vineri, 3 aprilie 2009

CASE VECHI - GIURGIU DE ALTADATA

Tot despre frumoasele case vechi giurgiuvene...unele plang, altele urla, mai sunt si cele care tac! Da..! sunt unele care inca arata bine, inca le putem vedea asa cum le-a lasat constructorii. Nu este cazul celei de sus, care parca este o sectiune in "carne", a unei case simple, ca toate celelalte dar si aceste case simple au efectul lor aparte, mai ales ca vorbim de arhitectura vernaculara, de vremea in care omul punea mana si-si facea casa cu feciorii si cun mester! :)

Cazul casei de mai jos este cu totul altul, casa de pe Str. Pacii din Giurgiu, o frumoasa arhitectura artnouveau, foarte intalnita prin zonele noastre, ca "semn distinctiv" sunt ferestrele! Acum, e posibil sa gresesc in catalogarea tipurilor de arhitectura, pentru nu pot spune ca ma pricep .

Casa are o frumoasa stucatura, care pe mine m-a mirat pentru ca nu ma mai vazut la nici o casa astfel de stucatura, in Giurgiu si nici in Rusee (de unde mai obijnuiau giurgiuvenii sa ia "preafabricatele din ipsos", asadar ar putea fi ceva cu atat mai important. Banuiesc, ca ar fi aduse din Bucuresti. Din pacate nu cunosc istoria casei si cu atat mai putin a familiei care locuieste sau care a locuit in ea! Daca stiti ceva... va rog completati in comentarii!

Despre culoarea absolut nepotrivita nu pot sa spun ca... probabil proprietarii nu AU gusturi de nici un fel si exita mari sanse sa nici nu stie cat de importanta este casa! asa e la noi... asa e la Giurgiu...asa-s incompetentii din bransa asta a monumentelor arhitecturale, cum se cheama??? protectia monumentelor nu?
Cultura Culte si Patrimoniu... ma rog acum cu cultele n-am ce zice, ca la Giurgiu fac astia biserici parca s-a spart teava.... numai Dumnezeu nu vine , caci case in care sa-L gazduim avem destule! Iar despre Patrimoniu ....na! cine castiga voturi daca face casele vechi frumoase, daca are grija de cultura si de patrimoniu??? intelegeti? soriceii comandati politic de la cultura... nu au cu ce, ca sunt inculti, d'aia sunt acolo, ca sa nu faca nimic sau doar ce li se spune! Cand o sa vad orasul cu placi care anunta monumentele.... o sa-mi cer scuze pentru ce am spus mai sus! Pana atunci o sa tot spun tuturor! Poate ajung, sper cat mai curand, si la Ministerul care ii conduce pe ciumpalaci!




Ca sa ne mai amuzam.... ??? o mictura intre tiganesc si renascentist... aproape obsedanta... ce pot sa spun...vernacularul este fascinant in combinatie cu istoria asta plictisitoare.... un pic genial proprietaru cu mici exceptii in zile ploioase! Imi pace efectul de scurgere al stapului!e de mare balans!


De vanzare.... muah! daca as fi avut ...as fi luat-o! :) frumoasa casa, si locul unde este... WOW!

Casa ROMANEASCA, de la mama ei! cu parterul sub nivelul strazii, casa in care etajul era de locuit ....de zi cum s-ar zice! :) frumoasa..si pare ingrijita!Au fost aduse ceva moficari dar... cine mai baga de seama!?

De casa dejos nu prea stiu ce sa zic....doar ca imi place mult arhitectura si modul in care au pastrat-o proprietarii!

Casa de jos, este pe faimoasa strada Stefan cel Mare din Giurgiu, proprietate a unui dintre cei mai bogati giurgiuveni si dece nu romani, iar... aspectul cladirii denota clar ca omul isi permite sa-si bata joc, este functionar la Primaria Municipiului Giurgiu, iar banii munciti desigur, nu-i investeste aici ci in celelalte imobile cu jde etaje! Nu e treaba mea ce face cu banii, si chiar nu-mi pasa, dar... imi pare rau ca isi bate joc de casa asta, care este atat de frumoasa! I-a trantit un gard de beton de 2 metrii sa nu vezi nimic, stiti cum e, "hotului de hot ii este frica"! asta e.... ce pretentii sa avem cand cei care ar trebui sa dea exemplu comunitatii face asa ceva!?

O incercare total nereusita de reamenajare a casei, o bataie de joc dupa parerea mea. Domne data tot esti imbecil, fii pana la capat, daram-o sau da-i jos si stucatura! sau... incompetentii de la cultura culte si patrimoniu ti-au spus ca totul este ok numai sa nu te legi de stucatura aia!??? O sa fa si eu o pula pe casa....poate chiar pe a ta...! nu deranjeaza pe nimeni nu? adica... stucatura e ok, nu exista pegi care sa interzica asa ceva... bine interzice sa-ti desenez pe casa, deci o sa fac pe casa mea! dar... eu nu am un monument! poate o sa ajung si eu precum cocalarii aia jenanti de scrie pe monumente si pe ruinele cetatii medievale! mare e gradina!
Cam asa arata casa de sus innainte de... inteligenta reamenajare! deci... e bine nu? s-a pastrat caracterul, apeotul ambiental, specificul arhitectural...nu? plus ca au dat spaga pentru handicapatii mintali care au dat aprobari!


Casa de sus si cea de jos, ambele pe aceeasi strada Stefan cel Mare.... ce sa zic? frumoase! o placere sa te plimbi si sa le admiri! era mai frumos cand erau si teii aia de peste 100 de ani, dar... au avut grija baietii sa-si bage... ca deh.... doar noi ii tinem acolo!

Inca o casa foarte frumoasa, cu o arhitectura clar definita cubista, cu fatada simpla si cu ceva stucaturi.... (da-i zoom!) :) Mie personal imi place si fotografia in sine!.... mai ales ca are o poveste: pe scurt a iesit un gigel cu un topor din curtea respectiva, ,mergea undeva....sa-l ascuta! ma vede si ca de obicei, pe un tot suspicios ma tot intreba ce caut, ce vreau, ce pozez, de ce , daca sunt de la Bucuresti! dupa ce-i zambesc omului si ii spun scurt ca imi place casa... el... in gluma vine spre mine cu toporul si zice.. "BAI! zi mersi ca o apucasi ca...nu stiu cati ani mai are! e pacat! "...am mai vb... oameni simpatici...glume de santier naval si... cam tristi! :P in rest... frumos!




"PINK IS THE COLOR OF FREEEDOM" - apropo de acest vers.... candva casele romanilor erau colorate in functie de anumite semnificatii exacte, fiecare culoare transmitand cate un mesaj, un adevar absolut al acelei familii, ca de exemplu, vorbind de libertate, lipovenii isi "spoiau" casele in albastru ,o declaratie ca acolo traieste o familie libera! :) toate aveau o semnificatie, pana si cele ne colorate.. majoritatea fiind albe si albastre! :)
Acuma... roz probabil ca inseamna ca in casa aceea locuieste o familie cu putina cultura, cu ceva prost gust si... fara respect pentru trecut, faloasa si... care vrea sa intre "in gurile" trecatorilor! si... au reusit! iata ca au ajuns si pe internet! :)dar... cu prostia!
Una dintre cele mai vechi case din giurgiu este acasta... si anume din anii 1898 ! asa pastram cele mai vechi case! asa ne respectam!



SURPRIZA ZILEI :)


m-am jucat putin.... :) incredibil cum s-au schimbat lucrurile in 70 de ani! ma gandesc la cei care au trait toate aceste vremuri, cate au vazut...cate schimbari! Pana la urma, asta este progresul, oricum este el, pentru ca innapoi nu ne intoarcem! ramane sa vedem cat lasam genul asta de progres sa ne agaseze....


14 comentarii:

valiotronic spunea...

Frumoasa postare....privind , citind cautam in amintire....in 1984 septembrie intram pe poarta unei unitati militare la Alei...de unde am iesit definitiv prin februarie 1986...am fost sanitar acolo...aveam cateva privilegii....chiar daca uneori erau noaptea prin ploaie....bantuiam Giurgiul destul de des cu piciorul....erau destul de multe case vechi... frumoase...
Sper sa trec intr-o zi si sa revad Giurgiu fara stresul de atunci....m-am uitat pe google map....sa localizez ...Unitatea...am reusit dar cu oarece greutate...imbatranesc oare??!! :)
Multumesc :)

GIURGIU spunea...

Pai.. iti doresc sa revii in Giurgiu, nu vad de ce s-ar intampla altfel decat pentru o bere sau poate un peste....sau amandaoua! :) Sper sa revezi strazile, dar... cand vrei sa vii da-ti un semn ca trebuie sa te ocolesc pe unele strazi ca sa nu te sperii! :)
Aici nu imbatraneste nimeni! da?

Anonim spunea...

triste case.unele.trec pe langa ele din anii 80.pe langa unele.insa degradarea lor ma surprinde in fotografiile tale.semn ca n ultimii ani am trecut tot mai rar pe langa ele.se spune ca batranii traiesc mai mult daca in fiecare zi sunt sarutati pe obraz.e dovedit stiintific!casele traiesc mai mult cred daca sunt locuite cu dragoste.
mare pacat de cele "renovate"in alt spirit de catre nestiutori.acele renovari nu fac decat sa aduca un plus de degradare...
numa bine, alex!

geo.

Liviu spunea...

lasand nostalgia, ironic, binenteles, trebuie sa sesizam ca d.p.v.d. arhitectural,"noul trend futurist" a cuprins si Giurgiu.
Exemplu, cladirea fostei autogari, acum botezata tiganeste "redhaus", un monument al prostiei celor din primarie care au aprobat si avizat constructia.
(Sunt f. suparat ca nu am fost invitat la inaugurare)

GIURGIU spunea...

