vineri, 29 ianuarie 2010

Giurgiu imagini din satelit - 2001

"ce-am avut si ce-am pierdut?" dar ce-am castigat ? .... eh sa vedem daca am castigat



Ma uitam acum cateva zile pe google earth la Giurgiu, orasul "soare" si cautam sa vad cat de in urma a ramas google cu imaginile astea. Mi-am adus aminte ca singura data cand zona asta a romaniei a fost cartata pentru sistemul global a fost in anul 2001. Prin urmare va invit sa punctam cateva modificari bune sau rele ce au avut loc din apropiatul 2001 pana in "idepartatul" 2009.


Incep cu soseaua de centura a orasului Giurgiu. Functional o treba foarte buna as spune, cel putin din punctul meu de vedere, asadar prezint imaginea ca o curiozitate fara alte comentarii.


Coborand pe traseul soselei de centura ajungem in zona de Sud a orasului, unde bine ca au facut soseaua, dar unde tot in gunoi rahat si pisat stau ruinele ultimului bastion al fortificatiei giugiului, construita de turci, cu pietre din zona Veliko Turnovo pentru cei care mai stiu Bulgaria(adica de la 120 km).


Sensurile giratorice, sau goratonice cum spun navetistii mai nou, consturite cu mare iscusinta si simt de raspundere, de ti-e mai mare rusinea daca aduci un prieten. Ne-au scapat de rar intalnitele semafoare, astfel ca in acest moment Giurgiu mai are doar 4 intersectii semaforizate.. ohooo ce mai municipiu.
Cat despre colivele, piftiile, mormintele de pe cararea principala de la noi din sat0-ras, radem glumim.....(stiti voi vorma)



S-a dus, pa! v-am tot spus eu de sala de bal, chiar acum 3 postari (AICI), cum ca s-a furat sau s-a stricat cum e la romani, inginereste ciordita sub ochii si asa obositi ai politiei giurgiuvene.Nu ne ramane decat sa multumim iarasi departamentului de cultura culte si patrimonii si sa nu se simta jigniti ii salutam si pe maiestrii basinilor de la departamentul de urbanism din PMG desigur. (sunt si oameni buni pe acolo sunt sigur, sper sa nu se simta toti acum buni ca defapt sunt ....altfel) asdar multumim ca ne-ati scapat, asteptam cu nerabdare uramtoarea cladire ;) eu unul voi fi acolo si voi ve-ti acolo prin mine!


aaaaa... BAC, mai tineti voi minte? nu? nici eu!...pai erau doua terminale bac in Giurgiu. Un terminal in insula sau peninsula Ciobanu in vama Muca (acum e in grija cui trebuie) si unul aici, in imaginea de mai jos, adica exact langa portul Ramadan Giurgiu. Ambele desfiintate spre usurarea noastra a tuturor, nu? ce atat transport ... cica a fost si o directiva de la UE, cam tampiti astia de la UE!nu? sau... romanii au facut cretinatati de capul lor? mai repede asa! poate doar la Giurgiu au facut cretinatati caci sunt multi altii care au bac bine merci. dar... sa le multumim celor ce au avut grija sa nu avem bac. Multumim ati fost perseverenti si ati reusit sa distrugeti si bacul ba chiar ati costruit si o carciuma in locul celui de jos. bravo! asa da omenie!:)


Interesex ce sa mai... u reper urban acum, locul in care te intalnesti cu vechii prieteni, cu vecinii si de ce nu chiar cu sotia si cu mama. :P cam asa arata atunci in 2001 cand se pregatea costructia.

Minunata constructie desavarsita dupa cincinalul '85 ... parcul prieteneia cum.. prieteneste ii spun oficialii girugiuveni, bulgarii habar n-au de asa ceva (ma refer la cei care se ocupa de parcuri si tursim desigur) dar cica e ceva cu tovarasia noastra, a romanilor si bulgarilor. mda... "haraso tovarasie" cum spunea un maestru!
Eu ii spun parcu cimitir pentru ca deh sun peisagist si ma amuza simplitatea, ma amuza suma foarte mare investita aci, si rezultatul cel putin de ras. nici caini nu stau aici, noroc cu baietii ca mai vin cu fete de inchiriat si mai dau folosinta bancilor si de lucru celor de la DADP, nu ca ar veni.
Mai e si lacul, ca Giurgiu nu avea apa, doar suntem in desert aici vedeti si voi, a trebuit 1 milion de euro pentru acest minunat si inutil lac. sa ne bucuram, vom merge cu totii la lac cu masina, vom bea la carciuma smekerilor de la hotelul invecinam, vom creste preturile terenurilor prin prezenta noastra si uite asa se fac bani cu masele homobovine giurgiuvene. noroc cu ele ca astia mureau de foame.sunt prea prosti sa faca bani altfel, adica in mod cinstit.


Centrul orasului Girugiu, sunt cam obosit la ora asta sa mai intru in subiect, am tot zis eu... e de bine ce sa mai. ne bucuram si le multumim iarasi celor de la urbanism din PMG si celor de la cultura culte si patrimonii niste oameni deosebiti , sa nu fiu dur, scrisesem ceva cu cacat si idioti dar nu vreau sa jignesc asadar... raman la oameni deosebiti.

Noul pod, noul gard si aceeasi nava Cetatea, ultima nava cu zbaturi de acest tip din zona asta a europei daca am inteles bine. Nava are peste 100 de ani, si aceeasi oameni au grija sa se duca si anume la taiat, demolat , linsat si tot asa, cum... e obiceiul pe la noi, traditional vorbind.


Fabrica de bere, am fost cand eram mititel acolo, era fascinant mai ales pentru un copil. Erau buna, functionala, producea dar... cineva a cosiderat ca iese in castig daca da afara sute de oameni, taie tot, ia o aprobare de la comisia de cultura culte si patrimonii de demolare a cladirii de patrimoniu ce gazduia salile fabricii si... a facut bani, cum e traditia la noi in Giurgiu democratic modern.
multumesc pentru rabdare... daca mai aveti completari, va rog. eu nu prea ma avut forta sa continui , poate gasiti voi.


37 de comentarii:

sictireli spunea...

