joi, 4 martie 2010

Exercitiu

   
        Sunt entuziasmat de o initiativa si va spun si despre ce este vorba dar mai intai de toate vreau sa va rog sa participati la exercitiul meu. Sa-i spunem gimnastica pentru imaginatie.
        Daca as fi primar pentru o zi ce as schimba la Giurgiu, si cand spun la Giurgiu ma refer la peisajul urban, la mediul social si cultural, nu politic si nu cocalaresc. Asadar va propun sa va imaginati pentru o zi primarul sau primarita orasului Giurgiu, giurgiuvean sau doar ai trecut o zi pe aici, ce ai schimba, sau ce ai aduce in oras?

        Propunerea mea si entuziasmul de care vorbeam vine o data cu o idee lansata de nu mai stiu cine, dar cineva bine intentionat si anume de a se aduna intr-un loc, la un brainstorming in folosul orasului Giurgiu si a comunitatii acestuia, acei giurgiuveni, ziaristi, artisti, oameni de cultura si intelectuali sau simplii visatori ca si mine, ce activeaza in mediul online si ce vor binele acestui oras. Asadar se aduna blogosfera giurgiuveana, spus putin mai fortat, iar eu acolo vreau sa merg cu ideile voastre . ;)

      Sa facem gimnastica imaginatiei , sa vrem mai bine .




    
     




       

23 de comentarii:

gica contra spunea...

Eu, din punct de vedere al peisajului urban, al mediului social si cultural, as lasa totul asa cum este acum.
As schimba cu totul altceva, ceva legat de influenta factorului uman asupra orasului. Eu cred ca giurgiuvenii trebuie sa fie schimbati, si apoi, celelalte se vor rezolva de la sine.Altfel, degeaba vii tu, Alex, ca arhitect, si construiesti opere arhitecturale, gradini si parcuri, pentru ca eu nu le vad. Nu vad pentru ca-mi intra prafu'n ochi, pentru ca ma impiedic de masinile oprite pe aleile parcurilor si pe trotuare, nu vad pentru ca ma uit in jos sa nu calc in gunoaie sau in vreun rahat de caine. Nu vad pentru ca ma orbeste intunericu' din privirea giurgiuvenilor.
In fine, ma opresc aici, ca sa nu fiu acuzat de off topic.

Anonim spunea...

Intristator de adevarata opinie. Dar am un amendament: ceva-ul ala din ochii oamenilor e atat de indisolubil legat de peisajul urban si mediul cultural, incat merita sa pui chiar caruta in fata cailor.
Exemplu: cand am venit director, am cerut ca fiecare grup sanitar sa aibe elementara hartie igienica. Mi s-a spus ca se fura. Am spus ca o sa se fure pana s-or plictisi. Intre timp s-au plictisit si acum e ok. Repet,a fost un exemplu minor, ca sa ma fac inteles.

GIURGIU spunea...

Gica.... ai spus bine ce ai spus, dar privind in felul asta, imi vine sa pleeeec depaaarte de Giurgiu,de Romania. In continuare vreau....
Asta nu trebuie sa ma opreasca sa caut o cale mai accesibila noua, celor ce vor mai bine, adica si tie.
Acum, tu vorbesti de un organism sanatos in intregime, ceea ce nu exista. Iar eu astept ce ai face tu gica, daca ai fi primar, pentru a schimba situatia de care vorbesti. Asta intrebam!

in rest... au mare legatura oamenii si lucrurile insirate de tine, cu viata social -culturala / valori morale/ responsabilitate civica. ;)

Imaginati-va daca ati avea putere de decizie absoluta pentru o zi, ce ati face in intampinarea neregulilor din Giurgiu.

Adrian spunea...