Eu cred nou, si il sustin, si m-am convins ca noi, romanii in general, trebuie sa ne dam cu ciocanul peste degete pentru a intelege ca ne doare. Oricat ar incerca un specialist, o persoana cu credibilitate si cunostinte, sa ne spuna ca nu este bun, nu aduce nimic bun, noi pana nu invatam singuri, pana nu cadem in rahat nu vom invata si nu vom avansa mai ales! deci... "red house" sau ce-o fi, acel...."autobuz" rosu, cum spunea un cititor la un moment dat intr-o polemica pe alelasi subiect, eu consider ca este inca un cacat in care trebuia sa calcam si... incurand o sa si puta! Regret ca nu te-au invitat la inaugurare, mai ales ca au fost "Tociu si Palade" niste... ce sa zic, monstrii sacrii ai comediei de 2 bani si penibilului dus la extrem! dar... oamenii iau banii prostilor, si din Giurgiu.

Cat despre casutele pe care le-am prezantat, eu cred ca trebuiesc apreciate chair asa cum sunt, cat mai sunt, pentru ca... multe alte orase, si cand zic multe (am vazut destule) pot spune ca si orase mai importante, sunt intr-o situatie mai precara din punct de vedere al preocuparii si aspectului peisajului urban si natural din zona administrata.

Sa auzim de bine!

Raiden spunea...

Referitor la comparatia din final - felicitari, imi place.

Sa-ti zic o chestie surprinzatoare: persoanele in varsta, care au trait de-a lungul transformarii unui oras, nu sunt constiente ce vremuri au parcurs din punctul asta de vedere. Poate ca nu erau interesate, poate ca aveau griji. Nu au stat sa urmareasca ce s-a demolat, ce s-a construit, etc. Zic asta in perfecta cunostinta de cauza si dupa ce am vorbit cu destui varstnici.

Mihaela spunea...

Ai omis o casa foarte frumoasa care se afla pe strada 1 Mai numarul nu il stiu cu exactitata este intre 57 si 69(de la fostul magazin Sosa inainte pe partea stanga), casa domnului Boldeata profesorul de germana, casa a fost vanduta si urmeaza sa fie darmata pentru ca actualii proprietari au ridicat langa un monstru de casa. Totusi eu cred ca vechea casa este mai veche de 100 de ani deci ar trebui sa nu aiba voie sa o darame si cu toate astea cred ca o vor face. Poate reusesti sa ii faci niste poze inainte de a fi darmata.

GIURGIU spunea...

Buna Mihaela! Nu am omis nici o casa, am pus doar pe cele pe care le-am fotografiat intr-o anumita zi. Cunosc multe alte case foarte frumoase in Girugiu, dar nu as vrea sa transfom blogul in site de cartare a caselor giurgiuvene. Probabil ca vor mai fi postari cu acest subiect, iar daca imi explici si unde este strada 1 Mai eu ma duc si fotografiez cladirea. Am tot zis ca o sa fac eu o harta rutiera si turstica a orasului...dar parca totusi e ceva pe site-ul primariei. Ma uit si... ma duc sa vad care e miscare cu cladirea aceea. Ms de pont!

catalina spunea...

alex, vad ca ai om poza cu o casa din giurgiu cu demisol. seamana cu casa bunica-mi. imi dai si mie poza mai mare, as avea nevoie la un curs.

GIURGIU spunea...

dai click pe imagine si dai cea mai mare varianta a imaginii, te rog totusi sa mentionezi site-ul ca susrsa in lucrarea ta pentru ca aceste imagini vor fi publicate intr-o carte in viitor. intelegi tu!
Catalina... ne cunoastem?
Poate mai vorbim despre casa asta daca ai timp, m-ar interesa mai multe informatii, poate chiar si ceva imagini vechi (de familie).
Despre ce este lucrarea?

Diana spunea...

Buna ! Am de facut o lucrare la Estetica Arhitecturii si trebuie sa imi aleg un detaliu al unei cladiri din Giurgiu ( plus ca trebuie sa scriu si despre cladire etc. ). Imi poti recomanda vreo cladire care are un detaliu special din punct de vedere arhitectural ?

PETRU spunea...

casa "roz" de pe strada pacii a apartinut preotului Stefan Burilescu - slujitor la biserica Sf. Treime Smarda si la Buna Vestire Greceasca - care a murit prin 1954 cred, si este inmormantat in cimitirul smarda aproape de cssa intendentului, casa a fost nationalizata iar dupa '90 a fost cumparata de chiriasi

Anonim spunea...

Salut, as vrea sa te intreb daca stii ceva despre restaurantul Potcoava, tin minte ca era pe unde prin zona strazii Stefan Cel Mare, dar nu mai stiu exact. Am sa ma interesez si iti spun sigur daca te ajuta. As vrea sa aflu mai multe despre el, apropo sa inteleg ca esti din Giurgiu nu? Trimite-mi te rog un email la ignore_anyone_to@yahoo.com

Anonim spunea...

in Bucuresti merg mereu in zona Obor ,pacat de casele din zona .Sunt multe abandonate de chiriasii ,care nu fac nimic sa le recupereze.Situatia cu casele vechi este in orasele tarii noastre.

Related Posts with Thumbnails