Interesant. Felicitari. O idee excelenta.
Acum sa trecem la treaba. Privit din satelit, postul tau pare ok.
Am, totusi, cateva precizari:
Daca te vei duce in Occident vei constat ca, de obicei, in orase intre 30 000 si 120 000 de locuitori s-au cam dus vremea semafoarelor, in locul lor aparand sensurile giratorii care fluidizeaza traficul (nu vorbesc aici despre peisagistica in prezenta unui specialist). Intersectii de 2 lei au sensuri giratorii.
Alta chstie: nu cred ca stii ce s-a intamplat cu portul si zona Muca. Stii cine este proprietarul a tot ce a fost candva cunoscut ca Zona Muca si cum a ajuns aceasta zona la nou proprietar? Scuza-ma, dar pe acest subiect scrii oarecum dupa ureche. Iti spun asta cu respect.
A, sa nu uit, nu-i nicio directiva UE cu privire la desfiintarea BAC-ului si porturilor de marfuri sau turistice. Din contra, numai ca aici au intervenit probleme legate de starea economiei romanesti, investitii, infrastructura, management, fonduri, proiecte...
Si inca o chestie si pun punc. Lacul despre care faci vorbire se construieste pe un proiect romano-bulgar (stii tu Euroregiunea...) cu fonduri europene. Te invit sa studiezi proiectul, in ansamblu, si vei vedea ca nu-i chiar ceva inutil si de prost gust.
Poate te interesezi si cum s-a achitat partea romana (Guvernul) de sarcina sa financiara in cadrul acestui proiect.
In rest, cum spuneam, de sus se vede bine postul tau. Ai condei, esti suficient de abil, de acid. Bravo. In detaliu insa scartaie pe ici pe colo.
Una peste alta, apreciez foarte mult ce faci tu pe acest blog. Si nu numai pe acest blog. Sunt cu ochii pe tine. :)

GIURGIU spunea...

Salut, merci de completari, ce-i drept nu stiu cine e proprietarul insulei Ciobanu, zona muca adica, ma intereseaza mai putin, eu doar regred disparitia functiunii, si cel mai mult regret si sustin in continuare faptul ca defrisarile masive de peste 70% din padurea seculara din acea insula s-au facut ilegal, incorect, distrugand habitatele si ecosistemul in general al zonei punand in pericol nu doar echilibrul natural-antopic al zonei recent recuperate ecologic ci si pe noi ca cetateni indirect scazand sansele de a avea un loc decent de relaxare, si nu numai ,dar aici intru in alt subiect nu e cazul.
Despre directiva de la UE m-am bazat pe discuti cu persoane ce au sub mana aceste documente si fac uz, dar poate nu am inteles in intregime tot procesul, in fine eu stiu ca asa s-a facut justificarea la un moment dat, pentru desfiintarea bacului din portul Ramadan (cel de langa strad). Si sa fim sinceri este peste limita intelegerii cum peste un terminal bac ce costa nene sa-l faci si nu costa nimic sa-l ai, s-a costruit o carciuma, terasa penala cu ospatari recalcitranti si servicii proaste la preturi prea mari, ca asa-i traditia la noi.

Despre lacul, balta de la "parcul cimitir" am studiat, stiu planurile de acum 3 ani de cand am spus ca e o mare jmecherie, crede-ma te rog cand spun ca nu este gandit este inestetic, simplu si banal pentru un MILION de EURO, cat despre functional e papa. Daca va fi cazul voi reveni pe subiect mai in detaliu, eu am urmarit constructia lacului cu atentie, pentru ca tine si de meseria mea, si am vazut pentru ce au distrus habitatul a zeci de specii de pasari unele chiar protejate.
Este clar de prost gust oricum te-ai uita la proiectul ala, si daca in intorci pe dos si stingi lumina tot de prost gust este, pentru ca e un dreptungi de beton alimentat cu apa din canal unde zice-se ne vom da noi cu barca. eu vreau sa ma plimb cu barca pe un canal cu arbori batrani, cu fauna salbatica bogata, cu pescari pe margina, cu cantecele pasarilor salbatice, sa fac fotografii, sa privesc apusul, si am unde in Giurgiu, am multe locuri nu sunt nebun sa dau bani sa ma duc le balta aia.
Si ca singur argument gandeste-te cum apune soarele, si spune-mi daca cineva ,un om din tot staful ala s-a gandit cum apune soarele fata de lac, cum bate vantul fata de lac, si cum plantez arbori astfel incat lacul sa para natural, ca doar nu chem oamenii sa se plimbe pe margine unui lighean.
:)
Am ceva lipsuri, n-am cum sa le stiu pe toate, si de regula stau mai linistit pe unde nu stiu, sau cel putin incerc.
Merci mult de comment, foarte constructiv. Respect!

Vorpal spunea...

Tot in zona Parcului de langa hotelul "Steaua Dunarii", a aparut, chiar langa terenul de fotbal (daca poate fi numit teren de fotbal) TCIAz, o sala de sport de tip A (usor modificata) in care echipa de baschet CSS Giurgiu isi disputa meciurile de pe teren propriu.
Daca din privita din exterior designul acesteia poate parea de prost gust, in interior sala arata chiar foarte bine!

Sictireli spunea...

