CRIME IN SERIE IN PADURILE DIN GIURGIU
Un inginer silvic din Giurgiu reclamă faptul că pădurile oraşului sunt măcelărite chiar de cei puşi să le apere. Cu întârziere, autorităţile s-au urnit totuşi pentru cercetarea situaţiei.
Inginerul Petre Cheorpeacă s-a adresat în două rânduri Ministerului Agriculturii, solicitând intervenţia corpului de control pentru reintrarea în normalitate a Direcţiei Silvice Giurgiu. Iniţial, imobilismul obişnuit al autorităţilor a persistat, dar în cele din urmă s-au sesizat.
Exploatare sălbatică a plopului
La Giurgiu, utilajele Direcţiei Silvice fac ravagii în păduri, lăsând în teren arborete degradate şi uscate, care nu ar mai putea să îndeplinească rolul de protecţie. Se exploatează cele mai viguroase segmente de pădure, în timp ce masa lemnoasă provenită din doborâturile de vânt din anii trecuţi este lăsată împrăştiată pe câmpul defrişat.
Mai mult, inginerul giurgiuvean acuză faptul că la lucrările silvice ar fi folosită şi forţă de muncă "la negru", recrutată din localităţile învecinate. "Prin exploatarea exagerată a arboretelor de plop euroamerican în maniera prezentată mai sus, s-a ajuns în situaţia nepermisă ca, în anul 2007, rezerva de arborete exploatabile de plop să fie aproape lichidată", susţine Cheorpeacă. Pe de altă parte, inginerul din Giurgiu a atenţionat că s-a exploatat plop şi în ostrovul Dinu-Camadinu(plaja veche - vezi harta din arhiva blogului!), care este arie protejată.
Buştenii româneşti merg în Bulgaria
Silvicultorul spune că buşteanul românesc din Giurgiu ia drumul Bulgariei (pe Dunăre) prin firma Gora Invest, la preţuri care ar trebui verificate de partea română. El a reclamat şi faptul că, în contrast cu luxosul sediu al Direcţiei Silvice Giurgiu, majoritatea sediilor de canton ale forestierilor sunt improprii unui trai civilizat.
În plus, Cheorpeacă spune că la Giurgiu se autorizează la exploatare partizi al căror volum este subevaluat sub prevederile amenajamentului silvic în vigoare. Acuzaţia este gravă deoarece amenajamentele sunt proiecte silvice, depozitate la minister şi la Direcţiile Silvice, care cuprind nu doar caracteristicile esenţei de lemn a arboretelor din teren, ci şi caracteristicile de creştere a masei lemnoase.
Echipă de control la Giurgiu
"Pentru pregătirea terenurilor goale în vederea împăduririi, Direcţia Silvică a încheiat contract cu o firmă, Universal Comp, care, cu utilajele din dotare, realizează doar o frezare a terenului, pe o adâncime total necorespunzătoare", spune inginerul Cheorpeacă.
Direcţia Silvică Giurgiu a mai fost protagonista unui scandal, despre care nu s-a mai auzit nimic ulterior: s-a descoperit că, în 2005, sub directoratul lui Ion Dumitru la Regia Romsilva, au fost cumpărate pentru cinci Direcţii Silvice, printre care Giurgiu, arme şi muniţii tranchilizante de la firma Hunter VIP SRL, cu sume mult superioare preţului pieţei.
"Avem o echipă de control la Giurgiu şi vom redacta un raport pe acest caz", ne-a declarat şeful ITRSV, Mihai Găşpărel. La rândul său, directorul D.S. Giurgiu, Dan Dumitrescu, a declarat că respinge toate acuzaţiile lui Cheorpeacă.
"Nu este nimic adevărat, nu avem prejudicii din colaborarea cu firmele. Cât despre puşti, este adevărat că au fost cumpărate de Romsilva pentru câteva direcţii. Eu nu am fost implicat, n-am avut niciodată dosar penal în acel caz", ne-a declarat el.
Cu puţine excepţii, toţi cei care au avut numele - în presă sau în dezbateri parlamentare - puse în legătură cu tăierile masive de copaci (Omar Hayssam, Mohammad Munaf, Dumitru Sechelariu, Culiţă Tărâţă, Deneş Dominic, Gavril Mârza ş.a.) se află în continuare "în sistem". Pădurile de azi, însă, sunt ameninţate de corupţia lucrătorilor silvici (între 2005-2007, au fost propuse 272 de sancţiuni pentru pădurari) şi de justiţie, care eliberează pe bandă rulantă, în timp ce numărul de gatere ilegale este tot mai mare.
CITAT DIN "ADEVARUL"
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu