sâmbătă, 29 noiembrie 2008

Legi ce protejeaza patrimoniul cultural

Sa trecem la lucruri serioase!


Legi ce protejeaza patrimoniul cultural - sau... cum facem jmecherii cu parimoniu si cum putem distruge legal monumente culturale nationale!





Cateva raspunsuri la cateva intrebari pe care eu mi le pun tot mai des!




"
(cum pot sa pacalesc fraierii si sa scot un conac sau o vila din lista de monumente pentru a face si io nitica avere?)

Dacă un bun clasat a fost distrus (de exemplu într-un incendiu sau cutremur), pot cere declasarea lui?
Da, dacă un expert autorizat constată că bunul este deteriorat grav sau distrus şi întocmeşte un referat, declanşând procedura de declasare. Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul în care referatul de expertiză pe baza căruia s-a făcut clasarea bunului este ulterior invalidat. Procedura de declasare se desfăşoară similar cu procedura de clasare.


(si daca am reusit sa scot vila, conacul sau biserica, din lista de monumente, adica io pot sa pun acuma termopane si sa pun gresie p'afara?)

Ce efect are declasarea?
Declasarea are ca efect imediat radierea bunului din inventarul fondului sau tezaurului şi, prin aceasta, înlăturarea obligaţiilor şi drepturilor care decurg din lege. Aceasta nu înseamnă că proprietarul nu trebuie să trateze un bun cultural cu grijă şi cu responsabilitate!
Mai ales că un bun cultural poate deveni cu trecerea timpului un bun de patrimoniu cultural naţional. Prin urmare, toate bunurile culturale trebuie respectate.


(ce NU trebuie sa faci daca vrei scapi de un monument si care sunt cele mai bune scuze pentru distrugerea patrimoniului cultural arhitectural si istoric din Giurgiu?)

Ce trebuie să înţelegeţi din obligaţia de proprietar sau administrator al titlului de proprietate de a proteja bunurile culturale mobile?
1. Să ocrotească bunurile împotriva oricăror acte comisive sau omisive care pot duce la degradarea, distrugerea, pierderea, sustragerea sau exportul ilegal al acestora (art. 8).
2. Să înştiinţeze în maximum 5 zile direcţiile judeţene pentru cultură şi patrimoniul cultural naţional în cazul constatării unui pericol iminent de distrugere sau de degradare gravă a acestor bunuri
3. Să asigure restaurarea bunurilor numai de către restauratori acreditaţi.



(care este cea mai solida scuza pentru distrugerea patrimoniului cultural in Giurgiu?)

Dar dacă nu am bani pentru costul restaurării unui bun de patrimoniu pe care îl deţin?
În cazul în care proprietarul bunului cultural mobil clasat în tezaur este o persoană fizică, din a cărei declaraţie pe propria răspundere rezultă că nu are posibilităţi financiare pentru acoperirea cheltuielilor de restaurare şi conservare, aceste operaţiuni vor fi finanţate, parţial sau integral, de la bugetul de stat ori de la bugetele locale, după caz, potrivit dispoziţiilor prezentei legi. În cazul vânzării ulterioare a acestor bunuri culturale mobile, costurile operaţiunilor de restaurare şi conservare vor fi restituite de proprietarul-vânzător instituţiei finanţatoare. (art. 29, 4). "




Organigrama instituţiei

Skip Navigation Links.
D.J.C.C.P.C.N. Giurgiu

Adrian Niculae - DIRECTOR EXECUTIV

Vasile Ionita - Sofer

Iuliana Georgevici - Secretar

Financiar - Contabilitate si Resurse Umane

Etnografie si Folclor

Patrimoniul Cultural National Mobil

Patrimoniul Cultural National Imobil


Daniela Glavan - referent de specialitate




6 insi, dintre care 1 sofer si o secretara!

Saracii... ei au grija de patrimoniul judetean GIURGIU!



Acesta este un pamflet si trebuie tratat ca atare!

5 comentarii:

Anonim spunea...

Foarte interesant subiectul asta! Nu era prost ala care a zis ca legile sunt facute sa fie incalcate! E de prost gust tot ce se intampla...

Anonim spunea...

http://www.buhnici.ro/ - George Buhnici este reporter la PRO TV si abordeaza tot felul de subiecte "catchy"...contacteaza-l ca poate mai aud si altii despre de se intampla.

GIURGIU spunea...

nu face nimic gigelul ala avid dupa atentie ! niste oameni mai seriosi nu stii?? :)
Glumesc!
Incerc acum sa ajung la "Catavencu", mi s-a promis ajutorul!

Eu vreau sa-i ard pe marlanii astia din Giurgiu frumos, ii injur eu aici, dar pot si mai mult, zic eu... :)

Oricum, ms de sfat!

Anonim spunea...

exact la asta ma gandeam si eu...si oricum, gigel, gigel - dar face reportaje pt cele mai celebre stiri "Stirile de la ora opt cu Andreea Esca"...zic si eu...este buna ideea si cu Catavencu. Daca nu ei, atunci altii, dar subiectul cred ca merita. Succes!

Rancea Daniel spunea...

va rog domnule sa nu o uitati si pe contabila iar directorul da cu subsemnatul ...
pe patrimoniul imobile este o singura persoana - Daniela Glavan
in domeniul IT (care este din ce in ce mai frecvent cerut) sunt singurul care ma descurc.
legat de lege ... murim cu ea in brate.
ah, inca ceva TOATE monumentele sunt administrate de PRIMARIE (si in cazul orasului si in cazul comunelor), adica mai pe scurt .. ei dau cu banul. noi ? facem hartii ... pentru ca asa ni se cere !
;)
super site-ul

Related Posts with Thumbnails