Tu spui: "Eu am urmarit constructia lacului cu atentie si am vazut pentru ce au distrus habitatul a zeci de specii de pasari unele chiar protejate.
Daca vorbim despre aceeasi zona (Steaua Dunarii) fac o precizare necesara. Zona lacului, "parcul cimitir", cum ii spui tu, nu a fost niciodata "habitatul" vreunei specii de pasari, cu atat mai putin a celor protejate. A fost un camp plin de ciulini multi ani, apoi parcele luate de giurgiuveni in arenda unde si-au plantat vita de vie, au construit cotete de porci si pasari (astea sunt animalele protejate? :))
Eu l-am cunoscut pe Muca, am si fost de cateva ori in "zona Muca". Vanitatea, paranoia si managementul extrem de defectuos l-au adus in pragul falimentului. Sa nu mai spun aici si ceva despre cei din spatele acestei afaceri. Unul dintre ei celebrul Mihai Carciog. Totul a fost gajat. Muca nu si-a achitat datoriile la banci... In zona respectiva nu s-a defrisat, cum spui tu, 70% din padurea seculara. Sa nu confundam insulele Mocanu si Mocanasu cu zona MUCA. Cele doua insule sunt rezervatii naturale, de aceea imi este greu sa cred ca s-a defrisat respectivul codru secular. Posibil sa fie cum spui tu, dar in cazul acesta, defrisarea s-a facut de-a lungul a peste 50 sau 60 de ani. Asta nu are nimic de-a face cu aministratia locala de astazi. Tu inducand ideea ca miezul raului aici ar fi.
Am precizat ca nu intru in polemica (virgula) cu un specialist in peisagistica. Dar pana la urma ce este frumosul? In contextul respectiv, ma intereseaza mai putin cum isi arunca soarele razele peste "ligheanul cu apa", cata vreme acolo zeci si zeci de ani a fost o zona inundabila sau un camp plin de balarii. Daca spui ca ai vazut planul general, spune-mi ce cuprinde el, in afara de lacul cu pricina, care nu este chiar patratos cum spui tu. Numarand foile din placinta, nu mai faceam nimic acolo. Au incercat si peisagistii lui Ceausescu si nu au facut nimic.
Plimbari pe canale cu barca? Vei avea si aceasta placere daca planurile spaniolilor se vor pune in practica in zona Bazinului, si, de asemenea, daca proiectul Giurgiu II va prinde viata.
Esti absurd sa ceri sa te plimbi cu barca pe canale, printre arbori in incinta parcului de la Steaua Dunarii... Hai sa nu exageram.
Cat priveste zona Muca, te asigur ca este ceva de vis. Sunt multi investitori interesati, dar situatia juridica este extrem de incurcata. Dar, sa fii sigur, nu s-a stricat nimic din farmecul zonei.
Cu scuzele de rigoare daca unele puncte de vedere nu concorda cu ale tale, cu respect si aceleasi aprecieri.

GIURGIU spunea...

aoleu ce-ai inteles....
Cred ca ai citit pe fuga...
una la mana crezi ce vrei, documenteaza-te si mai discutam.
Sa lamurim, Insula Mocanu si Mocanasu NU SUNT REZERVATIE NATURALA. ar trebui sa fie, poate se vrea a fi dar nu. Cunosc procesul exact de a declara o rezervatie naturala iar acolo nu exista acest statut, si SE DEFRISEAZA IN MOCANU IN DRACI. Eu merg lunar in zona si se defriseaza , repet in Mocanu mai ales in utimii 3 ani nu 60 de ani. Asa cum am spus padurile sunt seculare,. adica arbori de peste 100 de ani.
Ciulini, si balarii cum gresit spui tu daca vrei sa imi demotezi spusele legate de habitate naturale cunt acele medii propice. Ciulinii aia care pentru tine nu inseamna nimic din pacate reprezinta enorm, sunt SUTE DE SPECII DE PLANTE AUTOHTONE acolo. stiu bine ca multi acum prin plante inteleg doar tuja si palmieri, muscate si tei. Te invit la o plimbare si ai sa intelegi. Am facut studii timp de 3 ani pentru proiectul meu de dimploma pe acea zona stiu foarte bine ce era acolo, ce fauna si ce flora. Plus ca am cartat zona si am si o baza de date in imagini si filmulete. Deci as spune sa-mi dai o leaca de credibilitate cand spun ca peisagist si horticultor ca o zona are un anumit statut mai ales in contextul in care cred ca nu ai mai fost acolo de ani de zile iar eu merg foarte des. Sau pentru tine faptul ca zeci de lebede, cormorani, starci, egrete si multe alte specii de pasari, podarcis muralis soparla protejata pe cale de disparitie, toate erau acolo in zona "prietenia".
Nu spun ca nu trebuia sa construiasca si sa lase asa cum era, spun doar ca aia care au proiectat nu au gandit potentilalul maxim extraordinar al zonei si au repetat greseala de a distruge pentru a construi in loc sa cladeasca pe baza a ce exista.
Ai inteles gresit in privinta plimbatului cu barca, nu vreu sa ma dau cu barca in acolo eu prefer sa merg pe zecile de canale si brate ale dunarii din zona periurbana a orasului Giurgiu, zone extecptionale, repet ca fauna si peisaj. Eu merg in parc pentru natura si relaxare nu sa stau pe marginea unui lighean sa sparg seminte. Ce-i drept pentru Giurgiu poate ar fi mai potrivit ce spui tu.

Defrisarile ilegale dovedibil s-au petrecut in INSULA CIOBANU, adica acolo unde este vama MUCA. Insula Mocanu si Mocanasu sunt in aval.Acolo a disparut 70% din padure si se observa perfect de la "plaja veche" mai exact portul Smarda.


:) daca am fi avut aceeasi parere ar fi fost plictisitor si necostructiv, nu? pentru asta sunt polemicile pentru a descoperi si invata. atat timp cat nu ne suparam.

Uite din arhiva blogului:

http://giurgiuro.blogspot.com/2008/04/dezvoltarea-orasului-fara-planificare.html

liviu spunea...

In Mocanasu s-au investit milioane de dolari, si ceea ce parea a fi o investitie buna s-a dovedit a fi o prostie. Si ce s-a distrus a ramas distrus. Au ramas datorii la o banca ce pana la urma a falimentat, si au ramas mari portiuni de padure defrisata si inlocuita cu beton.Eu i-as da cap in cap pe nemernicii aia de au aprobat asta.



In ce priveste porcaria de la Steaua Dunarii, sunt de acord cu Alex. Totul se invarte in jurul amicilor primarului. Banuiesc ca stiti al cui e hotelul. Inafara de asta e total inadecvat sa faci un lac acolo. Ba mai mult, vrea sa faca si debarcader si sa-si tina lumea barcile acolo.Cat de prost sa fii sa crezi asa ceva? Ia inchipuitiva un lac de dimensiuni f. mici, vara cand sunt 40 grade, fara nici un pic de umbra, la adapost de curenti, plin de broaste, gunoaie si matasea broastei. Ma bufneste rasul.

