duminică, 10 ianuarie 2010

Un spatiu public de care merita sa iti pese

Unde iti pasa? pornesc o tema foarte serioasa, va rog sa acordati timp acestui clip, atunci cand aveti dispozitie, va garantez ca merita atentia dumneavoastra si in acelasi timp sunt convins ca avem cu toti de invatat .
Va intreb, unde iti pasa, nu cum, nu cat si nu dece. Unde, pentru ca noi avem reactii in raport cu spatiile in care ne petrecem viata, spatiul personal si cel public.


James Howard Kunstler pune in discutie o tema ce ne priveste pe noi ca indivizi, si desigur eu aduc la nivel local, pe noi ca romani , ca giurgiuveni dece nu.
Las pentru moment doar introducerea si clipul urmand sa revin cu detalii in alte postari, cu imagini cat se poate de sugestive abordand subiectul din perspectiva orasului Giurgiu.
Ma adresez direct angajatilor in Primaria Mun. Giurgiu, considerand cu siceritate in calitate de arhitect peisagist si giurgiuvean (fanatic) ca acest subiect trebuie sa fie poate premisa principala in orice abordare a spatiului public urban si nu numai.

5 comentarii:

Maria Pakucs spunea...

Ieri am incercat sa iesim cu baietelul nostru "in oras" sa ne plimbam si mi s-a intors stomacul de scarba vazand atatea gunoaie si extremente de caine inecate in noroi. Singura mea consolare era gandul ca a doua zi urma sa merg la serviciu, la Bucuresti, in ORAS, si imi voi spala retina de uratenia Giurgiului hibernal post-zapada. Ce am gasit acolo? Aproape acelasi lucru. Am mai scris aici despre lipsa locurilor de joaca decente din aceasta urbe dunareana care mi se pare unul din marile neajunsuri ale traiului nostru aici. Venind dintr-o regiune putin diferita ca atitudine fata de spatiu public, inca nu am inteles unde se joaca pustii si pustoaicele din Giurgiu? In fata blocului printre gunoaie? Pe strada, printre gunoaie? In casa? Si pana la urma, ii pasa cuiva?

GIURGIU spunea...

Buna Maria. inventivitatea romanului pe mine uneori chiar ma depaseste, de aici pornind nu inteleg de unde vorba asta : daca ai calcat in cacat ai noroc. Dupa premisa asta , in Giurgiu, dupa cum spui si tu, ar trebui sa ne umplem de noroc, castiguri la lotto si joburi cum "n-a vazut Parisul". dar nu se intampla asta.
Intr-un oras in care oamenii mictioneaza pe la colturi de blocuri alaturi de cainii comunitari, cred ca o intrebare de genul - cui ii pasa este inutila.

Copii nu au pretentii, parintii au. Copilaria mea comunista a fost asa cum a fost pentru mii de copii, prin ruine, santiere, in spatele blocului, samdp.
Niciodata nu a existat un loc special pentru copii, sigurul poate Parcul Pionierilor, acum distrus complet, atat estetic, vegetal cat si funcitonal. e pa.
deci... copilul nu are unde sa bata o minge, sa mearga pe role (mai era bvulvardul inchis dar s-au tampit si cu asta) cu bicicleta nici gand , te mananca cainii, leagane, jocuri creative de stimulare nici gand....
of trist, nu stiu ce sa mai zic...nu au vrut sa faca e clar. banii au mers in directii total gresite, in lacul idiot si parcul cimitir(in jur de 2 milioane de euro) ...ce ar fi putut face ? enorm de multe spatii funcitonale care ar fi incantat votangii inconstienti dar si pe ceilalti pana la urma.
nu ramane decat sa speram ca vor indrepta fonduri in in acest sens si cel mai important vor apela la un peisagist, un urbanist bun sa amenajeze si nu la neprofesionistii in functie de acum. pam pam.

daca te linisteste, ar spune si cei de la primarie,.. asa e peste tot in Tara Romaneasca.

sa-si faca un baiat de sef firma de amenajat spatii de joaca si o sa avem leagane si in intersectii.

liviu spunea...

daca te uiti putin pe infogiurgiu.ro, o sa vezi ca exista cel putin o persoana careia ii pasa.
(In ce priveste Bucurestiul iti dau dreptate. E o mizerie de oras.) Nu ma laud, dar, poate faptul ca am vazut cateva tari civilizate, ma face sa vad lucrurile altfel. Giurgiuvenii nu mai fac diferenta intre normal si anormal. Si pentru giurgiuveni, mizeria, minciuna si nepasarea au devenit normalitate, si mai rau decat atat, normalitatea asta se mosteneste genetic.

GIURGIU spunea...

mai e o vorba romaneasca, apropo de spatii de care ne atasam: " nevoia te invata".
Nevoile noastre nu sunt si ale lor, iar cand nevoia lor este doar de bani si faima nevoia generala publica ce spatii de calitate amenajate cu functiuni diverse devine nu numai o gluma pentru ei dar este ceva mult prea departe.
Daca maine un baiat bengos din Giurgiu va vrea (si va fi nevoit) sa scoata copiii la joaca undeva in acest oras si va constata ca nu are unde va pune problema in "gasca" , mai mult daca copii vor fi muscati de un caine va fi prapad in Giurgiu.
nevoia te invata, dar ei nu cauta sa satisfaca nevoile comunitatii giurgiuvene, ci... nevoile unor grupuri anume.
ex:daca pentru banci s-au preocupat, amplasarea a fost tampita, nevoia era sa vanda banci , sa dea banii undeva nu sa realizeze zone de odihna pentru giurgiuveni. de aici oamenii isi fac singuri bani la bloc sau alte zone.

Maria Pakucs spunea...

Mama imi spune ca Giurgiul de acum, uratit de blocuri si de scheletele fostelor giuvaere ale industriei socialiste, este mult mai "urbanizat" si mai curat decat era pe vremea copilariei ei. Progresul asadar exista, dar este prea lent. Tot sper ca edilii care se pun doar in slujba anumitor familii si nu al comunitatii vor disparea din peisajul politic si public al Romaniei cat de curand, ca se vor satura odata de atata furat sau vor iesi la pensie, ca odraslele lor vor emigra de aici fiindca Romania nu mai e de nasul lor. Am vazut la TV cum o doamna consilier povestea cu mandrie ce idee mareata au ei sa faca o peninsula cu toate monumentele Romaniei in miniatura, vorba sotului meu, ca in Dubai! Dupa ce ca sunt incompetenti, mai sunt si prosti si lipsiti de bun-gust. Astept sa vad in cat timp se va umple lacul de seminte si de gunoaie.

Related Posts with Thumbnails