miercuri, 3 iunie 2009

Aralie in Giurgiu - un oras nepregatit

Seara trecuta asteptam sa inceapa alarma in Giurgiu, alarma de cod galben sau cum era! Eu unul cu siguranta as fi dat drumul tiuitoarelor avand in vedere ca nu am vazut niciodata o furtuna mai puternica in Giurgiu. Furtuna a spalat strazile de idioti, dar le-a umplut de martori ai idioteniei celor de la ADP de la Administratia Drumurilor Municipiului Giurgiu, celor de la Canale si ape pluviale. Adica? Orasul s-a umplut de apa, zeci de arbori neangrijiti si bolnavi s-au rupt punand in pericol de moarte pietonii, cei care au langa case astfel de arbori si punand in pericol bunurile publice si private. Da cine baga de seama?


A trebuit sa ma aventurez prin furtuna sa iau pe cineva cu masina, si am vazut Giurgiu ca pe o cireaza in fata unui copil pofticios, dar o cireaza cu viermi (eco). Nimic ! Giurgiu nu este pregatit in nici un fel pentru asemenea situatii, nimeni nu gadeste asa ceva, nu exita planificari, proiecte de implementat in caz de futuna si inundatii! Da, inundatii! Ultimele inundatii serioase au fost in 1946 cand 70% din orasul Giurgiu a fost scaldat in apele Dunarii, de mergeai cu barca prin curtea primariei (atunci avea alte functiune). Despre acele inundatii am sa discut in urmatoarea postare si voi veni cu o colectie impresionanta de imagini. Din 1946 si apa astazi, digurile care au cedat sau care nu au existatin acele momente nefericite, nu au fost ranforsate si marite, nu au fost betonate si nu sunt supravegheate. Cel mai probabil , asa cum face romanul, in ultimul moment, cand apa va ameninta orasul, o sa faca boii o celula de criza sa se consulte la cat de ignoranti au fost si ca acum trebuie sa apeleze la armata sa puna saci cu nisip pentru a apara orasul de ape!"Ca asa-i in tenis!" nu?

Dar sa va mai spun despre cat de sinistra si nesigura era situatia de aseara, cand toate luminile publice din centru erau oprite, apa potabila nixam, oameni nebuni alergand pe strazi si crengi de pana la 6-8 metrii cazand din nu foarte batranii arbori. Va spun sincer nu am vazut niciodata un arbore sa se incline datorita vantului cu varful pana la pamant, pana aseara. Dar las imaginile sa vorbeasca! Imaginile sunt mai romantizate, mai artistice caci eu nu prea fac fotografie de presa si deci nu am gasit interesant sa va prezint acel tip de imagini. :)
Atat de rece a fost ploaia si asfaltul incins, incat ieseau aburi ...ceea ce accentua senzatia de nesiguranta si imaginile sinistre cu strazile aflate in bezna si cu oameni alergand . Mai trecea o masina din cand in cad... asa am reusit sa fac fotografia!

baldabac! .....
In Giurgiu eu cunosc 4 arbori foarte batrani, declarati monumente ale naturii, monumente locale! Aceste 4 arbori sunt Stejari (Quercus robur), au peste 200 de ani, si 2 sunt pe strada principala din Giurgiu - Str. Mircea cel Batran, cea care duce de la Turn la Gradina Alei si implicit spre Canalul Sf. Gheorghe, mai exact acesti doi stejari sunt in fata sediului Romtelecom si vis-a-vis de fostul Cinema Bucuresti. Un altul este in apropiere de Restaurant Select (tot in zona centrala_ si cel de-al patrulea pe Str. Gen. Berthelot, in apropiere de Gradina Alei. ADP Giurgiu, ar trebui sa aiba specialisti de aplica taieri de intinerire, intretinere si fasonare respectiv conducere a arborilor din domeniul public al municipiului, mai ales daca vorbim de arbori monumente - protejati prin lege si apreciati de localnici. Dar la Giurgiu, ADP-ul nu le are de loc cu spatiile verzi, si mai ales cu intretinerea lor, aici vorbind de la pleznirea ierbii sub pretextul penibil ca se tunde "gazonul" lasand in urma usaciune si in final paman/namol, pana la taiereile USOARE de reatinerire a arborilor. Pai... ce pericol prezinta un arbore neangrijit, sau bolnaV?? mda..! Dar la Giurgiu... HAP l-au taiat de jos... ca era pericol! Si aici nu pot s anu aduc aminte de legendarul Frasin din curtea Liceului Ion Maiorescu, la fel arbore secular protejat, arbore ars si ulterior taiat la comanda fostei directoare Zimnicaru (numai porcarii a facut cat am fost eu in liceu), pentru ca mai tarziu sa aflam ca urmeaza sa se construiasca cate ceva prin curte.

Despre ineficienta ADP Giurgiu cand vine vorba de ingrijirea arborilor tineri, sau batrani, despre combaterea daunatorilor absolut inexistenta in Giurgiu, cred ca putem vorbi mult si bine. Totusi nu trebuie sa-i lasam usor, si recomand celor care au cunostinte printre angajatii de sus ai ADP Giurgiu, sa le sugereze cat mai evident ca trebuie sa aiba in vedere si aceste aspecte ale domeniului public din Giurgiu. Macar sa angajeze un specialist horticultor si/sau peisagist care sa gestioneze si sa dezvolte un management al acestor spatii verzi, intr-un mod eficient! Nu este suficient sa faceti colivele alea in mijlocul itersectiilor!

Asa-i romanul....?
Mergand spre casa, trec cu masina pe la "eco" adica pe langa gradina Alei, iar drumul era blocat de un arbore cazut la pamant acoperind trei sferturi din sosea. Nu aveam camera la mine, asadar am taiat-o spre casa sa o iau. Dupa maxim 30 de minute ma intorc si surpriza! arborele nu mai era acolo! Mi-am zis, domne... astia se misca repede , este foarte bine! Ca sa-mi dau seama imediat ca defapt erau vre-o 5 insi care trasesera arborele cazut in curtea fostului dispensar (Casa Fam. PouloPoulo). L-au subtilizat.. facad si o fapta buna cu ocazia asta! Vedeam si politia patruland, deja incapusera sa verifice strazile. Arborele fusese traznit! Inca mai iesea fum si aburi de la picaturile ce se evaporatu, era inca calda lovitura.

Mai sus.. baietii harnici !

Iata si o veste buna... il reinstalasera pe Aristide N. PouloPoulo, cel subtilizat acum cateva zile! Bustul este la locul lui, acolo unde l-au amplasat parintii eroului si proprietari ai casei din plan secund. Acum... autobuzul sta martor pentru atitudinea giurgiuvenilor fata de cultura si istoria locala...si cred ca in general o atitudine romaneasca.


Un comentariu:

liviu spunea...

... http://82.79.4.66/portal/portalgi.nsf/AllById/1.3.1/$FILE/Comunicat%20furtuna%2002-06-2009.pdf ...sa nu mai zica lumea ca primaria nu se implica!!!

Related Posts with Thumbnails