Si ca drept dovada ca se lucreaza fara cap, le spun eu prostilor de la primarie, ca e deja un mare gropan sapat in centrul orasului si lasat asa de ceva ani (vis a vis de gara). E mai mare decat ce se chinuie ei sa faca la 2 strigoi. Daca nu fac lac acolo, sa puna mana sa astupe la loc si sa refaca zona verde pe care au distrus-o.Mama lor de (id)'oti.

Sictireli spunea...

Fraticaaa, daca e pe citit in fuga si inteles gresit anumite fraze, atunci ori te exprimi clar sa inteleaga si bizonul din mine, ori imi desenezi. Iti reproduc inca o data, ultima, ce ai scris (vezi raspuns la comentariul meu!!), dupa aceea te invit pe tine sa-ti recitesti raspunsul, dar mai la relanti. Vorbim strict de Steaua Dunarii si parcul "prietenia" nepieritoare intre doua popoare foste comuniste.
"...eu am urmarit constructia lacului cu atentie, pentru ca tine si de meseria mea, si am vazut pentru ce au distrus habitatul a zeci de specii de pasari unele chiar protejate."
Despre ce HABITAT VORBIM??? CE SPECII DE PASARI PROTEJATE AU FOST IN RESPECTIVUL "HABITAT"? UNDE SE INTAMPA ASTA, cumva in zona viitorului parc al prieteniei???
Afla ca pe acolo am copilarit si nu am calcat pe coada nici macar o cotofana.
Lasa-ma cu vrajeli despre valoarea ciulinilor, ca mai stim si noi cate ceva despre speciile de ciulini protejate de lege.
Ciulinii despre care facem noi vorbire aici nu-s din aceia, fraticaaaaa!
Zona respectiva a fost lasata intentionat neamenajata pentru ca era zona inundabila. Odata cu construirea digului de aparare impotriva inundatiilor, zona a putut fi destinata si altui scop, cum ar fi zona de agrement. Functionala sau nu, e alta discutie.
Da, sunt de acord total cu tine sa pastram Insula Mocanu şi Ostrovul Mocănaşu, sa protejam arealul, sa nu-l distrugem. Sa ne putem bucura de farmecul naturii. Sunt acolo multe specii de pasari protejate. In sensul acesta am vorbit de rezervatie naturalaa, fortand nota.
Una peste alta, ca sa punem punct unei controverse, de bun augur, legata de "habitatul" - Steaua Dunarii, ca desprea asta vorbim, spun asa: Nu am citit superficial, am interpretat exact ce ai scris tu. A, daca imi vorbeai despre mormoloci, broaste raioase, matasea broastei, brusture, iarba parjolita de soare, ciulini, pir, pescarusi de Dunare si ratele unor giurgiuveni care-si faceau veacul prin zona inundabila... era altceva. Dar sa incerci sa-mi demosntrezi ca zona Steaua Dunarii ar fi fost, sau ar fi putut fi, un fel de Parcul Yellingstone... e de un har teribil. :) La asta m-am referit, nu la Insulele Mocanu, Mocanasu etc.
A, sa nu uit sa-ti mai arunc o manusa. Faptul ca tu vrei sa te plimbi in sus si in jos pe canale are legatura, DOAR, colaterala cu respectivul parc. Asta nu inseamna ca daca tu vrei plimbari lungi si dese, cheia marilor succese, sa nu se construiasca un parc, fie si cu un libgean in mijloc.
Vorba lui Kim Ir Sen: Una-i una, alta-i alta!
Te salut, fara parc, cu adevarata prietenie. :) :)

GIURGIU spunea...

:) vezi tu d'asta blogul meu se numeste Giurgiur vazut prin ochiul care vrea sa vada. Daca ai ochi de vazut vezi.
Nu sunt tampit sa afirm ca era de mare balas ecologic zona si rupeam precum parcul yellow stone, doamne fereste. Personal consider ca sunt aspect din cadrul natural, mediul social si tesutul urbanistic (functional si estetic) ce au fost poate din greseala sau voit ignorate rezultand ceva ce eu nu pot numi zona verde cu uz public si nici viitor spatiu de agrement cu uz public privat.
Ar fi fost frumos sa gandeasca cineva lucrurile astea atat spun.

Si ca sa inchei pentru Liviu, am rugamintea sa nu mai injuri pentru ca voi sterge comentariile sincer.
Iti inteleg furia dar repet nu vreau sa fim conflictuali imi doresc sa fim mai inteligenti, nu trebuie sa coboram intr-o zona in care..vorba ceea "ne fac in experienta".
Vedem ce nu vad altii, foarte bine. Sa le aratam , dar intr-un mod folositor. exprimarea injurioasa nu foloseste nimanui iar pe mine incepe sa ma deranjeze mai mult decat as suporta.
Te rog sa ma intelegi Liviu.
Cu respect!

liviu spunea...

sorry! sterge postarea de dinainte ca sa nu se supere cineva.
ma inervez cu nervii cand vad pe unii care ...

liviu spunea...

Sictireli, nu te supara ca intreb, vad ca stii bine unele aspecte - ce e cu groapa aia de vis a vis de gara? As vrea sa ma iau putin de autoritati pe motivul ei, da' ma gandesc ca poate terenul e privat, nu stiu,

GIURGIU spunea...

eu stiu ca acolo se va construi sau se facea ca s-ar fi construit un mall cu carrefour la parter si cu parcare subterana. mda... asa merge vorba prin sat.

Terenul a fost sau este al primariei ca a fost cedat sau nu stiu sub ce forma juridica de armata pentru ca zona era cuprinsa in fosta unitate militara. nu?

liviu spunea...

Cam asa ceva stiam si eu, si ma intreb de ce nu s-a construit acolo un parc. Daca te uiti pe G.Earth, tot terenul ala, de la sensul giratoriu si pana la Posta, e cam de 10 ori mai mare ca parcul de la Steaua Dunarii.
Si era deja zona verde, nu trebuia decat sa mai planteze ceva pomi, sa faca alei, gazon, banci si locuri de joaca.

