duminică, 24 august 2008

Exercitiu.....Giurgiu, cel mai prosper oras !!!




Va propun un exercitiu, promit ca nu necesita multa energie si nici timp;
este vorba de un exercitiu de imaginatie cu tema :
Daca Giurgiu ar fi un oras intr-o tara ce pretuieste turismul si cultura, daca Giurgiu ar fi condus de oameni preocupati de peisaj, de Dunare, tineri, de binele comunitatii !!!!


Ce schimbari ar avea loc?



Cateva din schimbarile pe care le-as vedea eu, alaturi de cativa colegi de-ai mei, care au lucrat la aceste imagini, in conditiile unei minime schimbari catre decenta.....





Imaginile fac parte dintr-o serie de simulari "before and after", imagini foarte indragite de primar si mai ales de .... o anume angajata a noastra, a cetatenilor care, dupa cum spunea insasi doamna: sunt cea care se ocupa cu visele in primarie";
Aceste simulari au fost create in cadrul proiectului "Giurgiu oras la Dunare", proiect de planificare urbana si teriala, alaturi de dezvoltarea durabila, realizat de actualul an V Fac. Arh. Peisagera USAMVB - Prof. Vera Dobrescu si Mihai Culescu, in colaborare stransa (pana s-a rupt ata) cu Primaria Municipiului Giurgiu.



Va invit sa va imaginati schimbarile petrecute in Giurgiu, pe Dunare.....samd

8 comentarii:

Anonim spunea...

O tema asa de frumoasa! Cred ca nu e suflet care nu si-a imaginat o schimbare pozitiva in Giurgiu spre bunastarea si bucuria personala.
Eu as incepe cu intrarea in Gr: as pune un panou cu informatii semnificative pt oras si istoria sa. Apoi as oferi indicatii cu privire la drumul spre centrul istoric al orasului. Evident, centrul ar trebui sa fie inchis circulatiei rutiere. Cum ar fi sa scoatem in evidenta toate "picanteriile" istorice ale zonei: info despre turn, panouri cu foto vechi, faptul ca teatrul e construit pe un cimitir vechi, etc etc. Personal, mi-ar placea sa se inteleaga, si asta ar fi si conceptul: Giurgiu, cel mai iubit oras de locuitorii sai: faptul ca oricat de mic este un lucru in Gr, locuitorii il transorma in ceva extraordinar pt. ca il pretuiesc. Evident sunt pe aratura, dar cred ca ar fi ceva f cald si omenos cu privire la un oras mic dar incarcat de amintiri si emotie. As vedea cetatea renovata si tot canalul amenajat pentru jocuri si competitii acvatice. Mi-ar placea sa vad in zona combinatului chimic o expozitie gigant cu Giurgiu in diferite timouri: pur si simplu colturi de Giugiu cu edificii din timpurile resprective, strazi si pavaje, toate asamblate pentru a creea un pasaj in afara timpului, a tot ceea ce a insemnat pentru noi mostenirea orasului. Cred ca ar fi ceva iesit din comun si turistii ar vizita tot anul expozitia. De ce nu... sa locuiasca oameni acolo care sa se imbrace dupa portul vremii pentru fiecare "varsta" a Giurgiului. Sunt multe de visat... dar si cateva de rrealizat :) eventual vom ajunge acolo!

GIURGIU spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

Idei sunt multe, oameni care sa le puna in practica sunt dar din pacate marea lor majoritate se gandesc cum sa fure mai mult nicidecum la bunastarea cetatenilor. Tinerii pleaca din oras pentru ca posibilitatile de angajare sunt limitate, insa tot orasul este plin de biscuiti si toate fundaturile sunt asfaltate. Respect pentru toti oamenii "de onoare" ai orasului, indiferent de partidul din care fac parte. Felicitari! Incet, incet reusiti sa distrugeti un oras care are potential!

Anonim spunea...

interesanta ideea daca o pot numi asa.... cred ca astfel de idei exista si sunt valabile pentru cam orice oras care sa nu fi fost construit de 100 de ani sau care sa nu fi fost distrus intr-o perioada anterioara!!!! totusi nu inteleg care e subiectul postarii...lamentare la adresa incapacitatii celor care prin relatii si interese ar dori sa faca ceva in acest oras si nu pot sau incapacitatea de a comunica sau de aimplica poate eventuala sociectate civila(apropos, observ ca se bate apa in piua cu acest mod de organizare foarte manipulabil si lipsit de orice control asupra constiintei publice).... poate este vorba de dorinta de afirmare si necesitatea de implicare in activitati ce pot oferi"renume", dar care nu pot avea o finalitate practica din "lipsa" de interes si fonduri si....doar pentru ainsela aparentele!!!!
inca o curiozitate : ce este acela un arhitect peisagist??? nu ca nu as cunoaste sensul fiecarui cuvant din aceasta alaturare dar cel putin din cate stiu eu, nu exista o astfel de titulatura cel putin nu in romania astazi; si chit ca totusi cunosc facultati care au aceasta ramura activa, as dori sa intreb si eu ca "profan" in astfel de meserie cum ar putea cineva din romania sa aiba competente in acest domeniu si poate si de aici incapacitatea de a crea incredere si solutii satisfacatoare pentru oficialii din giurgiu!!
personal am fost de destule ori in giurgiu consider ca este un oras cu un mare potential invadat de smecheri si tigani, cu un mare grup de interese in spate, peste care se nu se poate trece mai ales daca vrei sa colaborezi cu diversi oficiali care sunt integrati in el!!! (aviz celor care doresc aparent sa faca ceva peste aceasta cloaca dar care totusi se vad nevoiti sa intre pana peste cap in ea incercand sa "colaboreze"!!!!)
astfel din tonul blogului si din ceea ce posteaza nu vad acel dezinteres necesar si acea dragoste nemaipomenita pentru oras data fara a cere nimic in schimb si care ar putea chiar sa faca ceva pentru oras si pentru giurgiuveni ...si daca pe mine nu m-a convins aparenta naivitate a modului in care sunt spuse toate lucrurile de pe blog si celebra indignare aferenta tuturor celor care vor sa convinga de bunele lor intentii .... este clar ca ceva pute !!!!

