joi, 11 iunie 2009

Si daca ne-am uita mai bine?

Am promis ca vin cu fotografii de la inundatiile din 1942 si 1946 dar momentan nu am timpul necesat pentru a pregati o postare de genul acela ..necesita mult timp si ceva mai multa seriozitate ecat de obicei, avand in vedere ca vorbim de unele imagini care nu au mai fost scoase public niciodata.. :) asa cum v-am obijnuit! Cu premiere! ;P

Tot in premiera ...mai pun o bucatica din ceea ce se vrea a fi o viitoare expozitie de fotografie cu Giurgiu ce nu va avea loc numai in Giurgiu ci si in alte orase! Acum am nevoie de ajutorul vostru sa inteleg ce merita pus pe simeze si ce nu! Haideti sa alegem impreuna si sa si comentam putin imaginile de mai jos! Multumesc de ajutor si sper ca plimbarea propusa de mine prin Giurgiu nu este una utopica pentru dvs. ci una tangibila si de ce nu... poate chiar una ce va avea loc! Ochiul care vrea vede...prin urmare oricine se poate bucura de o plimbare de gura casca...dar dimineata sau pe seara ca ne omoara caldura!
Am vazut ca au aparut pe la Giurgiu tot mai multe locuri de scaldat organizate ad hoc, ceea ce e foarte bine dar si enorm de riscant! Aveti grija unde va scaldati pentru ca foarte multe din zonele de scaldat actuale sunt in ape periculoase , curenti, adncimi, dar si substantele din apa, ce se deverseaza ....nu cred ca mai stie nimeni si...riscurile sunt mari!Am mai discutat locurile de scaldat din Giurgiu dar.. daca aveti vre-o sugestie sau vre-o poveste..(eventual fericita) astept!


Imaginea de mai sus se leaga de postarea de acum 2 saptamani cu fosta Str. Alexandru Lahovary. Fotografia arata aceeasi strada numai ca astazi se numeste Str. Mircea cel Batran , sau bulevard...ma rog, pe la Giurgiu sunt unele denumiri cam gonflate! Adica Giurgiu e Minicipiu nene... la fel si Sulina....si Botosani! Ce mai inseamna municipiu? Dar..Giurgiu este oras de 5 stele, ca si Oradea, Timisoara...eeeee! asa ceva greu de vazut in Sud. Ce-i drept... Giurgiu oras de granita cu vre-o 60.000 de buletine... e muuult peste medie din multe puncte de vedere! in fine... sa revenim la realitate.





Sediul Episcopiei...as spune multe despre incultura popilor acum! dar.. nu e cazul! Stiu doar ca multi multi oameni cu cap patrat spun ca dusmanul principal al patrimoniului istoric, artistic si arhitectural religios ....este fix "carmuitorul" adica popa!




Cine mai vrea o casa romaneasca in ziua de azi? Mai sus este o casa autentica romaneasca.... specifica campiei... cred ca recunoasteti elementele....! Eu unul as vrea o casa ca aceasta... din materiale ce acum se numesc alternative, ecologice, regenerabile si bidegradabile, apoi chiar si case inteligente, eco friendly si chiar sustainable! Pe scurt...case romanesti de cand HAU!


O pic si nic...la marginea unei ape in Giurgiu! ati facut asa ceva? nu gratar cu muzica data la maxim in masina trasa pe malul garlii! sa vii asa .... sa te linistesti, sa asculti apa, pasarile... ! Nu prea cred ca un giurgiuvean ar face asta! ar fi mirat... (cum adica sa stau pe patura pe marginea garlii? asa sa nu fac nimic? macar sa dau la peste daca tot sunt acolo) :)


Amintiri - pentru avizati! ;)









Parca... fotografi de sus nu este din Giurgiu , nu? ce ar cauta un astfel de acoperis la Girugiu?


Romantic! Casa de inspiratie art nouveau cred! corectati-ma daca gresesc!


Doua imobile cu arhitectura cubista curata! :)
i


Da e inclinat atat de rau!!!! si DA! este inclinat in aceeasi directie ca si vestitul turn din Pisa! ;)



TRADITIE - CALUSUL VLASCA.....L-AM TRANTIT SI PE YOUTUBE:

INCA UNUL



astept sa comentati fotografiile.. daca nu ....! o sa iasa urat! :)

10 comentarii:

Anonim spunea...

