marți, 17 februarie 2009

La plimare prin "Giurgiu vechi"

Am facut o pauza cam mare de data aceasta, din pricina ocupatiei din ultima vreme, intens inclinata spre lucrarea de diploma. Nu m-am hotarat inca daca este cazul sa postez lucrarea, sau poate partial, in fine...ramane de vazut, oricum, am mai discutat acum cateva luni despre subiectul asta si nu prea era nimeni curios sa vada analize ale situatiei din Giurgiu, ci mai mult solutii! :)

O plimbare de gura casca intr-o duminica de Giurgiu; si spun asta pentru ca duminica in orasul Giurgiu te poti speria de cati oameni nu sunt pe strazi! Seara mai ies asa de printre blocuri si casute, dar... dupa amiaza este pustiu!

Ca mi-am adus aminte! Abea acum 2 saptamani mi-am dat seama ca astia nu mai inchid Bd-ul Mircea cel Batran duminica, pentru promenada. Cica nu-l mai inchid "ca au refacut farfuria" si acum ai unde sa te "invarti".

Eu sunt sigur ca nu exista sociolog in primarie, sau ceva care ar fi aproape de profesia asta, iar daca sunt...imi pare rau dar cred sunt imbecili si iresponsabili, dar.... ce-i nou in asta! Intr-adevar asta este o alta discutie, cum ca Giurgiu este un oras policentric, iar comunitatea isi concentreaza activitatile dupa profil in anumite zone, dar... treaba cu promenada si iesitul la o plimbare la aer, au cacat-o (pardon) astia de la urbanism! A se observa ca nu mai vin oamenii in centru pentru o plimbare sau o cafea, a se observa ca apar tot mai multe carciumi de cartier si ideea de centru istoric se duce la gunoi o data cu concentrarea activitatilor culturale in intersectia de la primarie sau la Parcul Mihai Viteazu (bine...vorba vine parc).
Zona 0 (zero) - centrala - a orasului Giurgiu , dupa Planul Urbanistic General.


Asadar... eu m-am plimbat prin centrul istoric al orasului Giurgiu, acel centru ne trasat, ne semnalizat, ne cartat si.... necunoscut!


Pe aici mi-am petrecut o parte din copilarie, in leaganele si la masa de ping-pong, care asta din pacate nu mai sunt, a ramas un scuar plin de pini uscati si namol amestecat cu iarba si toto felul de buruieni! Pata aceasta de verdeata face parte din gradina din ultima imagine a acestei postari.SURPRIZA! :)
Cladirea este "Meteor" si a apartinul lui Ilie Taranu fratele lui Marin Taranu, unii dintre cei mai mari comercianti ai acelor vremuri, din Giurgiu.





:) "La Potcoava" - ruinele unui restaurant cu traditie in Giurgiu, din care "renaste" ca un vierme din ...., o viluta de prost gust, sa "ne traiasca urbanistii" toti aici la coltul strazii! :P




Zona este foarte linistita, aproape de centru si de Gradina Alei, aveti ce vedea, sunt multe cladiri clasate ca patrimoniu, unele chiar intretinute, iar cea din prim plan, apartine muzeului local si este singura casa cu semnul national de Monument Istoric din Giurgiu.




Foarte frumoasa casa... se vede subsolul printre gratii, este in faza 2 de degradare, pariez ca in 5 ani ori va arde ori va primi ordin de demolare.




Pana acum nici nu am obesrvat-o!



Strada Dunarii, capat de perspectiva Silozul din Portul Sf. Gheorghe la canalul cu acelasi nume.
Strada construita pe zidul fortaretei Giurgiu, ce inconjura tot targul, astazi mai exista ramasite "TABIEI" inaccesibile.




O casa intretinuta la prima vedere, dar daca ar fi sa ma intrebe cineva, as spune ca interventiile la fatada au fost cam "din topor", dar sincer felicitari proprietarului, inteleg eforturile.