Am atatea idei incat pe unele nici nu stiu cum sa le formulez. As face asa:
1. Jos taxa de pe podul Prieteniei. Adio. Bine, pa. Tot aud spatiul european Giurgiu - Ruse. Pai daca i se zice spatiu european hai sa si punem in practica asta.
2. Un proiect mic pentru o pista de biciclete intre Giurgiu si Ruse. O pedala pe zi tine doctorul departe.
3. Nu stiu daca stiati, dar Giurgiu este un punct ce se afla pe Traseul Cicloturistic al Dunarii si as amenaja pe teritoriul orasului cel putin niste marcaje.
4. As implementa un program de responsabilizare in cadrul D.G.S.P.G.C. Giurgiu. Mai concret, fiecare va trebui sa-si faca treaba cat se poate de bine. Incepand de la director etc pana la tiganii ( refuz sa le zic rromi ) care matura din 10 in 10 metri. Trebuie sa muncesti pentru a asigura "gospodarirea"orasului, altfel ai plecat in secunda 2.
5. Cu ajutorul Directiei Culte (sau cum se numeste, In organigrama n-am vazut nimic) as initia un program de constientizare al spatiului in care taim: panouri informative ce vor cuprinde istoria orasului Giurgiu, proeicte de viitor, obiective ce merita vizitate ( o mare parte din giurgiuveni stiu doar turnul,portul si alei, ceea ce e cam pacat)
6. Directia Urbanism va trebui sa impuna niste restrictii celor care vor sa construiasca in oras: o sa folosesti materiale de o calitate corespunzatoare, nu vei putea sa o vopsesti in ce culori fanteziste vrei tu, totul va fi integrat in zona in care se va construi.

Referitor la factorul uman, nu stiu cum se pot schimba lucrurile, dar cred ca mediul social si cultural este influentat in primul rand de cum se rezolva treburile de infrastructura. Nu-ti mai arde de cultura cand strada ta e plina de noroi la prima ploaie, cand orasul e plin de gropi, etc.

Adrian spunea...

Am uitat ceva esential:
7. Voi scapa, in limitele legii, de cele 2 carciumi dubioase. Le stiti voi.

sictireli spunea...

Eu as rezolva rapid si radical problema. Uite asa: as schimba numele localitatii.
@ Cosmine, nu se mai fura hartia igienica NU deoarece pentru ca din cauza de... Respectivul hot nu mai vine la teatru, breee. Si, la urma-urmei, ce ai vrea sa ti se fure din teatru? Vreun candelabru din cristal? Pai ai asa ceva? Nu ai, ca ti s-ar fura candelabrele. Hartie igienica le dai, hartie igienica ti se fura. I-a mai scutiti-ma de filosofia voastra de 2 bani. Cu doi bani nici hartie igienica nu pot cumpara. D-aia se fura. Ca-i scumpa hartia igienica si nu are românul cu ce se sterge la cur dupa o masa copioasa.

Cătălina Sfetcu spunea...

:))
Eu aş pleca în delegaţie... Ce altceva aş putea face într-o zi?? Nici biroul n-aş apuca să-l redecorez, nici hârtiile aruncate sub nas de şeful de la relaţii cu presa n-aş avea chef să le citesc, nici un alt sens giratoriu n-aş apuca sa schiţez cu meşterii, nici să mă întâlnesc cu primarul din Ruse şi să ne chefuim româneşte n-aş avea timp.
Vă rog, daţi-mi măcar un mandat! :)

GIURGIU spunea...

Adrian foarte tehnic ai fost, foarte bune lucruri, dorite cred eu de majoritatea giurgiuvenilor. Acum, nu stiu daca iti ajunge o zi pentru toate astea, dar am incredere ca se poate, pentru ca putini sunt in stare sa aiba performanta a 3 mandate in care s-a asfaltat cu gropi, trotuare biscuitate inutile, bancile de la preteni, spatii verzi in batjocura (ca nici macar verzi nu sunt), si multe altele iar aici, repet vorbim de 12 ani, da-ti dreptate cand spun ca Iliescu al nostru a reusit o performanta in a face cat mai putin si prost apoi sa para mult pentru pleava votangeaoica. :)
Merci mult Adrian de sinceritate, cred ca ai antrenamet la gimnastica imaginatiei, un atrenament zilnic, si parese te mentine in forta. tot innainte!

Sictireli, daca arunci in vand probleme precum schimbatul numelui orasului se cuvine sa spui si cum se va numi, nu? o motivatie ar fi si ea de bun augur pentru cititori. :)

Realism, dar cam putina imaginatie Catalina, nu ne spune ce face deja primarul,ca stim noi astia de nu mai vrem sa auzim de el, provocarea era sa faci tu eforturi de imaginatie si nu numai pentru binele orasului si a comunitatii. Prin urmare te rog, mai incearca o data! :)

sictireli spunea...

