vineri, 8 mai 2009

Mergem la plaja ?

Numa maine nu-i poimaine, si ne trezim cu canicula peste noi cautand un coltisor de umbra pe micile stradute giurgiuvene sau unii din noi pe marile trotuare pline de masini din Bucuresti. In oricare din cele doua situatii dar celmai mult in cazul celei de-a doua, cu siguranta o sa ne gandim putin ca ar fi fost bine sa fi fost pe o plaja racorita de o briza cu o bere sub nas privind... fiecare cu treaba lui! Ce facem ca nu prea avem unde merge la plaja mai ales daca suntem prin Bucuresti, doar daca ar fi la 50 de minute o super plaja...nu? :)
Exista o super plaja la 50-60 de minute de Bucuresti si 10 minute de Giurgiu, unii din voi o stiu deja si o sa va rog sa povestiti cum stau lucrurile prin zona. Pana la poveste intai sa vedem ce faceau ai nostii acum 40 de ani cand era canicula mare (nu asa mare ca in zilele noastre), cum era Giurgiu de altadata cu plaja lui comunala de care... nu ati auzit pana acum! :)

sa vedem:




O intrare monumentala as zice.... catre plaja si mica faleza de la Dunare din zona Cioroiu a Insulei Ramadan. Pentru cei care inca nu au descoperit postarile anterioare, Insula Ramadan este fix aceea pe care calcam dupa ce trecem podul peste Canalul Sf. Gheorghe, in drum spre Zona Libera sau Port respectiv Capitania Giurgiu.


In plan secund vase cu aburi, gatite de sarbatoare... Imi plac mult cei din dreapta jos cu umbrelele, plimbandu-se cu barca. (pe atunci exista si aceste banale functiuni care vin o data cu prezenta unei ape...darmite unui fluviu...desigur mai putin la Giurgiu).


Regret mult aceasta plaja....



Unde fac tinerii adica je, in zilele toride de vara plaja si se scalda in zona orasuli Giurgiu? ai fi spus ca peste tot doar avem Dunarea sub nas, vre-o 4 canale ale dunarii si inca vre-o 5-6 lacuri si balti....! Pai culmea multi merg la Groapa cu Cenusa, un lac de acumulare candva natural acum plin de cenusa, ofera un peisaj exceptional fiind cu totul negru atat apa cat si plaja, fiind lipsit de plante! Daca va intrebati cumva cat de toxic este si daca e ok sa innoti acolo... pai nu e de loc bine! dar... asta nu impiedica pe nimeni. Tin minte cand mergeam acolo ca erau zeci de familii veniti chiar si cu corturi...! Se mai mergea la Veriga sau Feriga, asta innainte sa fie intreg lacul concesionat lu unu lu altu', n-are sens sa intru in detalii ca nu acolo bat, desi va dati seama ca aveam un lac la 1 km de centrul orasului si primarul construieste un altul, artificial, cu 1 milion de euro la 4 km de centrul orasului intr-o zona nepopulata dar.. unde niste preteni au niste interese! pac pac! deci..nici la Veriga nu mai merge lumea ca a adus cel care a concesionat, mormane de moloz si gunoaie, cica pentru a ridica nivelul terenului chiar daca risca sa distruga ecosistemul din zona, sa omoare animale salbatice si cuiburile lor, nu mai spun de mizeria de nedescris de o imprestie vantul in toate zarile.
Se mai facea baie candva... la plaja de la piciorul podului Bizetz, cel peste Canalul Sf. Gheorghe - primul pod in curba din lume. Mai tineti minte? era si un tobogan princare coborai in apa! Era muuulta lume acolo! Mergeam cand eram mic. Acolo aminvatat sa innot si tin minte ca veneau multi, faceam si sky nautic, te puteai plimba cu hidrobicicletele...eheee! cate puteai face! Daca vin maine cu 3 barci pe canal si vreau sa fac o mica afacere sa cer 50 de mii sa te dai cu barca o ora...
apai clienti oha si mai ales ca in trei zile imi dau in cap hapes de verificari.. ca doar nu fac eu afaceri pe mosia altuia! adica da insinuez ca nu poti face orice afacere in Giurgiu pentru ca te mananca "lupii"!

Plaja la Dunare??? nu stiu de asa ceva in zona Giurgiu, doar la Gostinu! dar despre asta.. vorbim mai incolo!adica despre acea super plaja la 50-60 de minute de Bucuresti si 10 minute de Giurgiu! :P


VARA PROMISA


10 comentarii:

Geamparale spunea...

Norocu' nost ca blogu asta nu-l ceteshte orisicine, alfel ne trezeam cu ultimele locsoare bune de refugiu umplute de cine nu trebuie... :-)
(vezi si rezultatele campaniei televizate a Dnei Udrea despre padurea Comana)

Dar ma rog, locurile de plaja dunarene sunt indeobste cunoscute de giurgiuveni si probabil de ceva pescari bucuresteni ajunsi indirect pe-aci, de pe forumuri cu specific..

Una peste alta, gand la gand cu bucurie... si eu ma gandeam deja la plaja si deci fix la un update de genul asta... spor ! si multumiri...