Sictireli, m-am interesat pentru tine. Ai dreptate, nu exista nici o directiva UE pt, desfiintarea bacului de la Muca, insa, exista o H.G. pentru desfiintarea punctului de trecere.Asta a dus implicit la decesul afacerii Mocanasu.In contextul in care Dunarea este frontiera internationala, oricine ar fi noul patron (???), nu vad cum ar reinvia aceasta afacere. Sincer, eu mi-as dori sa faca cineva ceva acolo, ca e plin de gunoaie.
Acum imi esti dator cu un raspuns! si cu un nume, ca nu-mi place sa-ti zic "sictireli"

sictireli spunea...

Liviu poti sa-mi spui cum doresti, nu ma deranjeaza.
Terenul cu pricina este doar o bucata din fosta UM, care a trasferat terenul catre adm locala, unde urma sa se construiasca un campus universitar. UM transferandu/se la Alei, pt ca nu se mai justifica in centrul orasului. Cladirile si terenul urmau sa treaca in adm locala, asa cum era firesc. Numai ca C.J., prin onor Boiagiu presedinte de CJ la vremea respectiva, a ciuntit 10 000 mp de acolo si s-a cam ales praful de campusul universitar. Adm locala a mai vandut si ea cam tot pe atat pt ceea ce spunea administratorul acestui blog. Lipsa de fonduri a stopat aceasta investitie. Alaturi de groapa respectiva se construieste sediul unor institutii. Acum, din cate am auzit, nu s-a renuntat la ideea cu campusul universitar. De altfel exista in vigoare un cotract de colaborare intre noi si o universitate din Anglia cu profil agricol. E o poveste ceva mai lunga, nu dezvolt acum. Cert este ca si in opinia mea acolo nu trebuia sa fie un nou spatiu comercial. Nu se justifica. Mult mai nimerit era o zona de blocuri sau parc, asa cum spui si tu, o zona de agrement cu parc, terenuri pt sport, sala de sport etc. Sigur, toate astea necesitau bani multi si daca nu vin de la UE greu de crezut ca adm locala (de Guvern nu mai discutam) ar fi capabila de asa ceva. (Bugetul alocat municipiului pe 2010 este abia cu vreo 5 miliarde de lei mai mare ca in 2009!) Daca nu ma insel, suprafata respectiva s-a vandut cu scopul ca banii obtinuti sa fie folositi ca aport la o alta investitie cu bani UE. Bine ar fi sa fie asa, (am unele indoieli ca lucrurile nu stau tocmai asa!) pt ca se pune problema asa: decat sa stau cu o bucata de teren care nu-mi aduce bani la buget, mai bine o vand sau o inchiriez si cu banii obtinuti dezvolt o afacere ce aduce bani la buget si locuri de munca. Revin si spun, eu construiam acolo apartamente prin ANL si le inchiriam. Este o parere, nu este neaparat si cea mai buna.

Pentru administrator. "Nu sunt tampit sa afirm ca era de mare balas ecologic zona si rupeam precum parcul yellow stone, doamne fereste. Personal consider ca sunt aspect din cadrul natural, mediul social si tesutul urbanistic (functional si estetic) ce au fost poate din greseala sau voit ignorate rezultand ceva ce eu nu pot numi zona verde cu uz public si nici viitor spatiu de agrement cu uz public privat.". M-AI OMORAT CU POSTUL ASTA :))

GIURGIU spunea...

Sa vinzi teren in calitate de primarie in suprafete enorme si mai ales in zone centrale, defapt ultra centrale ca doar e la cararea principala din sat, inseamna ca managementul este defectuos si ca banii nu sunt (ca nu vin de sus, c anu vin investitori, ca nu mai exista industrie locala, ca "firma" PMG nu face profit,samdp).
Un astfel de teren nu se vinde, poate se concesioneaza cel mult si in cel mai prost caz. In cel mai bun caz se face o investitie public privat in ceva ce va aduce beneficii financiare in primul rand oamenilor, apoi "firmei" PMG, apoi va avea aport pozitiv in plan social si cultural (ca nu ma apuc acum sa fac o mare hala acolo).
Eu am fost nespus de bucuros sa aud ca va exista o forma de invatamant superior in Giurgiu, crezand ca este de stat, iar pe domeniul agricol ar atrage mii de studenti din Oltenita, Teleorman, Calarasi, si Giurgiu evident. Fiind particulara, este clara calitatea invatamantului de acest tip la nivel provincial.
In prostia mea visam sa devin lector in aceasta univetrsitate. mda...

Acum poate nu stiti, dar multi bani de la PMG sunt blocati in conturi ce fac dovada participarii primariei cu cota parte la anumite proiecte in colaborare cu organisme ale UE. Acesti bani nu pot fi atinsi pana la aprobarea proiectelor si evident demararea actiunilor. Iar daca proiectul nu este aprobat , e simai nasol deoarece banii au stat, deci nu au produs alti bani, prin urmare inseamna pierdere.

Lucrurile se misca greu in Romania, nu numai la Giurgiu, in schimb ce putem spune de Giurgiu este ca initiativele sunt slabe si deloc directionate pe probleme exacte locale.

Eu sper totusi din suflet sa ajunga si la Giurgiu in urmatorii 5 ani universitate de stat, dar cred eu ca aceasta echipa de management al PMG este atat de neprietenoasa nu ce e mai sus incat nu va primi nimic, si iar nimic. iar eu ca cetatean nu dau 2 bani, ba chiar fac pipi pe interesele lor personale si pe raca lor politica, eu vreau fapte, vreu universitate, vreau sosele, gradinite, locuri de joaca, parcuri (nu bataie de joc pe banii mei), vreau cultura (nu pornografii arhitecturale cu evenimente de valentines day), vreau respect, si de la oamenii astia e clar ca nu voi primi asa ceva nici in 5 , nici in zece ani.
Ce sa fac? sa astept sa plece PDL si toata gasca pentru a-si face baietii de la Giurgiu afacerile , obligatii si serviri apoi sa primesc si eu frumituri ce le mai scapa? sau...cer schimbarea oamenilor?
niciuna, deoarece niciuna nu este posibila, rezulta ca acesta nu este un loc pentru mine, ca atare 89% din tinerii ce au ceva in cap si in suflet au plecat si vor atat de mult sa plece din "orasul asta de cacat" cum spun ei.
Daca primara si-a propus sa aduca prostime in oras si sa indeparteze orice tanar cu initiativa, orice familie tanara, orice misca normal in pas cu aceste vremuri, atunci reusesc si fac asta de peste 5 ani.
Bravo! asa da strategie!

liviu spunea...