Frate Alex. Ce importanta are numele. Important este ca schimb numele orasului si asa niciun giurgiuvean nu va mai fi nemultumit. Hai, apreciaza ideea mea :)

GIURGIU spunea...

este cel putin ingenioasa! :) si chiar posibila!

Adrian spunea...

Hai ca va zic eu noua denumire : GiurgiuRO:). Ideal ar fi sa putem spune toti orasului "Giurgiul nostru".
Multam Alex pentru urari, la fel iti doresc si tie si odata cu asta si blogului. Ar fi bine sa afle cat mai multi cetateni dunareni de blogul asta.

GIURGIU spunea...

Adrian, blogul are parte de promovare atat cat se poate fara bani caci d'astia .... abea sunt de net, dar.... avand in vedere ca pe 25 Martie blogul proiectului Giurgiu vazut prin ochiul care vrea sa vada implineste doi ani, pornit fix pe 25 martie 2008, timpul l-a ridicat, vizitatorii, si cel mai mult cei care se alatura proiectului, vin regulat si comenteaza.

Eu incerc sa fac cunoscut proiectul cat mai mult, iar daca vei cauta pe goole earth Giurgiu vei vedea ca proiectul se afla si acolo deci si pe panoramio, la fel si pe youtube, googlevideos, pe facebook mai nou un grup destul de consistent dar timid ca la inceput, pe twitter, pe site-uri de arhitectura si urbanism, pe forumuri de tot felul, de aceea statisticile pe care le voi arata pe 25 martie vor fi mai mult decat interesante. :)
Dar asta urmeaza.
Ca sa continui si sa repet, pentru cei care au ochi sa vada, si doresc sa participe la acest proiect sper sa mi se alature cu texte si imagini cu orice subiect si maniera de scris dar legate de Giurgiu desigur, adica sa publice pe acest blog. Dati un mail aici: alexghemail@gmail.com


Continuam cu gimnastica imaginatiei, am deviat putin, si asta numai datorita febrei mentale cauzata de excesul de exercitii de imaginatie fara "incalzire" >:)

madalina spunea...

as curata amarata aia de cetate care ne-a mai ramas si poate n-ar strica putina restaurare.

Don Coyote spunea...

Sincer, nu cred ca se poate face ceva in Giurgiu, obisnuiti-va cu ideea.
O luam logic, in zona de peste drum de Interex, acolo era loc sa intinzi un parc imens, deja copacii erau, nu mai trebuia decat facut alei printre ei, si gata parcul. In plus mai era si fix in buricul targului, exact acolo unde trebuie sa fie un parc. In loc de asta orasul s-a ales cu o statie de betoane o gaura si o movila.
In schimb avem parcul de la doi strigoi, unde nu e nimic. Nu exista alei, trotuare, printre pavele deja e iarba crescuta, pietris pe jos, practic existenta lui este inutila.
Cat despre pista de biciclete intre Giurgiu si Ruse, nici macar nu poate fi vorba. Podul este foarte ingust pentru a permite asa ceva. O initiativa buna ar fi o linie de autobuz pana acolo ca sa incurajeze traficul pietonal, insa partea de pietonal a podului este lasata in paragina oricum.
In privinta taxei de pod, as face-o 20 de euro pentru a reduce traficul. In nici un caz nu as scoate taxa, Podul Prieteniei ar fi in permanenta blocat.
Lipsa pistei de biciclete nu m-a impiedicat sa ma duc saptamanal cu bicla la Ruse. Uneori cu amici bucuresteni, aproape niciodata nu cu giurgiuveni, pentru ca acestia nu prea au timp niciodata, deoarece la televizor au programe excelente in week end. Grupul cel mai mare a fost cel al bucurestenilor de pe ciclism.ro care au venit cu bicicletele tocmai de la Bucuresti, cel mai in varsta avand 66 de ani.
Ca sa revenim cu picioarele pe pamant, Giurgiu e asa cum e, si nu va fi vreodata altceva. Se poate face analogie cu toate orasele din zona asta, Alexandria, Oltenita, Calarasi, care arata cam la fel de jalnic. Orasul este suprasaturat de tigani, majoritatea au crescut in mediul acesta de manele si gratare, iar orasul este perfect pentru ei. Menirea unui oras este de a satisface o parte cat mai mare din populatia sa, iar Giurgiu se achita cu brio de asta, romanii sint usor absorbiti de obiceiurile tiganesti pana vom reusi sa ajungem cu totii tigani.
Atata timp cat este permis sa faci gratare in parcare cu manele date la maxim de la boxele masinii iar in centru esti lasat sa circuli cu masina cat mai bengoasa sau tunata, nu cred ca vor fi critici din partea majoritatii populatiei. Asa ca de ce ar fi necesara o schimbare? Pentru cei carora nu le convine, exista alternative, eu unul am batut drumul in fiecare week end la Bucuresti pe patinoar sau la cinematograf asta iarna, sint doar 60 km, iar vara plec cu bicicleta la Ruse, nimeni nu ma obliga sa stau in Giurgiu.