sparg eu gheata:
foto 1. cu str. mircea cel batrin: compozitie indoielnica, incerca sa schimbi unghiul de fotografiere si nivelul, recomandare: camera coborita aproape de asfalt, prinsa linia alba de delimitare a sensurilor in cadru pt o linie de dinamica in compozitie, zoom un pic pe turn, focus tot pe el, asta va sa ai linia alba si granulatia asfaltului blur-uita. atentie la zonele inchise unde ai pierdut detaliul. sfat: ales un moment al zilei cind soarele e in noi si nu ai multa lumina hard-light, care sa iti dea hard-shadows, inclinata camer\a poate pentru o si mai mare dinamica, linia orizontului nelasata pe centru
foto 2. nu e f ok, nu cred ca are suficient spatiu de respiro in partea de sus, deici mai mult cer. de asemenea camera coborita sub nivelul ochiului pentru obtinerea unui unghi mai aipic si deci mai interesant
foto 3.episcopia prea inghesuita in poza, ori lasat un spatiu uin cadru in jurul ei , iri indesat si mai tare, luata o bucata din ea. lumina apusului cade bine pe ea, merita exersat
foto 4.casa taraneasca din lunca dunarii. daca nu crezi ca e etic sa modific prea mult o poza in photoshop, atunci da-i mai mult contrast si sharpness, poza pare cetoasa acum. daca vrei old scool atunci revii la fata locului si mai tragi cadre. compozitia e buna, unghiul si liniile sint bine.
foto 5. cred ca e buna asa cum e, are tot ce-i trebuie
foto 6.la eco. poti sa mai incerci la diferite momente ale zilei, fie la 12 pe canicul cu un soare ucigas, si sa reiasa din poza caldura si clar-obscurul umbrelor dure..asta pentru a sugera tot cunoscatorilor atmosfera locului asta, unde ziua se statea si abia se respira cu o bere in mina, si pe masura ce venea seara aparea si pofta de viata. fie pe inserate cu o masina trecind, 2 adolescenti, etc...deci iarasi e de vinat si la poza asta. sau o sai asa si lumea stie
foto 7. galbenul e prea cetos, inceatrca un pic de contrast in photoshop. unghiul e bun, pacat ca poza se termina pe linia burlanului, poate un crop ar fi binevenit, sau tras un alt cadru mai atent.
foto 8. turla bisericii . e buna, linii bune, incadrare buna
foto 9. casa demnitarilor partidului comunist. unghiul e bun, culorile sint bune. de dragul perfectionarii merita revenit si incercate diferite inaltimi
foto 10. strada cu casa de la foto 9. trabantul face 80% din ea. nu as modifica nimic la ea,e buna.
foto 11.e buna
foto 12.culori bine balansate, incadrare buna, as lasa-o asa
fofo 13.as incerca al unghi, iarasi mai de jos, astfel as muta linia gardului sa nu se suprapuna cu linia pervazului
foto 14. incadrata bina, dar as fi coborit linia orizontului, si as fi fotografiat mai de jos (cadrele trase stind in picioare - deci de la inaltimea ochiului pot fi plictisitoare, prin prisma faptului ca vedem lumea mai mereu asa, fotografia trebuie sa ne arate ceva mai mult de atit, si asta prin subiect, culori emotie surprinsa, dar poate fi si prin schimbarea punctului de perceptie cu care ne-am obisnuit)
foto 15. e buna, imi place.
foto 16. imi place. sugestie, tras un alt cadru lipit de gardul casei si pe background calcanul care apare in dreapta pozei, ar fi interesant. extura si cromatica ar ajuta.
foto 17. culori bune. incadrate/cropul sint ok. puteau fi intr-o mie de feluri
foto 18. cea care urmeaza - o asteptam cu interes.

numai bine si spor la trebi!
dg

Night Elf spunea...

Nu recunosc sub nicio forma casa din poza 9, cu acoperisul atipic pt Giurgiu. Cumva pe 1907, prin spatele fostei unitati militare? Casa de la poza 11 este intradevar de inspiratie art-nouveau - a apartinut (sau apartine inca) unei profesoare de muzica, dna Rosu. Frumoasa casa, mereu mi-a placut.

adra_bell spunea...

Imi plac casa romaneasca din sud si penultima foto. Nu-mi place cea cu acoperisul.
Noi mergem des la picnicuri fara gratar, ducem copilul in natura in fiecare we, incercam sa iesim din rutina parc-casa-parc.... Oricum parcurile giurgiuvene sunt vai mama lor la categoria locuri de joaca pentru copii. Banci pentru cucoane cu dosu' mare, da

GIURGIU spunea...

Dragos multumesc pentru comment! este poate cel mai explicit si de ce nu elocvent comentariu, defapt critica constructiva - pusa vre-e data pe acest blog. apreciez rabdarea cu care ai analizat fotografiile , dar din pacate doar din punct de vedere compozitional. Recunosc... greseala mea a fost ca am amestecat poze cu fotografii, adica poze cu cladiri ce avea strict rolul de a arata cladirile giurgivene dintr-un unghi comun si foarte des intalnit (cu explicatia ca multi trecem pe langa ele , le vedem dar niciodata nu le analizam , nu le admiram.asa cum multi dintre noi fac si cu oamenii de langa). Amestecul de care spuneam a venit si cu o serie de fotografii ce aveau in mare parte un mesaj si cate un concept bine stabilit, aduse pe blog in speranta de a trezi o emotie, curiozitate si poate a hrani curiozitatea artistica a unui si altuia! Ce mi se pare foarte tare este ca sunt deplin de acord cu ce ai spus!