Multumesc pt. raspuns, S. Sincer sa fiu, mi-e greu sa cred ca primarul (ca aici nu se pune problema de C.L., am mai spus-o, toti d'acolo sunt doar niste maimutoi), a vandut terenul ala. Trebuie sa ma conving de asta,cred ca exista o HCL. Daca e adevarat, sa-i fie rusine. Practic, nu vad cum un teren aflat in proprietatea MAN sa fie "transferat" in proprietate privata, altfel decat cu "ajutorul" primarului. Sper sa nu fie asa.
Concluzia mea, este ca exista un interes ascuns in fiecare proiect local, iar in spatele fiecarui proiect local, sta o singura persoana. Se vede din satelit (pe G.E.)
In ce priveste proiectele locale, chiar daca se supara Alex, nu dau doi bani pe ele.Atat timp cat in orasul Giurgiu sunt sute de copii care se joaca pe strazi in praf si in noroi. Atat timp cat in Giurgiu nu sunt locuri de joaca civilizate piste pt bicle, cinema, sunt sute de gropi in asfalt si zeci de strazi neasfaltate, zeci de strazi fara canalizare, consider nesimtire sa se construiasca un lac privat din bani publici.

nicole spunea...

Pacat ca din satelit nu se vad mancatorii de seminte si bautorii de bere care umplu vara bancile din frumosul municipiu. Pacat ca nu se vad tinerii care fac pe pandarii in Mall-urile si parcurile capitalei. E bine totusi ca Giurgiu exista vazut asa cum spui tu chiar si din satelit. Astept sa vad Giurgiu peste alti 10 ani. Pariu ca vor fi mai multe banci si in rest nimic nou?

GIURGIU spunea...

e ar fi bine cum zici tu, nimic nou,sa ramana macar asa. dar vor disparea cladiri de patrimoniu, va pierde orasul mai mult din putinul farmec pe care il mai are, va pierde giurgiuveni cu bun simt in favoarea celor ce nu dau doi bani pe oras si pe respectul de semeni. poate nu vor aparea multe, dar cu siguranta multe vor disparea.

liviu spunea...

Apropo de cladiri ce urmeaza sa le pierdem, stii Alex, ca primaria a luat cladirea fostei biblioteci (str. Mircea cel Batran), cladirea fostei discoteci (Paradis), si inca o cladire aflata mai in spate, dar in aceasi curte? Cladirile alea arata ca vai de mama lor. Nu sunt ele cine stie ce opere arhitecturale, dar renovate, ar schimba imaginea zonei. Arata sinistru acolo. Primaria le lasa intentionat in paragina, ca mai tarziu sa le vanda pe bani putini. Asa cum s-a intamplat cu baza sportiva Cetatea.

GIURGIU spunea...

Da stiam ca sunt in administratia primariei, la fel se intampla si cu cladirea de patrimoniu de vis a vis de fosta biblioteca, la fel cu multe alte cladiri de patrimoniu . Primaria a primit prin donatii acum 60 de case foarte frumoase si terenuri cu specificatia sa fie pastrate in starea lor initiala si sa aiba functiuni decente.
Si voi da un exemplu la care cer sa caste bine ochii si cei din primarie, pentru ca va veni vremea sa raspunda pentru neglijenta si ignoranta lor, in fata legii. Exemplul meu se refera la casa familiei "Poulo Poulo" din spatele fostei prefecturi, langa gradina Alei. Acea casa si terenul, a fost donat de familia mai sus mentionata pentru a fi folosita in scopul medeicinei si sanataii localnicilor. si surpriza comunistii aia au respectat aceasta cerinta, si zeci de ani acolo a functionat un dispensar si inca unul foarte cunoscut. Astazi casa a fost incendiata intentionat, nu s-a gasit vinovatul, dar stim motivul si anume se urmareste declasarea casei. Primaria folosesc imobilul de patrimoniu ca groapa de gunoi, ca adapost pentru cersetori fara sa controleze, sa amenajeze sa respecte legile in vigoare; astfel incalcand o serie lunga de legi ce privesc drepturile omului, ladirile de patrimoniu, siguranta publica, sa. Sper don' primar nu se increde prea mult in jmekeriile astea, ca lege exista si se aplica in afara influentelor si peste granitele judetului Girugiu si peste interesele unora.

Si in final nu pot decat sa ma repet si sa spun ca giurgiuvenii tiganizati nu dau doi bani pe primar sau pe cladirile de patrimoniu, ei vor bani, mancare si cat mai multe drepturi, ceea ce primarul le da. Deci... cel mai probabil vom ramane fara!

astept sa vad ce mizerii fac la cetate, ca pe proiecte gratis facute de specialisti nu au vrut sa se uite, sunt curios ce inapt o sa faca proiectul de la cetate, tinand cont ca nici un urbanist sau arhitect ca asa se lucreaza acolo nu au studii si exprienta pentru a face astfel de proiect.

bustordust spunea...

sigur este cladire de patrimoniu (categorie B) cea de langa Parcul Alei? Fosta stomatologie? SIGUR? Am mari idoieli, pentru ca in lista monumentelor istorice figureaza un imobil la nr. 23 pe acea strada, si nicidecum imobilul respectiv (fosta stomatologie).

GIURGIU spunea...

