sâmbătă, 3 octombrie 2009

Nici un fraier nu este mai presus de lege

Imi place Giurgiu, sunt printre putinii tineri din generatia mea ce inca poate spune asta, sau cel putin pana cu putin timp in urma. Mie imi place acest oras inainte de toate pentru ca il cunosc, l-am "vizitat", l-am citit si am cautat sa aflu cat mai multe despre trecutul lui si asta pentru propria mea placere si pentru a regasi cumva radacinile mele. cine sunt si de unde vin? se mai intreaba lumea asta? Pentru mine Giurgiu a fost si este o situatie de presiune ce-mi da putere, ma alimenteaza si cu un trecut ce ma inspira sa lupt sa aduc la lumina adevarata fata a acestui oras, fata aceea pe care o iubesc si pe care putini o mai vad, si cu atat mai putini isi doresc sa mai fie vazuta.
Privind lucurile ca un scolit in ale urbanismului si cu ceva cunostinte in sociologie urbana pot spune clar despre Giurgiu un lucru: este copia la scara mica a Bucurestiului dar numai in aspectele negative. Asta a devenit Giurgiu in ultimii 3-4 ani, ani in care masinile au invadat peste orice asteptare orasul, trotuarele, spatile verzi, pana si sarmanele paduri si asa batjocorite chiar de cei ce trebuia sa le ocroteasca. Giurgiuvenii pentru mine aveau un bun simt provincial frumos, placut,... te saluti cu lumea pe strada... fara prejudecati, te bucuri ca te intalnesti intamplator cu o cunostinta, lucurile par mai linistite, un zambet, o bancuta la umbra, pana si in zile ploioase orasul avea viata lui molcoma dar de apreciat.
IN Giurgiu mereu s-a intamplat ceva, mereu se schimba ceva, dar astazi lucrurile se intampla repede si nici nu ai timp sa le vezi, dar asta doar la un anumit nivel,petru ca acest oras este cel al femeilor casnice si barbatilor muncitori(cu adevarat muncitori) totodata orasul copiilor plecati departe,si nu in ultimul rand orasul mafiotilor si curvelor. Peisajul si mediul inconjurator , cultura, natura, turismul, DUnarea in sine, sunt tratate cu curul de cei ce conduc acest oras, aruncand in scarba dulailor infometati cate un pliant penibil cum ca Giurgiu bubuie de cultura si turism, cum ca eroregiune rupe strategii internationale ce o sa creasca calitatea vietii cu 10000%. Un cacat! O mizeri pe care prea multi nu o vad, prea multi au rahat intre dinti si zambesc fara sa stie ca cei "de afara" nu rad pentru ca le sta bine freza.
Daca in Romania orice e stalcit, parca in Giurgiu este simai stalcit, asa cum badaranii ce ridica masini in Giurgiu o fac preferential, si la comanda din considerente financiare, si politice, iau si spaga baietii de ce nu... doar en cunostem sunt varu lu fratele.... dar cui ii pasa...? Masinile sunt parcate in fix centrul orasului in mijlocul intersectiei si parcarile sunt goale..... au masini de zeci de mii de euro si nu dau 1 leu pe parcare... ce mizerie... dar noi.. ne respectam , cum zice melodia , noi suntem romani.!? ce naiba mai inseamna sa fii roman? ca sa nu intreb ce inseamna sa fii giurgiuvean...
Inchei aici pentru ca am scris mai mult decat imi propusesem, spunand ca eu sunt mandru ca sunt roman ...dar numai atunci cand trec de Brasov si ma indrept spre Nord, iar cand vin acasa mi-e pur si simplu rusine, ma umplu de durere sa vad cum cei directorii de la cultura , invatamanm turism, proiecte europene, muzeu, spatii verzi, paduri si ape, mult prea multi.... rad si nu dau doi bani pe oamenii din jur si pe meseria lor... fac ce vor ei sa fie bine,nu ce este nevoie astazi in amaratul asta de oras, al contrastelor, al extremelor.

7 comentarii:

Anonim spunea...

De "oamenii" care nu vad sau nu stau in "cutiute".
Pertinent punctul tau de veredere...

GIURGIU spunea...

mhm...
insa inutil!

