marți, 3 februarie 2009

O NOUA CLADIRE PENTRU TEATRUL GIURGIUVEAN???

Inca un picior in gura peisajului urban giurgiuvean?



Dupa cum am mai spus, peisajul urban si chiar intreg ambientul orasului Giurgiu trece printr-o perioada cu mari modificari, ce in ultimii 2-3 ani s-au intesificat, sunt din ce in ce mai indraznete si din pacate mai absurde si daunatoare!

In contextul in care legea urbanismului in Romania, a fost adoptata in intregime acum 10 ani, putem spune clar ca necesita modificari pentru a ajunge la o forma avantajoasa, realmente pentru viata individului si a intregii comunitati romanesti.

Pe scurt, innainte de adoptarea acestor legi, in orasele mari existau oameni invatati, arhitecti foarte buni, si alte categorii de ingineri, care in echipa, faceau planificarea durabila (pentru ca acest concept in comunism s-a dezvoltat), a unei regiuni, a unui oras, a unei piete publice urbane! In Giurgiu, urbanistii de ieri, sunt in mare parte si cei de astazi! La fel de neinspirati, inculti si lipsitit de contactul cu nevoile reale urbane si peisagere, ca sa nu mai vorbim de cele social-culturale, ale orasului Giurgiu.
Dezvoltarea libera, a oraselor de pana in 1900, insemna o responsabilitate pentru nevoile celor din jur! Tipul acesta de dezvoltare ne-a aratat ca se poate foarte bine.... numai daca iti doresti sa fii decent!


Bun! Astazi nu mai vorbim de dezvoltare libera si nici de arhitecti care au studiat din greu in perioada comunista, sau prosti care s-au inscris in partidul PCR si au ajuns sa remodeleze un oras, vorbim despre nerespectarea legii.

Ca sa particularizam, sa nu sa simta prea multa lume jignita (ma indoiesc), ma apropii de TEATRUL VALAH din GIURGIU (fostul teatru Ion Vasilescu), despre care am mai vorbit!
Nu vreau sa fac iarasi o prezentare a povestei teatrului, va amintesc doar ca acest teatru a fost construit pe banii angajatilor de la ICMUG si mai ales a celor de la Santierul Naval Giurgiu, opridu-li-se din salariu suma mica dar... in timp s-au strans destui! Cu adevarat teatrul giurgiuvenilor, o cladire cu o arhitectura greoaie, o stilizare nereusita a unui partenon, placat cu mozaic albastru (arata ca un mare veceu intors pe dos).
Dar in burta marelui monstru arhitectural, au loc minunate acte artistice - piese de teatru, concerte si evenimente culturale locale(nu fiti carcotasi...se mai intamplau si altele dar cred ca s-au potolit)
Daca e s-o luam din puctul meu de vedere, ca arh. peisagist, pot spune ca piata Unirii, a fost gandita ca si.."piata teatrului", acesta fiind dominanta, turnul cu ceasornic (motivul existentei aceste piete - intersectii de drumuri) afladu-se in postura de... a 5-a roata la caruta, dat in marginea pietii, redus la un simplu element de decor!
Dupa noua amenajare, incercarea de recuperare a vechii piete publice urbane, miscare inteligenta dar prost coordonata, prost gandita, prost justificata si... deloc estetica, se creeaza o confusie, acum existand o piata mare Piata Unirii , unde Teatrul Valah "face legea" si un obbilic, o mica tumoare istorica, farfuria sparta a turnului cu ceasornic - transformat in stalpul principal de rezistenta al unei carciumi ilegale!


Zarurile sunt aruncate, urmatoarea miscare este.... TEATRUL! Ce facem cu hidosenia in burta careia traieste teatrul giurgiuvean? cum o estetizam???





THE NEW SHIT:
asa ar putea arata noul teatru...





SURSA IMAGINILOR - WWW.DEVIANTART.COM

Pe imaginea de mai sus as vrea sa discutam putin, si apoi va las pe voi sa va dati cu parerea! Eu incep prin a spune ca prima mea senzatie era chiar de bucurie, dome se intampla ceva bun, astia si-au dat seama ca era momentu, de vre-o 10 ani dar... niciodata nu e prea tarziu! Imaginile arata bine, machetele facute pe calculator arata bine, impresioneaza, sunt de efect, dar nu spun nimic despre PIATA PUBLIUCA URBANA - UNIRII - DIN GIRUGIU.
Asemenea aspect...nu poate fi neglijat, o modificare aduce dupa sine altele iar interventiile haotice se platesc intr-un final , si se platesc scump!

Eu nu vreau sa comentez prea mult reusita arhitectului sau nu, eu consider ca trebuia sa se faca o licitatie deschisa de proiecte pe plan national - sau de ce nu concurs de proiecte - si o dezbatere publica cu giurgiuveni, din moment ce ei au platit pentru constructia acestui teatru, si tot ei vor plati (indirect de data asta) pentru "estetizarea" acestuia!

