sâmbătă, 13 decembrie 2008

"Another one bites the dust" - BULINUTEEE






Draguti, mititei, cu o voce de-ti scapara calcaiele, si-au facut si ei viitorul, s-au facut patroni! Pfua...! ai sa fii patron la Giurgiu... esti un fel de zeu clasa B care oricum face pipi pe multi netrebnici; zeii de clasa A, fiind cei care au masini cu numar de Bucuresti... si lucreaza in Giurgiu(fara sa generalizez desigur - ma gandesc la Primarie). Si-acu' daca tot sunt patroni, ai sa facem nene pravalia sa fie frumoasa si sa facem bani! MUUUULTI BANI!



Planul de mai sus este extras din PUG - Giurgiu (Planul Urbanistic General) , unde se propunea (in 1993) protejarea complexului de monumente arhitecturale de pe Str. Garii si zonele adiacente! Zona este delimitata clar in planul de sus! Cu bulinute... sun cladirile deja declarate ca fiind monumente de clasa B, dintre care si casa de la numarul 48, construita in perioada 1840 - 1850 si consolidata dupa cativa zeci de ani, a cazut in mainile comunistilor dupa deviza "jos burghezia" !
Din fericire comunistii giurgiuveni care au hotarat distrugerea ireparabila a centrului orasului Giurgiu, nu au ajuns cu ideile pana pe strada Garii (fosta strada Alexandrovka).

Comunistii, au bagat la parter o cofetarie, cunoscuta de toti giurgiuvenii si cei din imprejurimi (promisiunea unora din copilasii de la tara era ca va ajunge la Giurgiu la cofetarie, daca e cuminte), chestiune care nu ma face decat sa ma bucur!


Dar ... cam dupa 1994, si-au incercat norocul tot felul de patroni mai inspirati, sau mai putin inspirati!De la toale sport, la SH, de la Cofetarie la Internet Cafe, de la ocru la albastru si de la roz la alb/negru!
Ajunseram in zielele noastre.... cand Strada GArii se pregateste sa devina pietonal, iar proprietarii cladirilor fac gigeao orice ladire, o spoiesc cu cel mai prost gust, si fara a se teme de vre-o autoritate ce protejeaza monumentele, pentru ca in orasul Girgiu monumentel sunt ultimele lucruri protejate de cei care protejeaza monumente!
SPAGA... ca la ROmanica, minciuni, si nepasarea trecatorilor!

Intersectia acesta de pe Strada GArii, este una din putinele intersectii din Giurgiu care si-au pastrat cladirile pe pozitii, dar nu si aspectul acestora, ce a fost schimbat dupa bunul plac al proprietarilor! Ce frumuseti au fost distruse .... va pot arata in imagini vechi, dar mai bine sa va arat ce mai este astazi, si la ce ar trebui sa ne uitam la o cladire monument arhitectural!

O CLADIRE MONUMENT ARE UN ANUMIT TIP DE ARHITECTURA (romanesc, neoromanesc,renascentist,neo renascentis, rococo, baroc, brancovenesc...samdp) -

STUCATURILE SI LINIILE GENERALE ALE VOLUMETRIEI AU O IMPORTANTA MAJORA!
Ferestrele, balcoanele, acoperisul ...si multe alte detalii, sunt acelea care fac o cladire sa devina o prezenta agreabila, un volum construit ce participa in mom pozitiv la peisajul urban, la spatiile in care noi traim, muncim, ne plimbam, samdp!

Cladirea de la numarul 48, de pe Strada Garii, este una din cele mai frumoase din Giurgiu, dupa parerea mea, si eu daca as avea de ales,as punea cat mai mult in valoare!

DAR, SOC!
ADMIRAND cladirea cred ca m-a pocnit un traznet, am inceput sa am o stare pregnanta e greata, dorinta arzatoare sa injur si pete rotunde negre si albe imi apar peste tot!