P.S> Acu freo 15-16 ani mergeam ocazional la groapa cu cenusa si nu era deloc neagra apa (sau entuziasmul varstei de atunci + trecerea timpului ma impiedica sa-mi amintesc corect ? )

Liviu spunea...

Acum e apa crescuta si nu sunt plaje. Daca o sa mai scada apa, apar cateva limbi de nisip si cateva plaje, chiar frumoase. Problema mare e ca nu sunt la indemana oricui. Daca nu ai barca, tre' sa te limitezi la cele cateva locuri de scaldat de pe canal.
Si e pacat sa stai in Giurgiu, sa ai Dunarea la 5 min. de mers cu bicicleta si sa fii nevoit sa te duci pana la Gostinu la plaja. Da' cine sa amenajeze? Autoritatile locale?

GIURGIU spunea...

Vorba ar fi.. ca nea Iliescu a ras padurea aia de vis-avis de plaja veche, adica cea de pe insula Ciobanu (unde este fostul Bac Muca) pentru a amenaja o zona de agrement cu plaja la Dunare, fix langa gura de deversare a ..rahatului epurat. Cel mai probabil rahatul va curge prin alta parte, iar in acest caz, plaja de la piciorul podului "Prieteniei"ar putea deveni o super atractie pentru giurgiuveni care oricum vin deja, cu sutele. ;)
La "doi strigoi" adica panarama aia de hotel Steaua Dunarii, unde inchiriaza camere pe post de depozit de marfa, si cu parcul ala fix ca un cimitir din fata , ei bine acolo deja au inceput lucrarile la lacul "de agrement" de 1MILION de EURO. Lacul va avea 2 bazine, un pod , posibilitatea de a face plimbari cu barca, adica se vrea a fi o copie la scara mica a parcului Tineretului din Bucuresti, dar fara a apela la specialisti peisagisti, horticultori, designeri sau... la opinia cetatenilor ce vor utiliza spatiul acesta.Ma oftic rau la faza asta ca eu as fi proiectat parcul ala chiar pe bani putini, si multi ar fi facut asta, tocmai pentru ca ar putea deveni o emblema a orasului Giurgiu. In schimb va deveni inca o bomboana electorala, o basica ce va face plici...asa cum a fost si cu Ateneul Nicolae Balanescu. Rai mai sunt oamenii astia! iar giurgiuvenii cred tot ce li se spune!

adra_bell spunea...

Ca veni vorba de Gostinu, padurea e la pamant, jumate din ea, copac dupa copac. Asa ca plaja la Gostinu cade vara asta, ca doar nu o sa stam in praf

www.giurgiuro.blogspot.com spunea...

De ce sunt copacii la pamant? ai o fotografie?

adra_bell spunea...

Da, o postare pe blogul meu

N-am nici cea mai vaga idee de ce taie padurea, inteleg ca este o practica romaneasca curenta

Don Coyote spunea...

Padurea de la Gostinu s-a transformat deja in mare parte in mobila din lemn pentru export si mobila din PAL pentru noi.
Locul se va amenaja pentru mici si bere, insa nu va dura multa vreme. Acum 3-4 ani, la inundatia cea mare, apa era pana sus la dig, insa digul era tinut de plopii aceia mari. Acum nu mai sint plopi, nu va mai fi dig, si nu m-ar mira ca apa sa ajunga pana la sesea.

GIURGIU spunea...

ser sa ajunga apa la sosea, si de ce nu si la Giurgiu, pentru ca numai atunci vor fi toti ochii pe idiotii astia de aici si vor fi mustruluiti si lucrurile vor fi facute asa cum este nevoie pentru a proteja mediul inconjurator adica pe noi insine de noi insine. Bine... banii din mobila aia sunt si sus de tot nu numai pe plan local! ce pot sa spun este ca orice copac taiat si neansemnat si in urma caruia nu ramane un ciot cu insemnul acela reprezinta un act ilegal si se pedepseste cu inchisoare si evident dosar penal si amenda. Se aplica legea in Romania, mai aveti incredere in cei care spun la televizor ca acum s-a aplicat legea? eu nu mai cred pe nimeni din televizor dar... totusi trebuie sa ne uitam la acele paduri netaiate si sa ne gandim ca acolo cineva si-a facut datoria de a o apara, pentru ca eu va asigur de un interes dubios apropos de orice padurice.
Cade digul?? dau pe tv, vine gigi becali face 3 case zice pac pac si o rugaciune, prostii plang ca vai ce ne-a facut dar satu cu mainile in buzunare si jmekerii fac alt din si isi vad de drum!
NU VA CONVINE?

Andra spunea...

Cum poti regreta ceva ce nu ai cunoscut?

GIURGIU spunea...

Cunosc si am cunoscut, prin imagini, carti, relatari de la cei ce mergeau acolo si pentru ca am trait o schimbare pe pielea mea:
plaja din portul SF. Gheorghe ce acum apartine zonei libere. Deci cred ca pot regreta, cuvantul fiind folosit poate putin fortat dar in esenta este dorinta mea de a exista , de a reveni, de a reanvia aceste zone de agrement.

Related Posts with Thumbnails