duminică, 30 august 2009

Rousse orasul de dincolo

Imi doream de mult sa fac o postare mai elaborata privind orasul vecin Rousse sau PYCE = RUSE, avand in vedere ca studiile mele pentru diploma au inclus si frontul la Dunare al orasului bulgaresc si implicit a trebuit sa studiez relatia dintre cele doua asezari din mai multe aspecte. Nu vreau sa risc o mare plictiseala iar pentru asta o sa incep cu o foarte scurta prezentare a orasului Ruse, pentru a ajunge acolo unde ne intereseaza cel mai mult, la imaginile cu orasul bulgaresc de altadata.

Ce schimbari s-au petrecut in peisajul urban si periurban al orasului bulgaresc Ruse, ce au facut comunistii bulgari cu orasul lor dunarean, si in acelasi timp amintesc "cum se simtea Giurgiu" si comunitatea romaneasca sau mai putin romaneasca ce-l popula.




ROUSSE - RUSE - PYCE
LIVE WEBCAMS / CAMERE DE FILMAT IN ORAS

Orasul bulgaresc Russe este declarat cel de-al cincilea oras ca intindere din Bulgaria, al doilea oras ca activitate culturala, al treilea ca numar de cetateni rezidenti, al treilea ca activitate industriala si tot asa. 175600 cetateni locuiesc in Ruse, cu diferite nationalitati, de la italieni la turci, de la romani la irachieni. Orasul este situat pe malul drept la fluviului Dunarea, aproximativ paralel raportat la orasul Giurgiu aflat la kilometrul 493 dunarean .

300 km de la Ruse pana la capitala bulgariei - Sofia si 200 km pana la coasta bulgareasca a Marii Negre; 10 km de Giurgiu si aproximativ 70 km de Bucuresti. Ruse este cel mai important oras bulgaresc la Dunare, cu 3 porturi din care unul turistic, si totodata singurul oras legat de Romania printr-un pod dar si singurul oras bulgaresc ce nu mai are bac cu romania.


Ruse este cunoscut pentru arhitectura urbana de secol 19-20, neo-baroc si neo-rococo, cu o istorie incarcata si foarte bogata, atrage turisti din toata europa. Ruse este marginit la sud de Parcul Natual Russenski Lom (click) unul dintre cele mai bogate din Europa cu monumente naturale si istorice impresionante si foarte bine puse in valoare, mai ales comparativ cu cele din judetul Giurgiu. La nord Dunarea a dat motiv de existenta a celor doua orase Ruse si Giurgiu, intr-un punct cu porturi naturale si cu un bun vad de trecere a Dunarii.


Dunarea din zona Ruse-Giurgiu nu a fost intotdeauna asa cum o stim, ci a avut o latime mult mai mare, innainte de indiguirile facute de romani, ceea ce a impins bulgarii sa-si ranforseze malurile cu taluzuri de beton, astfel ca Russe are aproximativ 20 km de taluz betonat, iar Giurgiu are indiguit tot malul la Dunare (judetean).Efectele asupra biosistemului, biocenozelor si vietii mediului inconjurator au fost si sunt severe si evident negative fara sa intereseze realmente vre-o autoritate. Exista peste 10 acorduri, legi, restrictii si declaratii internaionale privind aceasta zona a Dunarii, cea mai importanta fiind legea UE si acordul semnat intre Ro-Bg si celelalate membre ale coalitiei tarilor dunarii, de pastrare a unui CULOAR VERDE AL DUNARII, astfe ca un km de la Dunare este protejat, mai putin la Giurgiu desigur.

Putini se resecta pe sine si pe copii lor, majoritatea vorsa se intample acum sa aiba ei acum apoi...

CLIPURI DE PREZENTARE A ORASULUI RUSE/ROUSSE/PYCE

CEATA PESTE RUSE VAZUTA DIN TURNUL TELEVIZIUNII(205 METRII)

RUSE 24 DE ORE


Merg direct la subiect si arunc cateva imagini vechi cu Russe urmand sa revin cu mai multe informatii!


RUSE DE ALTADATA


8 comentarii:

liviu spunea...

Daca te intereseaza niste fotografii cu muzeul BDJ (CFR), sa-mi spui.Muzeul e situat chiar pe malul Dunarii, vis a vis de Port.Ar trebui sa vada si giurgiuvenii ce au facut bulgarii cu vechile lor locomotive si vagoane. Spre deosebire de noi, giurgiuvenii, care am distrus gara veche, gara care avea insemnatate istorica pentru oras. Primaru' asta obraznic si nesimtit, vrea sa transforme gara actuala in muzeu, in loc sa pastreze gara veche, care se preta cel mai bine la un muzeu.
Si, chiar daca o sa fiu acuzat de "lipsa de patriotism", va spun ca Ruse e peste Giurgiu cu mult mai mult decat putem noi intelege.