Arata ok....nu?


O cladire care mi-a placut suuuuper mult, nota 10 cu plus pentru restaurare si intretinere a fatadei si a gardului! Aceasta strada este un bun candidat pentru ce mai frumoasa strada din Giurgiu, Str. Filomelei.

Detaliu stucaturi, deosbit as spune, lacramioare si frunze de stejar.....nu am mai vazut pana acum.
O casa...:)



O cladire cu poveste, arata foarte bine, dupa eforturi sustinute ale proprietarului pentru restaurare, in conditiile in care ATENTIE primaria nu a oferit nici un fel de sprijin financiar pentru restaurarea vreunui imobil de patrimoniu aflat in posesia unor persoane fizice. Acest imobil apartine domnului Tiberiu Marianov, pictor recunoscut mondial profesor al profesorilor giurgiuveni.






surpiza....

5 comentarii:

Anonim spunea...

Fiecare casa spune povestea ei :) Felicitari pentru postare... intr-adevar, multe case sunt lasate in paragina si doar cateva sunt reconditionate. Au mai ramas cateva umbre ale vremurilor frumoase de demult... vestigii ale trecerii iremediabile a timpului si comportamentului distructiv al oamenilor. Probabil si casele de azi... cele in cunoscutul stil de mahala vor deveni amintiri frumoase peste ceva ani. Sa traim in cutiute de beton sau eventual sticla... iata o perspectiva cam nefericita.

Anonim spunea...

Foarte interesant postul.

Dar Giurgiul nu mai are centrul vechi, în sensul de primăria veche-clădiri cu fațadă la stradă-hotelurile vechi?

GIURGIU spunea...

Laur, multumesc!
Vroiam sa cartez si zona istorica care ar merita vizitata in Giurgiu, dar astfel ar insemna sa sugerez oamenilor ceva mult prea subiectiv, iar ca peisagist pot spune ca Giurgiu merita observat in proportie de 50% si anume zona de sud! Sunt multe case ingrijite, nu neaparat reconditionate, oamenii inca nu au inca cultura asta a protejarii trecutului cat cea a unei case curate si decente. Am discutat si cu unii proprietari constienti de valoarea imobilului aflat in grija lor si mi-au explicat neajunsurile; totul porneste din lipsa de informare! fac ce pot! :)





Domnule Lucian Vasile, cu tot respectul, eu nu inteleg intrebare. Tocmai despre existenta centrului vechi vorbesc de la inceputul anului 2009 pe acest blog. Cat despre cladiri cu fatada la strada.... toate au asa ceva, iar daca va ganditi la ce cred eu Hotel Victoria si Meteor, acelea exista, sunt ascunse de un blog, si am discutat despre ele in detaliu in postarile trecute!
Va mai astept cu intrebari si opinii! :)

Anonim spunea...

Scuze, vina mea.

Blogul acesta l-am găsit acu 2 zile și nu am apucat să-l răsfoiesc în detaliu. Mă refeream la centrul istoric propriu-zis, cu clădirile administrative, zona economică (gen stradă Lipscani, etc. Din ce am văzut în post, au supraviețuit timpului doar zone de case cu grădini.
Scuzați dacă nu am fost prea explicit. :)

GIURGIU spunea...

inca o data... va ve-ti lamuri rapid daca cititi ultimele postari din luna Ianuarie! :)
Zona de tipul celei din Bucuresti, este cam tot centrul vechi al orasului, cel ascuns de blocuri. Avand in vedere ca Giurgiu a fost un targ si port, va dati seama ca era plin de magazinase si carciumi....:P
As putea sa compar Lipscaniul de departe, asa, cu Strada Garii din Giurgiu...da-ti un seach in blog, exista in zona din dreapta, si gasiti informatii si fotografii cu Str. Garii! ma bucur ca sunteti interesat!

Related Posts with Thumbnails