joi, 8 iulie 2010

Innainte de demolari


Biserica ortodoxa, astazi catedrala ca reper urban ce inca mai exista, perspectiva catre Piata Centrala respectiv Str. Oinac.



Cadrul rosu arata cladirile ce inca mai exista, Liceul Ion Maioresc (nu se stie cat va mai exista fiind in stare foarte avansata de degradare si neglijare din partea primariei si a directorilor ce au fost la conducerea liceului in ultimii ani).Nu ca actualul director o fi mai breaz, poate chiar mai rau.

         Actuala caterdrala si un imobil de locuinte colective .


  Ah... blogger si lipsurile lui idioate, ma chinui de 20 de minute sa aranjez imaginile si deja mi-am pierdut cheful de a scrie sau de a mai posta, ce idioti or sta degeaba in loc sa rezolve buba?


In fine , mai sus imobilele dintre strazile ce astazi se numesch Marechal Foch dreapta si Str. Portului standa (adica dreapta strada ce duce spre alei, si Muntenia TV, si in stanga strada care duce spre tribunal ).
Dupa demolare acest punct a devenit centrul de interes al noului spatiu public urban numic Piata Unirii, devenind capat de perspectiva pentru Str. Bucuresti printr-o cladire hidoasa reprezentativa pentru arhitectii comunisti ai vremurilor cica inspirata dintr-un partenon. (probabil ca de la spate si pe intuneric seama si cu un partenon, si culmea chiar este intuneric mereu in spatele teatrului).



Strada Oinac ce ducea indirect si catre Piata Centrala respectiv Liceul Ion maiorescu si singura cladire ce inca putem spune ca mai exista din acest cadru.





Str. Garii , astazi fosta Str. Alexandrovska, sau Principele Nicolae . Cea mai importanta strada pana acum 50 de ani, fiind axul central si accesul principal timp de peste 500 de ani catre orasul Giurgiu si inima lui centrul concentric. Ce s-a mai pastrat?
Hotelul Victoria , fostul Hotel Taranu un reper urban foarte important pentru arhitectura acelor vremuri cat si pentru mediul economic fiind construit de unul dintre cei mai importanti giurgiuveni de la acea vreame. Mai multe detalii aici: http://giurgiuro.blogspot.com/2009/01/centrul-vechi-al-orasului-giurgiu-hotel.html

  
Cladirile ce inca mai rezista pe Str Garii, culmea complex urbanistic protejat zice si primaria prin acele oficiale emise nu demult, si confirmat prin noul PUG (plan urbanistic general) sunt absolut mutilate de proprientarii care stim cu totii cum reusesc sa aiba permisia organelor avizate din primaria giurgiu si a altor comisii. Putini, corect spune 2 cladiri de pe Str. Garii, declarate totodata patrimoniu sunt ingrijite corespunzator si numai una putem spune ca si-a pastrat aspectul de altadata in intregime si anume cladirea sediului germanos. O sa vina si imaginea dar in alta postare.



Ajungem la preferata mea, Str. Stefan cel Mare . Cu bucurie spun ca in mare parte s-a pastrat in forma initiala, unele imobile de patrimoniu chiar refacute destul de bine, desi s-au pierdut vechile stucaturi cu aceeasi ilegala si complet condamnabila permisie a celor de la comisia pentru patrimoniu Giurgiu si tot asa. Dar sa-i aruncam la ghena pe astia, ca mereu imi aduc aminte de ei si ei mereu fac aceleasi nenorociri. In momente ca astea sper sa existe Carma sa-i paleasca  trecutul ca doar n-om fi noi toti giurgiuvenii orbi si nu vedem ilegalitatile si lipsa de implicare. trecem peste...






 Fotografile au fost facut din Turnul cu ceasornic atunci aflat in centrul gradinii publice unde strazile principale convergeau. Astazi strazile principale converg spre acelas punct dar se opresct in cortinele comuniste costruite ca si locuinte colective .