Don Coyote spunea...

Mai exact, cum ajungi la muzeul cailor ferate in Ruse?
Muzeul este in dreptul parcului, inaintea falezei, sau cobori pe la Hotel Riga?

www.giurgiuro.blogspot.com spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
GIURGIU spunea...

Liviu, este o mare greseala sa compari Giurgiu cu Russe, eu, nu stiu daca ti-ai dat seama dar incerc sa evit pe cat pot astfel de discutii, comparatii. Giurgiu este al romanilor, a trecut printr-un comnism crunt condus de rusi, si de giurgiuveni prosti cu un ego gonflat si pusi pe fapte fara precedent in idiotenia umana renuntand total la ceea ce inseama respectul de sine sau de trecut si mai ales pentru cei ce vin. Russe este capitala culturala a Bulgariei, un oras universitar, plin de istorie, "Sexagina Prista" dinvremea romanilor recunoscut ca important centru comercial si de transporturi. De la pamantul de sub orase ce difera enorm, pana la comunistii bulgari ce si-au iubit tara si oamenii si mai ales (ce ma intereseaza pe mine acum) nu au distrus trecutul si au cladit viitorul intr-un loc nou.

Dar ce mai inseama sa fii patriot? iti faci griji!? e absurd! tu esti cu mult peste zeci de mii de romani care.... sunt lipsiti de respect pentru mediul lor(ca sa nu detaliez) :P.


Bai coiote se ajunge foarte simplu la muzeul CFR. Parcul Tineretului il stii?
Pentru a ajunge la Parcul ineretului din Ruse, imediat ce iesi din vama la rond faci prima la dreapta, mergipe centura paralela cu Dunarea pana la un pod baban,ajungi la niste blocuri in capatul podului si faci stanga dupa toata lumea, si prima la dreapta ai parcat trebuie sa fie un liceu acolo si ai minunatul parc al tineretului. Cum se ajunge la Dunare?| strbati parcul pe axul principal si te duce la o serie de trepte ce coboara la prima gara din Nordul Bulgariei si Muzeul CFR. Acolo este si strandul de la Ruse, si terenuri de tenis si... altele! vezi tu!

Recomand plimbare cu bicla, mai ales ca ei au piste de bicle bine facute! :)

Don Coyote spunea...

Piste de biciclete au doar in parc si pe Alexandrovska.
Bai alex, daca tot recomanzi o plimbare la Ruse pe biciclete, hai in week end la Russenski Lom sau la Lipnik. Daca ai nevoie de accesorii pentru bicicleta, gasim la Dimi Bike (camere, petice, benzi reflectorizante, pompe, cauciucuri, etc). Mai ales camere, am avut 2 pene la Ruse din cauza Tribulus terestris sau "Coltii babei", mai ales ca pe bicicleta (MTB cu cadru rigid) am anvelope slick mai potrivite pentru cicloturism mai degraba decat pentru offroad, si mai au si 1000 km uzura.

GIURGIU spunea...

ce le are omul asta! promit ca te provoc la o plimbare , amblicla dar... nu am antrenamentul necesar! o sa ma las alergat de cainii din giurgiu nitelus si... facem excursia! :) plus foto excursie! :)

Don Coyote spunea...

Stai linistit, nu iti trebuie cine stie ce conditie fizica, am ajuns la Lipnik Park fara probleme, e o zona de deal insa iti trebuie doar putina rabdare si vointa, mai ales ca iti e rasplatita atunci cand intri in Nicolovo cu 45 km/h la vale.
Urmatorul pe lista as vrea sa fie Russenski Lom, am inteles ca e mai frumos.
Fiind o excursie putin mai lunga, iti recomand sa ai la tine vesta reflectorizanta (ziua s-a scurtat vizibil deja), bicicleta sa fie dotata cu reflectorizante (un far sau o lanterna frontala ar fi bune), pompa, camera de rezerva plus cele necesare unei pene (kit-ul de pana il port mereu la mine). Ochelari de soare neaparat, daca nu vrei sa faci insectar in ochi.
Week-endul asta mai mult ca sigur se lasa cu plimbare la Ruse, daca nu la Russenski Lom, macar in parc, centru, Alexandrovska, faleza, asa ca poti merge fara sa-ti faci griji in ceea ce priveste conditia fizica.

GIURGIU spunea...

pai ok...zi-mi si mie mailul tau - al meu este alexghemail@gmail.com

Related Posts with Thumbnails