joi, 10 februarie 2011

Initiative bune sau rele ?

In retrospectiva sau nu.

   Initiativele  celor cu putere de decizie, le gasim peste tot in ultima vreme, calci pe ele, uneori miroase urat dar te stergi si intorci spatele, si totusi care sunt cele bune sau cele rele?
    Initiative bune - ce vin cu un aport de bine simplu si curat
    Initiative rele   - si ele bune pentru cineva (punctual) dar vin cu aportul de rau, conflict, negativ, intre giurgiuveni si peisajul  din zona giurgiului.

  

    Pietonal Str. Mircea cel Batran -  initiativa buna, realizare infantila, proasta, fara inceput si sfarsit, fara relationare cu spatiile adiacente.

    Refacerea farfuriei                    -  initiativa buna, realizare incompleta, nu a rezolvat conflictul vizual si functional din piata Unirii (sau piata teatrului valah) Piata fiind clar .. Piata Turnului deci ... solutia trebuia sa fie ca atare.

   Ronduri                                     - initiativa buna

   Parcul Prietenia                          - initiativa rea, negandita , nefondata, inutilizabila, in interes personal.

   Lacul Prietenia                          - initiativa rea, scumpa, inutila.

  Refacerea gardului in zona         - initiativa buna, realizare buna, foarte util.
  Plaja veche

  Pietonal Str. Garii                       - intitiativa buna, cu posibilitatea de conectare cu pietonalul incomplet ce duce la alei. Sugestie, pietonalul era gandit in planurile peisagistilor ce au lucrat pe giurgiu, in felul urmator: Str. Garii + trotuar perimetral turn + piata unirii (Piata Turnului) + Str. Mircea cel Batran + Alei + iesire noua din Alei spre cetate + Cetate. Inspiratie da?

  Modernizarea Garii                     - initiativa rea, si cel mai probabil cu o viitoare executie stupida si functionalizare nefondata.

Demolare cladiri de patrimoniu    - initiativa rea , indirecta desigur - prin simpla indiferenta si ilegalitate.
aflate in grija PMG


Refacerea cladirilor de                 - initiative bune, realizate bine, de admirat in Romania, ceva ce este
patrimoniu aflate in                         normal pana la urma.
administrare privata

Curatenie in urbe in mijlocul             - stupid.
zilei

Parcaj cu plata in fata                  - initiativa rea, amenajare inexistenta, incalca regulile de circulatie auto,
Teatrului Valah                                     complet inestetic.

Demolare ruinele combinatului         - initiativa buna, asteptam sa vedem ce rasare, din pacate cel mai probabil
chimic platforma 1                             tot industrie intr-o zona ce trebuie ecologizata, protejata de WWF si
                                                         Natura 2000 prin culoarul verde al Dunarii tratat semnat si de Giurgiu.
                                                         Zona cu potential maxim de functionalizare cu spatii verzi la dunare, locuinte si birouri (deci poluare minima).

Constructie ANL in zona adiacenta  - initiativa buna, realizare si amplasare proasta, PUZ vag, viitor peisaj
stadionului Dunarea (spre port)           clasic de blocuri comuniste. Strategie inexistenta!

Refacerea cetatetii din insula            - initiativa inexistenta!

Constructia turnatoriei                     - initiativa buna, aplasare proasta. Zona cu potential maxim pentru            
Voestalpite                                       amenajare spatii verzi, functiuni de relaxare si agrement, turism.

8 comentarii:

Adrian spunea...

Lacul Prietenia - o bateie de joc,
pietonal Mircea cel Batran - tiganie, curetenie in timpul zilei - bine ar fi sa se faca si atunci, pietonal Garii - ar fi fost de preferat din prima, pacat de marlanii care au preluat casele si le-au renovat conform stilului arhitectural romanesc ( a nu se confunda cu cel brancovenesc, ci cu cel tiganesc). In parcul Prietenia ( sau Steaua Dunarii) ar fi fost mai util un complex sportiv liber oricarui cetatean ( panouri de baschet, porti fotbal, teren jogging fara sa te dreanjeze cainii, mese de ping pong, mai mobilizam giurgiuvenii mici si mari la o miscare).

Inca o intrebare: stii cumva daca in parcul de langa policlinica sunt panouri de baschet? Stii locuri unde as putea arunca la cos?

GIURGIU spunea...

unde sa joci baschet in giurgiu? habar n-am...probabil in curtea scolii.

liviu spunea...

In Martie urmeaza sa fie demolate cladirea vechii biblioteci, cladirea fostelor ateliere ale teatrului si cladirea fosta Paradis (Fiesta, sau cum i-o mai fi zis de-a lungul timpului).
Motivul este unul din cele 5 parculete care urmeaza a fi construite si pentru care au fost imprumutate de la banca cateva milioane de euro.

Se pot mobiliza arhitectii giurgiuveni intr-un efort comun, voluntar, pentru un plan de restaurare si schimbare a destinatiei cladirilor respective? Poate nu e prea tarziu si vor fi salvate de la demolare.

Daca bucurestenii au transformat tigania de pe Lipscani intr-un loc superb, cu terase si cladiri ce nu mai au nici o legatura cu ce era inainte, la noi nu s-ar putea face la fel?

Ma intreb si eu, de ce la noi singura solutie este demolarea???

ADRIAN spunea...

am vazut cateva chestii produse de niste arhitecti giurgiuveni. nu comentez mai mult si trec la a spune ca pietonalul, asa cum era el desenat cand l-am vazut, mi-a trezit nostalgia anilor '80 ...

GIURGIU spunea...

un prieten mi-a facut cadou planul din 85 - adica din ultimul cincinal in care sunt prezente intentiile de dezvoltare urbana a comunistilor, si pot spune ca multe din actiunile actuale ale prea luminatilor patroni de oras sunt bazate pe acele planuri sau doar o coincidenta incredibila.

Am sa incerc o postare pe tema demoarilor si disparitiilor imobileleor de patrimoniu sau a celor ce ar fi putut fi clasate. Din pacate pot reveni in tema disparitiilor cu imagini de la inceputul blogului, deci nu le-a trebuit mai mult de 4 ani.
Imi dau seama fotografiind in nestire tot orasul , desi am adunat mii de imagini, poate prea multe, ele reprezinta o marturie a unei perioade incisive de modificari urbane si identitare la nivel functional estetic sa zicem, pentru giurgiu si giurgiuveni. Regret ca nu am fotografiat ma mult oameni in schimb.

ADRIAN spunea...

deci n-a fost doar o impresie nefondata ...

Anonim spunea...

Acush cativa ani exista loc de baschet, civilizat chiar, in tarcul de langa stadion, ala unde acum e mocheta aia si e interzis accesul plebei. In curtile scolilor nu ai voie, ca au paznici care nu au voie sa lase pe nimeni sa bata mingea pe tarlaua scolilor. Deci posibilitate de miscare in Giurgiu mai este, din fericire, alergatul la stadion. ATAT! Timp in care, in Parul Tineretului de ex si in Herastrau te poti zbengui pe aparate haioase, poti juca ping pong si cate altele la liber...

Anonim spunea...

am si eu o initiativa buna. eutanasierea cainilor din giurgiu! au devenit o mare problema in acest oras.

Related Posts with Thumbnails