miercuri, 13 mai 2009

Giurgiu de altadata - Str. Principele Nicolae

Dupa mai mult de 3 ore in care m-am chinuit sa inteleg care cladire vine pe coltul carei strazi, am capitulat. Vederile pe care le-am strans si fotografiile, nu sunt din ani atat de indepartati dar orasul Giurgiu si-a schimbat "anatomia" vizibil, la fiecare mare impact provocat de raboaie sau calamitati naturale, astfel incat pur si simplu devine o reala provocare sa urmaresti moficicarea peisajului urban dealungul istoriei centrului orasului. Toate acestea ar putea face unui studiu amplu al carui rezultat ar putea fi super interesant si s-ar putea lasa cu o colectie frumoasa de vederi, dar... cei care detin imaginile nu au nici un interes (personal) sa le publice sau macar sa le dea spre consultare in format digital...! Sper totusi sa citeasca cineva binevoitor si sa sustine acest proiect cu cateva vederi lamuritoare in ceea ce priveste modificarea peisajului urban din centrul giurgiuvean.

Asadar, dupa ce mi-am batut capul si am vazut ca nu am sanse de reusita, am hotarat sa va arat doar o strada, una deja consacrata, Strada Garii de astazi. Am mai vorbit cate putin si in alte postari despre strada Garii, aceasta fiind la vreamea ei (imediat dupa 89) destul de bine pastrata, putand fi considerata cumva... regiunea istorica a orasului (centrul istoric). Astazi strada Garii, nu prea mai reprezinta mare lucru, monumentele au bulinute pe ele precum un dalmatian, unele case absolut superbe sunt date de primarie pentru nefamilisti si folosite in mare parte ca hazna, bordel sau mai stii ce alte cretinatati. Totusi mai sunt si vre-o 3 cladiri monument arhitectural ce stau in picioare cat de cat.... pastrate corespunzator, si va invit cu caldura sa le adirati atat cat se mai poate, pentru ca... incurand Strada Garii va deveni un balci al culorilor, tarabelor si magazinelor, al manelelor si masinilor parcate te miri pe unde..!
Iar casa va aduc putin cu picioarele departe de pamant, va propun sa privit cu atentie e vederi si o fotografie inedita din perioada interbelica (sau imediat postbelica) a orasului Giurgiu. Strada Principele Nicolae, fosta strada Alexandrovska, acum Strada Garii .(a mai avut si alte nume , dar nu asta urmaream acum).
deci.... "sa dam drumul din regie"
Cladirea din dreapta era considerata una dintre cele mai spectaculoase cladiri din centrul orasului, de pe Farfuria Mare. Am si o imagine de detaliu dar... de proasta calitate. Se vede totusi, maretia arhitecturii cladirii probabil de inspiratie renascentista.

Iata si o vedere foarate frumoasa din 1902, pe care v-o prezint deoarece in plan secund exista cladirea de care vorbeam mai sus, Turnul cu ceasornic (atunci cu partea superioara din lemn), fiind capat de perspectiva pentru strada de care vorbesc astazi cat si pentru celelalte 5 strazi care se opreau in rondul ce marginea Gradina Centrala din Giurgiu de altadata.

Strada Principele Nicolae - 1912, fara mari modificari

DUPA PRIMUL RAZBOI MONDIAL
GIURGIU CEL MAI AFECTAT ORAS ROMANESC DE LA DUNARE
GIURGIU PRINTRE CELE MAI BOMBARDATE ORASE ROMANESTI

UN MOMENT ISTORIC LA GIURGIU

uitasem sa scriu ca fotografia si fotogravurile sunt facute din Turn, in acea vreme se putea urca in anumite zile. ;)

6 comentarii:

liviu spunea...

Nu ma pricep la arhitectura sau peisagistica, asa ca nu-mi dau cu parerea. Ce pot sa spun, e ca, pana si eu imi dau seama ca si-au batut joc de toate cladirile alea. Ma intreb, ce nepriceput a aprobat toate renovarile si modificarile alea.
Si oricum, str. Garii nu-si mai justifica numele.Poate se gandesc netotii aia din primarie sa redea strazii prima denumire.

GIURGIU spunea...