liviu (fost gica contra) spunea...

Din pacate, cred ca Don Coyote are dreptate. Sincer sa fiu, si eu sunt de parere ca, pentru Giurgiu nu se poate face nimic atat timp cat e locuit de giurgiuveni.

Dar, ca sa revin la subiect, sa va spun ce-as face eu daca maine as fi ales primar.
Pai, in primul rand, as da foc Primariei.
Ba nu, m-am razgandit; in sediul Primariei as face gradinita pt. copii, si as muta Primaria la caminele de tigani de pe sos. Sloboziei (ai mai vrea Alex sa lucrezi la Primarie?).
Dupa pauza de masa, -ca si primarii tre' sa manance, nu?- as lua toti cocalarii si i-as arunca in groapa sapata vis a vis de Interex, desi cred ca e prea mica groapa pt. cati cocalari avem in Giurgiu.
Apoi, balta de 1.200.000 Euro de la Steaua Dunarii, i-as vinde'o (fortat) lu' Spoiala, cu 2.000.000 Euro, si cu banii, as face locuri de joaca pentru copii.
Si mai spre sfarsitul programului, mi-as da demisia.

Pepi Mustateanu spunea...

Pentru o zi... Sedinta de consiliu pentru prelungirea mandatului de la o zi la un mandat intreg. Apoi...Sfoara in tara ca este un primar nou iar toti investitorii refuzati(goniti, jigniti) sa se intoarca sau sa incerce investitia ce si-o dorea la noi.Sedinta de cosiliu,propus facilitati fiscale pentru creare de locuri de munca.Infiintat o zi de audienta la care sa particip eu nu angajati ai primariei. Construit locuinte socile,locuinte pentru tineri, locuinte.Dezvoltat potentialul Dunarii, turism, plaja la Dunare, port de iahturi,statie de alimentare combustibil ambarcatiuni...Ma votati ?

GIURGIU spunea...

Don Coyote, ne-ai lamurit pe toti, aveam nevoie de o viziune extraordinar de revelatoare, ceva... iesit din comun, o atitude foarte potrivita romanilor, constructiva de altfel mai ales cand vine vorba de oameni. Glumeam. E putin penibil, dar inteleg pe deplin supararea ta, si sunt de acord si eu o simt dar incerc sa fac ceva, nu doar ma plang.
Atitudinea ta este in toata Romania asta, si nu foloseste nimanui nici macar tie. Zici ca pentru Giurgiu nu se poate face nimic? Dar tu cum evoluezi ca om traind intr-un loc cum spui tu blocat, infundat? Cum? De ce mai esti aici atunci? daca nu crezi ca poate fi mai bine, si va fi mai bine? Este bine ca imparti cu noi opinia ta care deloc din intamplare coincide cu a majoritatii cititorilor acestui blog, si ...daca intreb nitel si a multor giurgiuveni, ce sa vezi.

Eu cred ca ai capitulat prea devreme, sau ai 50 de ani?
Fi constructiv si demoraliza si taia initiativele altora, eu am pornit acest exercitiu al imaginatiei iar tu nu ai vrut nici in ruptul capului sa participi decat sa ne spui ce multi dintre noi stiam. E rau, e urat, e nasol, dar... daca ma plang la ce-mi serveste? daca ma enervez la ce-mi serveste?
ce faci? este intrebarea!

