miercuri, 2 martie 2011

Urbanism, amenajare teritoriala, arhitectura - ce fac astia din primarie mai nou







    Se misca ceva prin primarie, neclar pentru mine scopul si calea, dar zicese ca e de bine, cel putin asa ne duc cu presul cei de la adevarul de seara.
     Am simtit ca este un subiect extrem de important, si deci am decis sa imi expun parerea privind noile decizii, ca noi asa aflam, dupa ce se iau deciziile.
     Proiectul Giurgiu vazut prin ochiul care vrea sa vada a sustinut in intreaga sa existenta acelas lucru si a pus cu orice ocazie reflectoarele pe departamentul de urbanism din primarie, consiliul judetean si directia de cultura culte si patrimoniu, trei institutii ce au tras de mediul urban si periurban al orasului desi de mult a pleznit, desi de mult s-a simtit ca e prost ce fac. Iata-ne intr-un oras lipsit de identitate, lipsit de memorie , spatii publice de care te poti atasa, interactiune si deci rezolvarea unor conflice starnite de asezarea cortinei comuniste la aparitia carei a participat chiar cei ce astazi inca iau decizii in primarie.


    Aflam din adevarul de seara ca  - „La Giurgiu va fi redus urbanismul derogatoriu.”  Articol Aici


   Bun inteleg ca va fi redus urbanismul...o afirmatie gresita de altfel, poate ar fi fost mai corect sa spunem va fi redus biroul de urbanism, sau departamentul... altfel pot intelege ca va fi redus orasul in sine. dar sa nu ne impiedicam de...


  Derogatoriu, adica 


dex98
1. DEROG'AREderogări, s.f. Acţiunea de a deroga si rezultatul ei; abatere (excepţională) de la o lege, de la un regulament etc. - V. deroga.”
 
Abatere de la ce regulament al carei legi, daca tot e derogatoriu sa intelegem si de ce , sau poate a fost aruncat cuvantul acolo fara prea mult efort.
dar sa nu ne impiedicam de....



      „In curând administraţia municipiului Giurgiu va avea o nouă structură. Este vorba despre Direcţia de Urbanism şi Administrarea Teritoriului (DUAT), în cadrul căreia îşi vor desfăşura activitatea 21 de angajaţi şi va fi condusă de un architect şef, atestat de Uniunea Arhitecţilor din România.”
    Pana acum nu am avut arhitect sef... si totusi s-au facut modificari la nivel urban IMENSE si grosolane, deci se poate si fara, mi-e teama ce se va intampla cu arhitect cand va legitima interventiile alaturi de echipa exceptionala de care vorbeste nea Rosu in ziarul citat.
     Nu am inteles partea cu arhitect atestat, e logic sa fie atestat altfel nu e arhitect,eu inteleg din asta ca acolo exista arhitecti...asazisi...fara atestat; si e vizibil acest lucru de la prima suta de metrii din Giurgiu, vizual, auditiv, olfactiv (ca doar pute a cacat la intrare in giurgiu).

     Bun... o noua directie de urbanism, cu un arhietct sef, e bine, niciodata nu e prea tarziu nu?
In calitate de arhitect peisagist nu pot sa trec cu vederea faptul ca in echipa de 21 de oameni nu exista un arhitect peisagist si un sociolog, si ca sa merg cu ideea mai departe o sa spun inca o data, de ce e nevoie de acesti specialisti (deci atestati, deci absolventi la institutii de stat, deci tineri, fara apartenenta politica, cu experienta). Relatia intr-un dep de urbanism este cam asa-- urbanist + peisagist + arhitect + sociolog + horticultor + specialist in calitatea mediului inconjurator + artist plastic. Ordinea nu reprezinta o ierarhie.
     Caz concret, o interventie de genul amenajarea unui pietonal, implica interventii, la retele si circulatii deci urbanist, interventii la circulatii pietonale, volume construite si vegetale, spatii verzi deci peisagist, functiuni , activitati in aer liber samdp - sociolog, plante, pasari, gaze samdp horticultor..... Sunt sigur ca suporta completari prin urmare sunt binevenite.

        DUAT - Departamentul de Urbanism si Amenajare Teritorialaamuzant nu? DUAT in engleza... do what = ce fac ?  este potrivit asa... bai nene ce fac astia, cum se numesc? do what! da...

       In fine Planul Urbanistic General actual este din 93, deci expirat de ... peste 10 ani, iar acum am inteles ca s-a facut un nou PUG, ce probabil va intra in vigoare sau a intrat de curand. Mi se pare ciudat sa spuna un arhtiect sa „Arhitecţii giurgiuveni sunt de părere că Planul Urbanistic general este un proiect cu perspectivă care va dura 10-15 ani.”  din moment ce un PUG este valabil cam 3 ani, si numai strategia generala de amenajare teritoriala este defapt o planificare pe o durata lunga de timp, insumand interventii succesive catre un target bine definit, PUG-ul fiind mijlocul ca si PUZ-urile la nivel mai mic, si tot asa.        Am avut ocazia sa discut cu un urbanist girugiuvean ce a lucrat la noul PUG, destul de implicat si asta dovedeste numai faptul ca m-a contactat pentru a-i oferi si o perspectiva a peisagistului pentru giurgiu, mai ales ca pot spune ca stiu Giurgiu foarte bine ca spatiu urban si periurban.O discutie la cafea de cateva ore cu se pune ca participarea unui peisagist la „incropirea” noului PUG GR dar... e de bine daca s-a tinut cont macar 10% de ce am subliniat.