Anonim spunea...

as fi curios si foarte deschis la o eventuala discutie chiar pe acest blog nu in privat daca cel/cei care l-au postat ar dori sa comenteze mai departe referitor la cele spuse mai sus!!!!

Anonim spunea...

http://www.adevarul.ro/articole/gradinar-cu-licenta-obtinuta-la-agronomie/319819


cam cu asta stiu eu ca trebuie sa ne mandrim apropo de peisagisti!!!
mi se pare extrem de relevant(apropo de manipularea societatii civile).....................

GIURGIU spunea...

Ha! ce tare... misto postarea de mai sus! Abea acum am vazut-o chiar din intamplare, nu stiu de ce nu am primit mail cu raspunsurile astea! oricum... tare! Poate iar ar trebui sa ma simt pus la punct!
Acum, ca sa raspund anonimului, insasi existenta blogului este un act neconditionat, poate ca vreau comentarii, ca deh!uneori iti place sa stii ca nu faci lucri in zadar!
Arhitect Peisagist, ce sa-ti spun...cum sa-ti explic... incep prin a-ti spune ca exista o facultate cu acest profil de peste 10 ani, si anume in cadrul Universitatii de Agronmie si Medicina Veterinara Bucuresti! NU vreau sa conving cat de important este un arhitect peisagist pentru societate si pentru peisaj, ar fi...un pic prea mult pentru mine! Dar ... pot spune ca meseria acesta exista si se practica in restul lumii de secole! Intr-adevar, abia, de cativa zeci de ani s-a definit clar nevoia de Arhitecti Peisagisti, de Garden Designeri.... care nu sunt una si aceeasi, te asigur! Adevarul....mi-ai aratat un forum sau ceva de genul, ce sa zic...mai citeste si tu!fara rautate!

Iubesc orasul asta, dar mai ales iubesc oamenii din el, si cand spun oameni ma refer la prietenii mei, la familia mea mai ales! De aici am plecat, astea sunt radacinile! Meseria mea alaturi de pasiunile mele nu-mi spun decat ca as putea sa fac mai multe ....pentru mine,desigur, dar si pt acest oras! Dupa cateva expozitii de arta plastica in galerii din Gr. mi-am dar seama ca eu vreau sa ating tocmai oamenii care nu intra in galeriile acelea!Nu au cum!
Si... iata ca am reusit cu ajutorul unor profi si unor colegi talentati, sa facem un proiect de Planificare Teritoriala si Dezvoltare Durabila in si cu Orasul Giurgiu! Asta este o mica ramura pe care o cuprinde arhitectura peisajului!
Meseria este fara indoieli sociala, prin urmare am realizat studii psiho-sociale si cultral-sociale, evident ...atat cat am putut noi, o mana de oameni, ne platini, ci doar...un act didactic!A iesit f bine! Am pus cateva statistici si pe acest blog!

Na acum...daca tie iti pute! eu nu pot decat sa-ti ofer un odorizant ceva...nu?
Eu stiu... mai intreaba-ma...spune-mi ... de ce ai ataca sau ai acuza un om ca mine...si acest blog???
Nu am culoare politica, in giurgiu nu exista politicieni si nu se face politica, nu am preteni militieni si nici nu-i supor...admit ca mai exista oameni buni dar... nu prea se leaga! Eu nu pot face nimic fara sprijin...dar pot informa! Si asta fac!
Satisfacut de raspuns?

GIURGIU spunea...

am recitit postarea de sus, si mi-am data seama ca omul ala chiar era..agitat, poate chiar suparat! Ce prostie sa gandesti ca as simula buna vointa...pe un blog care-l tin din pura pasiune! Faima? ce naiba faima ?? daca nu sunt smeker sa vand si eu terenuri, droguri si alte.... daca nu ma dau de politician binevoitor, intelectual si mai ales aparator al credintei vreunui partid amarat si al poporului... nu am de unde sa capat faima!
Faima nu o capeti facand bine decat daca undeva candva ai calcat totusi pe unii oameni!Cel putin nu aici, in Giurgiu, in Romania!
Mda..... chiar dezinformat gigelul de sus, ce mai spun!
Eu totusi il invit pe cel/cea care a postat commentul de mai sus, pe la Giurgiu, si pe toti cei care citesc!
Mailul meu: alexghemail@gmail.com
Ne vdm la un suc, cafea, ce-o fi si... vorbim ! Serios!

Related Posts with Thumbnails