Imbecilii care au dat aprobari sau simai rau cei care nu iau atitudine in fata acestor distrugeri de patrimoniu. Iar noi totusi suntem la Giurgiu nu la Bucuresti unde sunt sute de monumente de acest tip si uneori o demolare trece nesimtita (din pacate). Eu am tot spus...ca sunt autoritati in Giurgiu care trebuie sa ia atitudine si nu fac. EU sa-i injur de tot ce au ei, parca nu se preteaza (public), dar orisicum...ca giurgiuvean va spun ca numai 10 insi daca ne strangem si mergem in grup la usa astora de la Monumente si Patrimoniu, ar discuta cu noi si ar incepe sa faca ceva. Pentru ca numai un set de plangeri trimise la Minister si se trezesc cu controale. Nu mai tine vrajeala chiar asa... d'asta nu vrea nimeni sefia de la Cultura din Giurgiu. S-a furat atat de mult incat nu mai ai ce fura si trebuie sa si faci ceva! bine acuma... cu Ateneul asta NEW, s-au bagat "bani in cultura locala" dupa mintile maneliste ale consilierilor. Dar sa nu mai deplangem prostia din Giurgiu caci nu este o surpriza pentru multi.

Liviu ideea este ca nu trebuie sa stii arhitectura ca sa-ti placa o cladire veche, ingrijita, ce eventual are si o poveste. NU?
Daca ai merge in excursie in...Paris sa spunem... o sa-ti placa si nu stii daca arhitectura este gotica, neogotica sau renascentista. asta citesti in pliante. Asta incerc si cu cu blogul asta... sa apreciem lucrurile pentru ca sunt valoroase estetic...si apoi ca mai adaug eu informatii ...sunt ca si completare, ca un pliant informativ. si intotdeauna cu un biletel in care ii arat cu degetul pe cei care distrug!

Raiden spunea...

@ liviu - si in Braila, fosta strada Regala (fosta Republicii in comunism, actuala M. Eminescu), se chinuie sa-si reia vechiul nume, dar autoritatile spun ca asta ar implica schimbarea - pe banii MAI - a buletinelor locatarilor. Si, evident, nu exista bani.

De aceea, nu stiu daca str. Garii isi va schimba denumirea prea curand, insa incercarea moarte n'are.

@ Giurgiu - mai mult ca sigur gasesti 10 persoane in tot orasul sa faceti un grup.

Arhitect Peisagist Alexandru Gheorghe spunea...

Raiden...asa credeam si eu acum 3 ani...si uite ca nu se strang zece. Daca fac petitie pe net... poate!

Liviu spunea...

Asa cum am spus, nu stiu care sunt si care nu sunt cladiri-monumente arhitecturale, insa, daca vrei sa strangi vreo 10 pers. pentru un semnal impotriva "profanarii" obiectivelor istorice, culturale si arhitecturale, pe mine poti conta.
Eu sunt convins ca si in cazul carciumii de la Turn au fost proteste, chiar si scrise, si i-a durut in c*r p'astia de la Patrimoniu.

GIURGIU spunea...

CU TURNUL este o alta problema. Ai tp de o cafea maine sau poimaine?
Trebuie inainte de toate, sa cunoastem cursul evenimentelor in cazul interventiei asupra unei cladiri de patrimoniu de orice clasa si desigur cat de cat sa cunoastem legislatia si organismele interne ale autoritatilor locale de profil.

Trebuie sa intelegem ca daca acuzam generic (asa cum fac si eu de multe ori) primaria, nu este tocmai corect. Sunt oameni si oameni iar "talpa" este aproape intotdeauna cea care va avea ultimul cuvant.

Noi trebuie sa incetam a crede ca o plangere la politie sau o sesizare telefonica, scrisa sau chiar data la stiri, reprezinta vre-o chestie comunista, sau de prost gust sau stiu eu cum. Nicipedeparte. O plangere sau o sesizare, sunt mijloacele prin care TU poti sa-i ceri drepturile, poti sa ceri sa fie respectate , sa fii respectat, si mediul in care traiesti sa fie corespunzator, pentru ca TU platesti zilnic pentru asta.

Te supara cretinul ca a intrat cu masina in parc???? da telefon la politie sau la garda de mediu, sau la admin parcurilor. Ai vazut un idiot care taie copaci?" sa nu eziti sa-ti pui intrebarea daca ala are aprobare! este simplu sa aflii! suni la garda de mediu, sau la adim. mediului, sau chiar la politie.

Numai asa vom ajunge sa traim intr-un mediu mai bun. Cerandu-ne drepturile de la semenii nostrii si mai ales de la autoritati!!!!

Related Posts with Thumbnails