Bai ! astia sunt tampiti???
Nu se vedea porcaria de pravalie?
trebuia sa-ti bati joc de toata cladirea si de trecatori?


O casa care cu adevarat plange, si a carui constructor cred ca se rascoleste in mormant! Totul la 38.000 si o pravalie cu toale pentru dalmatieni!

Imprejurimile - intersectia de care va spuneam si monumentele arhitecturale/istorice foarte valoroase, mai ales pentru orasu Giurgiu!
Au facut arcade baietii.... :P ce bataie de joc! oamenii astia saracii habar nu au ca stau intr-o cladire monument!



O nebunie.... ce atmosfea trista!

uite ca se poate
la GIURGIU
uite ca se poate si in GIURGIU
(click pe imagine pentru a vedea pe harta)

Imaginea de mai sus, compara "spoiala" foarte cretina, a cladirii de pe Bd-ul Mircea cel Batran cu Str. Daciei, si schimbarea acestei culori dupa numeroase insistente in presa si mai ales asa... prieteneste, a domnului Emil Paunescu - istoric giurgiuvean, persoana care mai da si aprobari pentru modificarea cladirilo monument istoric! Nea Emile, hai... te rog, zi-le sa spoiasca alftel aberatia aia de pe Str. Garii, deja simt ca sunt maltratat colorstic pe strazile din Giurgiu! Nu prea se mai poate multa vrajeala!

SIMPLU SI LA OBIECTE:

Daca autoritatile nu anunta care sunt monumentele instorice din Giurgiu, va trebui sa o faca altcineva pentru ei!
Afisul "Monument Istoric ?" - il vad lipit pe toate monumentele de care isi bat joc autoritatile si proprietarii acestora , ex: Turnul cu ceasornic, Cladiri de pe Bd-ul MIrcea cel Batran, Str. Garii, Tabiei, samdp! D

pentru a salva inginea dati click pe aceasta apoi click dreapta, apoi lick "save image as"pentru a salva inginea dati click pe aceasta apoi click dreapta, apoi lick "save image as"

Daca vrei sa participi la acest manifest urban, printeaza pe un A4 sau A3 si lipeste intr-un loc vizibil acest afis!

Iar pentru cei care AU un spray in mana si nu stiu ce sa faca cu el...mai bine printezi si lipesti, pentru ca asta nu este vandalism, si nu constituie o infractiune!

9 comentarii:

Anonim spunea...

Probabil tipul care a luat in chirie cladirea are un dalmatian! In sfarsit planul Cruelei D'evil a fost pus in practica, doar ca nu e vorba de o haina, ci de o cladire! Sa ne asteptam la cladirea: Alba ca zapada, Cenusareasa, fragila Bambi, sau Frumoasa vila si Bestia de magazie?!!! Ah... acestea exista deja... e de poveste Giurgiu asta :))

GIURGIU spunea...

Acum mi-am adus aminte ca traba asta cu .. alb&negru, exista in centrul administratv al orasului Giurgiu, adica "la teapa" sau acolo unde este primaria, intersectie in care s-au construit in ultimii ani 2 mastodonti unul negru si unu alb, acoperiti de marmura "videan-jeasca" !
Iar acum a ajuns sa se spuna la alba-neagra! Inventivitatea nu lipseste, cand vine vorba de denumiri stranii!


Radem noi, dar... as vrea sa stiu daca totusi are cineva spirtul civic sa printeze vre-un afish si sa-l si lipeasca undeva in Giurgiu, acolo unde "doare mai rau".

Radu Oltean spunea...

Draga prietene
Chiar esti singurul om din Giurgiu caruia ii pasa ? Chiar s-au adunat numai cretini in acel oras?
Sunt plin de amaraciune...
Da-mi adresa de mail caci vreau la un moment dat sa-ti trimit o poza veche din 1877. Nu din Giurgiu dar din zona. a mea e art.historia/coada de maimuta/gmail.com

GIURGIU spunea...

