marți, 31 martie 2009

O zi petrecuta in Giurgiu - ce vedem ce nu vedem

SAMBATA IN GIURGIU:

Iarna - soare - zapada - putin vant si multi copii cu sanii: Iarna Giurigu este un oras romantic, dar numai in zona centrala, deci ramaneti pe acolo poate si prin stradutele din spatele blocurilor ce flancheaza Piata Unirii, stradute ce fac si ele parte din ...zona istorica a orasului. Peisajul de iarna este bogat de regula in oras, mai ales datorita zapezii ce nu se sfieste sa se asterne in straturi mari (bine...in ultimii ani... s-au mai schimbat lucrurile si se vor schimba tot mai rau), ca peisaj urban, nu este unul animat de oameni, mai ales sambata, numai daca este chiar cald, si mai spre dimineata cand mai ies batraneii sa discute asa cum maidiscutam si noi, despre ce merge rau si ce merge bine, copii care merg la joaca sau la sanius in Gradina Aleiul sau la Ruinele Cetatii Medievale, in ultima vreme multe masini au tot aparaut in Giurgiu, deci vor fi destul de agasante, dar... un strat considerabil de zapada are sa tine fiarele in garaje.
Nu se mai vad trotuarele, bancile sunt si ele acoperite de zapada, mai vine cate un gigel cumintel cu potaia si o pune sa traga un handel in mijlocul drumului, ca un marcaj de circulatie ce greu poate fi neobservat, in PJB (nu stiu de ce se numeste asa dar vine Parcul Javrelor Batrane, putem ghici de ce se numeste asa nu?) teii sunt incarcati si ei de zapada si daca tot e liniste poti sta putin acolo!
Eu unul in zile ca astea, cu toate ca nu sunt adeptul mersului cu masina de acasa pana la colt, iar Giurgiu este atat de mic incat oriunde ai vrea sa mergi ar fi cam...de acasa pana la colt(doar daca nu vrei sa strabati tot orasul), as merge putin printre blocuri, poate chiar pe Negru Voda (acolo a copilarit), si poate sa regasesc zambetul ala imens de copil, si sa-i vad pe ciutanii proaspeti cum se mai joaca! Acum... la Giurgiu unii au calculatoare altii nu... asadar... copii in marea majoritate ies, se joaca, se plimba, ce sa mai...cred ca sunteti de acord cu mine ca este un oras bun pentru a creste un copil. Gara are un farmec aparte iarna, iar daca iti place fotografia, este un loc excelent pentru experimentat, ca si ruinele Combinatului Chimic.
Dar sa nu va trimit pe coclauri, si nici in banaele si cunoscutelel locuri, precum portul - adica la Capitania Portului Ramadan Giurgiu - acolo unde orice nou venit in Giurgiu merge, poate si la restaurantele destul de jenante, piperate si cel mai nasol.... fara spiritul Dunarii sau servire decenta (nu mai mult)....si poate sa mai stai putin cu mainile pe balustrada cu ochii la malul bulgaresc incercand s aintelegi ce-i cu blocurile acelea imense de pe malul opus. Un loc foarte frumos este chiar la Ruinele Cetatii Medievale si dealungul Canalului Sf. Gheorghe -in zona mai sunt cateva chestii de vazut(podul bizetz, cheul Sf. Gheorghe, Nava cu zbaturi (cu aburi) - Cetatea , din pacate in stare deplorabila....Gradina Alei, zidul Tabiei de care am mai vorbit in postarile anterioare...si tot asa! Mai sunt multe de vazut.. Lacul cu cenusa (un peisaj selenar extraordinar), zona de stufaris de la capatul Canalului Sf. Gheorghe (Ins. Ramadan), si tot asa, dar .. nu mai mai opresc o data!
Deja am scris mai mult decat imi propusesem...nasol!

Scurtez povestea si va spun ca... nu trebuie multa imaginatie, doar timp si disponibilitate psihica/emotionala, pentru a simti ambientul romantic al orasului, starea aceea ce.... inedit, de cautare pe care uneori o simtim,dar pe care din pacate multi nu au simtit-o niciodata in Giurgiu, pentru ca nu situ cum sa priveasca lucrurile din jur....nu cunosc povestea! Orasul Giurgiu este un oras plin de povesti...