Don Coyote spunea...

Si inca sint multe lucruri pe care nu le stii. De pilda, stiai ca in Giurgiu nu exista iluminat public dupa ora 6:00 si pana in ora 21:00 ? Intre orele 6 si 7 exista destula lume care se duce la serviciu, insa putin dupa ora 6 AM orasul ramane in bezna si atunci orbecai cu lanterna in mana ca in pestera. Asta nu-i rau deloc daca esti spargator de masini sau hot de buzunare. In plus, conditiile sint si mai favorabile seara, intre orele 19 si 21, mai ales ca atunci etnicii cica minoritari se organizeaza mult mai bine (stiu parinti care nu au curaj sa-si lase copii sa vina singuri de la scoala). In afara de tigani, ai toate sansele sa fii sfasiat de haitele de caini care patruleaza orasul, daca iesi la fereastra noaptea, se aud haitele urland in departare, prin alte cartiere, cum isi raspund, apoi incep si cei din cartierul de bastina. Ma rog, aceleasi probleme le-ai avea si in Bucuresti in oricare din cartierele Pantelimon, Colentina, Dristor, Militari sau Crangasi, mai putin lipsa iluminatului public. Insa ce pretentii poti avea de la un oras in care apa calda nu s-a mai vazut de 15-20 de ani?
Ce este specific tarii este lipsa de mobilitate a populatiei, datorita unei piete imobiliare cretine si a somajului mare. Practic esti legat de orasul de bastina sau de Bucuresti, nici vorba sa poti sa te muti in Timisoara, Sibiu, Arad, etc. Mult mai usor pleci in Canada sau Australia daca reusesti sa faci rost de drept de munca acolo.

GIURGIU spunea...

foarte corect ce spui cu plecare..intampin aceleasi probleme si sunt sigur ca sunt generale. Imi spunea totusi un amic cum ca nu ar fi bine sa vad Giurgiu mai gri decat este, adica... la Timisoara s-ar putea sa dai de probleme similare... sau... NU! nu o sa dai de probleme similare! glumeam...Giurgiu este cocina de porci la lu Iliescu si daca e bine cand se plimba el cu masina si pe unde se plimba e ok.. altfel... teapa. Giurgiuveni nu conteaza ca muriti la trecerile de pietoni ca nu-i lumina, nu conteaza ca trebuie sa mergi cu copii in brate de frica miilor de caini, nu conteaza ca adapostul epntru caini este un focar de infectie, un loc in care personal am vazut cum cainii se mancau de vii si isi mancau propii pui...dar CINE E MAI SALBATIC????? cainele care isi urmeaza instinctele de supravietuire sau cainii care calca in picioare doar pentru ca pot , "isi mananca" cetatenii pentru ca se poate, pentru ca sunt doar cetateni.

Asa sunt oamenii in general... nu conteaza partidele si alte basini... ii doare in cur.. le este bine, si pana la urma cum sa nu-ti fie bine... sa fii in scaun acolo fara grija zilei de maine... hm... as spune multe dar nu ar fi de folos nimanui nu?

Cine trebuie sesizat pentru ilegalitatea modului de functionare a sistemului de iluminat stradal si pietonal???

Suntem de acord ca orasul asta se impute pe zi ce trece, vine iarna si transeele giurgiuven cresc in numar si in adancime, cainii vor fi mai agresivi! la asta s-a gandit primarul oare? s-a gandit cineva oare ca ne e frica sa lasam copii pe strada, ne e frica sa lasam masinile in non parcarile aferente locuintelor? are cineva in vedere adevaratele probleme?
Se vorbeste numai de mizerii, numai de politica ce sincer eu ca cetatean nici nu vreau sa stiu, nu vreau sa aud cuvantul asta, TU esti acolo platit de MINE pentru a creste calitatea vietii , pentru a imbunatatii mediul in care traiesc, calitatea invatamantului, locurile de munca! ASTEA SUNT PRIORITATILE!!! VOI CE CACAT FACETI ACOLO DE ATATIA ANI?

Don Coyote spunea...