Am inteles, poate am consultat documente diferite si evident avem opinii diferite, ar trebuie sa confruntam documentele si sursele.
Personal in calitate de giurgiuvean si arhitect as putea spune ca este cladire de patrimoniu DA, o daca ce a fost donata de familia POULO POULO pentru primarie cu conditia ca aceasta cladire sa nu fie distrusa si sa fie utilizata in scop umanitar, iar acestia au cedat gradina din fata unde este bustul fiului lor ce a murit elev fiind in razboi pentru Giurgiu si pentru Romania, atunci DA DA si DA este de patrimoniu faran nici un dubiu.
ACum sa te intreb cine claseaza si declaseaza in Giurgiu cladiri? poate stii... in fine nimeni nu claseaza in romania, toti declaseaza cu ajutorul primariilor cum e cazul in Giurgiu unde cladirile cu valorare arhitecturala, istorica si estetica , cum este cazul acestia in dinscutie sunt sistematic distruse de indiferenta planificata pentru a fi demolate, declasate sau NEclasate dupa caz,

Repet Da dupa sursele mele si analizele mele este o cladire de patrimoniu fara nici o indoiala, cel putin puteam spune asta despre ea si inca putem poate cel mult un an . Va fi demolata alaturi de mutle altele.

Ce parerea ai tu? daca ai documentele acele in mana poate imi spui ce cladire de patrimoniu mai este in zona? ia vezi Gradina alei este patrimoniu? carciuma aia cu terasa nesimtita este ? ilegala?
hahaha....
lasa... daca nu e clasata eu zic sa o darame mai repede sa nu stea asa mult! tu ce zici? documentele domen defapt ce spun, ca alea sunt lege nu?

bustordust spunea...

Stai usor si calmeaza-te! Din pacate nu iti dai seama cine iti este dusman si cine prieten. In primul rand, apreciez foarte mult initiativa ta de a deschide pe un blog acest subiect, extrem de spinos mai ales pentru Giurgiu (inclusiv judetul) - patrimoniul imobil. In al doilea rand nu am pus la indoiala expertiza si calificarea ta (arhitect) ci pur si simplu mi-am exprimat o nedumerire cu privire la cladirea respectiva. Si nu in ultimul rand, eu vorbeam strict din punct de vedere legal, adica despre acele documente la care faci tu referire care sunt in fapt acte normative (Ordinul nr. 2314/8 iulie 2004 al Ministrului Culturii si Cultelor) in care sunt inscrise monumentele istorice din toate judetele tarii. Si da, Parcul Alei este "Ansamblu urban" si singura levgatura a cladirii in cauza este ca se afla amplasata in zona de protectia a acestui monument - Parcul Alei. Toate cele bune, tine-o tot asa, dar fii vehement cu discernamant, nu cu toata lumea.

bustordust spunea...

Stai usor si calmeaza-te. In primul rand o cladire este de patrimoniu daca este inscrisa in lista monumentelor istorice, adica vezi Ordinul nr. 2314/8 iulie 2004 al Ministrului Culturii si Cultelor. Nimeni nu a pus la indoiala expertiza si calificarea ta (arhitect). In al doilea rand sa stii ca apreciez mult curajul tau de a deschide acest subiect - patrimoniu, foarte spinos pentru tot judetul Giurgiu, nu numai pentru municipiu. Si da, parcul de care spui se numeste "Ansamblu urban Parcul Alei cu imobilele limitrofe", iar tot ceea ce se intreprinde la cladirea in care a functionat stomatologia se numeste interventie in zona de protectie a unui monument. Adica un regim similar cu al imobilelor de patrimoniu. Tine-o tot asa, toate cele bune si fii mai putin vehement (pentru ca risti sa fii chiar cu cei care sunt de partea ta).

bustordust spunea...

Hopa! Cenzuram?!?!

GIURGIU spunea...

in cazul acestui proiect sunt 2 tipuri de oameni ce au interactionat cu el, cei care il citesc si cei care il citesc si il resing, cum spui tu dusmanul (sunt putini dar bine pusi). Prin urmare mi-ar fi destul de greu sa stiu ce intentii ai tu cand vi cu o intrebare al carei raspuns evident il aveai de dat.
Repet cladirea este clasata ca patrimoniu, poate nu B o fi C, dar este. Si este protejata si prin faptul ca face parte din ansamblu urban de patrimoniu al zonei in care intra si fosta prefectura, muzeul, cateva case de pe General Berthlot si cateva din cele de pe strada perpendiculara.
Deci ... un comentariu trebuie sa fie si o pozitie, iar comentariul tau pentru mine a fost opozitie.
In fine sunt destul de agitat in ultima vreme mai ales cu toata treaba asta cu Giurgiu, orasul soare ce se gaseste in haznaua propriilor locuitori, si cam asa explic graba prosteasca cu care raspund la commenturi.
Daca vrei sa ma ajuti cu proiectula asta sau sa participi in vre-un fel : alexghemail@gmail.com

Si in felul acesta anunt pe oricine interesat ca doresc colaboratori epntru proiect, sa-i dam maimulta forta si un aer nou si mai inovativ, cine vrea sa participe si sa scrie pe blog propriile postari mailul meu este mai sus, in dreapta la contact. :)
Astept "navala" de mailuri! haha!

GIURGIU spunea...

am reciti commentul de sus, si e clar ca scriu mult prea in graba. :)
dar am fost serios! astept!

GIURGIU spunea...

unde vezi tu cenzura?

Alin spunea...

Am descoperit recent site-ul http://www.norc.ro/street-view/?lang=ro. Site-ul se ocupa cu intermedierea tranzactiilor imobiliare si ofera un serviciu asemanator cu Google Street View.
M-a surprins faptul ca este inclus si orasul Giurgiu, desi unele zone nu sunt inca acoperite.

bustordust spunea...

Mda... Chestia cu cenzuratul este o aiureala, nu o lua in seama. A fost greseala mea. Dar sa stii ca eu nu incercam decat sa-ti atrag atentia vis-a-vis de termenii utilizati (cladire de patrimoniu etc.) si nicidecum sa fac opozitie cum spui tu. In orice caz, sunt extrem de mici sperantele sa se imbunatateasca ceva in acest domeniu in Romania urmatorilor 50 de ani (indraznesc sa spun chiar 100 ani, fara nici un fel de exagerare). De ce? De exemplu, in Franta este o onoare pentru proprietarii de imobile mai vechi sa si le inscrie pe lista lor de monumente istorice si chiar sunt multi care aproape ca alearga sa faca acest lucru. Deci cauzele problemei la noi sunt mult mai profunde decat "golanelile" care se fac pe bani publici de catre cei care ar trebui sa aiba grija de acest gen de imobile.