8 comentarii:

popescu spunea...

f misto...cand am intrat prima data inca nu erau si comentariile pozelor :)...nu prea ma orientez usor, mai ales ca nu stiu aproape deloc orasul...poate cand mai ai timp sau informatii, sa pui si niste planuri, ca ar fi interesant de vazut "evolutia" si ar fi mai simplu sa se orienteze unul care nu e din Giurgiu

GIURGIU spunea...

aveam in calcul si planuri si imagini actuale dar mi-am pierdut tot avantul cu dificultatea de a aseza pozele. Informatii am cat cuprinde numai timp sa le pun imi trebuie. :)

Despre centrul orasului din Giurgiu sunt foarte multe de spus iar povestea polului central urban este foarte interesanta si cred eu printre cele mai drastice ca repercursiuni asupra vietii sociale (in timp desigur).

Te astept pe la Giurgiu.

popescu spunea...

pai sigur o sa vin ca doar ai promis ca faci pe ghidul :)...o sa-ti dau un telefon cand termin treaba si ma intorc si din concediu sa stabilim exact cand poti si tu

GIURGIU spunea...

Ghidul principal turistic, istoric si ca descriere a reperelor in peisajul urban si natural al orasului Giurgiu este insusi acest blog, defapt intrebul proiect Giurgiu vazut prin ochiul care vrea sa vada. Eu invit si astept telefon de la oricine doreste sa viziteze Giurgiu, sa faca sedinte foto, sa mearga in natura sau stiu eu ce naiba sa faca, pentru a directiona catre zonele cele mai interesante ca atmosfera , istorie si peisaj.

Pana ne vedem in Giurgiu poate ne vedem in orasul cu metrou .

Catalin spunea...

Aşa de curiozitate:
ce s-a întâmplat cu pasajul care lega Turnul de Dunăre?
Că pe ăsta nu l-a fotografiat nimeni...

ADRIAN spunea...

Pare ca un oras cochet s-a dus ... pe apa Dunarii? Nu cunosc aproape deloc orasul; am trecut pe acolo doar intr-o fuga pe cand eram in drum spre o intalnire in Ruse cu un prieten ce venise la randul sau sa-si viziteze o prietena. Asa am remarcat consistenta orasului vechi Ruse si praful si pulberea ce s-a abatut pe malul romanesc sub masca modernizarii comuniste. Ca sa nu mai zic ca am ramas inmarmurit de unele creatii contemporane! Si mi-a fost dat sa vad cateva proiecte ce nu s-au pus inca in opera sau care sper ca nu se vor pune niciodata in opera ...

GIURGIU spunea...

Salut Adrian! Farmecul in mare parte a disparut, si sunt sigur ca pe acea vreme nu era atat farmec cat dezvoltare si simtire acestei dezvoltari. Desigur pe vremea aceea farmecul orasului era si Dunarea, si tarancile, ceea ce astazi na... e departe la propriu.
In fine ce s-a dus s-a dus , scopul acestei postari este si sa "depistam" ramasitele farmecului de care vorbesti si tu.
Cat despre proiectele marete ce se vad la orizont, parte jeguri deja realizate pot spune ca sunt extensii ale ultimului centenar comunist programat pentru dezvoltarea urbana a orasului. Am avut si eu fericita ocazie sa vad aceste planuri in mare parte, puz-uri si tot asa, iar ce m-a mirat indeosebi a fost proiectul giurgiu2 de care am mai vorbit in alte postari si proiectul de dezvoltare urbana a noului por urban in insula ramadan , adica spre port unde deja s-au turnat noi funatii pentru anluri spagalite asa cum este traditia si la giurgiu. din ce am auzit 10000 de euro este spaga si te-ai ales cu o casa in rate. dar cine naiba ar vrea sa locuiasca in zona industriala a orasului Giurgiu, unde viata sociala egal zero barat, fata de zero si un pic in oras.
Adrian poate ne spui ceva despre planurile pe care le-ai vazut si tu, si impresia pe care ti-a lasat-o. Tin sa amintesc ca blogul este citit de personal din primarie, pe langa supraveghetorii dedicatio. Asadar poate cineva aude si are inspiratia sa tina seama si de opiniile unor cetateni si de ce nu de opiniile unui om pasionat de Giurgiu.

GIURGIU spunea...

Catalin , nu stiu sa existe pasaj, nu am dat de nici un plan de genul asta, si daca ar fi cel mai probabil a fost colmatat asa cum s-a intamplat cu cel ce lega turnul de fabrica de zahar, sau ma rog zona aia, unde era fostul port Cioroiu de la "plaja veche" astazi cum e stiuta de bastinasi.

Related Posts with Thumbnails