Acum... ca va luati un zmeu sa-l inaltati cat mai sus, sau avioane si barcute cu telecomanda, sau chiar din hartie, ca va plimbati cu bicicleta sau cu rolele, nu uitati sa observati natura din jur, pasarile din apropierea Dunarii, samdp! Explorati padurile cat mai sunt, accesul este facil, mai ales pe la fosta Vama Muca...!

Sunt chiar multe de spus dar, am observat ca nici nu prea interactioneaza lumea, si nu rezoneaza la ideea asta, prin urmare... inchei subiectul si... sa auzim de bine!

6 comentarii:

ex-gr spunea...

Nu rezoneaza lumea...pentru ca, din cate am observat lumea care iti citeste articolele nu "frecventeaza" orasul decat in weekend...la doua saptamani. Si atunci cu mese, cu prieteni, cu familie...mai greu sa vezi acest inedit despre care vorbesti. Daca te-ar cunoaste si giurgiuvenii, aceia care au ochi sa vada si urechi sa asculte, atunci poate ar merita mai mult stradania ta. Sincer, manifestul asta ar tau, daca ar afla mai multa lume din cei care trebuie despre el, ar avea un ecou mult mai puternic. Sunt cateva ziare citite in Giurgiu, unde ai putea scrie si te-ai putea semna cu numele blogului...sa te mai stie lumea.

GIURGIU spunea...

mda... nu stiu la cine te referi tu cand spui "cei care trebuie", despre stradania mea crede-ma ca afla foarte putini din cei care eu ii consider targetul meu, si multi din cei care afla...nu sunt miscati in vre-un fel (spre exemplu cativa pustani de 16 ani care... din start considera Giurgiu cel mai mare rahat si... orice e bun vine de la capitala iar aici vorbesc de majoritatea celor de 16 ani - asta este educatia - cultura) sunt sigur ca baiatu' lu don primar nu-si petrece timpul liber admirand farmecul orasului carmuit de al lui parinte, ci... asa cum am mai auzit cu totii, isi petrece tineretea in MonteCarlo! adica.. pardon... de ce ar face ceva Iliescu pt orasul asta cand... el nici macar pe joc nu mai merge! :P nu?... efortul meu expus pe ziarele locale...da! ar fic eva fain! mi-a mai recomandat multa lume, dar.. eu am o problema cu treaba asta: absolut fiecare ziar giurgiuvean apartine politic cuiva si... nu vreau sa fiu alaturat vreunui partid pentru ca efortul meu se refera la toata lumea la copii tuturor si la calitatea vietii tuturor, mai ales a cetatenilor de rand, cei care merg pe bicicleta la munca si isi duc copii pe portbagaj la scoala! Desigur si ceilalti in egala masura dar... de undeva de acolo vin eu~ :) Poate daca as fi intr-un partid as avea sorti de izbanda, m-am gandit si la asta, dar.. nu prea vad cine m-ar primi avand in vedere ca m-am "legat" de toti, adica...am aratat adevarul ca toti gresesc si mai ales ca... apropape nimeni nu-si face treaba asa cum ar trebui!

In fine... cine vede vede cine nu... o sa vada pana la urma ca tot ajunge aici, mai ales ca incurand voi participa la mai multe evenimente in calitate de arhitect peisagist si blogger desigur - dar mai ales iubitor al binelui si al naturii (si orasului Gr.).
Na! pana la urma.. daca vrei sa simti primavara o simti, iar la Giurgiu n-ai cum sa nu o simti mai ales peste cateva saptamani cat ORASUL TEILOR VA DEVENI CU ADEVARAT ACOPERIT DE MIROSUL DE TEI! :) asteptam... :) pana atunci ne bucuram de fiecare copac inflort~!

