joi, 19 februarie 2009

Dunarea inghetata si iernile de altadata in Giurgiu

Daca tot se drege iarna, si apare primavara inca o data, vreau sa va arat cat mai cade un fulg, minunatiile iernilor de altadata din Giurgiu si Russe si peisajul neobijnuit al unui fluviu inghetat complet!


Dunarea inghetata :


Vedere din Portul Russe (Pyce), cu Dunarea inghetata si grupuri de bulgari ce mergeau spre Portul Ramadan Giurgiu (proaspat inaugurat).
Daca cunoasteti cat de cat malul bulgaresc, fotografia a fost focuta unde este astazi Portul de Vest - Russe (a se obvserva decalajul dintre cele doua porturi dunarene)

Sunt sigur ca ati auzit, sau au auzit parintii de la bunici, despre anii in care ingheta Dunarea, si treceau chiar si cu carutele cu bivolii "la bulgari si innapoi". Aceste imagini raman sa ne surprinda si astazi, deoarece Dunare nu a mai inghetat complet din acel an.

Fotogravura de sus, a fost facuta din zona centrala actuala a malului populat bulgaresc al orasului Russe, chiar vis-a-vis de Giurgiu - in acea perioada doar Insula Ramadan si timid cateva cladiri ce ar fi fost noul port , direct la Dunare al romanilor, al giurgiuvenilor.


O dunare inghetata, un fluviu inghetat, inseamna transporturi la pamant, blocaje si chiar deteriorari ale malurilor amenajate - taluzate sau construite. A se observa masa mare de oameni curiosi, privind la vasele ridicate de presiunea ghetii .

Vasele cu aburi din acea vreme, isi gaseau cu greu drumul pe Dunare, chiar daca era partial inghetata, ca in imaginea de sus, datorita stratului gros de gheata de la maluri, si a numeroaselor bucati de gheata desprinse din masele mari.



Numai dinamita facilita "dezmortirea" traficului in cazuri extreme, ca in imaginea de mai sus!




Grup de persoane apropiindu-se de Giurgiu, absolut spectaculoasa imaginea! :) zic!




Promenada pe Dunarea inghetata in anul 1902.



Caleastile Giurgiu Russe - o sanii imense trase de cai sau boi, fac curse continue, chiar si in miez de noapte, pentru ca asa ceva nu se mai vazuse, doar cei batrani mai vorbeau ca ar mai fi fost asa ceva, dar... cine si-ar fi inchipuit da Dunarea toata poate fi "oprita" de inghet!? :)


Portul Russe - inghetat!


Giurgiu - iernile de altadata:

Patinoarul de la "Baza Sportiva Cetatea", aflata in continuarea Gradinii Alei, astazi o ruina!
Aceasta baza sportiva, avea numeroase profile, printre care mie mi-au placut mult, TIR-ul, Patinajul si Popicele. :) Acum cativa ani, tot mai venea lumea sa joace tenis de camp pe locul in care este patinoarul din imaginile de jos, dar astazi nu mai este nimic, doar un loc neobijnuit, o ruina si o curte incapatoare frumoasa, umbrita cu foarte mare potential. Sa speram ca jmekerasul care o va lua (prin licitatie desigur) de la patronu' , adica don' primar,... are ceva idei bune si de refuntionalire a zonei pentru agrementul local.
Daca as avea bani... m-as duce eu sa fac ceva acolo, dar.... momentan ma rezum la idei! Si sugerez celui care are banu... sa puna mana sa faca un patinoar si sa vanda/inchirieze patine, ca e cerere! :)
Imi povestea tatal meu, despre scurta perioada in care a mai functionat acest pationar, o vreme in care majoritatea tinerilor aveau cate o pereche de patine, ca doar avem atatea luciuri de apa ce iarna sunt numai bune pentru patinaj, sau chiar patinoarul din imagine, facut desigur cu inghet natural.
Au existat concursuri, chiar preminati pe plan national...

O imagine de ansamblu, in care in fundal puteti vedea cladirea Prefecturii.


Iernile de altadata nu erau toate frumoase, erau grele, muuuult mai grele decat cele pe care le vedem noi, cu totii am simtit shimbarea aceasta drastica in doar 10 ani, a intensitatii anotimpurilor si a modului lor de manifestare.