Ne stim cat de cat acum, si pot spune ca tu esti parte din oamenii care pot face ceva pentru acest oras, de ce stai si amarasti si pe ceilalti amintindu-le de mizerie cand poti incerca ceva constructiv.
Hai sa facem o adresa, o petitie si un dosar frumusel care sa atace si rezolve problema pistei de bicilete sa spunem. Te rog, daca vrei da un semn, dar pozitiv.
Esti un om care vrea sa vada, dar trebuie sa fii uneori si care vrea sa faca.

Liviu nu dai foc la nimic, ce-ai luat-o razna? esti piroman? ai placeri personale de pe urma a astfel de ... actiuni?
Gradinita sustin, foarte buna initiativa, te propun si pentru a doua zi ca primar.
Nu am inteles faza cu ... "Alex atunci ai mai vrea sa lucrezi in primarie" drept ce ma iei tu pe mine? daca nu ai reusit sa-ti dai seama pana acum ce vreau eu cred ca pierzi vremea. Ce te face sa crezi ca-mi pasa mie unde ar fi primaria, si ce te face sa crezi ca as vrea sa lucrez in primarie. Pana la urma daca as lucra in primarie in viitor cine stie, numai ca factor decisiv, cred ca pana acum am dovedit macar atat, ca ma doar in cur de prostii precum beneficii submanate, nu am culoare politica si nici nu ma intereseaza sa ma vad in palatul lu' don' patron zis si primar.
Te-ai inselat amarnic si nici macar nu a fost amuzant.

Iar daca ai fi tu primar spoiala nu ar mai fi baron local, nu crezi? eu asa as gandi!

GIURGIU spunea...

Pepi prima miscare a fost de mat.
:)
Cred ca pentru o zi e bine ce zici, pentru un mandat cam putin. :)
asa suntem noi, vrem multe si repede si culmea bine, dar te sustinem.

night owl spunea...

Ce aş schimba la oraşul Giurgiu..?
Uff..păi sincer...nici nu ştiu cu ce ar trebui să încep.

Pentru început aş acorda mai multă prioritate construirii unor centre culturale,decât pentru construirea cazinourilor ( care par să se înmulţescă pe zi ce trece ).

Aş acorda mai multa atenţie clădirilor vechi/ istorice ,care sunt într-adevăr superbe..
Spre exemplu nu îmi face nicio plăcere să merg, să mă plimb în apropiere de ruinele cetăţii ,înconjurată numai de gunoi..

Până la urmă cei care nu au respectul ăsta faţă de locul unde s-au născut,nu au respect pentru sine..
Ideea de a vedea în viitorul apropriat un oraş mai schimbat ( în bine,desigur) mi se pare aproximativ la fel de lipsita de speranţă precum următorul enunţ : "Hei ! de mâine nu mai exstă poluare ! "

Poate totuşi faptul că doar am aproximat ,mai lasă loc şi de speranţă.

GIURGIU spunea...

corect! :) usor usor, se vor schimba lucurile, nu cu primarul asta, cu altul, poate nici nu ala ci cu altul, dar usor ..... Acum daca schimbi primarul trebuie sa trimiti acasa o gramada de molii ce stau prin primarie doar ca au linie directa cu el, deci mai conteaza si asta.

Madalin Paul spunea...

Am intrat tarziu sa vad subiectul dar sper sa pot contribuii.

1. Proiect net-city. S-a incercat asa ceva in Bucuresti si de 4 ani se tot amana. Anume trecerea tuturor cablurilor intr-o retea subterana.

2. Cainii fara stapan. Sterilizare.

3. Curatenie. Nu are rost sa dau detalii.

4. Cinema. :) Asta pentru pofta personala. Nu vreau sa vad Avatar, vreau sa ruleze filme..

5. Si i-as intreba pe cei in masura sa raspunda care este logica proiectului de la parcul fara nume !

Sunt prea multe lucruri de schimbat dar astea mi-au venit in minte acum.

simonarrr spunea...

Subscriu la tot ce a apus Adrian. Mai mult de atat, cred ca e necesar un proiect/program prin care sa fie protejate toate cladirile vechi din oras. Si as inchide crasma aia de la turn. E o mizerie. Nici acum nu inteleg cum a fost posibila o asa crima- sa faci crasma cu termopane intr-un monument istoric?

simonarrr spunea...

Ah, da, si am uitat. Renovat si redeschis cinematograful si teatrul de vara. Am fost o singura data, cand eram mica, dar mi-a placut enorm la teatrul de vara.

Related Posts with Thumbnails