Anonim spunea...

imi amintesc de agenda 21 locala -giurgiu fiind un oras pilot in directia asta.proiectul consta in masurarea calitatii aerului giurgiuvean.am inteles in urma unor studii ca avem un aer f curat in giurgiu.eu il simt mai ales iarna cand e amplificat si de ger si de lipsa traficului.aerul de giurgiu:iata un lucru printre multele de care mi e dor in bucurestiul asta sufocant si murdar.
mai e ceva-cele mai frumoase toamne le am trait si le traiesc in giurgiu.am spus -o si o repet:daca giurgiu ar fi fost un oras ne-amputat economic -oricand (subliniez ORICAND) m as intoarce sa lucrez si sa traiesc acolo.
numai bine,alex.iti urmarim postarile!

geo.

GIURGIU spunea...

Da aerul! :) si mi-am mai adus aminte de ceva... :) domnule poate suna patetic dar imi place sa aud dimineata cocosul cantand, iar la mine in cartier la Giurgiu inca mai canta cocosii, multumita vecinilor mei de pe strada. Casa alor mei, este la... nici 1 minut de centrul orasului Giurgiu, iar asta nu-l face de loc mai putin oras, faptul ca se aud cocosii cantand sau cainii latrand, este ceva UNIC si NEOBIJNUIT pentru foooaaaaaarte multi oameni din tarile Uniunii Europene! E de inteles ca nu simtim neobijnuitul asta, dar este ceva special si cei care au stat mai mult timp departe de lumea totusi relaxata a oraselor provinciale simt aceste lucruri.

Geo, cat despre partea economica, eu tot am spus, Giurgiu in nici un ca nu o duce rau din punct de vedere economic. Acum...ca la bugetul local nu prea s-au mai alocat bani, ca deh... edili astia cata avere vor sa faca? s-au saturat si aia de la guvern de aceleasi nume aceleasi averi, aceleasi invarteli. Omu... vine da mai si pleaca! nu?
Cat despre oportunitatile economice si de afaceri in Giurgiu...OAU...sunt cu galeata numai imagineatie si vointa sa ai! deschis la nou si... atentie...nu multi bani! Am luat si eu toate variantele posibile...de la agricultura la mici fabricute, pana la ... atelierul meu propriu si..vandut picturile si sculpturile!...sunt multe oportunitati dar putini au curajul sa se apuce de un astfel de drum...de frica esecului, desigur si... din cauza demersurilor greoaie si a mafiei locale care, sa fim sinceri nu prea lasa lumea sa se ridice mai mult decat au ei nevoie! Totusi.. la ce penibilitati de restaurante sunt in centru... oricine ar face unul mai bun, cu o servire mai buna si cu un ambient decent! NU?> cu totii ne-am gandit la cate un bar, cafenea, ceainarie...dar... nu prea o sa te lase.. "legea".

Anonim spunea...

In oraselul acesta mic m-am nascut si am crescut, si chiar daca a trebuit sa plec la studii in capitala nu m-am putut rupe de locurile natale. Am ramas fidela Parcului Alei pe care il admir de fiecare data cand pasesc pe Aleea Eroilor, oprindu-ma la bustul lui Eminescu. Am ramas fidela Teilor ce alcatuiesc Calea Bucuresti, Turnului care inca mai sta semet in ciuda ploilor si a noilor amenajari din jurul sau.

Felicitari pentru aceasta minunata initiativa de a face cunoscut orasul de langa Dunare!

GIURGIU spunea...

Multumesc. Reciateam acum textul si mi-am dat seama cat de mult am crescut cu blogul acesta, nu numai in informatii, si atasare de oras si de trecutul lui, dar si in exprimare scriitoriceasca, pentru ca in inceputuri eram extrem de stangaci (nu ca astazi n-as fi).Eu ma exprim cel mai bine cu creionul sau cu pensula in mana, iar aici fac tot posibilul sa vars ce vad si ce simt cat mai ne alterat si nemascat, piedicile fiind doar lipsa mea de educare in ale scrierii..dar poate fi si asta un plus. :)


mai frunzariti arhivele blogului, e plin de bunatati! :)

Related Posts with Thumbnails