      Sa inchei ca devine obositor sa-mi gasesc cuvintele pe acest subiect, fiind foarte cuprinzator si vrand sa ma pot implic direct, sentimentul de neputinta fiind cel care taie tot elanul, dupa cum se vede si in lipsa postarilor din ultima vreme.

      Baietii in actiunile lor mi-au dat de inteles ca tin cont de cincinalul comunist din 85 in unele interventii, ceea ce este total gresit, mai ales in lipsa unei strategii generale si a unei noi planificari. Un exemplu este parcul prietenia de la hotelul steaua dunarii sau doi strigoi .
      Se preconizeaza demolari in centrul vechi al orasului Giurgiu, noi demolari ce nu pot aduce bine decat prin participarea unor specialisti cu experianta si fara implicare politica si mafiota. da de unde?

       Noile santiere din giurgiu duhnesc a campanie eletorala, facute in pripa si pentru ochiul indiferent al girugiuveanului, va starni probabil, asa cum a facut in ultimii 15 ani sentimentul de devotament al votangiului roman.

      Ce sa zic.. Doamne ajuta!
 

7 comentarii:

bnice spunea...

Nu pot sa zic :" rau, ca rau, da bine ca se face ceva" pentru ca deja a devenit o sintagma mult prea folosita p-aici pe meleagurile noastre, si suntem atat de "en retard" cu tot, incat nu mi se pare un lucru normal conformarea.

Mi se pare foarte tare ca ai o formula de functionare atat de bine conturata si de bun simt:)), daca ai reusi sa faci si o propunere la nenii aia pe baza de exemple "civilizate" din uniunea europeana, poate ca ar bate vantu' intr-o directie favorabila.

ps: foarte tare analogia cu do what? =)))

GIURGIU spunea...

suntem in urma si culmea ne bucuram la lucruri banale, lucruri ce trebuiau sa existe deja de zeci de ani. Eu ma bucur ca va exista o echipa dar oamenii din acea echipa ce se va ocupa de peisajul urban al orasului Giurgiu, sunt aceeasi, ca cei de acum 5 sau 10 ani sau chiar unii 20 de ani. Sa spun ca nu trebuie sa fie o problema asta dar daca nu e o problema mie de ce mi-e teama pentru farama de identitate ramasa acestui oras.

Anonim spunea...

Marcel

Primaria trebuie sa organizeze licitatii de idei deschise pentru oricine, cu jurizare externa. Ce ar trebui cei 21 de arhitecti, urbanisti si ce mai sunt ei e sa intocmeasca o analiza cat se poate de corecta si impartiala a orasului - pentru a facilita formularea solutiilor de catre concurenti.
Lucrul acesta trebuie impus de sus zic eu altfel niciodata sau foarte greau - dar tot prin presiuni externe se vor schimba cei din interiorul structurilor Giurgiuvene.

Intrebarea mea pentru moment este de ce dumnezeu are nevoie Giurgiu de 21 de oameni in departamentul de urbanism/arhitectura sau cum ii spune? Si vorba ta probabil ca sunt tot aceia care ocupa posturile de 20 de ani - poate unul doi in plus - si te miri ca statul cheltuie atat cu aparatul bugetar - personal incompetent - probabil ca nu chiar in intregime si supradimensionat. Amandoi stim ca o echipa formata din o mana de specialisti interdisciplinari buni in 3 luni vin cu diagnosticul orasului si nu numai si cu solutii pentru oras - dar ma rog patea cu solutia sa o lasam la latitudinea concurentilor licitatiilor...

Da nu mai mor neocomunistii astia odata frate sa ne lase si pe noi sa facem din tara asta ce trebuia!

GIURGIU spunea...

Marcel, licitatii dechise pentru proiecte de amenajare si design, sau chiar concursuri de idei, s-au facut si cu initiative din exterior. Am luat parte la mai multe astfel de actiuni privind orasul Giurgiu, chiar am initiat unul cu ajutorul facultatii de peisagistica in urma caruia au rezultat nu mai putin de 20 de propuneri pentru centrul vechi si zona de contact a orasului Giurgiu cu Dunarea - eu personal am facut dimploma cu detalii pe amenjarea zonei cetatii lui Mircea cel Batran, dar solutiile nu au ajuns niciodata la un nivel serios desi proiectele erau si sunt foarte pertinente si obiective.
In continuare ma contacteaza arhitecti si peisagisti ce fac lucrarea de dimploma sau chiar doctoratul pe spatiul urban si periurban Giurgiu, pentru a-i ajuta cu informatii, si niciodata nu am refuzat. Deci proiecte exista, mai ieftine mai scumpe dar exista si nu se apropie deloc de genul de interventii tumoroase facute in ultima vreme in Giurgiu.

PS. neocomunistii sunt si ei in societatea noastra bazata pe bani si elite, iar asazisele elite promoveaza tot elitele din lumea lor, deci cei de sus au copii iar copii lor sunt deja in joc. Eu sper doar ca cei mai tineri sa aiba inspiratia sa adune oameni cu viziune langa ei, pana la urma un conducator nu trebuie sa fie geniu trebuie sa stie sa adune oameni de calitate in jurul lor (calitate neincluzand bine pusi politic, financiar)

agronomie spunea...

like, like, like :D

GIURGIU spunea...

se pare ca cineva a petrecut prea mult timp pe facebook! ;)

George spunea...

Vă rog, dacă un giurgiuvean cunoaște, am nevoie să știu la ce dată (chiar cu aproximație) s-a atribuit numele străzii Cărămidarii Vechi.
Vă mulțumesc.

Related Posts with Thumbnails