luni, 25 ianuarie 2010

Pelicani creti la Giurgiu


Cel mai mare pelican, ajungand la 170-190 cm in lungime cu o greutate de 11-15 kg si peste 3 metrii in anvergura aripilor. In medie este cea mai grea pasare din lume ce zboara, desi lebedele si alte specii pot depasi uneori greutatea pelicanilor. Ca diferente fata de pelicanul alb, comun, pelicanul cret sau dalmatian, asa cum si numele spune are pene crete in deosebi in zona capului si gatului, picioare gri si penaj gri spre alb fata de albul pur al celor comuni. Are maxilarul rosu in sezonul de imperechere.



Pelicanul cret (Pelicanus cripis) migreaza pe distante scurte iar in zbor este o pasare extrem de eleganta cu un zbor lin cu gatul tinut pe spate ca si Starcul (popular cocostarc).

Pelicanii se hranesc cu pesti si pasari mici.

Cum este si cazul pelicanilor albi, Pelicanus crispis este o specie pe cale de disparitie a carei numar a scaut considerabil datorita pierderii de habitat (taieri masive, asanari, dragari de ape, lipsa hranei, schimbari climatice) si a vanatorii. Dupa datele din 1994 exista 1000 de perechi majoritatea in Rusia, Grecia, Bulgaria, Romania si Albania.




Personal sunt foarte impresionat de avifauna din zona umeda dunareana a judetului Giurgiu, datorita numarului extraordinar de mare de specii minunate ce cuibaresc sau strabat aceasta zona. Am vazut pasari foarte mari precum vultur dunarean, impresionante, ceva ce nu credeam ca poate exista la nici 5 minute de centrul orasului Giurgiu. superb, si va marturisesc ca mi-ar placea sa impart cat pot de mult aceasta bucurie poate chiar invitandu-va in viitor la o plimbare prin cateva zone cheie de obervare a pasarilor dunarene.

Un blog special pentru aceasta pasare ce urmareste sau a urmarit pe "Crispi" un pelican cu transmitator, harti si imagini AICI.

Cateva imagini de calitate cu Pelicanu crispis, eu nu am reusit asemenea cadre datorita distantei mari la care se aflau pasarile de mal si desigur datorita camerei.


In arhiva blogului gasiti o postare foarte faina legata de pasarile din zona dunareana a orasului Giurgiu , ca sa fie mai simplu ...linkul AICI

Exista un proiect special pentru salvarea acestor minunate pasari , si cam asa se prezinta pe scurt:

"Proiectul LIFE Natura “Salvaţi Pelecanus crispus în Delta Dunării” este un proiect de conservare a speciei pe toată suprafaţa Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD). În urma desfăşurării acestui proiect, crearea de condiţii optime de cuibărit va fi rezultatul înlăturării celor mai importante ameninţări la adresa coloniilor: deranjul şi degradarea locurilor de cuibărit."

Mai multe despre acest proiect AICI.

Acum un an am vazut primul pelican, si totodata primul pelican la Giurgiu si l-am si filmat:


Nu uitati varog intelegerea noastra...dati rate clipurilor de pe youtube, trebuie sa scapam de mizerii si sa gasim ce-i interesant pe net despre Giurgiu nu numai cocalari si alte oratanii. Multumesc pentru rate-urile de pana acum, atatea cate au fost. :)


In arhiva blogului gasiti o postare foarte faina legata de pasarile din zona dunareana a orasului Giurgiu , ca sa fie mai simplu ...linkul AICI


sursa imagine - wikipedia - link

5 comentarii:

liviu spunea...

vezi ca pe Canalul Plantelor, in capat, spre Mocanasu, sunt vreo 50 de lebede. Intri cu masina pe la Steaua Dunarii. Daca nu le mai gasesti, iti dau eu poze cu ele, sau film, ce vrei.
Grabeste-te sa le vezi, pana nu le mananca tiganii.

GIURGIU spunea...

liviu, pe gerul asta ma multumesc cu imagini de la tine, ar fi fain sa urci clipul si pe youtube. Lebede, asta chiar ca nu am vazut la Giurgiu, :) foarte fain. astept cateva imagini pe mail, merci mult!

Sictireli spunea...

O, ce bine ar fi. Dar chiar e de stiut ce au facut pe gerurile astea. Lebede la Giurgiu am mai vazut cu ceva ani in urma, cand mai erau balti prin zona fostului Combinat Chimic. Liviule, mi-ai dat o idee, daca timpul imi permite dau o fuga pana acolo cu speranta ca le mai gasesc. Daca postezi ceva pe youtube sa specifici pe film locatia, anul si ziua. M-ar interesa si pe mine. E un eveniment.

GIURGIU spunea...

pai si ce vrei sa spui ca un pelicanii creti nu sunt un eveniment la giurgiu? :P

Sictireli spunea...

Ba, maestre, este un eveniment sa vezi pelicani, dar, multumita tie, am imagini. Astept sa se dezghete canalul si ma duc sa vad daca au revenit lebedele.

Related Posts with Thumbnails