miercuri, 20 mai 2009

Giurgiu de altadata - Str. Alexandru Lahovary

De ce acest nume?

ALEXANDRU LAHOVARI (1841 - 1897)

Om politic roman, descendent al unei importante familii boieresti din Ramnicul Valcea, fiul al lui Nicolae si al Eufrosinei. Dupa ce urmeaza, in casa parinteasca, cursuri cu profesori particulari, pleaca la Paris unde invata la liceul "Louis le Grand". Tot aici isi obtine doctoratul in stiinte juridice (1865). Intors in tara intra in magistratura si activeaza pentru scurt timp in cadrul Tribunalului Ilfov (prim-presedinte). Este numit secretar general si director al Ministerului Afacerilor Externe (30.07 – 11.10.1867). Se lanseaza in politica alaturi de conservatori si este ales in mai multe randuri deputat si senator. A condus in doua perioade Ministerul Justitiei (20.04 – 14.12.1870 si 25.10.1873 – 30.03. 1876). A fost membru fondator (1880) si fruntas al Partidului Conservator. S-a angajat alaturi de "Opozitia Unita" in actiunile acesteia de indepartare de la conducerea tarii a guvernului condus de I.C. Bratianu. Pe perioada activitatii sale politice a mai detinut functii de conducere in: Ministerul Agriculturii, Industriei, Comertului si Domeniilor (12.11.1888 – 22.03.1889), Ministerul Lucrarilor Publice (29.03 – 03.11.1889) si Ministerul Afacerilor Straine (05.11.1889 – 15.02.1891 si 27.11.1891 – 03.10.1895)."
Sursa: compendium.ro

Parca ar exista un manual de denumire a strazilor in Romania. Fiecare oras are bulevard, strada sau ulita, Unirii sau Victoriei, Mihai Viteazu, si printre multe altele chiar si Alexandru Lahovari. Astazi in Giurgiu nici o strada nu mai poarta acest nume, din cate stiu eu. In orasul cu metrou, tentativa de capitala europeana, exista cunoscuta Piata Lahovary, foarte aproape de Piata Romana. In aceasta piata exista si o faimoasa sculptura realizata de sculptorul Antonin Mercier, si am sa v-o si arat :sursa: monumenteromania.ro

Dar ce treaba are Alexandru Lahovari cu Giurgiu? pai cam la fel de ulta treaba ca si cu celelalte multe orase ale caror strazi ii poarta numele acestui mare om politic. ;) am deslusit enigma, ce sa ai! mda....

SA TRECEM LA GIURGIU de altadata :

Imaginea de mai sus este facuta unde astazi ar fi in locul cladirilor din dreapta, Teatrul Valah.

Giurgiu in perioada antebelica, o perioada de acalmie ce a permis surprinderea vietii orasului in mersul lui firesc. Imaginile din acea perioada vor deveni candva, sper, ancore - repere pentru orasul Giurgiu si peisajul sau urban, si chiar pentru comunitatea giurgiuveana (in masura in care putem vorbi despre o comunitate si nu mai multe).
Pentru unii deja clasice aceste unghiuri de fotografiere a orasului Giurgiu, imaginea de mai sus , fiind facuta prin tehnica veche a fotografiei, colorata manual.


Planul orasului Giurgiu, in forma lui veche si Strada Lahovari, fosta Nikolovska, actualul bulevard Mircea cel Batran.


Alte cateva imagini inedite, din pacate nu am putut duce mai departe proiectul , ce consta in...eu sus in turn, fotografiind aceleasi unghiuri ale orasului Giurgiu. O sa incerc!


Ultima... este preferata mea! O fotografie artistica as spune, si documentara desigur, dar cu un aer incarcat, probabil facuta dimineata cu putina ceata si dupa ploaie! o poveste in sine aceasta fotografie! Iar capatul de perspectiva, Bis. Sf. Nicolae (fosta geamie turceasca - pentru vre-o 200 de ani). In dreapta se vede turla bisericii Greco-Catolice, iar in stanga Ateneul , atazi Palatul Culturii Ion Vinea.



si ca sa ne mai descretim....

4 comentarii:

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Related Posts with Thumbnails