sâmbătă, 28 februarie 2009

Giurgiu vazut de sus... Seria 2.

A doua serie, asa cum am promis...

Acesta este Giurgiu, orasul de la marginea unui canal ce se leaga cu Dunarea, orasul ascuns de blocurile comuniste, unul din ele fiind chiar cel pe care eram cand am facut fotografiile;dreapta sus Hotel Steaua Dunarii sau "2 strigoi" ...



Straduta... asa cum sunt zeci de strazi, iar aceasta este totusi intr-i stare buna...



Puscaria Giurgiu... colorata frumos.



Blocurile de langa Piata centrala - Giurgiu , in prim plan si Turnul Televiziunii din Russe in plan secund (204 metrii inaltime cu restaurant, cel mai inalt in Balcani).




Noua Biserica... de lemn cu arhitectura tipic maramuresana, o textura calda si extrem de imbucuratoare pentru peisajul greoi si intunecat al unei atmosfere de sfarsit de iarna in Giurgiu.
Cu acopesris rosu, in prim plan, este Spitalul vechi - Giurgiu, iar restul este.... amestecul binecunoscut, tipic romanesc, de arhitecturi cat mai felurite, blocuri de tin front la drumurile principale si mahalale spre zona periurbana.




Acelasi peisaj de care vorbeam, dar de data aceasta ne uitam catre Dunare si putem observa in plan indepartat, in stanga "Podul Prieteniei" si padurile in insulele dunarene, paduri ce se exploateaza ilegal de catre Primaria Municipiului Giurgiu si Romasilva Giurgiu, alaturi de cei care au concesionat sau castigat prin "licitatii" lemnul... adica perdelele de protectie formate din arbori sanatosi, seculari, ce aparau impotriva inundatiilor si tineau curentii mai exact vantul si multe alte roluri cel mai important ramanand cel ecologic.Mai observam furnalul Fabricii de Zahar "Danubiana" - in centru imaginii, iar in dreapta turla Bisericii Smarda.


Inca o data Giurgiu - Russe aproape unul si acelasi!Blocurile si macaralele din plan secund sunt din Russe.



A se observa coloanele de la intrarea pe "Podul Prieteniei" - stanga sus!




Silozul de cereale de la Canalul Sf. Gheorghe - Giurgiu si blocurile din orasul bulgaresc Russe, impreuna cu acel furnal rosu.

O alta perspectiva asupra orasului Giurgiu, un oras ce numai de la peste 20 metrii inaltime putem spune ca face parte dintr-o aglomerare urbana pe Dunare, o "euroregiune", UN ORAS DUNAREAN.

Divaghez putin si vreau sa amintesc de aberatiile publicate de primaria Giurgiu si alte organe avizate, despre bestiala dezvoltare durabila a acestui municipiu, raportata la curu vacii, ca nu pot sa inteleg la ce s-au raportat, si in stransa legatura cu Russe, adica trimitant copii de gradinita sa-si arate toalele scumpe copiilor bulgari. Nu exista specialisti in dezvoltarea acestui oras, nu cred ca aceste planuri de dezvoltare imbunatatesc viata cetatenilor in vre-un fel, si consider ca enormele resurse ale acestui oras sunt vandute pe nimic si ascunse pur si simplu de proprii cetateni. Sunt giurgiuveni care nu au mai fost la Dunare de ani de zile, sunt giurgiuveni care nu au fost niciodata pe Dunare sau pe vre-o insula a Dunarii, nu stiu nimic despre mostenirea culturala , trecutul acestui oras, bogatia naturala a zonelor invecinate, oamenii sunt indobitociti de multa vreme si de multe ori, cred ca este prea tarziu!

Recomand profund celor din primarie sa actioneze pruden, pentru ca vreumurile acestea inghit orice, mai putin rechinii mari, care vor cadea mai devreme sau mai tarziu pentru sunt prea avari si prea prosti pentru a se opri. Sa ne bucuram cat mai putem de natura din jurul orasului Giurgiu, de Dunare, pentru ca nimic din ceea ce fac cei din primarie nu aduce Dunarea aproape de giurgiuveni ci o indeparteaza o declara o bariera si trateaza ca atare!

Un comentariu:

habio spunea...

link exchange?

Related Posts with Thumbnails