Eu zic asa:
1. macheta nu este la scara - reperul uman este denaturat pentru a intesifica FALS senzatia de maretie si dominanta a unei cladiri ce defapt este neutra ca inaltime!
2. platforma din fata teatrului este muuuuult mai mare decat in realitate, cel putin dubla, ca si cea din lateral stanga!
3. vegetatia este pusa absout tampit, in realitate nu exista acei arbori mari, mai ales cei din spatele teatrului unde este FIX o sosea.
4. bancile circulare nu se asociaza cu nici o forma din aceasta imagine, teatrul are numai unghiuri drepte si ascutite, nici o forma libera! Aberatie volumetrica si estetica dar mai ales...functionala! Nu va sta nimeni pe bancile acelea, poate doar jemkerii care vin cu masinile - manele la maxim, seminte peste tot, injuraturi cat cuprinde...(stiti scenariul - este Romania).
5. de ce se insista pe partenon? ce legatura are acest simbol al arhitecturii grecesti cu Romania, sau cu Giurgiu???
6. nu sunt solicitate toate posibilitatile estetice si peisagere ale pietei, nu sprijina caracterul local al noii dezvoltari - orientate spre centrul vechi!
7. cu atat mai mult, turnul va parea ceva in plus....



Alte interpretari a arhitecturii grecesti - a Partenonului!


Muzeul din Atena!
Muzeu in Ierusalim.


Un urbanist - peisagist - arhitect, fara argumente solide pentru actiunile sale este 0, taiat in chilotei!

Eu recomand urbanistului orasului Giurgiu sa asculte bine..trenul care vine!

6 comentarii:

Anonim spunea...

Ciudat mixul din Piata Unirii! Ma intreb ce rol joaca blocul Romarta in tot sistemul asta... Oricum, avem pe de-o parte comunitatea de "batranei" de duminica dimineata, avem comunitatea de tineri teribilisti de pe la Valah (dak mai stau acolo) si comunitatea de bunici cu nepoti din PJB. Tot acest spatiu despartit de sosea... Dak mai apare si Templul Valah, o sa arate cu adevarat babylonian.

Anonim spunea...

Sa nu uitam totusi de legea compensatiei care se pare ca mustra cumva constiinte(ce-o fi aia doamen in Giurgiu?:) ).Poate doresc o simetrie culturala:D intre vechiul cinematograf si teatru! Un pic de portocaliu in haosul ala "retinal", nu ar strica...Oricum, din tangentialele mele cunostinte de urbanism, ceea ce se intampla in piata aia, este imposibil de admis de catre oricine...si totusi..."traim in Romania, si asta ne ocupa tot timpul"!:)

GIURGIU spunea...

Ce sa zic...pana la urma si babylonian este o forma, mai buna sau mai proasta! Habar n-am pana unde vor ajunge cu reteta asta otravita, cert este ca nu are baza, nu dispune de justificari dar dispune de bani. ai nostrii!

Anonim spunea...

Nu pot decat sa ma bucur sa vad ca exista interes din partea unor giurgiuveni in ce priveste peisajul urban giurgiuvean. Si observ ca unii sunt destul de pertinenti in comentarii. Pacat ca sunt cam putini aceia care se implica.
Parerea mea de neavizat in domeniu peisagistic si arhitectural, este ca ar fi bine ca cea ce s-a construit pana acum sa fie doar reparat si intretinut, si pe viitor sa se elaboreze proiecte noi dar obligatoriu de catre OAMENI NOI. Eu cred ca o cladire construita in stil comunist nu merita efortul financiar pentru a fi supusa unei operatii estetice. O cosmetizare e ok la un anumit interval de timp, dar atat.

Anonim spunea...

salut,
am vazut comentul tau la art asta -http://rezistenta.blogspot.com/2009/01/parlamentar-olandez-inculpat-pentru-ca.html

uite aici un txt scurt pt informare:
-http://www.islam-abc.ro/jihad.aspx
(Jihadul)

-http://www.islam-abc.ro/islamul.aspx (Islamul)

sunt txt f scurte, dc vrei sa te uiti peste ele..

GIURGIU spunea...

Da... ca sa inteleaga lumea, era vorba de o discutie despre asazisul razboi religios, credinta fiind banul si averea! asa....
Hai.. ca nu prea le pasa giurgivenilor de orasul lor! ce sa vezi, se observa si din multitudinea de commenturi!
Orisicat, sunt convins ca peste 70%, daca nu mai mult, vor fin incantati chiar extaziati, se vor gandi automat ca primarul Lucian Iliescu a mai facut o fapta buna (cucu), si toata lumea va fi... feicita, pana cand va trebui sa utilizeze spatiul pe bune si... se vor duce tot in parc in fata la telefoane sau in PJB! sau.... voi ati sta ca la expozitie...?

Related Posts with Thumbnails