GIURGIU spunea...

ma repet dar trebuie. :) exista o definitie clasica a ceea ce inseamna patrimoniu, apoi exista un standard , legi, ce trebuiesc respectate la clasarea unui imobil ca patrimoniu.
Eu, cand vorbesc de patrimoniu, vorbesc despre imobilele clasate si cele cu valoare estetica ce nu au fost clasate sau au fost recent declasate indeosebi cu scopul evident de a fi demalate. Patrimoniu arhitectural sau istoric, putem singuri hotara ce este patrimoniu local si ce nu, asta este evident nu trebuie sa-mi spuna o lege. Iar daca Scoala nr 7 . imobil de patrimoniu loca, scoala de fete costrutita cu sprijinul Reginei maria, un important reper urban, istoric si indeosebi social a disparut de pe fata pamantului cu aprobarea unor inculti si inapti de la cultura culte si patrimoniu giurgiu, urbanism, min. culturii.
Eu sustin cu tot acest proiect faptul ca patrimoniul local este mai mult decat de hotarasc marlanii politici, istorici si cica din domeniul culturii, este defapt mult mai mult decat atat, si asta vad si giurgiuvenii de rand. Ca dovata exita imobile neclasate cu valoare de patrimoniu in proprietate privata igrijite si infrumusetate, in schimb patrimoniul clasat aflat in neimplicare primarului Lucian iliescu, in nesimtirea departamentului de urbanism, in incultura dep. de cultura culte si patrimoniu si in ilegalitate politiei Giurgiu. Pam Pam.
dar noi vatam, votangii atat suntem...

GIURGIU spunea...

Alin, acum am vazut...auzisem ca au cartat Giurgiu dar nu stiam ca i-au dat deja drumu, e foarte bine, mai ales ca este si harta acum. :) Misto, o sa-mi fie simai usor sa explic ce se intampla in anumite zone, si sper in felul asta ca vor intelege mai usor si cei ce lucreaza in primarie, mai ales cei ce conduc departamentele de urbanis, cultura culte si patrimoniu, si atragere de fonduri ue si turism (daca exista asa ceva). haha...normal ca nu, probabil exiosta la Giurgiu departamentul de integrare a romanilor in comunitatile tiganilor, ca deja ne-am tiganizat cu totii, putin cate putin!

bustordust spunea...

Sunt chiar curios. Da-mi un singur exemplu de monument declasat de curand (in afara Morii de la Bolintin Vale).

GIURGIU spunea...

bustodrom de cand lucrezi la primarie? :)

Fabrica de bere era oare monument?
tu ce zici?

dar fabrica de zahar cum e?
schitul de la gostinari ce mai face? tot cu rahat in altar?

bustordust spunea...

nu mai lansa presupuneri unde lucrez eu, pentru ca nu o sa ghicesti in veci. Fabrica de bere a fost inscrisa in lista pentru instalatia tehnologica (valoarea ei istorica) nu pentru imobil. Si daca a fost demolata, ai vazut tu vreun ordin al ministrului care sa o declaseze? Eu aste te intrebam, nu altceva. Si inca ceva: incearca sa nu mai pocesti criptonimele.

bustordust spunea...

De fapt si de drept tu nu ai inteles doua lucruri: 1. amandoi suntem de aceeasi parte a baricadei si 2. mesajul meu catre tine era de a-ti corecta greselile pentru ca altfel nu mai este luat in seama (cu cat are mai multe greseli cu atat este mai neimportant). Practic se dilueaza mesajul pe care vrem sa-l transmitem (amandoi, nu numai tu).

GIURGIU spunea...

da apreciez faptul ca intervii si sunt constient ca interventia ta are un aport pozitiv la informare, in acelasi timp am senzatia ca ma chestionezi ceea ce nu ma duce cu gandul ca am fi de aceeasi parte a baricadei, dar poate asta se datoreaza si din pricina ultimelor comentarii din zilele trecute unde mai toti interlocutorii imi cer socoteala de ce fac blogul si ce vreau si de ce nu spun ce vor ei sa auda. en fin....

Reluand idee de baza, eu visez ca un naiv ca poate candva se va intampla o minune si se vor clasa noi imobile ce au un aport estetic major la peisajul urban al centrului vechi al orasului Giurgiu, cu evidentul scop de a aduce avataje nenumarate comunitatii si orasului, de ce nu chiar calitatii vietii giurgiuvenilor.

De aici motivul pentru care eu numesc patrimoniu si imobile ce nu sunt clasate dupa clasica si cunoscuta metoda ci sunt clasate imaginar de mine dupa metodele noi ce nu au ajuns inca la nivel legislativ sau macar informativ, metode ce tin de peisagistica si urbanism, cultura si estetica.

Cum spun si in titlul blogului, vreu sa decopar farmecul orasului Giurgiu si nu sa cataloghez matematic imobile ciutite ce abea se mai tin de conceptul de patrimoniu.

bustodurst,:) nu voi ghici in veci unde lucrezi... cred ca ai auzit de formula nicodata sa nu spui niciodata. :)

Si acum ca tot ne-am contrazis, ca sa fiu mai departe un imprastiat si un coleric, iti propun sa participi la acest blog. Eu caut de foarte mult timp persoane ce vor si pot adauga informatii la acest blog, pentru ca din 2007 pana acum nu e usor sa vii cu idei interesante si de interes cultural. Daca iti surade ideea eu as fi incantat, si sper ca nu am lasat o senzatie de greata dupa discutia precedenta, comunicarea prin internet este din pacate foarte interpretabila si incomparabila cu cea directa.
mai atunca un ochi si peste alte postari, ignora greselile de tiping, eu nu suport sa revin de prea multe ori peste textul scris, oricum imi ocupa destul de mult timp blogul, ca sa nu mai spun ca satifactia fluctueaza mult in ultima vreme. :)
pe curand.

Catalin spunea...

foarte interesant blogul. sunt si eu din giurgiu si ma bucur ca mai vad si oameni interesati de orasul lor, care sa nu considere giurgiu o grupare de trei cartiere si atat. Mult succes in continuare ! Uite aici blogul meu :d
http://catalin321-thenextone.blogspot.com/

Related Posts with Thumbnails