@ Cine trebuie sesizat pentru ilegalitatea modului de functionare a sistemului de iluminat stradal si pietonal???
Cred ca Administratia Domeniului Public, si din cate stiu au fost multe sesizari.
In rest, nu prea imi pasa de Giurgiu, stau de nevoie aici, aici am serviciul, insa nici prin cap nu mi-ar trece sa ies undeva la o terasa, cand Ruse e peste drum. Atata tot ca se innopteaza devreme si va fi si mai si, sper sa fie o iarna calda, ca sa pot da ture pe patinoar la Ruse in loc de Cismigiu.

Maria Pakucs spunea...

Imi place blogul tau, il urmaresc de ceva vreme, chiar inainte de a ma muta in Giurgiu. Am fugit din Bucuresti, considerand ca un "Bucuresti mai mic" cum inspirat ii spui va fi mai usor de digerat. Nu regret decizia mea, dar sunt putin dezamagita de starea parcurilor din oras si de faptul ca nu se acorda nici un pic de atentie copiilor si locurilor de joaca. Toti par a fi perfect multumiti cu niste fiare vechi de decenii, stafii ale vechiului regim, pe post de leagane sau balansoare. Nimeni nu e deranjat de gunoaiele de pe strazi si nici de movilele de coji de seminte de peste tot. Ma gandeam sa fac o sesizare la primarie desi nu sunt "cetateana" oficiala a orasului, dar parca nu vrea sa ma expun nici batjocurei autoritatilor. Comentariul meu devine prea lung, ideea ar fi ca poti fi mandru si de orasul tau pentru ca tu faci CEVA pentru el; hidosenia celorlalti nu trebuie sa ti-o asumi.

GIURGIU spunea...

Maria inainte de toate nici un comment nu e prea lung, mai ales daca transmite un mejas clar si cu motiv; ca si cazul de fata.

Despre sesizare la primarie.. nici nu stii ce sa scrii mai intai iti spun eu, si apoi dupa ce scrii la final parca ai scrie si o sesizare de depasire a limitei de lipsa de bun simt si omenie undeva peste pragul de suportare a unui atat de "insignifiant" cetatean de rand. Nu se va intampla nimic. nu aici, si nu in alt oras de prin zona Campiei Romaniei, Dobrogei, Lunca Dunarii si cred ca pot spune ca si prin Moldova (romaneasca). Se zice ca padure fara vreascuri nu este, dar oare sunt vreascuri fara padure? Cred ca padurea e o amintire la Giurgiu!

scurt ca iar ma lungesc... peste 3 milioane de euro au fost si inca trec prin "mainile" distinsilor si atat de informatilor si scolitilor emeriti conducatori NUMAI PENTRU SPATII VERZI SI AGREMENT ,si asta in ultimii 2 ani. Apai eu sunt Peisagist si cu 3 milioane de euro trag niste parcuri de sta mata in coada si-ti vine si turistul. Ca sa nu mai spun ca parcurile sunt ca si acolo doar trebuiesc interventii minimale! Dar... vorba unui om "inteligent" mai bine facem noi un lac nou , nu e destula apa la Giurgiu. Da!

Locuri de joaca pentru copii? poftim? pai au crescut copii jmecherilor din Giurgiu, si aia care mai sunt.. ei nu... .. ei nu merg aici la.... ei la.... la Scoala Americana la... sti... tu.
Deci... pentru ce locuri de joaca? e greu..! daca nu are nici unu din zona o firma de facut leagane la ce sa le cupar? exista firme specializate ? existe profesionisti? tot ce se poate dar aia nu e buni la Giurgiu! aia e pentru prosti! as... stim noi aici cum e cu banu public!

In rest, multumesc de incurajari!
Nu-mi asum decat vina ca nu stiu sa ma rog sa-mi dea si mie Dumnezeu asta, o gramada de bani sa pot sa fac adapost pentru batrani, pentru cainii astia amariti, pentru oameni muscati de caini amarati si o scoala, una in care chiar inveti sa fii om. dar... serios de data asta.. Dumnezu ala... nu e ceea ce credem noi, el nu da si nici nu cere, si mai presus de toate nu judeca.Noi ne judecam pe noi insine!

cacat este cat permitem sa fie!

Related Posts with Thumbnails