Fotografia de sus, este facuta de pe Strada Digului, in stanga fiind digul de aparare al cartierului de V al orasului Girugiu de la Canalul Cama (Sf. Gheorghe) si Calea ferata ce ajunge pana la capatul orasului, la gara CET-ului - spre Slobozia!

Cele mai mari calamitati indurate de micul oras dunarean, au fost razboaiele si inundatiile. Avand in vedere cota generala de inaltime a orasului, la + 9,00 metrii, (Lunca Dunarii la +15,00 si orasul Russe la +45,00), va dati seama de....usurinta inundarii zonei. Nevoia de spatiu pentru extinderea zonei urbane a tanarului oras dunarean, a adus noi diguri, noi zone desecate dar... si primejdii...
INUNDATIILE DIN 1942 SI 1946! - un subiect separat, dar.... va arat ce mai faceau giurgiuvenii prin decembrie 1946.


CE URMEAZA????

VARA....la plaja (daca avem) - Giurgiu si plaja sa primitoare, o amintire pentru unii si curiozitate pentru altii, dar asta este cu totul alt subiect! asteptam sa vina intai vara! :)

12 comentarii:

Anonim spunea...

Se spune chiar ca veneau lupii pe gheata de la bulgari! :) Foarte tari imaginile... ce vremuri erau atunci, iarna era iarna.

GIURGIU spunea...

eh.... acum nu mai sunt lupi, si probabil de acolo se trage! :P

Anonim spunea...

vrau copyright la pozele alea cu patinoarul :P. eu şi prietenii mei le-am salvat de la ploi şi stratul de frunze printre care le-am găsit (plus diplome şi altele). poza cu tipa prinsă în mişcare, in poziţia aceea interesantă, o ţin la mine in portofel( e preferata mea).

valiotronic spunea...

Superbe imagini....
Felicitari!!!
Multumesc

GIURGIU spunea...

jaquegrey....
nu am masina de facut copyright, daca ai fi cascat ochii bine ai fi vazut ca nu am scris nimic pe imagini!

nu puteam sa precizez autorul pentru ca il cunosc la fel de mult ca si tine! Prin urmare...tine fotografia in portofel, bravo ca ati salvat-o... si diplomele si ce ati mai scos din ruinele alea....!
Ar fi fost fain sa dea curs muzeul campaniei pe care am propus-o , si anume aceea de a aduna (scana si fotografia) imagini vechi DE FAMILIE din Giurgiu de altadata! ar fi foarte interesant...dar...! o sa fac si asta cand o face parul mere si rachita micsunele...cand nu va mai fi nimic de comparat, de vazut, cand totul va fi un "a fost o data"...


Valiotronic..... multumesc, intr-adevar sunt spectaculoase imaginile cu Dunarea! :)

Vlahul spunea...

Frumoasa initiativa. Asteptam alte imagini vechi.

GIURGIU spunea...

multumesc... felicitari si tie pentru imaginile inedite pe care le publici pe site-uri!

Vlahul spunea...

Un pasionat doreste sa faca un site in care sa adune blogurile si site-urile pe domeniul ilustratelor vechi. Aici http://www.oldpostcards.ro/forum/viewtopic.php?f=2&t=206 Sper sa poata sa-si gaseasca timp pentru asta.

b spunea...

felicitari pt material...superb

balaban spunea...

super poze,au fost odata

Radu Oltean spunea...

Foarte bune si interesante pozele. E prima oara cand vad oameni trecand pe Dunarea inchetata, ca odinioara dacii cand jefuiau garnizoanele romane.
Intrebarea e: Azi mai aveti vreun patinuar ?? natural sau artificial..

PS Scuze ca nu am mai comentat si nici corespondat. Am de lucru mult si timp de net prea putin...:)

GIURGIU spunea...

salut Radu, cine s-ar supara daca spui ca ai de lucru, este excelent, si ma bucur, eu sunt la polul opus am timp de net prea mult. :)

Incerc sa fac rost de imagini mai bune cu Dunarea inghetata, la noi aci in Giurgiu veneau lupii pe Dunare sa papau oile. Ca sa nu mai spun ca se trecea cu caleasca Dunarea,mai ales bulgarii la noi.

Cat despre patinoar natural, tocmai ce m-am dat pe un brat al dunarii cu patinele, si cel mai fain a fost ca sunt pantine de prin '60, de hochei. :)
te mai astept.

Related Posts with Thumbnails