duminică, 1 martie 2009

In Giurgiu prima zi de primavara se inneaca in cenusa



Conducta cu cenusa sparta la Giurgiu - Pericol ecologic - poluare de mari proportii la cateva sute de metrii de Dunare


Iata ce s-a intamplat intr-o simpla zi de 1 martie, prima zi de primavara cand natura renaste peste tot, mai putin la Giurgiu unde este innecata in cenusa!




In ziua de 01.03.2009 o conducta a CET - Giurgiu s-a spart iar eu intamplator eram in zona si am observat jetul ce depasea 4 metrii inaltime; am apelat 112 imediat, iar echipa pompieri Giurgiu a venit in aproximativ 20 de minute, si au constatat ca nu pot face nimic...!

S-a comunicat avaria la CET Giurgiu iar dupa mai mult de 3 ore de la constatare inca nu a fost remediat problema cu toate ca acest tip de avarie este indicat in ceasurile de presiune din centrala. Probabil teava a cedat in urma cu cateva zile iar gaura s-a marit pe parcurs; dupa cum se poate observa - formand o mare balta de cenusa ce acoperea peste 1500 metrii patrati de sol - INTR-O ZONA PROTEJATA DE NATURA 2000 si WWF(Coridorul Verde al Dunarii).

Zona se afla in Insula Ramadan la Sud de orasul Giurgiu, legata de acesta prin 2 poduri peste Canalul Sf. Gheorghe continuandu-se cu o soseaua ce ajunge in Portul Ramadan - la Dunare.

Practic distanta de la locul accidentului si Dunare este de aproximativ 500 de metrii, zona aceasta fiind deja declarata pericol bilogic si ecologic datorita fostei gropi de gunoi ce se afla la 100 de metrii de zona specificata mai sus! In apropiere exista ruinele Platformei 1 a Combinatului Chimic de Clorosodice, ce polueaza in continuare subsolul Insulei Ramadan, panza freatica si implicit Dunarea, mirosul de clor simtindu-se de la nu mai putin de 1Km. Defrisari masive au loc in perdeaua de protectie de la Dunare, a Insulei Ramadan, exploatare sustinuta si aprobata de Primaria Mun. Giurgiu, Romsilva Gr., Garda de Mediu Gr. si Autoritatea pentru Protectia Mediului Gr.

Nu mai pot spune decat ca noi...romanii ne-am specializat in a ne bate joc de resursele noastre naturale si umane, distrugem cat mai mult in loc sa valorificam potentialul zonelor in care ne traim viata si urmatoarele genereatii si-o vor trai pe a lor! Dumnezeu sa-i ierte pe nemernicii care dau unda verde pentru distrugerea Insulei Ramadan, pentru ca multe generatii de aici inainte ii vor blestema!
Imaginea de mai sus reprezinta un peisaj aproape apocaliptic al Lacului cu Cenusa, mult cunoscut de localnici acestia veninind aici chiar sa innoate! Zona este extrem de periculoasa, substantele din cenusa fiind active, prin urmare poluante! A se observa ca nu cresc decat plante ierboase pioniere pe mal.

De-a dreptul sinistru ..... si totusi este ceva normal! toti sunt de acord cu asta, iar cand spun toti ma refer la autoritatile giurgiuvene si in special la Asociatia pentru Protectia Mediului!

Zona poate fi ecologizata numai cu plante pioniere pentru saraturi, una extrem de raspandita in zona fiind Tamarix tetrandra, cea din imaginea de mai jos.


Ce pierdem???? doar aerul curat, apa curata, animalele sanatoase, pe noi insine! Iata avifauna din zona Giurgiu, protejata prin zeci de legi si convetii, ... si totusi!
CLICK PE IMAGINE PT A VEDEA RESTUL DE PASARI


Alte situatii similare, in care poluarea este la ea acasa...

Acesta este peisajul din zona in care a avut loc accidentul, la orizont a se observa ruinele Combinatului Chimic Platforma 1 o sursa enorma de poluare extrem de periculoasa in mod direct.

Gunoaiele din imagine sunt o idee despre ceea ce se afla in subsolul acestei zone, avand in vedere ca aici, dupa cum spuneam mai sus, a fost groapa de gunoi a orasului pana anul trecut!

Alta situatie dezastroasa a orasului.....Click aici

Un comentariu:

Anonim spunea...

"Protectia mediului", "zona protejata"... cum se scriu aceste cuvinte? Cu singuranta nu fac parte din fondul limbii romane. Probabil daca teava respectiva bufnea direct in Dunare poate se contura ideea unui accident ecologic... asa... pe pamant, intereseaza pe mai putini, la fel cum se intampla cu fostul combinat chimic. Da domne, e 1 Martie si a inflorit o conducta cu cenusa. Ashes to ashes, dust to dust, Giurgiu to Giurgiu. In curand, "gunoi" va deveni un termen normal, ca "pamant"!

Related Posts with Thumbnails