Nu cred ca sunt sigurul caruia ii pasa,maoi exista persoane, dar in sufletul carora s-a adunat amaraciune si dezamagire, si aici vorbesc chir de cei mai constienti oameni din oras apropo de valorile culturale. Dezamagirea vine dupa multe incercari de a face ceva, doar ca acel ceva a fost incercat cel mai mult din interior. Eu sunt "tanar si visator - idealist" cum speanu domnii de care vorbesc mai sus, care in loc sa ma incurajeze, m-au "amenintat" ca incurand voi deveni si eu un dezamagit, ce usor usor va sta neputincios in fata prostiei si a ignorantei!

Eu cred ca nu va fi asa! Poate am sa ma satur de cretinii din acest oras , si de ignoranta giurgiuenilor, si poate voi renunta la "lupta" pentru Giurgiu, dar "lupta" pentru bun simt si respect nu o voi inceta, iar in Romania exista orase in care se vrea dar nu are cine sa fac, iar acolo stiu ca este si locul meu!
Din pacate la ora asta nimeni in Giurgiu nu face nimic pentru valori, pentru cultura, pentru patrimoniu, pentru natura, pentru padurile seculare din ostroave....
este trist dar... FOARTE ADEVARAT! sunt multi care "se fac" ca lucreaza, asa... ca al stat, si defapt nu fac nimic! Ei cred ca isi insala seful ca stau degeaba si barfesc scumpire buteliilor sau noul mertzan a lu' vecinu', dar, defapt se inseala pe ei si copii lor, dar mai ales...compromit in mod ireparabil viitorul patrimoniului de orice tip al acestui (si asa amarat) oras... Giurgiu!

Vorbesc serios cu afisele!
Din 22 dec. icep sa pun - ca doar pe 22 s-a terminat, spun unii, un inceput promitator! blogul acesta este un mic "puseu" al acelor sperante ce-si cauta fratii... pentru a putea izbandi! VA BAGATI? :)
eu ce pot sa fac sigur faC!

catalina86v spunea...

salut!
sunt ingrozita. nu stiu daca sa rad sau sa plang. o sa iau si eu parte la campania ta si o sa mi printez afisul.
incerc sa ma gandesc la o solutie.. poate ar trebui sa discutam cu proprietarii, sa incercam sa i convingem cumva, si sa le explicam ca nu e ok ce fac, poate chiar nu si dau seama, si cred ca ar trebui sa venim cu niste propuneri de fatade sa le aratam cam ce ar putea fi cladirea lor.

GIURGIU spunea...

:) da... am putea face ce spui tu catalina! mi-e teama ca proprietarii nu vor fi de gasit ...dar putem incerca!

Unknown spunea...

ALEX.
ACUM CA AM VAZUT CELE 2 IMAGINI CU AFISUL POT SA MA PRONUNT MAI CLAR:
CEL ALB/NEGRU MI SE PARE MAI POTRIVIT.

PS. LA CE BUN POETUL LA VREME DE SECETA?
CA SA ADUCA AMINTE CELORLALTI CA EXISTA PLOAIE!

NUMAI BINE!

GIURGIU spunea...

pentru Catalina.... ai ramas cu discutia deschisa....ce sens are sa mai comentezi daca nu raspunzi?asa...de-a bagatu' in seama!

Dragos, deja am scos 30 de afise cu varianta alb-negru! Poetu mai are nevoie si de alti poeti ca sa fie !
Cine merge la lipis afise?La minus 7 grade? in Giurgiu?
:P
Ms de comment!

GIURGIU spunea...

da...citeam acum , ce convins eram si implicat, din pacate nu s-a aratat nimeni interesat sa participe, asa...sa dai like pe facebuc pentru o campanie e ok..mai gadila "organul" civic si stai chill, dar...

In final, am avut ocazia sa vorbesc cu cei de pe strada garii, nu mai au buline cum probabil unii din voi au observat deja. Ceea ce e ok...casa in continuare cade se duce ...la gara.

Related Posts with Thumbnails