Spiridusule de noapte, casa din poza 9 face parte din frontul caselor pentru intersectia de la Gradina Alei. Casa doamnei Rosu este pe strada pe care locuiesc si eu si... culmea abea acum am reusit sa o vad !:)


adra_bell ...toata treaba cu picnicul fara gratar este sa vii de acasa cu haleala! Drept este ca romanii au un adevarat cult pentru gratar, un ritual fara de care multe petreceri nu ar exista. Eu unul consider ca spatii verzi amenajate in Giurgiu nu exista, sunt numai incropeli nefunctionale, in care oamenii in ciuda starii nu tocmai placute cauzate de loc, isi petrec timpul liber acolo din nevoia de contact cu natura, radio sant, spart seminte si altele....! Ar fi ceva dragut sa se amenajeze spatiile verzi in mod eficient, si zonele verzi din apropierea orasului Giurgiu sa aiba "tarcuri " pentru gratar, picnic, pescuit si pe viitor piste de bicle off road, si tot asa!

Night Elf spunea...

AAAh, prost sunt ! Casa corpului didactic, o stiu, e drept ca niciodata nu i-am vazut acoperisul:) Oricum, pe aproape, 1907 e la 20 de m. :)

MItia spunea...

am cam ramas putin cu privirea in gol ...la imagina pentru avizati. sincer iti zic...like in another life THAt happend!:)

Doppelgänger spunea...

Consider ca pana la urma concluzia este ca Giurgiu a fost frumos odata si de neintrecut. Am vazut si filmul monografic si am ramas masca....I mean...cat de frumos putea sa fie Giurgiu in perioada interbelica. Si acum este frumos, nu zic nu, cel putin este mult mai curat decat in ceilalti ani, dar in acelasi timp datorita unor persoane incepe sa decada (din nou): picnic-uri, spectacole de campanie electorala cu nelipsitul Axinte si caravana lui, destul de putine evenimente culturale (sau sunt destul dar nu sunt promovate), etc. Felicitari pentru poze si fotografii, desi trec de multe ori pe zi, in fiecare zi, pe langa aceste cladiri nu am stat pana acum sa ma gandesc cat de frumos ar putea fi acest oras ("sat cu semafoare" dupa cum este desemnat de gurile rele).
Felicitari pentru blog, cu siguranta unul dintre favoritele mele de-acum incolo si celorlalti pentru comment-urile pertinente. Se vede ca este un blog pentru oameni.

GIURGIU spunea...

Night elf ...acum ca tot ai adus aminte de numele "casa corpului didactic" mi-am amintit de faptul ca Giurgiu a luat o turnura cadre depresronalizare si lipsire de libertate a identitatii locale in momentul insusirii unor repere urbane mai ales a celor cu activitate sociale intensa, cu denumiri ce tineau de structurile comuniste si de obiceiurile lor. Desi multe din acele denumiri erau haioase (de genul ...Cofetaria "La Alei" care se citea "La 2lei" si asa a ramas pentru unii, sau "La Bolta Rece" ,samd.) multe altele incluzand numele strazilor au ramas blocate in acea vreme fara ca noi sa stim! Si totusi iata ca si Giurgiu este un oras viu si in plina schimbare fie ca ne place sau nu aceasta schimbare.

Asa si inca ceva....zic inca ceva... aveti habar de ce exista acea borna pe care scrie 8 facuta dintr-o caramida de la "cetatea medievala a lui Mircea cel Batran" aflata fix la coltul trotuarului de langa "casa corpului didactic"|

Mitia... ce pot sa spun parca vad totul.... sper sa intru pana la urma cu un mic "documantar" sau habar n-am cum sa-l numesc, oricum ceva de antropologie urbana si cronica vietii sociale a orasului de sub oras..! ;)deja am gasit titlu! :P

Doppleganger/.....eu parca am mai vazut commenturi pe blog de la tine! :) Bine ai venit....! ca sa adaug la ce spuneai... este nevoie de cineva dintr-un alt context...cu alta viziune doar pentru a arata cu degetul ceva intr-un anumit fel...atat! :) eu cu bloglu asta arat cu degetul dar intr-un mod mai... disperat uneori si alteori.... mai emotionat! na... dupa starea mea si dupa ce naiba mai fac inconstinetii astia pe aici! :)
Te mai astept... cu orice gand!


si... bai...astia! mi-ati pormis ca participati la capitalul cultural al blogului... si nu am vazut o poza sau vre-o poveste de la voi! pai ce facem!? ne batem joc?:P

Night Elf spunea...

@GIURGIU: Corect, ai dreptate in legatura cu reperele, numai ca nu stiu ce s-a mai intamplat cu casa aia, cel putin asta era ultima denumire/functiune pe care o avea pe cand am plecat eu din Giurgiu - like.... 10 years ago. Inainte de 89 era ceva gen Inspectoratul Judetean sau ceva asemanator. Aprpo de borna aia, mereu m-am intrebat ce e cu ea dar nu stiam ca din cetate.

toxic spunea...

Adauga te rog id meu, mi-ar place sa te ajut, sau sa vorbim despre oras. corleones_son e id

Related Posts with Thumbnails