vremea sa platim!

povestea continua, sper ca sa sfarsit sa pot incropi o harta cu aceste monumente!

4 comentarii:

Radu Oltean spunea...

ut
Mii de felicitari pt blogul meu. Eu sunt din Bucuresti si am un blog foarte asemanator dar pt cpitala. Va invit sa il vizitati
art-historia.blogspot.ro
E drept ca mai am postari legate si de alte orase sau monumente. Ma bucur mult ca exista un om ca dvs in Giurgiu fiindca desi nu cunosc acest oras prea bine, fata de Giurgiu am o atractie magica ca orice oras ff vechi, comercial, care a vazut multe, de la romani, goti, cruciati, turci, rusi, etc etc.
Foarte interesante casele prezentate. Dupa cum arata pot avea si 170-150 de ani.
cu stima

Radu Oltean spunea...

art-historia.blogspot.com adica, scuze

GIURGIU spunea...

Multumesc !
Imi place blogul tau...dar..asta e de discutat mai mult acolo ! :)

Casele din chirpici prezentate mai sus...erau atunci ceva interesant, prin urmare arhitectura lor cat si perioada din care provin le fac unice! Dar pe cine sa faci sa inteleaga? astia de la Muzeul Judetean nu au pic de imaginatie iar cei de la Comisia pt Cultura si Patrimoniu - Giurgiu, sunt...sub orice critica!

Cristina Bugoi spunea...

Casa de pe strada Parcului a apartinut fostului director al liceului Ion Maiorescu-Savin Popescu-un eminent dascal in perioada interbelica.

Related Posts with Thumbnails