marți, 24 iunie 2008

Cetatea de sub orasul peste care se construieste un oras - Giurgiu

Dupa cum am promis acum cateva postari bune, curios fiind si eu, postez cateva harti sugestive ale Cetatii din insula (Slobozia) si ale Fortificatiei orasului - Giurgiu.
Sub orasul actual sunt asezate in straturi, divese marturii, ale civilizatiilor de mult trecute, si ale stramosilor nostrii, implicit. Exista dovezi cum ca, in acest asezamant, a existat un castru roman de aparare a marfurilor, pastrandu-se ruine in anumite zone ale judetului Giurgiu.
Dupa cum am relatat si in postare despre situl arheologic "Malul Rosu", exista date despre asezaminte umane de acum 22.000 de ani.

ISTORIA CETATII DIN INSULA - CETATEA LUI MIRCEA CEL BATRAN

Cateva harti ale fostei fortificatii Giurgiu:


Harta de mai jos este realizata de rusi in 1829, pe baza careia am facut cartarea asezarii actuale din subsolul orasului a fortificatiei.


Cetatea de sub orasul Giurgiu, va modela pentru totdeauna relieful acestuia ;va rog urmariti atenti linia de pe harta de mai jos, ve-ti descoperi cauzele pantelor din oras(ex: panta de la "casa cartii" spre Parcul Mihai Viteazul, taluzul din sudul orasului de la actuala sosea de centura ce porneste de la ruinele cetatii si merge pana la iesirea din oras de la vama, panta de la "Gradina Alei" spre podul Bizetz, si tot asa...!).


ISTORIA CETATII DIN INSULA - CETATEA LUI MIRCEA CEL BATRAN


Un proiect indraznet pe care l-as propune celor de la Primarie, Muzeu, Directie pt. Cultura Culte si Patrimonii si totodata Ministerului Culturii, este sa anunte printr-un complez de elemente signalectice urbane, fostul amplasament al fortificatiei . Un astfel de proiect ar aduce super beneficii pe plan turistic, social,cultural si tot asa! Astfel de proiecte s-au realizat in Franta, Belgia, Spania, s.a. Evident , nu se va intampla prea curand, poate tocmai cand nu va mai fi nimic de aratat; pana atunci consultati blogul asta, poate va satiface unele curiozitati.


Cel mai inalt punct din oras este pe dealul Smarda, unde este biserica cu acelasi nume si un cimitir; alaturi de case vechi, si ruinele zidului "tabiei".
Am auzit multe povesti despre acea zona, ce pot sa va spun, este ca acea zona a fost locuita din perioada neolitica, si a ramas locuita de atunci si pana acum. Zona cunoscuta si ca Magura Smarda, pentru fortificate a fost un element important, fiind al doilea ca punct strategic dupa Insula Slobozia, unde gasim astazi ruinele cetatii.

V-ar placea sa stiti cand mergeti pe o strada din Giurgiu ca undeva la 5-6 metrii, adancime se afla zidurile fortificatiei, sa vedeti panouri de informare in locurile in care erau portile fortificatiei, sa puteti vedea dintr-un puct de belvedere orasul si signalectica ce formeaza linia generala ca cetatii?
Sunt multe de spus, astept o vorba de la voi , intrebari....
Spuneti-mi ce sugestii aveti pentru revitalizarea culturala si turistica a orasului privind aspectul prezentat mai sus!

5 comentarii:

Anonim spunea...

Da, intradevar ar fii ceva sa apara panouri cu "Orasul de sub Oras", chiar foarte interesant atat pentru eventualii turisti, dar si pt giurgiuveni.Sau macar sa se faca un album sau ceva de genu....cum arata o intersectie azi...si cum arata ea pe vremea cetaii,sau ce se acunde sub ea de atunci.
Din tot ce ai scris tu pe blogul asta ...Giurgiu ar arata destul de interesan dc s-ar pune in aplicare cate putin din ideile tale.Cine stie poate chiar o sa se intample!

GIURGIU spunea...

poate daca candidez la primarie peste 10 ani...sa se puna in aplicare ideile mele!glumesc!
Sincer s-au cam plictisit aia din primarie de mine, dupa cate telefoane , mailuri si vizite le-am facut, toate astea pentru a "pune in scena" cat mai multe proiecte social-culturale menite cumva sa si responabilizeze comunitatea fata de trecutul orasului lor! Rareori cu succes! Dar inca nu m-am lasat batut, atata timp cat cred ca oamenii daca ar stii mai multe ar pretui mai multe si si-ar dori lucruri mai concrete si mai frumoase, si nu biscuiti, arbori taiati pentru sosele mai incapatoare,si tot asa!
Totusi .... ce v-ar placea sa se intample in orasul asta, exact, unde si ce! poate insistam la primarie, cine stie!?

Anonim spunea...

cat mai multe strazi pietonale :)

Anonim spunea...

de acord cu strazile pietonale! dar si astea au farmecul lor, iar pe la giurgiu daca faci un pietonal nu mai au bajetii unde sa-si expuna masinile si noul cd cu manelisti! deci... ii ducem pe toti pe stadion si ne uitam la ei cat de tari sunt!mda....asta e!

Anonim spunea...

Sunteti foarte tare pentru tot ce ati scris aici si pot sa va spun ca m-ati facut foarte curios sa aflu lucruri noi ! Pot sa va spun doar multumesc pentru informatii si sa o tineti tot asa !

Related Posts with Thumbnails