marți, 15 aprilie 2008

Pentru nepotii nepotilor

O imagine ce se presupune a fi cu cetatea din insula .


Unul din momentele de tensiune ale cetatii. Cetatea a fost arsa si distrusa partial in timul luptelor
de cucerire si recucerire de peste 3 ori, ultima cucerire cu victorie de parte romanilor a fost fatala
pentru cetate.



Cetatea dupa cucerirea definitiva in favoarea romanilor.


In timpul primului razboi mondial,al doilea, datorita inundatiilor masive si cutremurelor, ruinele cetatii au fost reduse si (din fericire) partial ingropate.

Vestitul general Kiseleff, a fost desemnat pentru reconstruirea orasului dupa cel mai mare incediu pe care l-a suferit acesta. Decretul generalului a aprobat folosirea pietrelor din ruinele cetatii pentru stabilizarea solului si folosirea la fundatiile caselor.Astfel caramizile masive ale cetatii se gasesc sub toate gospodariile din zona orasului vechi a Giurgiului.(eu personal am scos din pamant de la adancimea de 1-2m, aporximativ 12 pietre din cetate din care 2 caramizi intregi, din curtea mea desigur).
S-au dus campanii de strangere a caramizilor dar au esuat in mod glorios datorita organizarii proaste si nepasarii giurgiuvenilor.Ultima incercare a reusit sa stranga peste 30 de caramizi pe care astazi le puteti vedea asezate in semicerc langa ruinele cetatii, acestea, fiind folosite sub contextul unui amfiteatru pentru actiunea organizata de primarie la implinirea a 600 de ani de la atestarea documentara a orasullui.(oamenii au stat pe pietre au mancat mici si s-au uitat la cichicianul giurgiuvean cum spargea cu capul caramizi de BCA).Daca exista doritori in organizarea unei noi campanii de acest fel, sperand la mai mult succes, eu am cateva mijloace pentru a porni. Asadar, astept un semn de buna credinta.

Niciun comentariu:

Related Posts with Thumbnails